sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Pilkillä

Special Olympics -kisojen lisäksi Pyeongchangissa oli vielä tänään meneillään "Pyeongchang trout festival" eli paikallinen taimenfestari. Tarkoittaa siis sitä, että puoli Koreaa kokoontuu yhden pienen taimenenkasvatuslammikon päälle pilkkimään. Täytyyhän se nähdä omin silmin, jotta uskoo. 

Etukäteen tiesimme jo, että pilkkiminen taimenfestareilla on erittäin suosittua ja että paikanpäältä saa vuokrattua tai ostettua tarvittavat välineet. Lisäksi olimme kuulleet ystävältämme (joka on intohimoinen kalastusyrittäjä), ettei touhu ole mistään kotoisin, paitsi ehkä kuriositeettinä paikallisten omituisista päähänpistoista. Ja vielä senkin tiesimme, että oma suolapurkki kannattaa ottaa mukaan, sillä kalat syödään paikanpäällä joko raakana heti avannosta nostettua tai grillattuna asiaankuuluvassa teltassa, mutta suolaa ei ole saatavilla missään.

Joten, suolapussi, leatherman-puukko ja pari muovipussia mukanamme lähdimme uteliaina katsastamaan, millainen jättiläistaimen meitä mahtaa lammikossa odottaakaan...

Lähestyessämme pilkkipaikkaa huomasimme parin muunkin tulleen samoille apajille. Myös värikkäitä telttoja oli pystytetty (ehkä sateensuojaksi?), mutta kukaan ei näyttänyt kiinnostuneen telttapilkistä.

Pilkkimistarpeisiin kuului kärpäslätkän näköinen vapa sekä sen ympärille kiedottu siima jigeineen. Tosin korealaiseen tapaan paikalliset olivat varustautuneet jos jonkinlaisella välineistöllä, jota tuskin käytettiin lainkaan, mutta joka tulee olla mukana ihan uskottavuudenkin vuoksi.
Tyyli oli vapaa ja useimmilla myös hyvin mielikuvituksellinen. Aivan normaalia oli esimerkiksi mennä makaamaan jäälle ja tuijottaa reiästä sisään, näkyykö liikettä. Jäällä makoili kymmeniä pilkkijöitä ainoastaan kyttäämässä kalojen mahdollisia liikkeitä

Kalat olivat siis istutettuja, ja niitä kaadettiin lampeen lisää noin tunnin välein, jolloin osa pilkkijöistä juoksi taimensaavin luo ja napatakseen pökerryksissä olevia kalaparkoja käsin parempaan talteen. Näin "luonnonpilkkijän" ominaisuudessa se tuntui jo hieman liiankin helpolta ratkaisulta, mutta toisaalta...noh, kuten luonnossakin, myös lammikolla saalis jäi puuttumaan. Olisi sittenkin pitänyt hakea ne suoraan sieltä saavista!

Ihan ilmaista kyseinen hupi ei suinkaan ollut, vaan jäällä kyhjöttämisestä sai maksaa lähes kymmenen euron pääsymaksun. Lisäksi paikalla oli myös muita aktiviteetteja, jotka kaikki maksoivat erikseen emmekä innostuneet niitä kokeilemaan. Mahdollisuuksiin lukeutui ainakin pulkkamäki ja erilaiset kelkkailut jäällä ja rinteessä. Meille kuitenkin riitti pelkästään paikallisten touhujen seuraaminen sekä kalasaaliin odottaminen. Hienoista hupia tuotti muun muassa paikallisväestön varustautuminen talviseen aktiviteettiin: pilkkihaalareita ei ollut kellään, kumisaappaatkin loistivat poissaolollaan. Sen sijaan lyhyitä hameita, revittyjä pillifarkkuja, käsilaukkuja ja korkokenkiä (!) näkyi jäällä sitäkin enemmän. Koko kansan hupia varustukseen katsomatta, siis! Mutta olipa paikalla myös pro-pilkkijöitä omine vapoineen, keloineen ja syötteineen sekä vaellusvaatteineen ja pilkkijakkaroineen. Niillä olisi jo kelvannut Suomessakin kalastella.

Pari muutakin pilkkijää, onneksi reikiä riitti. Ne olivat siis valmiina jäässä noin puolen metrin säteellä toisistaan, joten joka pilkkijälle todellakin riitti oma reikä.

Kalasaaliimme jäi lopulta pelkkiin paputäytteisiin vohvelikaloihin. Ihme juttu, että tähänkin makuun on jo tottunut; muutama kuukausi sitten valittelin, että kalat lensivät roskiin, mutta nykyään paputäyte maistuu jo lähes suklaalta ja kuumat vohvelikalat tekivät kauppansa silmäräpäyksessä myös blogistille.

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! En voi vain kuin päivitellä, että ihmiset kuvittelevat mun elämäni Belizessä olevan jotenkin eksoottista. Täällä ei kuitenkaan pilkitä korkokengissä ja ruuatkin ovat lopulla aika lähellä Suomen valikoimia kun vertaa vaikka noihin vohvelikaloihin.

  (Mahtavaa, että sulla on tunnisteiden joukossa "taimen" :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä täällä eksotiikkaa riittää, vaikkei varmasti niin paljoa kuin monissa muissa Aasian maissa... Noista vohvelikaloista täytyy vielä erikseen mainita, että taimenfestareiden kalatkin oli tehty oikeasti taimenen näköiseksi, kun normaalisti ne on sellasia pyöreämpiä kaloja. Että oli oikein panostettu teeman mukaisesti!

   Poista
 2. Slurps, nuo papukalat kuulostavat tosi hyviltä, ja söpöjäkin vielä!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...