tiistai 14. toukokuuta 2013

Suunnitelmat uusiksi

Perjantaina vietetään Etelä-Koreassa Buddhan syntymäpäivää (석가탄신일 tai 부처님 오신 날). Päivää juhlitaan perinteisesti kuukalenterin (lunar calendar) neljännen kuun kahdeksantena päivänä, joka tänä vuonna osuu siis mukavasti perjantaille sallien meille ihanan pitkän viikonlopun. Juhlaa vietetään erityisesti buddhalaisissa temppeleissä ympäri maata, ja useat temppelit tarjoavatkin syntymäpäivänä ilmaisen aterian ja teetä vierailijoille. Lisäksi jo kuukauden ajan katujen varsia koristaneet paperilyhdyt ovat osa syntymäpäivän juhlintaa. 

Paperilyhtyjä Buddhan kunniaksi puiston laidalla

Olimme alun perin suunnitelleet pientä road trippiä pitkän viikonlopun kunniaksi ja tarkoituksena oli ajella kohti etelää pitkin itärannikon pikkuteitä pysähdellen välillä meren rannalle ihailemaan maisemia. Päätepisteeksi olimme valinneet Busanin, joka on Etelä-Korean toiseksi suurin kaupunki reilun neljän miljoonan asukkaan voimin. Itse en ole päässyt matkustamaan Koreassa Soulia ja lähiympäristöä lukuunottamatta paljoakaan, joten olisi mielenkiintoista nähdä, millaista seutua etenkin melko asumaton itärannikko olisi. Mutta tällä kertaa suunnitelmat muuttuivat toisiksi, ja Busanin reissu jäänee vielä tulevaisuuteen. Hyvä niin, sillä parin päivän reissu olisi todennäköisesti ollut aivan liian lyhyt paikkojen tutkimiseen. Busan nimittäin sijaitsee (ei ehkä kilometreissä, mutta ajotunneissa) todella pitkän matkan päässä, ja kahden-kolmen päivän visiitillä olisimme nippa nappa ehtineet sinne ja takaisin, mutta varsinainen kaupunkiaika olisi jäänyt minimaaliseksi kaupungin kokoon ja nähtävyyksien lukumäärään nähden. 

Busanin sijaan suuntaamme nokan jälleen kerran kohti Soulia, joka sekin vaikuttaa aina yhtä  mielenkiintoiselta viikonlopunviettopaikalta. Miljoonakaupungissa riittää nähtävää aina uudestaan ja uudestaan, ja tällä kertaa olemme tehneet muutamia suunnitelmia valmiiksi. Pääsemme matkaan jo torstaina, joten perjantain saamme pyhittää kokonaan kaupunkikierrokselle. Ajatuksissa on ainakin kauan haaveilemamme kalamarkkinoilla käynti, kohteena siis Noryangjin Fish Market. Lisäksi saatamme poiketa buddhalaistemppeliin katsastamaan juhlallisuuksia. Lauantaina suunnitelmissa on viettää hurvittelupäivä Everlandin huvipuistossa Soulin lähistöllä Gyeonggi-do:ssa. Everlandin yhteydessä sijaitsee myös Caribbean Bay -vesipuisto, mutta uintireissut päätimme vielä jättää tulevaisuuteen keskittyen huvipuiston huikeisiin vuoristoratoihin, eläintarhan ihaniin norsuihin ja tiikereihin sekä jättimäisen puutarhan tulppaanipeltoihin. Mutta kuten aina, jännitetään vielä, ehtivätkö suunnitelmat kertaalleen muuttua ennen viikonloppua...

Mine heitti blogissaan haasteen, joka osui myös minun kommenttiboksiini. Olen jo kertaalleen vastaillut samaiseen "11 satunnaista asiaa" -haasteeseen kertomalla satunnaisia asioita Koreasta ja korealaisista, ja tartun haasteeseen tälläkin kertaa samaisella idealla. Eli tässä tulee 11 uutta faktaa ja havaintoa korealaisesta elämänmenosta:

1. Korealaiset ovat hyvin leikkisää kansaa. Vaikka kohteliaisuussäännöt ja etiketti sanelevat esimerkiksi työskentelytavat hyvinkin muodollisiksi, on vapaa-aikaa viettävä korealaismies ikuinen pikkupoika. Kaikenlaiset pelit, leikit ja toisten kiusoittelu sekä vitsailu luonnistuu ikään ja statukseen katsomatta. Suomessahan moinen turhuus kuitataan aina luterilaiseen tapaan "kasvaa se mies räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta"...

2. Koreassa tunnetaan pääsääntöisesti yksi suomalainen Joulupukin lisäksi. Tämä suosittu hahmo on nimeltään Taru Salminen. Taru nousi kansalliseksi julkkikseksi erään tv-ohjelman kautta, ja kaikkien korealaisten mielestä Taru on ihana, sympaattinen ja hurmaava nainen. Tsekkaa vaikka täältä: http://yle.fi/uutiset/taru_salminen_on_superjulkkis_etela-koreassa/6244310. Hyvä Taru!!

3. Kertoessani olevani kotoisin Suomesta saan monesti vastaukseksi "hyva hyva, ksailitol!!". Tämä juontaa juurensa tästä: http://naurunappula.com/315/korealainen-mainos

4. Se ei ole ravintolakäynti eikä mikään, jolla ei kuule vähintään kerran, että "ooh, very beautiful". Ja huomautettakoon nyt, että tämä on yleinen lause ihan jokaiselle länsimaalaiselle naiselle ja miehelle ulkonäköön katsomatta. Miksi suomalaisten on niin kovin vaikea kehua toisia, etenkin tuntemattomia? Se ei maksa mitään ja siitä tulee hyvälle tuulelle.5. Korealaiset rakastavat laulamista. Norebangit ovat kiistatta suosituimpia illanviettopaikkoja ja niitä riittääkin jokaisessa kadunkulmassa. Lisäksi korealaiset laulavat mielellään juhlissa ja päivällisillä yhteislauluja ja eilen myös kielikurssimme kokoontui tunnin kestävään lauluharjoitukseen tulevaa festivaalia silmällä pitäen. Kahden viikon päästä siis ilmeisesti esiinnymme jossain tilaisuudessa ihan yleisön edessä laulaen korealaisia perinnelauluja, huhhuh!

6. Koreassa elää vahvasti urbaanilegenda siitä, että ilmastointilaite voi tappaa. Aivan yleisesti uskotaan, että yön yli päälle jätetty ilmastointilaite suljetussa huoneessa aiheuttaa huoneessa nukkujan kuoleman, sillä se aiheuttaa a) hypotermian ja b) tukehtumisen. Ihan oikeasti.

7. Ravintolassa ei koskaan, ei ikinä ositeta laskua. Yksi maksaa, ja sillä siisti.

Korealainen self service -baari. Jääkaapin ovessa lukee kunkin kaapin sisällä olevien juomien hinnat, otat haluamasi juomat ja illan päättyessä kiikutat tyhjät pullot tiskille.

8. Olympialajinakin tunnettu taekwondo on korealaista alkuperää. Muita täkäläisiä taistelu-/itsepuolustuslajeja ovat mm.  taekkyeon, hapkido, tang soo do, kuk sool won, kumdo ja subak. 

9. Hakaristejä näkyy kaikkialla. Hakaristi on kuitenkin yleinen buddhalainen symboli, joten natsismista ei tässä tapauksessa tarvitse huolestua. 

10. Korealaisilla on paljon uskomuksia eri ruoka-aineisiin ja kasveihin liittyen. Suurin osa uskomuksista liittynee kuitenkin mieskunnon kohottamiseen, johon löytyy rohtoa ja lääkettä melkein jokaisesta ruokakomerosta. Koiranliha, mustekala, tietyt yrtit ja juomat ovat suosittuja miesten keskuudessa juuri tästä syystä. Nauroinkin miehelle, että korealaiset tuntuvat olevan kovin huolissaan tästä "kestävyyslajista"; meillä Suomessa on tuohon tarkoitukseen korkeintaan poronsarvijauhe, eikä sitäkään kai kukaan oikeasti käytä... onhan tarkoitukseen ihan lääkkeetkin olemassa :)

Hauska kivipolku vie joen toiselle puolelle, mikäli ei jaksa kiertää varsinaiselle kävelysillalle saakka

11. Korealaiset ovat erityisen ylpeitä maansa neljästä vuodenajasta ja muistavat kertoa asian joka yhteydessä. Voisi melkein luulla, että kyseessä on maailman kahdeksas ihme... Mutta oli vuodenaika mikä tahansa, ainakin täällä Gangneungissa tuulee aina. Kovaa tai kovempaa. Onneksi joka toinen päivä tuuli on sentään lämmin (tai toisaalta kesähelteellä se on joka toinen päivä myös mukavan viileä).

Ja sitten vastaukset Minen omiin kysymyksiin: 

1. Pitääkö kaikkea suvaita?
Mielestäni ei voi eikä ehkä pidäkään. Jos en suvaitse suvaitsemattomuutta, olenko tuolloin suvaitsevainen vai suvaitsematon? Melko filosofiseksi menee...

2. Pahin pelkosi?
Tietysti se, että läheisille tapahtuisi jotain ikävää. Mutta myös se, että jonain päivänä heräisin ja tajuaisin, että elämäni on valunut ohi ilman, että olen osannut / ehtinyt / tajunnut nauttia siitä ollenkaan. Mikä on siis hyvinkin realistinen pelko nykyisessä, suorituskeskeisessä elämänmenossa noin yleensä.

3. Toivotko mahdottomia vai vain mahdollisia?
Aina joskus tietysti haaveilen lottovoitosta, joka menee ehkä tuohon "mahdoton"-kategoriaan sikäli, kun en lottoa... Mutta yleensä toivon sellaisia melkein mahdollisia juttuja; asioita, jotka voivat toteutua, mutta vaativat aika paljon työtä ja vielä melkolailla tuuriakin toteutuakseen.

4. Millainen äiti olet tai millainen äiti luulisit olevasi?
En ole äiti, joten vaikea sanoa. Olisin varmaan sellainen kamala tyranni, joka olisi aina kieltämässä kaiken hauskan :)

5. Mitä näet peilistä?
Vähän rusketusta ja vaalenneen tukan aurinkoisen viikonlopun jäljiltä. 

6. Keitä ovat elämäsi esikuvat?
Ihmiset, jotka elävät elämäänsä tyytyväisinä omiin valintoihinsa miettimättä muiden mielipiteitä ja huolehtimatta ulkopuolelta tulevista paineista. Itsellä tähän on vielä matkaa.

7. Tuliko sinusta isona se mitä toivoitkin?
Enpä ole vielä koskaan tavannut pikkutyttöä, jonka unelma olisi olla diplomi-insinööri. Mutta ei tähän vahingossakaan ole ajauduttu, joten kai se jollain tavalla oli myös toivottua. Maailmanmatkaajaa en osannut itsestäni edes toivoa, joten siinä mielessä minusta on tullut enemmänkin!

8. Meri, järvi vai lampi?
Ehdottomasti järvi. Mielellään suomalainen sellainen.

9. Kotisi paras paikka?
Ruokapöydän ääressä?

10. Mitä löytyy yöpöydältäsi?
Aina joku kesken oleva kirja. Tällä hetkellä Camilla Läckbergin Saarnaaja.

11. Mikä tekee päivästäsi juhlan?
Hyvä ruoka mielellään oman miehen seurassa nautittuna.


Tällä kertaa en haasta ketään erityisesti, mutta yleisesti haastan kaikki blogiani seuraavat ulkosuomalaiset kirjoittamaan satunnaislistoja oman maansa erikoisuuksista, tavoista, kulttuurista ja ihmisistä. 

10 kommenttia:

 1. Kiitos Terhi. Oli mielenkiintoisia asioita taas korealaisista. Ja sinusta. Maa tekee kaltaisekseen, ainakin jossakin suhteessa. Siksi nämä listat ehkä joskus tulevat selittämään myös meitä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin oma maailmankatsomus ja mieltymykset ovat selkeästi muuttuneet jo ihan puolen vuoden aikana, jonka täällä olen viettänyt. Saa nähdä, millainen puolikorealainen täältä joskus vielä Suomeen kotiutuu.

   Poista
 2. Kivoja juttuja Koreasta ja tuo satunnislista toteutetaan taalla viela talla viikolla, kiva idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, jään odottamaan mielenkiinnolla!

   Poista
 3. Kiitos kivasta postauksesta taas kerran :)
  Näitä listauksia ja vastauksia on aina mukava lukea, niistä tulee usein just sitä tietoa mikä normipostauksissa jää sivuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun paljon on sellaisiakin asioita, joille ei oikein ole paikkaa normikirjoitusten lomassa. Sellaisia pieniä, irrallisia huomioita, jotka hetken kuluttua jo unohtuu... siksi ne on hyvä laittaa tällä tavalla "muistiin".

   Poista
 4. Luulen, että laitan tuon #3 muistiin. Siitä tuli hyvälle tuulelle jo aikaisin aamulla ! Kiitos mukavasta postauksesta.

  VastaaPoista
 5. Hei.
  Täällä uusi lukijasi. Olipa mukava postaus ja oli hienoa kuulla suomalaisen mietteitä korealaisista...:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...