lauantai 22. joulukuuta 2012

Pyjamat päälle ja joulusaunaan!

Perjantaina pääsimme osallistumaan pitkään ja hartaasti odotettuun suomalais-korealaisen yhdistyksen joulusaunaan Tamid Elim Bulhanjoongmakissa. Kyseessä oli mongolialainen savusauna, joten jännittyneinä odotimme, millainen kokemus on edessä. Saavuimme paikalle omalla autolla, kun muut seuran jäsenet tulivat yhteisellä bussikuljetuksella Soulista. Olimme reippaasti etuajassa, joten saimme mahdollisuuden tutustua rauhassa mongolialaiseen saunaan sekä paikalliseen saunomiskulttuuriin.  

 Maisemaa saunan pihasta

Bulhanjoongmak sijaitsi parin tunnin ajomatkan päässä vuorilla, melko mutkaisen tien takana. Vuoristosijainnissa oli toki se mahtava puoli, että siellä oli myös hieman lunta, joka oli omiaan luomaan jouluista tunnelmaa.

Itse saunat olivat kaksi kivistä "masuunia", sisäänkäynti saunoihin oli rakennuksen sisältä pienistä luukuista.

Varovasti uskaltauduimme kuitenkin kohti päärakennusta, jossa meidät ystävällisesti ohjattiin miesten ja naisten pukuhuoneisiin ja annettiin yöpuvun näköiset shortsit ja paita sekä pari kappaletta pikkupyyhkeitä mukaan. Pukuhuoneisiin mennessämme näimme suuren oleskelutilan, jossa oli hämärä valaistus, televisio ja uupuneita saunojia nukkumassa lattialla sekä istuskelemassa ja katsomassa tv:tä tai pelaamassa kännykkäpelejä. Korealaisissa saunoissa on kuulemani mukaan usein nukkumismahdollisuus ja toisinaan saunoja sanotaankin halvimmiksi hotelleiksi, sillä ne ovat auki yleensä vuorokauden ympäri. 

Itse saunaosasto koostui kahdesta kivisestä "tötteröstä" (tai masuunista, kuten joku sanoi), joissa poltetaan maassa keskellä kokkoa ja täten lämmitetään saunaa parikin päivää. Saunan lämmettyä maahan levitetään bambumatto ja sauna on valmis saunojia varten. Tötteröistä toinen oli kuumempi ja toinen miedommin lämmitetty, ja useimmat korealaiset kokivatkin kuumemman saunan aivan liian kuumaksi. Kuumemmassa saunassa tuoksu muistutti aivan erehdyttävästi suomalaista savusaunaa, joten saunatunnelma oli siltä osin hyvin kotoisa. Lämpötilaa on vaikea arvioida, mutta kuvittelimme kuumemman puolen olevan 85-100 asteen välillä, kun viileämpi oli ehkä 60-80 asteen tietämillä. Molemmat saunat olivat äärimmäisen kosteita, vaikkei kiuasta tai muuta veteen liittyvää ollut läsnä lainkaan.

Pyjama päälle ja konttaamaan luukusta sisään

Saunassa istuttiin lattialla pefletin päällä bambumatolla. Keskellä lattiaa oli tiimalasi, joka käännettiin saunaan mennessä ja hiekan valuminen osoitti sopivan saunonta-ajan

Saunaan mennessä puettiin siis päälle pyjamamainen pukine, joka oli tehty melko paksusta puuvillakankaasta. Saunassa istuttiin lattialla korealaiseen tapaan risti-istunnassa tai vaihtoehtoisesti tötterön seinämille asetettuihin halkoihin nojaten. Vaatteet toki kastuivat läpikotaisin hiestä, joten niillä oli hieman epämukavaa vilvoitella ulkoterassilla. Saunomisen lomassa istuskelimme oleskeluhuoneen lattialla ja katselimme telkkaria tai makoilimme patjalla. Ja paikalliseen tapaan korelaiset toki toivat myös kännykkänsä saunaan, joten siellä hämärässä, savunhajuisessa saunassa saattoi sitten rentoutua myös tekstareita näpyttelemällä.

Oleskelutilassa rentouduttiin saunomisen lomassa

Saunomisen jälkeen peseydyimme, pukeuduimme ja maistelimme herkullista glögiä, jonka seuran puuhapariskunta oli meille valmistanut. Illalla vuorossa oli myös jouluateria fusion-tyyliin koostuen sekä suomalaisista että korealaisista ruuista. Juhlapöydän tähti oli tietenkin kunnon kinkku, joka kuuleman mukaan oli valmistettu paikan päällä Koreassa hyvien neuvojen mukaisesti. Ja totta tosiaan; se maistui aivan joulukinkulle! Mukaan saatiin myös aitoa Turun Sinappia, joten jouluinen tunnelma oli katossaan. 


Jouluillalliselle tunnelmaa loivat joulukuusi, joululaulut sekä joulusinappi


Joulujuhlassa ei ollut kuin muutama suomalainen meidän lisäksemme, mutta useampia korealaisia perheitä, joilla on jotain kytköksiä Suomeen, joten keskustelu sujui enimmäkseen englanniksi. Ilta kului mukavasti rupatellessa ja suomalaisista jouluperinteistä kertoessa. Iltakymmenen aikoihin pakkasimme tavarat autoon ja lähdimme huristelemaan takaisin kotia kohti uupuneina ja onnellisina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...