keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Lomalle Gangneungiin?

Tokio-postauksen kommenttiosiossa keskustelu kääntyi Japanin matkojen lisäksi myös Korean kiinnostavuuteen matkakohteena. En luutavasti osu kovinkaan kauas totuudesta  väittäessäni, että vähintään 3/4 Etelä-Koreassa matkailevista turisteista pysyttelee Soulin ja DMZ:n (Etelä- ja Pohjois-Korean rajavyöhykkeen) välisellä akselilla. Busan sekä Jejun saari ovat toki vetovoimaisia kohteita nekin, mutta muu maa jäänee hyvin pienen turistijoukon nautittavaksi. 

Gyeongpon järvenrantamaisemia talven saapuessa.
Jotta esimerkiksi eurooppalaiset turistit löytäisivät myös Korean itärannikon ja Gangwon-do:n alueen, olisi hyvä aloittaa vaikkapa toimivista, englanninkielisistä nettisivuista. Nopean googletuksen tuloksena löysin itseni epämääräisiltä turistisivustoilta, jotka olivat joko mahdottoman vanhoja päivitysten ollessa jostain vuosien takaa, tai toisaalta nettisivujen toimivan melko huonosti useilla selaimilla. Koreassahan on yleisesti hyvin erikoinen nettisivukäytäntö, kun Google ei täällä varsinaisesti nauti minkäänlaista suosiota, vaan paikallinen hakukone Naver on lähes ainoa oikea versio täkäläisille. Ja jotta suosio olisi taattu, toimii Naver lähes ainoastaan Internet Explorerilla. Lisäksi korealaiset eivät muutenkaan ole ehkä ihan ymmärtäneet nettisivustojen tärkeyttä, joten suurella osalla ravintoloita, nähtävyyksiä ja hotelleja ei välttämättä ole lainkaan nettisivuja ja missään nimessä niitä ei ainakaan ole käännetty englanniksi. Jos kuitenkin haluat etsiä englanninkielistä lisätietoa Koreasta matkakohteena, kannattaa aloittaa Visit Korea -nettisivustolta. Sieltä destinations - cities - Gangneung -kohdasta pääset myös tsekkaamaan Gangneungin (kotoisesti "Kankkarin") turisti-informaatiota. 

Kirsikankukkia pääsee ihailemaan huhtikuussa Gyeongpon kirsikkafestareilla
Suomesta kannattaa lentää Etelä-Koreaan sinivalkoisten siipien suoralla lennolla, joka on  kestoltaan noin kymmenen tuntia. Hieman halvemmat lennot löytynevät esim. KLM:ltä, mutta lennon kesto toki pitenee hinnan laskiessa. Incheon on siis Soulin kansainvälinen lentokenttä, josta pääsee Gangneungiin kätevästi bussilla matkaten. Bussi maksaa 30 000 wonia (20 euroa) ja kestää yhteensä 3,5 - 4 tuntia sisältäen yhden vartin pituisen vessatauon puolimatkassa. Bussimatka onkin juuri sopiva aika ottaa päiväunet jetlagin selättämiseksi :) Jos sen sijaan sinnittelet hereillä, näet bussin ikkunoista mahtavaa vuoristoseutua bussin kiitäessä maan halki kohti itärannikkoa.

Odaesan-vuoren  erään vaellusreitin alkupää
Gangneungissa tai lähiseuduilla on lukemattomia "pension" -matkailutaloja, joista voit varata itsellesi majapaikan kohtuuhintaan vaikkapa vuoren juurelta tai aivan meren rannalta. Gyeongpon rantakatu on täynnä hotelleja ja motelleja, ja lyhyen automatkan päässä on myös erilaisia resortteja mm. Pyeongchangin talviolympialaismaisemissa tai upeiden golfkenttien yhteydessä. Kannattaa myös huomioida, että Souliin verrattuna Gangneung on huomattavasti edullisempi kohde, joskin korkeatasoiset resortit ovat kyllä vähintäänkin normihotellien hinnoissa. Mutta muuten elämä ja lomailu Gangneungissa käy kukkaron päälle taatusti vähemmän kuin pääkaupunkiseudulla pysyttely. Esimerkiksi taksilla ajelu on varsin edullista (kaupungin läpi pääset noin 3-4 eurolla).

Pyeongchangin laskettelukeskuksissa on mäkiä niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin laskijoille
Ja mitä täällä sitten voi tehdä? Mahdollisuudet riippuvat tietysti valitsemastasi ajankohdasta. Suosituin vetonaula on paikallinen Gyeongpo- järvi ja merenranta, jotka keräävät lukemattomat määrät korealaisia turisteja ympäri vuoden. Rantaa on toki tarjolla paljon enemmänkin kuin vain Gyeongpo, esimerkiksi rauhallisempi Anmok (joka on meidän lähirantamme) tai hieman Gangneungin ulkopuolella sijaitseva Jumunjin. Rannat ovat hyvässä kunnossa, siistejä, hienohiekkaisia ja varsin kauniita, tosin palmupuiden sijaan rantakasvusto koostuu männyistä. Koska korealaiset eivät ole erityisen innostuneita auringonpalvonnasta eikä uiminen kuulu läheskään kaikkien peruskansalaistaitoihin, on itse rantaelämä melko leppoisaa. Rannoilla on myös runsaasti erilaisia aktiviteetteja tarjolla, kuten varjoliitoa, vesiskoottereita ja surffausta.

Biitsiltä löytyy vaaleaa hiekkaa, lämmintä, turkoosia merivettä sekä lukemattomia rantakahviloita ja -ravintoloita.
Rantaloman lisäksi lähistöllä on useita korkeatasoisia golf-klubeja, mutta innokkaiden golffareiden kannattaa huomioida, että pelaaminen on varsin kallista kierroksen maksaessa helposti yli sata euroa pelaajaa kohden. 

Shoppailua rakastavalle paikka ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, ja shoppailuholistin kannattaakin pysytellä Soulissa äärettömien ostosmahdollisuuksien parissa. Gangneungin vaatekaupat keskittyvät melkolailla vain korealaiseen muotiin, joten länsimaalainen ei välttämättä löydä täältä juuri päällepantavaa saati sitten sopivia kokoja. Sama pätee toki kenkiin; naisten koko 38 on "big size", ja miesten 45 on jo sula mahdottomuus. Paikallisilta perinnemarkkinoilta tosin löytyy matkamuistoja, ginsengiä, mustekalaa ja sen sellaista ostettavaa, mutta shoppailukohteeksi ei kaupunkia voi kutsua edes hyvällä tahdolla.

Kulttuurin ystäville löytyy lähistöltä useita museoita ja temppeleitä sekä erilaisia kulttuurikohteita. Esimerkiksi Gyeongpolla sijaitsee mm. Chamsori gramofonimuseo ja Edison -tiedemuseo, lisäksi kaupungissa on useita perinnetaloja, temppeleitä ja paviljonkeja nähtävänä. Ulkoilmaihmisille tekemistä löytyy Odaesan-vuoren luonnonsuojelualueelta ja Daegwallyeongista, jossa on useita eripituisia vaellusreittejä ja kaunista luontoa tarjolla. Ja kuten aiemmin mainittu, Pyeongchangin laskettelukeskuksissa (esim. Alpensia) pääsee laskemaan vuoden 2018 talviolympialaisten maisemissa. Gangneungin lähistöltä löytyy myös muita suositusten arvoisia kohteita, vaikkapa Donghae kalkkikiviluolineen ja Mureung Valleyn vesiputouksineen tai Samcheok penispuistoineen. 

Samcheokin penispuisto. Näkemisen arvoinen paikka, mukavasti meren ääressä rantakalliolla, joten maisematkin ovat varsin houkuttelevat.

Jeongdongin ranta sekä pikkukylä ovat kuuluisia uuden vuoden ensimmäisestä auringonnoususta, jota puoli Koreaa kerääntyy paikan päälle katsomaan.
Ja sitten on tietysti ruoka. Gangneung on erityisen kuuluisa kala- ja äyriäisruoistaan, tattarinuudeleistaan sekä peruna- ja kaaliruoista. Gyeongpon läheisyydessä sijaitsee myös Chodang Sundubu Village, eli paikalliseen tofuun erikoistuneiden ravintoloiden oma pikkukylä. Muita kokeilemisen arvoisia ruokia ovat mm. ginseng-juurella ja mausteilla täytetty, keitetty kananpoika samgetang, kana-kaalipaistos dakkalbi, tattarinuudeleista ja retikasta valmistettu nuudelikeitto dongchimi makguksu sekä tietysti korean BBQ esimerkiksi samgyeopsalin (pekonin tapainen kylkisiivu) tai dwaejikalbin (marinoitu possu) muodossa. Illan hämärtyessä kannattaa suunnata askeleet kohti kaupungin lukemattomia noribangeja eli karaokehuoneita tai nauttimaan iltapalasta sekä oluesta ja sojusta paikallisiin hof-paikkoihin. Varsinaista baarimeininkiä löytyy keskustan lisäksi parhaiten Tekjin kaupunginosasta, jossa suurin osa Gangneungin ulkomaalaisistakin asustaa.

Liha- ja kalaruokien lisäksi tarjolla on aina tuoreita ja maistuvia kasviksia
Raakaa kampelaa ja nuudeleita kylmässä keitossa lähellä Jumunjinia

Savustettua ankkaa kurpitsassa, lukemattomien lisukkeiden kera.

Gangneungissa järjestetään vuosittain myös erilaisia festivaaleja, joista suurimpana on ensi sunnuntaina melkein tuossa omalla takapihallamme alkava Dano Culture Festival. Kyseinen kulttuuritapahtuma kestää viikon ja se kuuluu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Odotettavissa on ainakin perinnekulttuuria shamaanimenojen, maskiteatterin, paininäytösten sekä keinukilpailujen muodossa, mutta niistä lisää tulevissa postauksissa (kuvien kera).

Vaikka postauksesta tulikin melkoinen matkailumainos, niin pointtina olkoon se, että Etelä-Korea on paljon muutakin kuin pelkkä Soul ja Pohjois-Korean raja. Itse en esimerkiksi osannut edes kuvitella, että maasta löytyisi hiekkarantoja ja turkoosia merivettä. Mutta sehän se ongelma monesti etenkin lyhyillä lomamatkoilla on, että pääkaupunkiseudun  tai lentokenttäkaupungin lisäksi harvoin ehtii lähteä kovin syrjäisille seuduille etsimään mielenkiintoisia kohteita. 

2 kommenttia:

 1. Nettisivut ovat kyllä nykyaikana ihan hirveän tärkeät, ainakin itselleni. Jos en löydä netistä jostakin paikasta tietoa, niin tulee kyllä heti sellainen epäluuloinen olo, että mikäs paikka tämä tämmöinen on, kun ei ole edes netissä. :-)

  Tosi mielenkiintoinen postaus. Tässä on juuri se blogimaailman ihanuus, kun itselle aiemmin aivan täysin tuntematon paikka alkaakin avautua. :-)

  Mun piti lukea tekstissä lukenut 'penispuisto' kahteen kertaan, kun luulin ensin lukeneeni väärin. Kun pääsin kuvaan asti, totesin, että joo, siinähän niitä on. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olin alkuun ihan ihmeissäni, kun mitään ravintolasuosituksia, yöpymissuosituksia tai ylipäätään muutakaan ei löytynyt googlella ollenkaan. Sitä on niin tottunut tarkistamaan kaiken netistä!

   Koko penispuistopostauksen (ja kuvia ;) pääset katsomaan täältä: http://jalallakoreasti.blogspot.fi/2012/11/samcheok-penis-park.html

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...