perjantai 21. syyskuuta 2012

Ensikohtaaminen

"On vain yksi mahdollisuus tehdä ensivaikutelma." Kohta se mahdollisuus toteutuu ja tapaan Korean ensimmäistä kertaa. Mitä sitten, jos en pidä siitä? Tai pahempaa; jos se ei pidä minusta? 

Lupaan ainakin hymyillä ja olla kohtelias. Vaikkakin takana on lähes kellon ympäri matkustamista. Matkaseuranani on maailman lehmänhermoisin miekkonen, joka ei vielä edellisiltana kello puoli yksitoista ole pakannut ainuttakaan vaatetta, vaan istuu lähikuppilassa oluella. Olen kysellyt, tiedustellut, ihmetellyt, epäillyt ja panikoinut viimeiset kaksi viikkoa pyörien unettomana ja kylmän hikisenä sängyssä, mutta miekkonen vain kääntää kylkeään ja jatkaa kuorsaamista.

Syy lehmänhermoihin löytynee siitä, että miekkosen osalta ensivaikutelma on jo tehty muutama vuosi takaperin, eli sitä ei tarvitse enää jännittää. Omalla kohdalla kaikki mielikuvat uudesta maasta perustuvat ennakko-odotuksiin, joiden todenperäisyys jäänee nähtäväksi. Minun odotuksissani Koreassa...

...on outoa ruokaa. Odotan kuitenkin maha kuristen ensimmäistä korean barbequeta sekä kimchiä. En kuitenkaan odota merisiiltä, toukkia tai lonkeroita (paitsi lasista).

...ihmiset nauravat koko ajan. Etenkin kiusallisissa tilanteissa. Ja erityisesti niissä kiusallisissa tilanteissa, joissa itseä ei naurata tippaakaan.

...sataa koko ajan. Mielikuvissani Korea on vähän kuin Venäjä; uutisissa ei koskaan näy yhtäkään aurinkoista kuvaa.

...ei saa puhua Pohjois-Koreasta. Eikä Japanista. Eikä Yhdysvalloista. Eikä kritisoida korealaisia. Eikä pitää venäläisistä. Ylipäätään Koreassa korealainen tapa on paras (ja ainoa) joka suhteessa.

...syödään pelkästään liukkailla, metallisilla tikuilla. Pitäisiköhän pakata pari kertakäyttöhaarukkaa käsilaukkuun?

...juodaan paaaaljon. Esimerkiksi makgeollia (maanviljelijöiden riisiviinaa), sojua (halpaa perusalkoholia) tai jopa tulilientä: "keramiikkapulloissa myytävä tuliliemi todellakin kuivaa suusi, tappaa bakteerit ja seuraavana aamuna toivot, että sinutkin. 60-prosenttinen riemuneste tulee Kiinasta, ja sitä ei kannata pyytää toista pulloa". [http://wikitravel.org/fi/Etel%C3%A4-Korea]

Ainakin edellämainitut tarkentunevat tulevan viikon aikana; lupaan ottaa tutkimuksen luonteen vakavasti ja raportoida mahdolliset poikkeamat pikapuoliin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...