sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Ruokasanastoa, osa 3: Korean BBQ a.k.a. karppaajan unelma

Ruokasanastossa edetään taas yksi käsite eteenpäin eli vuorossa on korealainen barbeque. "Mennään käymään grillillä" tarkoittaa siis tässä yhteydessä illallispaikan pöydässä olevaa grilliä, jolla sitten valittu ruoka kypsennetään joko itse tai tarjoilijan toimesta. Ja näin se käy:


Grilli kuumaksi ja hiilet hehkumaan 


Grillin kuumenemista odotellessa voi maistella erilaisia kimchejä: retikkaa, kaalia sekä punaisessa chilikastikkeessa pyöritettyjä ruohoja. Ei merilevää tällä kertaa (onneksi!) 


 Lihaa tiskiin! Lautasella tällä kertaa nautaa, mutta vaihtoehtoisesti voit valita myös possua, kanaa tai ankkaa. Yleensä ravintolan ulkopuolella lukee / on piirretty, mitä elukkaa tarjoillaan. Ankka muuten maistuu (ja näyttää) aivan grillimakkaralta ja se tarjoillaankin sinapin kanssa :)


Oikeanlaiset työkalut ovat tässäkin tarpeen; saksilla saa kätevästi leikeltyä lihanpalaset puikoille soveltuvaan kokoon ja muotoon.


Lihat kypsymään. Yleensä lihan lisäksi grillataan myös valkosipulinkynsiä. Nyt siis alkaa selvitä,  miksi täkäläiset ovat jatkuvasti hammaspesulla... 


 Henkilökohtainen suosikkini tällä hetkellä: ruohosalaatti. Sisältää myös purjoa.


Salaatinlehdet näyttelevät korvaamatonta osaa grillauksessa. Monesti tarjolla on perinteisen lehtisalaatin lisäksi suuria haavanlehden näköisiä lärpäkkeitä, jotka maistuvat hieman salmiakille (!). Google kertoo, että kyseessä on shisho eli kaenip-kasvin lehti, suomennettuna kähäräveripeippi-niminen kasvi. Tsekkaa wikipediasta, niin näet!


Tähän väliin maistellaan taas erilaisia kimchejä, näistä en osaa kertoa muuta kuin sen, että maistuu itse asiassa paremmalta kuin miltä näyttää. Saattaa välillä olla tosi tulisia. 


Grillimestari kääntelee lihat ja valkosipulit, ja kohta onkin rullaati rullaati... 


 ...eli liha poimitaan grillistä, kääritään valkosipulin kanssa salaatinlehteen kääryleeksi ja sitten EIKUN SYÖMÄÄN! On aivan käsittämättömän herkullista. Käärylettä voi vielä kastaa hunaja-chili-kastikkeeseen tai soija-öljyseokseen oman maun mukaan.


ps. Ja niille ei-karppaajille tiedoksi, että aika monesti kyllä tilataan vielä riisiannokset kylkeen, mutta tällä kertaa annos oli täyttävä ja maittava, joten riisit jäivät puuttumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...