maanantai 3. kesäkuuta 2013

Tokio 48 h

Saimme mahdollisuuden viettää miniloman Tokion sykkeessä. Mies oli Japanissa työmatkalla, ja perjantaina lensin itse perässä viikonlopun viettoon. Lentoaika Incheonin lentokentältä on vain reilut kaksi tuntia, mutta matkaa tein kuitenkin yhteensä yli kymmenen tuntia enemmän. Onneksi tosin tällä matkalla ei ollut aikaeroa lainkaan, joten yhden yön lyhemmät unet eivät vaikuttaneet viikonlopun jaksamiseen.

Roppongi Hillsillä nousimme Tokio City View -näköalatornin huipulle katselemaan kaupunkia lintuperspektiivistä. Valitettavasti ilma oli sen verran pilvinen, ettei Fuji-vuorelle ollut kunnollisia näkymiä, ainoastaan haaleat ääriviivat piirtyivät horisonttiin. Näköalatornissa sijaitsi myös Mori Art Museum, johon pääsi samalla lipulla tutustumaan "All you need is love"-taidenäyttelyyn.
 
Illalla ihailimme kaupungin valoja hotellin kattobaarista 
Ihmisvilinää voi paeta kauniisiin puistoihin, joita oli varsin paljon kaupungin keskellä. Kuva on otettu Nogin temppelin puistosta. 

Temppelipuistossa oli kaksi vahtikissaa, joilla oli omat, hauskat vartiointipaikat. Kissoilla oli myös oma kissankoppi, jonka päällä sateenvarjo pahan ilman varalle.
Kliseistä Japania: pelihalli. Meteli oli korviahuumaava, enkä ymmärrä, miten joku voi olla ilman korvatulppia sisällä tuntikausia. Melu ei tosin tullut peleistä, vaan oli jonkinsortin ilmastointilaitetta muistuttava, karmean kova humina.
Mietin reissun aikana paljon sitä, mitä sanottavaa minulla on Tokiosta. Sanomattakin lienee selvää, ettei kahdessa vuorokaudessa ehdi kyseisen kokoluokan kaupungista nähdä kuin pienen pintaraapaisun. Tiedän, että Tokio on monen suomalaisen unelmakohde, jota kohtaan odotukset ovat huikeat ja yleensä kaupunki vielä onnistuu kovat odotukset lunastamaan. Samoin moni matkaa Japaniin yhä uudelleen ja uudelleen jo pelkästään ruoan takia. Omalla kohdallani Japani ei ole koskaan ollut matkakohteiden top viidessä, mutta odotin tietysti matkaa innolla ja suurella mielenkiinnolla. Totesimme kuitenkin miehen kanssa, että todennäköisesti matka Suomesta Tokioon olisi ollut aivan eri kokemus kuin sama matka Koreasta tehtynä. Tampereeseen verrattuna Tokio on huikea kokemus: ihmismassat, liikenne, pilvenpiirtäjät, ruokailuelämykset ynnä muut tuntuisivat paljon eksoottisemmilta ja tekisivät taatusti suuremman vaikutuksen. Nyt en kuitenkaan voinut olla vertaamatta Tokiota jatkuvasti Souliin ja japanilaisia korealaisiin. Ennen matkaa kuuluin eittämättä siihen porukkaan, joka niputtaa Tokion ja Soulin samantyyppisiksi kaupungeiksi, ja tekee ehkä lomavalintansakin näiden kahden välillä. Mutta näinkin lyhyessä ajassa oli helppo nähdä sekä ihmisten että kaupunkien keskinäiset erot, ja karkeasti voisikin sanoa, että kyseessä ovat kaksi täysin erilaista kaupunkia. Vai voisitko itse kuvailla Helsinkiä ja Tukholmaa samanlaisiksi...?

Ja porukkaa riittää. Kuva on Uenon aseman vieressä sijaitsevalta markkina-alueelta.
Joten tässä blogistin lyhyt näkemys Tokio vs. Soul, ja mitä viikonlopun aikana ehtii huomata:

Tokio on huomattavasti Soulia siistimpi kaupunki, omasta mielestäni jopa niinkin siisti, että vaikutelma oli lähes kliininen. Syrjäisemmälläkään kadulla ei juuri tullut vastaan pahoja hajuja, levinneitä roskapusseja tai takapihoilla lojuvia romukasoja, vaan kadut ja pihat olivat erittäin siistissä ja puhtaassa kunnossa. Katukuva on ehdottomasti länsimaalaisempi kuin Soulissa. Ihmiset pukeutuvat "normaalisti" (tai no mikä nyt kenellekin on normaalia), talot näyttävät länsimaalaisilta, ravintoloita löytyy joka lähtöön ja makuun, myös muutakin kuin italialaista. Useimmat ihmiset osaavat englantia. Katukuvassa on todella paljon ulkomaalaisia ja ulkomaalaisten tausta on monipuolisempi kuin Soulissa. Japanilaiset ovat ennakkoluulottomampia ja uskaltavat tulla tarjoamaan apuaan herkemmin kuin korealaiset (johtunee myös kielitaidosta). Mutta Tokio on myös erittäin kallis kaupunki.

Soulissa on sen sijaan toimivampi, yksinkertaisempi ja modernimpi metrosysteemi. Tokion metro/maanalainen oli mielestäni varsin sekava eri toimijoineen, lisäksi myös vaunut ja asemat ovat vanhempia. Tietysti Tokion metro on ollut olemassa ikuisuuksia verrattuna Soulin vastaavaan, joten se on täysin luonnollista. Eräs todella hämmentävä ja myös ärsyttävä seikka oli kortilla maksamisen mahdottomuus sekä se, että monista pankkiautomaateista sai rahaa ainoastaan japanilaisella kortilla. Suurillakaan metroasemilla ei välttämättä ollut mahdollisuutta nostaa rahaa automaatista ulkomaalaisella kortilla, eikä lippuja voinut ostaa Visalla tai MasterCardilla. 

Lentokentällä ihastelimme origaminäyttelyä.
Ruokapuolelta ehdimme maistella muutamia perijapanilaisia ruokalajeja, mutta käytimme hyväksemme myös mahdollisuuden syödä kansainvälisempiäkin ruokia, kuten esimerkiksi miehen kauan kaipaamaa kebabia sekä mahtavia rapuja. Japanin ja Korean keittiöt perustuvat molemmat hyvin paljon meren antimiin, joten merenelävät sinänsä olivat tuttua huttua. Suurimmat erot olivat japanilaisen ruoan suolaisuus verrattuna korealaiseen, ja toisaalta japanilainen ruoka ei ole lainkaan tulista. Tofu sekä muut soijatuotteet kuuluvat olennaisesti molempien maiden perusraaka-aineisiin, samoin riisi ja nuudelit. Muutamien satunnaisten ruokien perusteella sanoisin kuitenkin, että omaan sekä mieheni makuun korealainen keittiö on vähintään yhtä maistuva, ehkä jopa parempikin kuin japanilainen keittiö. Mutta tämä on toki makuasia! Saken ja sojun paremmuudesta emme sen sijaan olleet yhtä mieltä, vaan miehen mielestä soju maistuu paremmalta, itse pidin sakesta, ainakin sellaisesta kuivasta versiosta enemmän. Mutta erityisesti ruoan osalta täytyy sanoa, että Tokion ravintoloiden hinnat tuntuivat päätä huimaavilta (vaikka ne toki ovat ihan normaalia Suomen tasoa, jos nyt ei puhuta fine diningista tai paikallisista harvinaisuuksista) verrattuna korealaisiin ravintoloihin. 

Jos mielesi tekevi rapua, suuntaa Shinagawa stationin lähellä olevaan Singapore Seafood Republiciin. Ruoka oli kertakaikkisen, uskomattoman, satumaisen hyvää! Kuvassa basilika-valkosipulimarinoitua rapua kuivatun sipulin kera.
Kadulla voit valita mieluisan annoksen vaikkapa ruoka-automaatista.
Vaikka emme varsinaisesti shoppailua harrastaneetkaan, olin positiivisesti yllättynyt japanilaisen muodin "länsimaalaisuudesta". Kaupoissa oli yleisesti ottaen tarjolla omaan makuuni sopivampia vaatteita, kun taas korealaisesta vaatekaupasta löydän hyvin harvoin mitään päälleni kelpaavaa. 

Lyhyesti listattuna viikonlopun aikana ehdimme pyöriä muun muassa seuraavissa kaupunginosissa: Shinagawa, Roppongi, Shinjuku, Harajuku, Shibuya, Akasaka sekä Ueno. Kokonaisuutena viikonloppu oli hieno, mielenkiintoinen ja sisälsi niin paljon nähtävää, että siitä riittää sulateltavaa vielä pitkän aikaa. Mitään varsinaista hinkua uuteen Tokion matkaan ei kuitenkaan herännyt, vaan jos vielä toistamiseen Japaniin palaan, niin toivon mukaan saan mahdollisuuden nähdä vaihteeksi jotain muuta. 

10 kommenttia:

 1. Oi, mun matkatoivelistan kärjessä on Tokio ja Japani yleensäkin. Postauksessasi tuli paljon mielenkiintoista tietoa, kiitos! Tänään pitäisi taas pakata laukut...huomenna Pariisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokio (kuten Pariisikin) taitaa olla useimmalle matkailijalle yksi niistä "pakko nähdä" -paikoista.
   En olekaan vielä Pariisissa käynyt, mutta toivottavasti joku päivä... Ei ehkä lähiaikoina, sillä tuskin täältä Koreasta sinne saakka lennän :)

   Hyvää matkaa!!

   Poista
 2. Tokio on ollut minullakin jo pitkään toivelistalla, joten kiitos tästä! :-)

  Havaitsin itse saman, kun kävimme muutama vuosi sitten Intiasta käsin Kuala Lumpurissa: vertasin jatkuvasti Intiaa ja Malesiaa, ja koin paikan vamasti aika lailla eri tavoin, kuin jos olisin matkustanut sinne Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on niin, että Suomesta käsin lähes mikä vaan (paitsi ehkä Viro ja Ruotsi lähimpinä) on jo tosi eksoottista :D

   Vertailua on varmasti mahdoton välttää, samaahan sitä tekee Euroopassa matkustellessaankin: Saksa vs. Itävalta vs. Sveitsi, Italia vs. Ranska, Kreikka vs. Espanja vs. Portugali jne jne...

   Poista
 3. Tma oli mielenkiintoinen, mua on kylla alkanut sinun blogisi perusteella kiinnostamaan matka Koreaan jopa Japania enemmin. Muistan kun asuin Thaimaassa ja matkustin sielta Singaporeen valilla, tuli sellainen plaah olo, olisi varmasti ollut ihan toisenlaista Suomesta kasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli myös ihan vähän sellainen plaah -olo... ei se ollut pettymystä, koska ei mulla ollut myöskään kohtuuttomia odotuksia. Paikka oli kyllä upea ja ihan hyvän maineensa arvoinen. Ennemminkin kuitenkin tunsin ehkä harmitusta Korean puolesta, sillä tämäkin on upea maa, joka jää monelta kokonaan huomaamatta, kun Japani taas saa kaikki turistit.

   Korea tosin on melko nuori matkailumaa, joten se varmasti vielä verottaa turistienkin määrää todella paljon. Korean nähtävyydet on ehkä vähän piilossa isoilta massoilta, eikä kielimuurikaan ainakaan auta asiaa!

   Poista
 4. Oi, kiitos, että otit mukaan reissuun :-)

  Mun Japanin-matkailukokemus rajoittuu muutamaan tuntiin Naritalla :-D Loma Japanissa olisi siis yhä toiveissa, ei kuitenkaan Tokiossa, vaan jotkut pienemmät kaupungit ja maaseutu kiinnostavat enemmän.

  Korea matkakohteena on kyllä alkanut kiinnostaa entisestäänkin, kiitos blogisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin kiinnostaisi Japanissa pienemmät kaupungit ja maaseutu. Eräs jenkkiystävä vietti helmi-maaliskuussa viikkokausia Japanissa "työlomalla" tehden kaikenlaisia hommia aina metsätöistä päärynänpoimintaan. Hän piti maaseudusta kovasti ja tuollainen "loma" kyllä kiinnostaisi minuakin. Ainoa ongelma kuulemma oli se, että perhemajoituksen isännät eivät puhuneet englantia :)

   Poista
 5. Minulle koko Aasia on suuri tuntematon, kelpaisi siis matka ihan mihin tahansa. Mutta sitä odottellessa matkailen näin netin välityksellä, joten Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tietysti Koreaa lämpimästi :) Sopiva sekoitus eksotiikkaa, mutta kuitenkin sen verran länsimaalaistakin, ettei kulttuurishokki vie koko lomalta terää.
   Nettimatkailu onkin hyvä (ja edullinen, siis ilmainen!) tapa päästä maailman ympäri :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...