torstai 14. maaliskuuta 2013

Valkoinen päivä

Tällä kertaa otsikko ei kuitenkaan viittaa eilen aamulla sataneeseen lumeen, sillä se tuli ja suli samoin tein. Tänään Koreassa vietetään päivää nimeltä "white day" eli valkoinen päivä. Jo reilu viikko sitten oli huomattavissa, miten taas kerran markettien käytävät alkavat täyttyä jättimäisillä konvehtirasiapinoilla ja joka puolella näkyi kylttejä "happy white day!". Ihmettelin asiaa, kunnes google taas kerran pelasti tietämättömän: White daytä juhlitaan Japanissa, Koreassa ja Taiwanissa tasan kuukausi ystävänpäivän jälkeen, eli maaliskuun neljäntenätoista (jotkut suomalaiset saattavat olla tietoisia hieman erilaisista juhlapäivistä kuukausi Valentiinuksen päivän jälkeen, mutta ei siitä sen tarkemmin tässä yhteydessä...). Koreassa ystävänpäivänä naiset tyypillisesti ostavat lahjoja miehille tai vievät heidät ulos syömään. White day on ikään kuin vastine ystävänpäivälle, eli tänään on siis miesten vuoro lahjoa naisia, ja siitäkös markkinavoimat innostuvat. Tarjolla on toinen toistaan herkullisempia lahjaideoita, joskin tyypillisimpiä lahjoja ovat valkosuklaa, keksit, vaahtokarkit ja korut sekä valkoiset alusasut. Japanilaisilla on myös termi "sanbai gaeshi", vapaasti käännettynä "kolminkertaisesti takaisin", joka viittaa miesten antaman lahjan suuruuteen verrattuna ystävänpäivänä saamaansa lahjaan. Toisin sanoen miehiä painostetaan siis vähintään kolminkertaistamaan lahjan arvo. Kiinassa sen sijaan osat ovat vaihtuneet, eli ystävänpäivänä mies antaa lahjan, kun taas white day:nä naiset ostavat tai leipovat lahjan mielitietylleen.

Suklaaständi. Joka kuussa on vähintään yksi juhlapäivä, jolloin suklaata tuputetaan joka marketin joka käytävällä ja kioskien edustalla. Erityisesti Ferrero Rocher on saanut tukevan jalansijan korealaisilla suklaamarkkinoilla, toisinaan törmään myös Lindtin suklaarasioihin.

White Day -herkkukoreja. Huomaa ihka-aidot naapurimaan Annan piparkakut vasemmanpuoleisessa korissa! 

Omassa taloudessamme ei ystävänpäivää juuri juhlittu, mutta sen verran sain herkkuja osakseni, että mies muisti minua rasiallisella korealaista suklaata. Tästä syystä en siis odota suureellisia White day -lahjuksia tänä iltana, mutta ajattelin itse yllättää kumppanini perinteisillä suomalaisilla korvapuusteilla. Suklaatahan nyt on aina saatavilla, mutta korvapuusteja ei sentään ihan joka päivä!

Reilusti kardemummaa ja kanelia, siitä se herkku syntyy.

Lopuksi vielä vinkki kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita erityisesti blogin ruoka-aiheista. Perustin rinnakkaisblogin Lilyyn, ja tästä lähtien suurin osa ruoka-aiheisista bloggauksista siirtynee sisarblogin puolelle. Blogi on nimeltään Pöytä koreaksi ja sinne pääset kätevästi tästä tai naputtamalla osoitekenttään http://www.lily.fi/palsta/poyta-koreaksi (linkki löytyy myös omasta linkkilistastani tuosta oikeasta reunasta). Tästäkin blogista tuttujen ravintola- ja ruokajuttujen lisäksi aion kirjoitella blogiin myös kokeilemiani korealaisia reseptejä, alkaen helpommasta päästä, mutta kuka tietää, millaisiin ruokahaasteisiin sitä vielä päädytään...!

8 kommenttia:

 1. Jos olen oikein ymmärtänyt, siellä ei perinteisesti kauheasti makealla ole herkuteltu? Siellä varmaan olisi siksi kehittyviä markkinoita muillekin kuin Ferrerolle. Onko esim. Fazeria koskaan näkynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkiruokaperinne on täällä aika olematonta, tosin nyt länsimaistumisen myötä kaikensorttiset kakut ja leivonnaiset alkavat olla suosittuja. Mutta ravintolassa on turha kysellä jälkkärilistaa, sitä ei löydy. Luin aikaisemmin jonkun arvostelun, että korealainen suklaa on kuulemma tosi pahaa, mutta omasta mielestäni tuo ystävänpäivänä saamani O´marketin suklaa oli todella hyvää! Fazeria täällä ei ole näkynyt muutakuin hyvin ohikiitävän hetken meidän ruokakaapissa, ei kuitenkaan kauppojen hyllyillä :) Soulissa olen nähnyt Hyundai Department Storessa myös Godivan suklaakaupan.

   Poista
 2. Tuo Korea kyllä mahdollistaa sinulle hauskoja blogien nimiä:D.

  VastaaPoista
 3. Tarkoitatko tuolla kuukausi ystävänpäivän jälkeen olevalla juhlapäivällä Pyhän Patrickin päivää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se muun muassa osuu aika lähelle ko. ajankohtaa. Koreassa ei kyllä Pyhän Patrickin päivästä tiedetä mitään, kun ei täällä ole kovin montaa irkkupubiakaan. Mitä nyt Soulissa kourallinen.

   Poista
 4. such a wonderful discover -- cannot wait around to determine that which you 2 develop!
  lol代练
  elo boost
  fifa15.mmo18.com
  fifa 15 coins

  VastaaPoista
 5. Aww, ensimmäisessä kuvassa näkyy paketti Trolli - karkkeja.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...