torstai 7. maaliskuuta 2013

Takaisin kouluun

Arkeen on palattu, vaikka välillä ajatukset palaavatkin Saipanin palmujen katveeseen. Tällä viikolla olen kuitenkin päässyt vihdoin ja viimein aloittamaan korean kieliopinnot paikallisessa kulttuurikeskuksessa. Kurssi alkoi alkeista ja ensimmäinen osio jatkuu aina kesäkuulle asti, jonka jälkeen alkaa jatkokurssi. Yhteensä kieliopintoja on mahdollista suorittaa noin 450 tunnin verran, joten koko vuodeksi riittää opittavaa. 

Kielikurssi on osa maahanmuuttajien kotouttamisohjelmaa ja se on osallistujilleen ilmainen sisältäen kurssilla käytettävät materiaalit ja oppikirjat. Ideana on opiskella koreaa koreaksi, mutta oppilaat on kuitenkin jaoteltu ryhmiin sen mukaan, millä kielellä heidän kanssaan kommunikoidaan silloin, kun korean taidot eivät riitä ymmärtämään. Itse olen siis englanninkielisten ryhmässä, johon kuuluu lisäkseni tällä hetkellä filippiiniläinen Jean. Opetus on todellista tehotykitystä, kun kaksistaan hoemme vokaaleja ja konsonantteja opettajan valvovan silmän alla.

Opettajamme on todella sympaattinen, kannustava ja huumorintajuinen nainen, ja olenkin todella helpottunut, että tuntien alussa ja lopussa ei tarvitse kumarrella ja pokkuroida tai opettajaa puhutellessa ei kaikki teitittelysäännöt ole niin justiinsa, vaan opetus on melko vapaamuotoista ja siten rennon letkeää. Lisäksi opettajallamme on hyvin persoonallinen ja kiva pukeutumistyyli, joten päivittäin on myös jännittävää nähdä, mitä vaatekaapin uumenista kulloinkin on löytynyt päällepantavaksi. Koreaa koreaksi -opetustyyli on supertehokasta ja sanavarasto kasvaakin lähes huomaamatta. Tällä viikolla olemme keskittyneet aivan alkeisiin ja lähteneet liikkeelle kirjaimista sekä ääntämisharjoituksista, mutta ohessa opettelemme myös paljon uusia sanoja. 

Olo on kuin ekaluokkalaisella, kun kirjoittaminenkin pitää opetella alusta asti. Vaikka kirjaimia ei ole kovinkaan paljon, on kielessä kuitenkin esimerkiksi kaksi täysin samankuuloista e-vokaalia, enkä vieläkään tiedä, mitä eroa on e:llä ja e:llä. Myös muun muassa s-, k- ja t- konsonanteille on kolme erilaista tapaa kirjoittaa ja lausua. 

Tärkeä tiedote kaikille oppilaille! 

Ihmetystä kuitenkin aiheuttaa kulttuurikeskuksen logiikka, kun alkeistason alottajille pidetään pitkiä puheita sekä jaetaan tärkeitä tiedotteita pelkästään korean kielellä. Myös kurssille ilmoittautuminen on mahdollista ainoastaan koreaksi. Ensimmäisellä tunnilla saimme kuunnella eräänkin herran viisitoistaminuuttisen puheen, ja sivusilmällä huomasin, että melko monen opiskelijan  katseet vaelsivat pitkin seiniä ja haukotuksia yritettiin pidätellä poskea purren. Sen jälkeen kielikeskuksen johtajatar esitti vielä omat puheensa ja ohjeensa (?) korean kielellä, mutta sisältö jäi tietysti kokonaan hämärän peittoon. Ennen opiskelun aloittamista kuuntelimme myös Korean kansallislaulun seisten, laittoipa useampi asiaan perehtynyt myös oikean käden rinnalle, mutta itse en moisia tapoja tunne, joten seisominen ja harras katse sai riittää. Saimme vielä tiedotteen kotiinkin tuotavaksi, koreaksi kirjoitettuna, luonnollisesti. Onneksi oma opettajamme selitti tiedotteen sisällön ja sen ilmoittamat aikataulumuutokset myös englanniksi. 

Kielikurssi on tuonut todella paljon kaivattua haastetta ja vaihtelua arkeen ja olenkin erittäin innoissani uuden opiskelusta. Miehen kanssa olemme ainoat länsimaalaiset koko kurssilla, sillä kaikki muut länkkärit Gangneungissa ovat opettajia, ja heillä on omat kielikurssinsa omissa kouluissaan. Kulttuurikeskuksen kurssi koostuu lähinnä aasialaisista, jotka ovat muuttaneet Koreaan joko aviopuolison tai työn perässä. Käsittääkseni kielikurssi on pakollinen edellytys myös kansalaisuuden saamiseksi. Omalla kohdallani toivon, että voin reilun vuoden aikana suorittaa koko kurssipaketin alkeista jatkokurssiin ja siten saada korean kielitaitoni kohtuulliselle tasolle. Se vaatii tietysti harjoitusta, harjoitusta ja harjoitusta, mutta tällä kertaa aikaa on käytettävissä lähes rajattomasti ja tekosyiksi eivät kelpaa ainakaan ajanpuute tai töiden, harrastusten ja opintojen aiheuttamat kiireet!

Rankan opiskelun jälkeen voi onneksi rentoutua kudonta- ja viiniporukan kesken. Tosin kevään mittaan se kudontaosuus on ehkä jäänyt hieman vähemmälle huomiolle, kun taas viinipuoli on jo laajentunut myös suolakekseihin ja juustoihin...

7 kommenttia:

 1. Terhi, nostan hattua! Jos selvität tien korean kielen syövereihin, olet kyllä melkoisen urakan suorittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti olen uhonnut, että opettelen kyllä...mutta saa nähdä. Alku on kuitenkin lupaava, olen jo vähän ehtinyt itsekseni opiskella, joten on hyvää pohjaa alkeiskurssille. Osaan esimerkiksi jo lukea koreaa, en vain ymmärrä mitään lukemaani :D

   Poista
 2. Kivaa seurata kuinka korean kielen opinnot sujuvat, ei ole varmasti helpoin kieli oppia. Kauan teilla on tarkoitus olla Koreassa vai onko se viela avoinna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuleman mukaan korea ei kuitenkaan ole läheskään niin vaikeaa kuin esim. kiina tai japani, joissa on merkkejäkin tuhansia. Koreassa on kirjaimia vain muutama kymmenen, suurinpiirtein samaa luokkaa kuin suomen kielessäkin.
   Tarkoitus on olla täällä ainakin kaksi vuotta, mahdollisesti pidempäänkin, mutta kahteen tähdätään nyt aluksi.

   Poista
 3. Mietteesi korean opiskelusta ovat aika samanlaisia kuin minulla aloittaessani venäjän opiskelun, nyt syyskauden opiskelleena pari tuntia viikkoon riemuitsee edelleen, jos osaa jonkin kyltin kaupassa lukea venäjäksi! Enkä tajua, että miten kirjaimien ääntämisen voi tietää muuten kuin ulkoa opettelemalla sana kerrallaan, perhanat kun vaihtuvat painotuksen mukaan ja painotustahan ei ilmeisesti mistään voi tietää :) Ja aina kun opit jotain uutta, esim. tilaamaan ravintolassa pizzaa, riemuitset ja opettaja seuraavaksi kertoo, että tämä mitä opiskeltiin on väärin, (sama kuin sanoisin suomeksi "minä tilaan pizza", joskus kerron miten sana taipuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee, että hitaasti, mutta varmasti...
   Itsellä on lähes viikoittain ihan kauhea turhautuminen, kun haluaisi oppia HETI, mutta siitä huolimatta en sitten kuitenkaan ole kovin ahkera opiskelemaan itsekseni tuntien ulkopuolella... Jotain edistystä on kuitenkin havaittavissa, vaikkakin kovin (harmillisen) pientä.
   Tsemppiä opintoihisi!

   Poista
 4. Truly we value your time and effort a person designed to reveal the data. The subject right here i discovered really was efficient towards the subject that we had been studying for a long period.


  lol美服代练
  http://fifa15.mmo18.com/FIFA-15.html
  buy fifa 15 coins
  lol boosting

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...