lauantai 8. kesäkuuta 2013

Nahkaa grillaamassa

Ja kyse ei ole siis mistään auringonotto-kielikuvasta, vaan grillattiin tosiaankin nahkaa. Sian nahkaa. Ja sitten sitä piti vielä syödäkin. 

Torstaina Koreassa vietettiin muistopäivää Hyeonchung-il:ia (현충일), jolloin muistellaan Korean sodassa sekä muissa merkittävissä taisteluissa kuolleita sotilaita. Torstai oli täten kansallinen vapaapäivä, ja jotkut saivat nauttia pidennetystä viikonlopusta pitäen perjantainkin vapaana. Itse suuntasimme torstai-iltana tervehtimään ystäväämme Ericiä, ja illan edetessä hän saikin ajatuksen lähteä esittelemään meille taas kerran jotain uutta ja erikoista iltapalaa, tällä kertaa grillattua siannahkaa. 

Päädyimme siis Ponam-dongiin, paikalliselle siannahka-alueelle (ilmeisesti). Ravintolat ovat levittäytyneet telttamaisesti terasseiksi pihalle, sillä näin kesäkuussa ulkona on ympäri vuorokauden melko lämmintä ja ulkona tarkenee mainiosti illallistaa myös keskiyön tienoilla. Grilli kuumaksi ja nahka kärvenemään, siis. Bulgogi-marinoitu siannahka kypsennettiin grillissä, kieriteltiin kypsät palaset vaaleanruskeassa papujauhossa ja syötiin valkosipulin, purjosalaatin ja gochujangin (korealainen chilitahna) kera. Kolme suurta nahanpalasta oli tarjolla, ja neljään pekkaan kaikki tuli syötyä, joskin korealaiset vahvistuksemme Erik ja Sung-Ju taisivat syödä suurimman osan. Mutta kymmenkunta suupalaa tuli itsekin pisteltyä, hyvä suoritus näin ensikertalaiselta!

Marinoitu, raaka nahka. Menee taas vähän madcook-tasolle nämä maistelut, mutta eikös kaikkea pitänyt kokeilla..?

Lähes valmis nahka. Eric kertoi pro-nahansyöjän ammattitaidolla, että nahka on saksittava suupalan kokoisiksi suikaleiksi juuri oikeaan aikaan, sillä kypsyessään yli sitä ei enää saa saksilla rikki, vaan nahasta tulee niin sitkeää, että se jää syömättä. Voi tosin olla, että se oikea-aikainenkin nahka jää ensi kerralla syömättä.

Kypsät suupalat kieriteltiin papujauhossa (keskellä), maun mukaan myös öljy-suolaseoksessa (ylhäällä), mukaan nokare chilitahnaa (vasemmalla) ja hieman sipulisalaattia (oikealla). 

Ja jotta nyt ei ihan väärää kuvaa anneta, niin on tässä syöty jotain länsimaalaistakin ruokaa viime aikoina. Esimerkiksi keskiviikkona kävimme Anmok Beachillä nauttimassa kyseiset sydänkohtaus-burgerit. Sydän ja verisuonet kiittää.

Eilen illalla kävimme katselemassa Dano-festivaalien pystytystouhuja joenrannassa ja iltakävelyllä keskustassa. Dano alkaa siis huomenna sunnuntaina, ja Gangneungiin on odotettavissa tolkuton määrä festarikansaa, myös ulkomaalaisia turisteja. Jo toissapäivänä joen rantaan oli pystytetty molemmin puolin yhteensä neljä rivillistä telttakojuja vieri viereen vajaan kilometrin matkalle, eli lähes neljä kilometriä pelkkää telttaa! Onneksi tarjonnan läpi koluamiselle on kokonainen viikko aikaa. Mutta todellisen löydön teimme kuitenkin festarialueen ulkopuolelta, kun huomasimme erään lemmikkikaupan näyteikkunassa söpöisiä kissanpentuja. Yleensä en ole mikään näyteikkunapentujen fani, varsinkaan, kun täkäläiset koiranpennut ovat taatusti jonkunsortin pentutehtailun tulosta ja yleensä tuijottavat ikkunan takaa lasittunein silmin ja flegmaattisesti,  mutta nämä karvapallerot sulattivat sydämeni, enkä voinut olla napsimatta muutamaa kuvaa. 

Valkoisilla palleroilla oli jo nukkumaanmenoaika

Näitä veijareita oli kaksin kappalein, ja nukkumaanmenoajasta ei ollut tietoakaan, kun kaksikko kirmaili, hyökkäili ja ajoi toisiaan takaa ympäri kiipeilypuuta.

Väliaikatankkaus. Mutta sen verran piti olla varuillaan , ettei silmät irronneet leikkikaverista hetkeksikään...
Hetken aikaa touhua seurattuamme tajusimme, että liike ei tainnutkaan olla pelkästään pentumyyntiä varten, vaan sisällä liikkeessä oli sekä pentuja että isoja kissoja vapaana silittämistä varten. Kissansilityspuoti! Sisällä oli yksi pariskunta paijaamassa kissoja, ja oveen oli piirretty selkeät säännöt, että kissoja saa rapsuttaa, leikittää ja silittää, mutta ei ruokkia eikä vetää hännästä. Kissoilla oli liikkeessä komeat, lähes kattoon saakka ulottuvat kiipeilypuut ja ne näyttivät varsin leikkisiltä ja hyvinvoivilta, joten saattaapa olla, että kissansilitysliikkeestä tuleekin vakituinen pysähdyspaikka kaupungilla kulkiessani. 

8 kommenttia:

  1. Vähän kuin jotkut terapiakoirat tai -alpakat! Pennut näyttävät syötäviltä. Jos käyt myöhemmin uudestaan, ota kasvusta seurantakuvia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, terapiakissojahan ne voisi olla. Mies taitaisi tykätä tosin vielä enemmän terapia-alpakoista, mutta semmosia ei täällä kyllä näy...
      Täytyy ottaa ensi kerrallakin kamera mukaan!

      Poista
  2. Oikeat ihmiset ovat muuttaneet Koreaan. Minulta jäisi kyllä maistelut maistelematta. Siannahkaa. Huh. Kissan pentuja sen sijaan voisin käydä silittämässä, jos sattuisi paikka matkan varrelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se nahka niin kamalaa ollut, mutta en kyllä taida toista kertaa kuitenkaan ottaa. Siis jossei nyt oo ihan pakko...

      Poista
  3. Tuo burgeri kuva toi kylla veden kielelle! Hmmm siannahkaa, kuulostaa mielenkiintoiselta, olen lieva sekopaa ruuanmaistamisten kanssa ja maistaisin kylla, mulla on sellainen mielikuva etta Espanjassakin syödaan grillattu siannahkaa, olenkohan vaarassa? Terapiakissoja, ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen tainnut syödä siannahkaa Itävallassa, siellä siitä oli tehty leivän päälle levitettä, mutta nahka oli ensin paistettu rapeaksi (kun taas tämä oli semmoista pehmeää ja sitkeää). Samoin kuulemma Irlannissa syödään sitä rapeaa versiota. Että ei liene mikään korealainen spesialiteetti.

      Poista
  4. Mielenkiintoisia ruokia. En itse syö punaista lihaa ollenkaan, mutta arvostan kyllä sitä, että kaikki osat käytetään hyödyksi, toisin kuin täällä päin maailmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, arvostan myös tuota monipuolista ruhon käyttöä. Itse olen vihdoin täällä asuessani onnistunut vähentämään punaisen lihan syöntiä (vaikkei postausten perusteella aina siltä näytäkään...), kun taas Suomessa asuessa se jäi aina pelkästään puheen tasolle. Täällä hyvä liha on kaupassa sen verran hintavaa, että sitä tulee vähän harvemmin ostettua, ja toisaalta esim. tofu on niin halpaa (ja hyvää!) että sitä ostaa mielellään (kun taas Suomessa en ikinä ostanut tofua...)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...