maanantai 18. helmikuuta 2013

...siis mihin ootte menossa??

Viime marraskuussa päätimme, että pidämme kevättalvella talviloman ja matkustamme jonnekin Korean ulkopuolelle. Viikon loma tuntui kuitenkin liian lyhyeltä ajalta matkata Suomeen, joten päätimme pysyä lämpöisemmillä leveysasteilla ja lyhempien lentomatkojen ulottuvissa. Matkakohteelle asetimme seuraavat kriteerit:

- Lämmintä ja aurinkoa on oltava. Riittävästi. Mitä enemmän, sen parempi (ja täten Japani oli ulkona laskuista)
- Lyhyehkön lentomatkan päässä, mieluiten suorilla lennoilla Soulista (eli ei Etelä-Amerikkaan eikä Australiaan)
- Kohteen tulee olla sellainen, minne ei koskaan Suomesta tulisi lähdettyä (poissulki Thaimaan, Malesian ja Vietnamin sekä muut samalla suunnalla sijaitsevat)
- Ei sikamaisia ryöstöhintoja (eli ei Havaijin-matkaa...)
- Ei suomalaisia turisteja (unohdetaan Filippiinit ja Bali)
- Kohtuullisen turvallinen, eli mieluiten ei välitöntä kidnappauksen, vallankumouksen tai tappavan tsunamin vaaraa ("siis mitä, onko Pohjois-Koreakin pois listalta?")

Ja mitä jää jäljelle? Tietysti korealaisten ja japanilaisten turistien paikallinen Teneriffa, amerikkalaisten "kakkoshavaiji", Pohjois-Mariaaneilla sijaitseva Saipanin saari. Muita vaihtoehtoja olisivat muut samalla suunnalla sijaitsevat Yhdysvaltojen saaret Guam ja Palau, mutta Guamin totesimme olevan turhan "jenkki" eikä ollenkaan houkuttelevan oloinen, kun taas paratiisimainen Palau oli hieman liian pitkien ja kalliiden lentomatkojen päässä. Lisäksi Palaulla oli melko rajoitettu määrä hotelleja, josta syystä nyt peak seasonilla olisi hyvästä hotellista saanut pulittaa itsensä kipeäksi.

Kuva otettu täältä

Kuva täältä

Saipan on siis Tyynellä Valtamerellä sijaitseva Yhdysvalloille kuuluva saari, joka muodostaa oman kuntansa ja on samalla alueen pääkaupunki. Asukkaita on vajaat 50 000, joista suuri osa on peräisin Kiinasta, Japanista sekä Koreasta. Saarella puhutaan yleisesti englantia, mutta vajaat 20% väestöstä puhuu myös saaren alkuperäiskieltä chamorroa. Paikka on suosittu turistikohde Tyynellä Valtamerellä, ja Soulista lentää saarelle suoralla lennolla noin neljässä tunnissa. Lämpötila on läpi vuoden 27 plusasteen paikkeilla, joten aurinkoa ja lämpöä sekä hiekkarantoja luulisi riittävän yhden viikon tarpeisiin.

Selatessani internetin ihmeellistä maailmaa törmäsin ainoastaan kahteen suomenkieliseen kirjoitukseen liittyen reissukokemuksiin Saipanilla. Myöskään englanninkielisiä matkakertomuksia ei liiemmin ole löytynyt, joten en ole saanut koostettua suuria ennakko-odotuksia saarta kohtaan. Muutamilla matkailusivustoilla (Tripadvisor, Lonely Planet) valitellaan saaren olevan pikku-Jenkkilä, mutta toisaalta kehutaan uskomattomia rantoja ja samaan hengenvetoon kerrotaan Saipanilla olevan eräät Tyynenmeren parhaimmista snorklauskohteista. Snorklausta tuleekin harrastaa saaren edustalla sijaitsevassa laguunissa ja koralliriutan tuntumassa. 

Kuva täältä

Saari on kuuluisa myös siitä, että siellä käytiin toisen maailmansodan aikana hurjat Japanin ja Yhdysvaltojen väliset taistelut. Täten saarella on paljon sotaan liittyviä muistomerkkejä sekä mm. panssarivaunuja ja onpa saaren pohjoispuolella sijaitsevat kallionkielekkeetkin nimetty pahaenteisesti suicide cliff:ksi sekä banzai cliff:ksi.

Kuva täältä

Koska suomalaisia turisteja ei paikalla juurikaan palloile, oli melko hankalaa myös selvittää mahdollista viisumi- ja maahantulokaavakkeiden tarvetta. Tällä tietoa emme tarvitse viisumia tai muitakaan dokumentteja voimassaolevan passin lisäksi, mutta peukut pystyssä toivotaan, ettei viikon lomamme pääty sitten lentokentän tarkastusjonoon... ja että blogisti pääsee myös takaisin Koreaan loman päätyttyä!

Puuttellisesta etukäteisinformaatiosta huolimatta olen kuitenkin asettanut lomalle jo muutamia toiveita ja etukäteisodotuksia. Toiveikkaana odotan ainakin paljon aurinkoa, valkoista hiekkaa ja melko tyhjiä rantoja (varasimme hotellimme pahimman turistirysän ulkopuolelta hieman syrjäisemmällä sijainnilla, lisäksi autioiden rantojen puolesta puhuu se tosiseikka, että korealaiset ja japanilaiset eivät tunnetusti ole mitään innokkaimpia auringonpalvojakansoja). Huikeita snorklausmaisemia veden alla, ihania mangoja ja muita hedelmiä sekä tuoreita kala- ja rapuannoksia lautasella.

Kuva täältä

Ennen perjantaiaamun lentoa pitää siis vielä ainakin kaivaa kesävaatteet muuttolaatikoista (kyllä, ne ovat edelleen muuttolaatikoissa), sovittaa bikinit (vieläkö ne muka mahtuu päälle?), ladata ipod täyteen biitsimusiikkia (Bob Marley toimii usein ja hyvin), pakata mukaan luettavaa ja etsiä jostain ne aurinkolasit...

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa todella jännältä! Odotan malttamattomana blogistin raporttia ko. kohteesta. Ei sillä, että itse matkustaisin koskaan sinne, vaan juuri sen vuoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu raporttia tulee varmasti heti loman jälkeen ja toivottavasti saan paljon kuvia mukaan!

   Poista
 2. Elämä Koreassa. Siitä en olekaan liiemmin kuullut. Kuten en lomailusta Saipanillakaan. Täytyypä siis liittyä seuraasi.

  VastaaPoista
 3. Matkakohde kuulostaa ja näyttää oikein hyvältä! :) Hyvää reissua teille!! T. Seija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! Terkkuja teidän koko perheelle :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...