torstai 21. maaliskuuta 2013

Kylmästä lämpimään ja valoa pimeyteen...eiku...

Tyhmempi voisi luulla, että maaliskuun loppupuolella kevät olisi saapumassa Koreaan. Maanantaina pyöräilin kielikurssille ohuessa takissa hiki valuen pitkin selkää. Lämpöasteita oli +17 ja tuuli oli leppeän lämmin. Katselin kirsikkapuita jo sillä silmällä, nimittäin oksat vihertävät hennosti antaen vinkkiä pikapuoliin saapuvasta kirsikankukkien sesongista. 

Mutta ei. Eilen aamulla heräsin lumisateeseen, ja räntää tuli taivaan täydeltä yömyöhään saakka. Tänä aamuna taisi olla peräti muutama pakkasastekin, ja lumi sen kun pysyy sitkeästi maassa. En omista kumisaappaita, joten ulkona kävellessä vesi tunkeutuu sukkien läpi varpaiden väliin askel askeleelta enemmän, yäk. Tänään on sentään kauniin aurinkoinen päivä, ja eiköhän lumetkin ole illaksi sulaneet vihdoin pois. Takatalven aiheuttamaa ahdistusta piristämään ostin 과일-mieheltä eli hedelmäkauppiaalta hieman lohturuokaa:

Korealaiset mansikat ovat ulkonäöltään jotenkin muovisen oloisia ja näyttävät jopa raa'alta suomalaisiin serkkuihin verrattuna, mutta maku on siitä huolimatta mahtava. Mansikat ovat makeita ja kiinteitä ja ihania. Kesää odotellessa...

Kävin aamulla kävelyllä läheisellä kukkulalla. Pakenin siis loskaisia katuja mäkisempiin maastoihin.

Gangneungin "takapiha", eli se ei-keskustan puoleinen, syrjäisempi seutu.
Eilisestä räntäsateesta huolimatta talsin sitkeästi kampaajalle. Takuuvarma kevään merkki on se, että tukkaan pitää saada vaalennusta. Korealaisella kampaajalla käynti on aina himpun verran jännittävämpää kuin suomalaisessa parturissa vierailu, sillä ikinä ei voi olla ihan varma, ymmärsikö parturi sittenkään, mitä yritin käsillä viittoa. Ja paikalliset hiustrendit tuntien on myös aihetta pelätä, millaiseksi korpinmustaksi tasapolkaksi tukka vielä parturin käsittelyssä muuttuu. Mutta jännityksestä huolimatta kaikki sujui hyvin, leikkaus oli mieluisa ja vaaleat raidat vallan piristävät. Kampaaja oli sympaattinen tyyppi, joka hiustenvärjäyksen lomassa haki kaapista kännykkänsä ja esitteli sieltä koko perheensä kuvat, mukaan lukien lapset, aviomies ja anoppi sekä muuta sukua. Perikorealaiseen tapaan asiakaspalvelu oli erittäin huomaavaista, mutta korealaisten kanssa keskustelu onnistuu vieläkin toisinaan yllättämään suomalaisen. Parturi oli varsin ystävällinen, kehui parturoitavaa kauniiksi ja ihaili maantienväristen hiusteni sävyä huokaisuin "ooh, aah, beautiful". Samaan hengenvetoon hän kuitenkin totetaa, että "onpa sinulla ohut tukka. EIhän tässä ole paljon mitään". Ei varmaan tarkoittanut pahalla, mutta olisi vaikea kuvitella, että suomalainen kampaaja tokaisisi parturoitavalle mitään vastaavaa (tai jos tokaisee, ei todennäköisesti tarvi uudestaan leikata saman asiakkaan tukkaa). Muita korealaisten suorapuheisuuden esimerkkejä ovat viime aikoina olleet esimerkiksi "sinä olet muuten lihonut aikalailla sitten viime näkemän" sekä "onko sinulla lapsia? Jaa ei vai? Miksei?"

Mutta eihän sellaisesta voi loukkaantua. Vaivaantua ehkä, muttei loukkaantua. Kun parturi lähtiessäni vilkuttaa kahdella kädellä "bye-bye", hymy ulottuu korvasta korvaan ja hän saattaa minut kädestä pitäen ulko-ovelle, niin onhan se hyvää asiakaspalvelua. Kaikesta huolimatta.

2 kommenttia:

  1. Mulla on koko ajan sellanen pelko persiissa etta kun tassa nyt vouhotan tasta kevaasta ja kukkivista puista niin kohta tulee lunta tupaan ja blogihiljaisuus hapeasta, taalla on ihan samat kysymykset tai toteamukset aina etta olet lihonut/laihtunut ja tuo lapsijuttu myös, myös ulkomaalaisia sinkkuja ihmetellaan, mikset ole naimisissa on kyselty ystavaltani ja udeltu ummet ja lammet. Uteliaita ovat penteleet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ehkä he puolustautuisivat, että "ei uteliaita, ainoastaan tiedonhaluisia" :) Viime viikonloppuna tuttavani kyseli hyvin yksityiskohtaisesti mahdollisista lastentekosuunnitelmista ja myös iästäni jne. Jälkikäteen hän tajusi todeta, että "ai niin, ethän vaivaantunut kysymyksistäni? Olen kuullut, ettei teiltä saisi kysellä ikää tms?" No joo. kai sitä voi sitten jättää vastaamatta siinä vaiheessa, kun mennään liian yksityisiin asioihin :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...