keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Shabuskaa

Gangneungissa ei ole vielä montaakaan ravintolaa, jossa olisimme käyneet useammin kuin kerran, sillä ravintoloita on käsittämättömän paljon ja kaikkia ruokia tekisi mieli kokeilla. Eräässä paikassa olemme kuitenkin käyneet viimeisen kahden kuukauden aikana jo kokonaiset kolme kertaa. En muista, mikä ravintolan nimi on, mutta ystäväpiirissämme sanomme yksinkertaisesti Shabu shabu. Nimi viittaa siis ruokalajiin, ja joka kerta ravintolassa ollessamme tilaamme täsmälleen saman ruuan. Shabu shabu ei käsittääkseni ole erityisen korealainen ruoka, vaan ko. ruokalajista on useita versioita ympäri Aasiaa. Ruokailussa käytetyt riisipaperit viittaavat Vietnamiin, mutta myös ainakin Japanissa on saman tyylisiä ruokapaikkoja ja kiinalaisissa hotpot-paikoissa on omat versionsa kyseisestä ruoasta. 

Joten olkaa hyvä, kuvapäivitys Gangneungin (oletettavasti) parhaasta shabu shabusta:

Ruokailuun tarvitaan jos jonkinlaiset työkalut: soppakulho ja lautanen, keraaminen lusikka ja tavallinen lusikka, pihdit ja puikot. Ja lopulta kuitenkin syön suurimman osan sormin...

Kastikkeet kuuluvat asiaan. Ylhäällä oikealla maapähkinäkastike, ylhäällä vasemmalla soijapapukastike, alhaalla vasemmalla chilikastike. Alhaalla oikealla suolakurkun viipale. Kyllä, yksi viipale.

Pöytään kannetaan suuri vadillinen erilaisia kasviksia ja sieniä, mm. erityyppisiä salaatteja, sipulia, ananasta, punajuurta, punakaalia, ituja, kurpitsaa, porkkanaa, kurkkua, shisho-lehtiä....
Miten mikään näin terveellinen voi olla niin herkullista?
Ja lihaa! Shabusta on olemassa myös mereneläväversio, mutta sitä en ole toistaiseksi kokeillut  
Pöydässä on myös iso padallinen lientä, jonne lihat sekä osa kasviksista, sienistä ja iduista heitetään kiehumaan.  
Riisipaperi kastellaan märäksi ja taipuisaksi pinkissä nesteessä 
Kostean riisipaperin päälle nostellaan tuoreita kasviksia sekä padan antimia ja sekaan lorautetaan hieman kastikkeita. Tahmea paperi rullataan tiiviiksi nyytiksi ja yritetään änkeä tikkuja apuna käyttäen kokonaisena suuhun (ei onnistu. ikinä.) 
Kun rullia on syöty lähes satamäärin, jää jäljelle ainoastaan herkullinen liha-kasvis-sieniliemi. Lientä voi juoda keittokulhosta, join itse asiassa kaksi kulhollista, kun oli niin hyvää. Loppuliemeen lisätään kulhollinen riisiä kiehumaan ja maustumaan.   
Kun riisi on kiehunut liemessä ja imenyt itseensä viimeisetkin herkulliset maut, sekaan heitetään vielä raaka kananmuna, joka viimeistelee riisipuuron täydelliseksi. Mikään maistamani risotto ei vedä vertoja tälle "palalle taivasta". Totesin tänään, että jos saisin ottaa mukaani autiolle saarelle vain yhden ruuan, jota söisin joka päivä, se olisi todennäköisesti tämä riisi.

4 kommenttia:

 1. Tuosta ateriasta ei varmasti jää nälkäiseksi! :)

  Heitin sinua tunnustuksella. Käy kurkkaamassa blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kivaa! Kuvia tulossa siis pikapuoliin :)

   Poista
 2. Kiva blogi - minulla ei ollut juuri mitaan aiempaa tietoa tai kiinnostusta Koreaan, mutta todella kiva lukea tuoretta ulkosuomalaista blogia ! Erityisesti minua nauratti ne pakkausmiehet Suomen paassa. Meilla oli pakattu jopa tiskiratti ja suomalainen HPY:n puhelin, joka ei todellakaan uudessa kotimaassa toiminut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi muuton kynnyksellä pitää tosiaan muistaa karsia oikein kovalla kädellä pakattavat tavarat :) Ettei se puhelinluettelo ainakaan matkaa enää takaisin Suomeen! Tervetuloa lukemaan blogiani!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...