keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Seollal Soulissa

Vietimme korealaista uutta vuotta, Seollalia (설날) lauantaista tiistaihin Soulissa. Tiesimme jo etukäteen odottaa hiljaista miljoonakaupunkia, mutta yllätykseksemme Soul olikin lähestulkoon autio. Liikenneruuhkat loistivat poissaolollaan, isoimmatkin ostoskeskukset olivat kiinni ja ravintolat sekä baarit pimeinä. Suurin piirtein koko Korea matkustaa Seollalin aikaan vanhempiensa ja esi-isiensä kotiseuduille viettämään aikaa sukulaisten kanssa ja syömään riisikakkukeittoa sekä pukeutumaan kansallispukuun (hanbok). Omalta osaltamme aloitimme uuden vuoden perinteet heti huoltoasemalla matkalla Souliin, kun söimme uuden vuoden "pakollisen" tteokug-mandu-keiton, jolla perimätiedon mukaan saadaan heti yksi vuosi lisää ikää. Näin kolmenkympin kynnyksellä olisin tosin jättänyt sen yhden vuoden mieluusti hankkimatta...

Uusi vuosi alkoi tällä(kin) kertaa kuplivan merkeissä. Hotellihuoneen näkymät 18. kerroksesta olivat rajoitetut, joskin vastapäisen rakennuksen seinä peilasi kaupunkia tyylikkäästi

Soulissa ostoskeskukset ja kaupat pitivät ovensa auki vielä lauantaina, joten ehdimme pyörähtää hieman ostoksilla ja lievittämässä koti-ikävää eurooppalaisissa vaatekaupoissa. Sunnuntaina lähdimme kohti kuninkaallista palatsia Gyeongbokgungia, joka sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla Soulissa ja on Joseon-dynastian vanhin, "säteilevän onnen" palatsi. Palatsi  on suosittu turistikohde värikkäine kattoineen, mutta itse temppelissä ei sinänsä ollut kovin paljoa nähtävää, sillä rakennuksia sai ihailla lähinnä ulkopuolelta, eikä avoinna olleissa huoneissa ollut juuri mitään tavaroita tai nähtävää.

Palatsissa oli yhteensä 7700 huonetta. Suurin osa sisätiloista oli kuitenkin suljettu turisteilta.
 


Palatsi oli täynnä erilaisia eläinaiheisia patsaita

Kattotaiteessa ei värejä säästellä

Myös katolla oli erilaisia eläinpatsaita

Suurin osa sisätiloista oli pelkkää lattiaa ja kattoa ilman kalusteita tai tavaroita. Tässä huoneessa oli kuitenkin nähtävillä myös jonkilainen valtaistuin sekä lyhtyjäUutta ja vanhaa kaupunkia

Temppelin yhteydessä oli myös National Folk Museum of Korea eli Korean kansanperinteen museo, jonka pihassa oli myös ylimääräistä aktiviteettia uuden vuoden kunniaksi. Tasatunnein oli nähtävissä erilaisia esityksiä ja lisäksi paikan päällä oli useita ennustajia (ja huikeat jonot ennustajien pakeille!) sekä mahdollisuus kuvauttaa itsensä kansallispuvussa tai maistella riisikakkuja sekä perinteisiä makeita jälkiruokajuomia. 

Ennustajien luo oli kymmenien metrien jonot

Ulkoteltoissa sai käydä maistelemassa paikallisia "herkkuja", kuten riisikakkuja. Riisikakut näyttävät aivan käsisaippualta ja maistuvat sitkeältä pahvilta, eli makua ei ole oikeastaan lainkaan, ei suolaista eikä makeaa. Lisäksi tarjolla oli rusinasopan makuista ruskeaa kaneli-riisijuomaa.

Soulin virallisessa ulkkari-kaupunginosassa Itaewonissa on pääkadulla sijaitsevissa laatoissa eri maiden lippuja sekä havainnollistavaa tietoa maan pääkaupungista sekä kyseisen maan kielellä "hei". Eli kuten meillä Suomessa sanotaan: "Tere"!


Myös maanantai kuului vielä uuden vuoden juhlapäivien joukkoon, ja aloitimmekin viikon noutamalla suomalaisen kollegan lentokentältä. Aamupalalla saimmekin maistella  tuliaisruisleipiä, jonka jälkeen suuntasimme Lotte Worldin huvipuisto-ostoskeskus-kompleksiin. Lotte on Soulin suurimpia ostoskeskuksia, jonka yhteyteen on rakennettu puoliksi sisällä ja puoliksi ulkona sijaitseva huvipuisto Lotte World. Huvipuisto olikin näkemisen arvoinen paikka, vaikkemme hurjien jonotusaikojen vuoksi käyneetkään kuin kahdessa huvipuiston laitteessa. Sisävuoristorata yllätti sekä blogistin että miehet olemalla varsin vauhdikas ja siten myös noin 50 minuutin jonotusajan arvoinen. Toinen kokeilemamme laite sijaitsi ulkona, kyseessä oli benjihyppyä jäljittelevä, "pomppiva" laite, joka sai koko seurueemme haukkomaan henkeään. Itse huvipuistossa oli laitteiden lisäksi mm. iso jääkenttä luistelua varten, lukemattomia ravintoloita, näyttämöestradi erilaisille esiintyjille sekä iso museo uskomattomine pienoismallikaupunkeineen. 

Huvipuisto oli rakennettu yhteensä neljään kerrokseen, ja keskeltä näkyi alimpaan kerrokseen, jossa luistelurata sijaitsi. Ylemmissä kerroksissa oli mm. karuselleja, kummitustaloja, viikinkilaivoja, raidejunia, kuumailmapalloajelua sekä SE vuoristorata

Museossa oli kokonainen pienoismallikaupunki asukkaineen ja temppeleineen

Pienoissotilaita vartiossa


Kalligrafisti työssään

Ei ole vanhaksi tulemista, kun tämäkin "Bungee Drop" sai blogistin huutamaan...

...tosin puolustuksekseni voin sanoa, että en ollut ainoa...

Tiistaina oli vielä vuorossa vierailu Costcon amerikkalaismarketissa täydentämässä juusto- ja lihavarastot, ja takakontti täynnä ameriikan herkkuja suuntasimme kohti kotia. Vaikka Gangneung onkin Tamperetta suurempi kaupunki, tuntuu paluu Soulista tänne aina matkalta maaseudulle. Mutta mikäpä siinä, maallahan on mukavaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...