maanantai 20. toukokuuta 2013

Isoo lapsettaa eli päivä Everlandissa

Lauantaiaamuna pakkasimme automme ja lähdimme suunnitelmien mukaisesti kohti Gyenggi-do:ta sekä Everlandin huvipuistoa. Miehen työkaverit olivat etukäteen varoittaneet paikan olevan niin ruuhkainen, että joudumme jonottamaan pitkään saadaksemme edes automme parkkiin. Huojentuneena totesimme, että ainakaan parkkipaikalla ei vielä ollut jonotusta luvassa, joten enne oli lupaava. Olimme löytäneet netistä etukäteen alennuslipukkeet, joilla kaikki ulkomaalaiset saivat 9000 wonin alennuksen lippuhinnoista, joten päivälipun hinta oli 35 000 wonia (n. 25 euroa). Lippuun sisältyivät kaikki laitteet ja hurvittelut, joten pääsymaksu oli mielestämme varsin kohtuullinen.


Eurooppaosiossa oli hauskoja värikkäitä rakennuksia Keski-Euroopan tyyliin, alppikylä schnitzel-ravintoloineen sekä mahtavia kukkaistutuksia ja tulppaanipenkkejä.

Everland on avannut ovensa Korean ensimmäisenä huvipuistona jo vuonna 1976, joskin nykyinen nimi on otettu käyttöön vasta myöhemmin. Itse huvipuistossa on yli neljäkymmentä erilaista laitetta ja mielenkiinnon kohdetta, mukaan lukien maailman jyrkin puinen vuoristorata, eläinmaailma tiikereineen, norsuineen ja karhuineen, upeat puutarhat sekä talvisin Korean ensimmäinen ja pisin kelkkamäki. Puisto on siis auki ympäri vuoden ja se on yksi maan suosituimmista kohteista korealaisten perheiden keskuudessa. Ja porteista sisään päästyämme sen kyllä huomasi!

Jonoja kiemurteli joka paikassa. Poistuttuamme vuoristoradasta totesimme senhetkisen jonotusajan lähentelevän jo kolmatta tuntia, joten me sentään selvisimme "vähällä"
Onneksi huvipuiston työntekijät kuitenkin viihdyttivät uupuneita jonottajia hauskoilla väliaikatansseilla. Huomaa myös pupukorvat.
Vaikka huvipuisto on levittäytynyt valtavan kokoiselle alueelle, oli puisto tupaten täynnä väkeä. Olimme etukäteen valinneet muutaman kohteen, joissa ehdottomasti halusimme käydä, joten sotasuunnitelma oli melko selvä. Eli vuoristorata, safari sekä ehkä korkkiruuvi. Sen lisäksi ehtisimme nauttia vielä useista muista hurvitteluista, tai niin luulimme... Alkajaisiksi jonotimme korkkiruuviin. Jonotusajaksi oli mainittu 40 minuuttia, mutta jono liikkui kohtuullisen rivakasti, joten puolen tunnin seisoskelu ei oikeastaan haitannut lainkaan. Ensimmäseksi laitteeksi korkkiruuvi laittoikin pään sekaisin, joten fiilistä tasataksemme päätimme kokeilla safariajelua. Tiikerit ja leijonat ovat nähtävillä eläintarhaa kiertävän bussin kyydistä, joten etsimme bussijonon pään, tällä kertaa jonotusaika näytti olevan jo 100 minuuttia. Jono kiemurteli kuitenkin kätevästi jäätelökioskin ohi, joten pehmistä nauttiessamme ensimmäiset 50 minuuttia menivät melko sukkelaan. Mutta noin tunnin jonotuksen jälkeen tajusimmekin, että olemme väärässä jonossa, ja itse asiassa menossa kohti koskiseikkailua... Emme kuitenkaan halunneet enää lähteä jonostakaan, vaan kärsimme loput 30 minuuttia mutkittelevaa ihmispaljoutta päästäksemme kastelemaan itsemme, kenkämme ja vaatteemme korealaisten perheiden kanssa.

Koskiseikkailun jälkeen totesimme safariajelun jonon olevan käsittämättömän pitkä, ja täten oli pakko tehdä päätös vuoristoradan ja tiikereiden välillä. Valitsimme vuoristoradan ja asetuimme  jonoon, jonka odotusaika lähenteli jo kahta tuntia. Ja parin tunnin seisoskelun jälkeen pääsimme vihdoin kyytiin... Vuoristorata oli käsittämättömän pitkä, ajelu kesti yhteensä noin kolme minuuttia ja huippunopeus matkan aikana kohosi aina 104 km/h:iin. Tällaiselle korkeanpaikankammoiselle soveltuvasti se on tietysti rakennettu vielä hieman korkeampaan kohtaan rinnettä, jotta pudotus alas vaikuttaa mahdollisimman suurelta. Mutta vatsanpohjaa kipristelevän kokemuksen jälkeen sanoisin, että ajelu oli kuin olikin kahden tunnin jonotuksen arvoinen! 

Tämän varoituskyltin olisi ehkä jo pitänyt puhua puolestaan... Ja vaikka venyttelinkin ennen vaunuun astumista, sain silti parin päivän niska-/kaulakivun jyrkkien pudotusten seurauksena. Vasta kahden kunnon nytkäytyksen jälkeen tajusin asettaa pääni etukenoon ikään kuin "sukeltaen" seuraaviin pudotuksiin.
Koko valtava vuoristorata ei mahtunut millään yhteen kuvaan. Tässä kuitenkin nähtävissä kaikista suurin ja jyrkin pudotus, joka tippuu parhaimmillaan (vai pahimmillaan?) huikeassa 77 asteen kulmassa.

Kellon lähennellessä iltapäiväviittä totesimme jonottamisen riittävän siltä erää. Viiden tunnin huvipuistokeikan aikana ehdimme siis jonottaa kolmeen kohteeseen ja lisäksi kierrellä alueella katsellen puistoja, kukkapenkkejä sekä ihastellen perhosia ja papukaijoja. Edessä oli kuitenkin vielä viimeiset jonottamiset, ensin parkkipaikkabussiin ja sen jälkeen vielä parkkipaikalta ulos. 

Kaiken kaikkiaan Everland oli upea nähtävyys jo ilman huvilaiteajelujakin, joskin kaikille hurjapäille voin suositella jonottamista T-Express -vuoristorataan. Hyviä puolia puistossa on ainakin ruokailupaikkojen ja vaihtoehtojen paljous sekä se, että (toisin kuin suomalaisissa huvipuistoissa) syömisistä ja juomisista ei revitä kiskurihintoja, vaan juomapullot, pehmisjäätelöt sekä popkornit irtoavat ihan samaan hintaan kuin tavallisesta kioskista kaupungilla. Myös syöminen oli kohtuuhintaista, joten perheen kanssa hurvittelevakaan ei välttämättä ajaudu tilapäiseen vararikkoon nälän yllättäessä. Paikan päällä on myös runsaasti matkamuisto- ja krääsäkauppoja, ja korealaisten keskuudessa onkin erityisen suosittua ostaa hiuspanta, jossa yleisimmin kissan, pupun tai mikkihiiren tapaiset suuret korvat. Näitä korvapantoja pitävät päässään lähinnä aikuiset (myös miehet) lasten keskittyessä saippuakuplakoneiden ja muiden lelujen kiehtovaan maailmaan. 

Lisätietoa Everlandista löytyy mm. seuraavista osoitteista:

10 kommenttia:

 1. Nostan hattua tuolle jonottamiselle, ja vaikuttaa että olivat kaikki jonottamisen arvoisia. Itse en varmaan enää uskaltaisi vuoristorataa kokeilla, varsinkin jos on oma niska vaarassa ! :)
  Hauska yksityiskohta tuo miesten 'korvien' pitäminen myös !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne korvat ovat hassut. Enpä usko että tuo oma mies suostuisi ihan helpolla vaaleanpunaisia pupukorvia pitämään julkisella paikalla...

   Poista
 2. No johan oli jonot :)
  Vähän toista kuin täällä missä koko maassa ei ole porukkaa yhden suurkaupungin vertaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Vähän sama kuin laittaisi koko Tampereen kerralla Särkänniemeen :)

   Poista
 3. Tuollaista jonottamista harrastimme Pariisin Disneylandissa ja Pariisissakin muutama vuosi sitten. Luulen, että ainakin lapsista se oli sen arvoista:). Hienon näköinen huvipuisto ja kiva idea nuo tanssivat työntekijät:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelimmekin, että varmaan vastaavanlaista on Disneylandeissa. Ulkoasu oli ehkä muutenkin samankaltainen, tai niin kuvittelisin (en ole koskaan käynyt).

   Poista
 4. Vuoristoratojen rakastajalle kuulostaa oikein mielenkiintoiselta paikalta. En ehkä kuitenkaan jonottaisi kahta-kolmea tuntia yhtä laitetta varten. Pariisin Disneylandissa harvoin jonotusajat ovat yli tuntia kuitenkaan. Ja siellä on keksitty se hyvä fast pass -järjestelmä, jonka avulla ei välttämättä tarvitse jonottaa ollenkaan, jos suunnittelee päivän hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollakin oli joku "etuajosysteemi", eli varmaankin vähän enemmän seteleitä tiskiin, niin johan onnistuu. Mutta totesimme, että se etuilujonokin oli varmasti ainakin tunnin mittainen, joten päätimme jonottaa kiltisti normaalijonossa :) Arkipäivinä tai hieman kylmemmällä säällä tuollakin on varmasti inhimillisemmät jonot, mutta nyt sattui olemaan vielä tämä pitkä viikonloppu plus erinomaisen lämpimät kelit, ja kesäkauden lähestyessä jonot kuulemma vain pahenevat...

   Poista
 5. Ihana mainos. Ihan kuin teidän kissat- yhtä"eloisia".- äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai meidän kissat sentään viiniä juo. Eikä tarvi energiajuomaa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...