torstai 27. syyskuuta 2012

Asunnonmetsästystä

Täällä ollaan, Donghaessa, Japaninmeren rannalla. Asunnonmetsästys on alkanut, tosin ei vielä kovinkaan lupaavasti. Olemme tähän mennessä nähneet kolme asuntoa ja lisäksi olemme käyneet muutaman, erittäin lupaavan asunnon pihassa. Asunnon katsominen ei tosin onnistu kovinkaan helposti tai yksinkertaisesti, vaan vaatii erinäisen määrän kiinteistövälittäjiä, oikeat suhteet omaavia paikallisia sekä tulkin ja joissain tapauksissa myös asunnosta vastaavan henkilön, jolla on avain paikalle. Esimerkiksi tänään asuntonäyttö vaati yhteensä seitsemän henkilön läsnäolon, jotta pääsimme sisälle asuntoon. Kämppä oli kymmenen vuotta vanha, mutta sisältä (ja ulkoakin) kuin suoraan 80-luvun alkupuolelta kellertävine muovimattoineen sekä kukkatapetteineen. Hyvä puoli täkäläisissä asunnoissa on näkymä parvekkeelta; kyseisessäkin asunnossa oli koko kämpän levyinen parveke, josta näkee vuorille ja riisipelloille tai parhaassa tapauksessa voisi ehkä nähdä merelle saakka. Talot ovat tyypillisesti 15-20 kerroksisia, joten hulppeita näkymiä piisaa. Lisäksi kaikissa näkemissämme asunnoissa on ollut kaksi vessaa. Mutta osasta puuttuvat kodinkoneet kokonaan, ja itseäni ei varsinaisesti huvita lähteä shoppailemaan kaikkea jääkaapista ja hellasta lähtien (tein sen juuri keväällä, ja kyllä kerta vuodessa riittää...).

Eräs mielenkiintoinen makuasia (josta voisin kyllä kiistellä) on tapetointi. Eilen kävimme kahdessa vastavalmistuneessa asunnossa, jossa siis ei ole vielä kukaan asunut. Kyseiset asunnot olivat kyllä siistejä, joskin rakentamisen jälki on erittäin kyseenalaista verrattuna suomalaiseen tasoon. Odottamaton yllätys oli kuitenkin se, että kaikki seinät ovat tapetoitu erilaisilla tapeteilla! Eli yhden huoneen neljä seinää ovat kaikki erilaisilla kuvioilla; kukkakuviot, kohokuviot sekä erivärisistä tekstinpätkistä koostuvat seinäpaperit olivat sulassa sovussa keskenään. Yhdessä huoneessa saattoi siis olla musta-ruskeaa kukkatapettia yhdellä seinällä, sinistä pikkukuviota toisella seinällä ja samettimaisia kohokuvioita kolmannella seinällä!

Koska mieluisaa asuntoa ei vielä toistaiseksi ole löytynyt, ovat odotukset korkealla seuraavien ehdokkaiden suhteen. Ongelmaksi muodostunee ilmeisesti sopivan kokoluokan ja sijainnin yhdistelmä; me länsimaalaiset kun olemme niin kovin vaativia!

Korealainen vuokrasysteemi poikkeaa jonkin verran suomalaisten suosimasta mallista. Täällä vuokra-asunnoista maksetaan normaalisti kuukausivuokra, mutta sen lisäksi vuokratessa tulee maksaa ikään kuin vuokratakuu, joka voi olla jopa asunnon hinnan suuruinen summa. Sen vuoksi esimerkiksi opiskelijoilla ei yleensä ole varaa muuttaa omaan asuntoon, vaan he asuvat opiskelija-asuntoloissa kahden tai useamman kämppiksen kanssa jaetussa huoneessa. Jostain kuulin villiä huhua, että nimenomaan vuokratakuu on hyvä tapa vuokranantajalle tienata ylimääräistä rahaa, sillä suuri takuusumma talletetaan korkeakorkoiselle tilille, josta sitten tulee korkotuloina sievoinen summa pätäkkää normaalien vuokratulojen lisäksi. Tiedä sitten, pitääkö paikkansa. Lisäksi vuokratakuussa on sellainen erikoisuus, että mikäli vuokratakuun maksaa yksityinen henkilö, se on valtion takaamaa rahaa, eli vuokranantajan hassattua rahat ja paettua maasta voit kuitenkin saada takuurahat takaisin viimeistään valtion maksamana. Mutta yritysten maksamissa takuissa valtiontakaus ei päde, vaan yritykset voivat hävitä vuokratakuiden myötä kymmeniä-satoja tuhansia euroja, mikäli vuokranantaja häipyy rahat mukanaan. Sen vuoksi yritykset välttävät viimeiseen asti suurimpien takuiden maksamista. 

Vuokra-asuntojen löytymisessä sen sijaan on paikallinen hierarkia sekä suhdeverkosto paikallaan; mikäli et tunne oikeita ihmisiä tai sinulla ei ole tuttua sopivassa paikassa, voi asunnon löytyminen olla hankalaa. Täten olemme ottaneet miekkosen kaikki mahdolliset tuttavat työpaikalta avuksi ja asunto-esittelyjä on kuin onkin alkanut pikkuhiljaa järjestyä, myös nopealla varoitusajalla. Kunpa vielä löytyisi se tuleva koti!


Kiinteistönvälitysfirma piti sivubisnestä toimiston lattialla. Chilipalkoja oli kaupungissa muutenkin kuivumassa joka kadunkulmassa ja kauppojen ja talojen pihoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...