maanantai 21. tammikuuta 2013

Ja taas riisiä...

Amerikkalainen ystävämme työskentelee opettajana eräässä koulussa Gangneungissa ja kertoi, että lähes aina, kun hän tiedustelee korealaisilta oppilailtaan heidän lempiruokaansa, vastauksena on yksinkertaisesti "bap", riisi. Siis lempiruoka on riisi? Asia, jota en voi ymmärtää maassa, jossa on tarjolla toinen toistaan herkullisempia ruokia.

Korealaisesta ruoasta ei voi puhua mainitsematta riisiä. Riisi on korealaisille vähintäänkin yhtä pyhä asia kuin kimchi, ja paikalliset syövät riisiä päivän jokaisella aterialla. Toisinaan riisi saatetaan korvata nuudeleilla, mutta useimmiten nuudeleidenkin kanssa ruoka-annokseen kuuluu vielä erikseen riisi. Tyypillisesti jokainen korealainen syö oman kulhollisen riisiä jokaisen ruokailun yhteydessä.

Jokaisessa korealaisessa kodissa keittiön kalustoon kuuluu riisinkeitin. Kun kävimme ensimmäistä kertaa korealaisessa kodinkoneliikkeessä, ihmettelin, miksi kaupassa on myynnissä niin monta leipäkonetta, vaikkei leipä kuulu korealaisten ruokavalioon...kunnes tajusin pömpeleiden olevan riisinkeittimiä. Vekottimella voi tehdä varmasti kymmeniä erilaisia riisiannoksia käyttötarkoituksen mukaan: kimbap-riisiä, bibimbap-riisiä, tavallista lisukeriisiä jne. Riisi on paitsi jokaisen korealaisen ruokailun selkäranka, myös erittäin herkkä asia paikallisille. Maku ja koostumus pitää olla juuri oikea, tai muuten riisi saattaa jäädä syömättä kokonaan. Ulkomaalaisena en toki tajua minkäänlaista eroa riisin ja riisin välillä, joten en osaa ottaa kantaa maku- ja koostumusvivahteisiin. Kaupoissa olen kuitenkin törmännyt lukemattomiin erilaisiin riisipaketteihin ja oikean riisin valinta tuntuu olevan paikallisille lähes uskonnollinen rituaali. 


Kuvassa ihan normaalia, kattilakeitettyä riisiä. Olemme alkaneet syömään kotonakin toisinaan puikoilla, sillä jotkut ruoat vain kaipaavat puikkoja seurakseen. Esimerkiksi kimchin syöminen haarukalla on vain yksinkertaisesti väärin. Nykyään herneiden ja maissinkin syöminen onnistuu jopa pyöreillä ja liukkailla puikoilla, vaikka ravintoloissa onkin usein tarjolla helpommat, littanat alumiini- tai teräspuikot. 

Toisaalta riisi ja riisin syöminen pitävät sisällään paljon muitakin merkityksiä kuin pelkän valkoisen jyvän. Normaali small talk -aihe onkin tervehtiessä kysyä "oletko jo syönyt riisiä?" Tai jos soitat huoltomiehelle ja pyydät häntä käymään pikaisesti, saattaa mies vastata "tulen sitten, kun olen saanut riisin syötyä". Samainen jenkkiopettaja kertoi myös korealaisen tyttöystävänsä tavasta olla vastaamatta lainkaan puhelimeen, jos riisin syöminen oli kesken.

Viimeisin riisiä koskeva pähkäilymme tapahtui perjantaina käydessämme grilliravintolassa syömässä. Menu oli kirjoitettu poikkeuksellisesti korean lisäksi myös englanniksi, ja yhdessä ihmettelimme ruokalistan lopussa olevaa jälkiruokalistaa (jota ei korealaisissa ravintoloissa oikeastaan koskaan ole). Tarkemman tutkiskelun jälkeen havaitsimme, että jälkiruoaksi olikin tarjolla riisiä, kylmiä nuudeleita, kuumia nuudeleita, soijamarinoitua nautakeittoa, kimchimuhennosta tai nuudeleita tulisella kastikkeella. Ei se ihan sokerihampaan kolotukseen auttanut, mutta kyllähän se "jälkiruoka"riisi maistui varsin hyvin vielä varsinaisen aterian jälkeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...