torstai 29. marraskuuta 2012

Turvallista päivää!

Korea on kaiken kaikkiaan turvallinen maa, jopa suomalaisen mittapuun mukaan. Rikollisuutta on melko vähän, joskin Soulissa toki on myös miljoonakaupungin ongelmat. Gangneung vaikuttaa kuitenkin todella rauhalliselta kaupungilta, emmekä ole nähneet vielä yhtäkään aggressiivista korealaista. Suurimmat turvallisuusuhat liittyvät todennäköisesti liikenteeseen, joka on täällä melko vilkasta. 

Paikallista ajotyyliä kuvaa ehkä parhaiten sanonta "ei se ole niin justiinsa". Liikennesäännöt ovat periaatteessa ihan samat kuin kotopuolessakin ja liikenne on oikeanpuoleista, joten lähtökohdat ovat kunnossa. Liikenteessä on kuitenkin oltava todellakin silmät ja korvat auki, eikä ainakaan liikennevaloihin tai sääntöihin kannata sokeasti luottaa. Punaisia päin ajetaan silloin, jos ketään ei osu kohdalle, tai jos osuu, niin sitten soitetaan kohteliaasti torvea etukäteen, jotta osaavat varoa. Sama toimii myös jalankulkijoita kohtaan; bussi saattaa ajaa 60 km/h -vauhdilla päin punaisia suojatien yli, mutta koska torvea on soitettu, ei se ole niin justiinsa....kyllä ne jalankulkijat väistävät. Punaisia päin saa tietysti kääntyä oikealle, kunhan muistaa väistää muita tulijoita. Nopeusvalvontaa hoitavat melkeinpä ainoastaan kamerat, eikä tutkapoliiseja näy juuri lainkaan teillä. Parkkeerata voi mihin vain, miten päin tahansa. Etenkin, jos kyseessä on "temporary parking" eli ihan vähäksi aikaa vain. Ja ainahan voi käyttää hätävilkkuja. Ohitukset voidaan hoitaa miltä puolelta tahansa, käyttäen sitä kaistaa, joka kulloinkin on vapaana. Tämä aiheuttaakin sen, että esimerkiksi moottoritiellä täytyy olla todella tarkkana kaistaa vaihtaessa. Päiväsaikaan ei autoissa pidetä valoja päällä ja iltaisinkin osa kuskeista sammuttaa valot esimerkiksi aina liikennevaloihin pysähtyessään. Tämä tietysti aiheuttaa paljon ongelmia etenkin tummennettujen sivulasien takaa tiirailtuna, kuten myös ilman heijastinta mustissa vaatteissa tien reunassa kulkevat kävelijät. Mopot ja skootterit ovat sitten vielä oma lukunsa, jota ei edes kannata aloittaa.

Matkalla Souliin. Joku muukin oli menossa sinne.

Liikenteen lisäksi paikallisten mielentila näkyy myös muussa turvallisuusajattelussa. Epäsuomalaiseen tapaan asioita ei ajatella niinkään sen kautta, miten ne "pitää tehdä", vaan ennemminkin miten "kannattaa tehdä". Tai jopa, miten "helpoimmalla pääsee". 

Tämän vuoksi esimerkiksi työturvallisuusasiat ovat vielä hieman hakusessa, ja uhkarohkeita tekijöitä kyllä löytyy joka lähtöön. Vai mitäs sanotte, keksittekö itse paremman tavan hoitaa seinän maalaus? Video on kuvattu siis miekkosen työpaikalla, kuvassa naapurifirman maalari.(Pahoittelut, mikäli video ei näy. Yritän korjata asian mahdollisimman pian...)

3 kommenttia:

 1. Miksei mulla näy toi video?
  -särki

  VastaaPoista
 2. No hitto. Se on nyt kadonnut jonnekin... mä koitan korjata asian mahd. pian!

  VastaaPoista
 3. Siellä ei sitten ole liikenteessä kuin " kotimaisia":)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...