tiistai 11. joulukuuta 2012

Ruokasanastoa, osa 4: Kimchi

Kimchi-postaus on odottanut oikeaa hetkeä jo pienen tovin, mutta vasta perehdyttyäni asiaan Soulin Kimchi-museossa uskon omaavani riittävästi tietoa korealaisten pyhästä ruokalajista. Kimchi on siis korealaiselle kuten lihapullat meikäläisille: oman äidin tekemä on aina parasta. Ja kaikki pitävät siitä. Erona lihapulliin on, että korealaiset syövät kimchiä aamulla, päivällä ja illalla seitsemänä päivänä viikossa.

Erilaisia kimchejä. Henkilökohtainen all-time-favorite on oikeassa yläkulmassa oleva, isoista retikkakuutioista tehty mehukas kimchi

Kimchi on eräänlainen yleisnimitys useille eri lajeille, mutta yleisimmin sillä tarkoitetaan kiinankaalista maitohappokäymisen avulla valmistettua punaista, tulisen hapankaalin makuista ruokalajia. Perinteisen kaalikimchin lisäksi hyvin tyypillisiä ovat mm. retikkakimchi, purjokimchi sekä kurkkukimchi. Kimchiä on valmistettu Koreassa jo vuosisatoja, mutta nykyisen kaltaisena sen valmistus on käynnistynyt 1800-luvulla. Valmistus juontaa juurensa kasvisten säilömiseen talven varalle. Säilyvyyden takaamiseksi kaali liotettiin runsassuolaisessa vedessä, sekoitettiin chilin ja muiden mausteiden kanssa ja säilöttiin suuriin saviruukkuihin takapihalle. Nykyään kimchin valmistus on kuitenkin vähentynyt huomattavasti ja suurin osa perheistä ostaa kimchinsä valmiina. Kaupungilla näkee kuitenkin usein pelkästään kimchin valmistukseen vaadittavien ruukkujen ja astioiden myymiseen erikoistuneita kauppoja.

 Perinteisiä saviruukkuuja. Nykyisin käytössä lienevät enimmäkseen muoviset ruukut ja tynnyrit

Luetteloa eri aineksista

Turisteille kimchiä kuvataan usein tulisena hapankaalina. Itse pidän suuresti hapankaalista, mutta pidän kimchistä vielä enemmän. Kimchi on mielestäni happamampaa kuin hapankaali ja tulisuus sekä mausteet tuovat siihen aivan oman makunsa. Mausteina käytetään aina vähintään valkosipulia, chiliä, inkivääriä sekä sipulia. Melko usein kimchissä on myös "merellinen" sivumaku, joka tulee mustekaloista tai ostereista. Itse en niinkään välitä kovin mustekalaisesta kimchistä, mutta se on kuulemma tyypillistä erityisesti eteläisen alueen kimchi-variaatioille.


Versioita on lukemattomia

Hyvä puoli tässä herkussa on tietysti se, että sitä on lähes aina saatavilla, se on terveellistä eikä se lihota! Mahtava herkku, siis. Suuren maitohappobakteerimäärän vuoksi se on terveellistä vatsalle, mutta bakteereiden lisäksi se sisältää myös paljon C-vitamiinia ja muita ravintoaineita. 

Koska kimchi on kaikkien herkkua, tehdään siitä myös kaikkia mahdollisia versioita, kuten kimchimuhennosta ja -keittoa, kimchi-kimbapia, kimchi-hampurilaisia sekä paistettua kimchi-riisiä. Omasta mielestäni se on kuitenkin parhaimmillaan ihan pelkältään. Normaalisti lähes kaikkien ruokalajien ohessa tarjoillaan kimchiä sekä muita pieniä "side dishejä". Käytännössä sitä tulee siis syötyä melkeinpä joka päivä, ja jos välillä tuleekin muutaman päivän tauko, niin kyllä alkaa kimchi-hammasta kolottaa!

Muiden maiden "verrokkeja", kuten säilöttyä inkivääriä Japanista, artisokkaa Espanjasta ja hapankaalia Saksasta

Kimchi-talkoot paikallisen ravintolan edessä

1 kommentti:

  1. Opettelen kohta kimchin teon, sain P-Koreasta mukaani pienen kimchioppaan. Olinkin hämmästynyt miten monta lajia kimchiä on, eikä aina olleenkaan tulista.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...