keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Veitsen terällä

Muutama sananen aiheesta, jota olen miettinyt täällä ollessani monta kertaa; korealaisilla on todellinen viehtymys plastiikkakirurgiaa kohtaan. Leikkauksia sen kummemmin tuomitsematta olen ihmetellyt, miten monet naiset (ja miehetkin) käyvät kirurgin veitsen alla. Tällä hetkellä korealaiset johtavat tilastoja asukasta kohden tehtyjen leikkausten määrässä, ja Soulissa asuvista 19-49 -vuotiaista naisista joka viides on käynyt kohottamassa, kiristämässä tai nostattamassa jotain kohtaa itsestään. Uskomaton määrä! Koko Koreassa vastaavasti yksi seitsemästäkymmenestäseitsemästä asukkaasta on käynyt kirurgin pakeilla.

Vaikka Soulin luku onkin huikea verrattuna muuhun maahan, on hassua, miten täällä "maaseudullakin" tämän tästä tulee vastaan leikattuja silmiä ja kääreessä olevia neniä. Luomileikkauksen olen jo oppinut tunnistamaan, ja niitä tulee vastaan todella usein, monilla tutuilla tytöillä on jo hämmentävän suuret silmät. Nenäleikkauksista en tietenkään osaa sanoa, kun kyseessä on ihmiset, keitä en ole nähnyt ennen-kuvien näköisenä, mutta plastiikkakirurgien vastaanottojen perusteella veikkaisin, että niitäkin tehdään mittavat määrät. Jos miettii, millainen kaupunki Gangneung on Suomen mittakaavassa, niin sanoisin, että asumme Korean Seinäjoella, tai ehkä Varkaudessa. Lappeenranta on olisi Korean mittakaavassa miljoonakaupunki. Siitä huolimatta tässäkin pikkukaupungissa pelkästään kosmeettisiin toimenpiteisiin erikoistuneita kirurgeja on paljon! 

Soulilaisten naisten keskuudessa leikkaus alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Se ikään kuin kuuluu asiaan. Monet ulkomaalaiset uskovat, että korealaiset haluavat leikkauttaa silmäluomensa saadakseen länsimaalaisen näköiset silmät. Se ei kuitenkaan ihan täysin pidä paikkaansa, kyseessä on enemmänkin vain erilainen lookki. Korealainen ihannenainen on hoikka (sanoisin kyllä, että laiha, tikkumainen, hento, ei missään nimessä lihaksikas), pitkä, ihonväriltään hyvin vaalea ja suurisilmäinen. Silikonirintojen suosio ei sen sijaan ole täällä kovinkaan suuri, ja amerikkalaismallisia palluroita ei näe oikeastaan koskaan, edes korealaisilla julkkiksilla. Vaatemuoti suosii muutenkin hyvin siveitä kaula-aukkoja, tosin vilauttelun määrä säilyy vakiona, kun otetaan huomioon hameenhelmojen lyhyys (omasta mielestäni ne muistuttavat jo enemmän vöitä kuin hameita). 

Miss Korea Kim Yu-Mi nostatti pienen myrskyn vesilasissa, kun kävi ilmi, ettei hänen(kään) kauneutensa ollut aivan luonnon suomaa. Kuva täältä.

Valitettavaa tässä leikkausbuumissa on se, että ulkonäkö määrää nykyään yhä enemmän ja enemmän ihmisten elämää, ja eittämättä se vaikuttaa myös lapsiin. Olen kuullut (ja nähnyt) viisivuotiaan, joka oli laihdutuskuurilla, ja kertoi muutenkin olevansa huolissaan omasta ulkonäöstään. Ja aivan omasta tahdostaan, ei vanhempien painostuksesta. Kauneusleikkauksia tehdään myös reilusti alaikäisille. Korealaiset keskittyvät paljon ulkonäköönsä ja ottavat siitä kovasti paineita. Todella usein korealaiset tytöt saattavat myös valitella ääneen minulle, kuinka he ovat niiiiiin rumia! Itse toki en voi yhtyä mielipiteeseen, sillä pidän aasialaisten eksoottista ulkonäköä ihan yhtä miellyttävänä kuin länsimaistakin, ja mielestäni korealaiset tytöt ovat keskimäärin hyvin kauniita ihan luonnostaan. Lisäksi täkäläiset tytöt käyttävät hyvin vähän meikkiä normipäivänä (ei lasketa siis juhlameikkiä), mutta näyttävät aina hyvin huolitelluilta. Itse sen sijaan kuulun kastiin, joka ei viitsi viedä edes roskia katokseen ilman ripsiväriä, ja mielellään vähän muutakin.

K-Pop -bändi Girl's Generation edustanee hyvin nykyistä kauneusihannetta. kuva täältä

Vaikka ulkonäkö on päivittäinen ihmettelyjen ja huokailujen aihe, en henkilökohtaisesti koe juurikaan ulkonäköpaineita. Ehkä länsimaalaisiin ei kohdistu samanlaisia odotuksia ja toisaalta, ulkkarina koen, että on "sallittua" olla vähän ihmeellinen, vähän juntti, vähän erinäköinen. Suuret, siniset silmät ovat joka tapauksessa jotain, josta saan kuulla kehuja usein, ja hämmentyneenä aina vastaan, että "tällaiset kaikilla suomalaisilla on"... 

(Mikäli asia kiinnostaa enemmän, artikkeleita on google pullollaan. Itse lueskelin taustatietoa mm. täältä ja täältä.) 

Noh, kuka tietää, minkä näköisenä täältä sitten koto-Suomeen palataan...mahtaako edes oma äiti tunnistaa. Sehän selviää tosin hyvin pian, sillä tänä iltana otan bussin Souliin, ja aamulla nousen Finskin kyytiin, nokka kohti Suomea! Otin siis pikavisiitin Suomeen pääsiäiseksi, ehkä nähdään siellä?

4 kommenttia:

 1. Kaverini kautta olen tutustunut täällä muutamiin korealaisiin, ja ovat kyllä tosi tyylitajuisia ja huoliteltuja. Vähän värikkäämpiäkin kuin keskimääräinen tavispariisilainen.

  Toinen jännä juttu on se, että minun on usein tosi vaikea sanoa heidän ikäänsä. 20-45-v. naiset näyttävät kaikki suunnilleen samanikäsiltä niin ulkonäöltään kuin tyyliltään. :D Luulin, että syynä ovat hyvät geenit, mutta saattaahan olla, että veitselläkin osuutta asiaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa tuosta iästä. Korealaiset ovat iättömiä :) Johtunee siitä, että iho ei juurikaan rypisty, eikä esim. nelikymppisillä ole välttämättä vielä rypyn ryppyä! Ja siihen vielä vähän kohotusta päälle, niin... Tosiaan, vaatetyylikin on melko sama sekä parikymppisillä että nelikymppisillä.

   Poista
 2. Seura saattaa tosiaan tehdä kaltaisekseen, varo vain:). Minutkin olisi helppo puhua ympäri rasvaimuun, sen verran tuskastunut olen tähän laihdutusoperaatiooni, joka ei tuota tuloksia:(.

  Turkissakin näkee monesti naisia nenä paketissa. Arvuuttelen aina, että onko siinä kyse nenään osuneesta nyrkistä vai plastiikkakirurgin veitsestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla ei onneksi (vielä) ole ollut ainakaan nenä- tai silmäleikkaustoiveita, mutta esteettisestä hammashoidosta olen kyllä haaveillut... Vuosikausia hammasrautojen pitämisen tuskaa, ja silti hampaat ovat kuitenkin vinot, niin olisi kiva saada ne kerrankin suoraksi jenkkihymyksi :) Hammashoito kun on käsittääkseni täällä tosi paljon edullisempaa kuin Euroopassa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...