keskiviikko 14. elokuuta 2013

Ahkeruus palkitaan

Käyn kielikurssilla joka maanantai ja tiistai. Kurssi pidetään Gangneungin kulttuurikeskuksella, jonne on kotoa noin kolmen kilometrin matka. Olen ottanut tavaksi kävellä matkan, sillä kolme kilometriä per siivu on aika passeli pätkä, ja toisaalta, koska pyöräily on osoittautunut tuolla matkalla melko hasardihommaksi. Nyt on menossa jo viides kuukausi kurssilla, mutta silti kurssikaverini jaksavat joka ikinen viikko tiedustella minulta, millä tulin paikalle; kenties polkupyörällä? Ja joka kerta kerron, että tulin jalkaisin. Tässä vaiheessa saan poikkeuksetta aina osakseni pään pyörittelyä ja säälivää ihmettelyä ("eikö tuolla raukkaparalla ole varaa tulla taksilla...tai edes bussilla?"). Hyötyliikunta taitaa siis olla enemmän tai vähemmän tuntematon käsite. 

Koulumatka kulkee aina tämän tiskin ohi. Päivänvarjon alla muovien suojassa myydään lähinnä popkornia muistuttavia maissinaksuja sekä erilaisia snacksejä, suolaista ja makeaa. Myös sokerimunkkia ja pullamaisia leivonnaisia.

Ja siitä sujuvasti hedelmämiehen valikoimia tarkastelemaan

Ravintolan menu kertoo, mitä kyseisessä paikassa on tarjolla. Tästä irtoaisi ainakin erilaisia muhennoksia ja keittoja, takana oleva taulu tarjoilee perunasopan lisäksi kanakeittoa, siankylkeä ja kimchimuhennosta.

Lähellä Gangneungin keskustaa on tällainenkin nähtävyys. Emme ole vielä kertaakaan pääseet porttien sisäpuolelle asti tutustumaan, mutta asia on työn alla. Kuulemma paikka on toiminut dynastian aikaan jonkinlaisena toimistona tai kirjaamona, eikä siis ole mikään temppeli tai vastaava.

Muuten kurssikaverit ovat kyllä sympaattista väkeä. Palatessani Suomen kesälomalta, eräskin filippiiniläinen "M" ilahtui suunnattomasti jo nähdessään minut ovella: "Aaaaaa, Terhi, hyvää päivää! Näytät hyvältä ja oletpa ruskettunut!" Tervehdykset vaihdettiin puolin ja toisin englannin, korean ja ties minkä tagalogin kielten sekoituksella, sillä M:n puhe koostuu lähinnä useiden kielten mielivaltaisesta sekoituksesta, josta suomalainen saa kuitenkin yllättävän hyvin selvää.. Puolentoista tunnin kuluttua tauon alkaessa samainen M tuli luokseni silminnähden nolostuneena ja anteeksipyytävä katse kasvoillaan: "Terhi, pyydän anteeksi, että sillä tavalla...noh...kutsuin sinua sellaiseksi....hmm... ruskettuneeksi. En toki tarkoittanut pahaa. Anna anteeksi." Selitin hätääntyneelle M:lle asian olevan kunnossa, me suomalaiset kun suorastaan haluamme näyttää hieman päivettyneiltä.


Kahvitauon paikka, kaksi yhden hinnalla. Nämä alumiinitölkeissä myytävät kylmät kahvit (saa niitä lämpimänäkin) ovat erinomaisia ja edullisia. Miksi Suomesta ei saa sokeritonta kylmää kahvia? Paitsi omasta pannusta iltapäivällä löytyvät aamukahvinjämät...

Lisää hedelmäkauppoja. Hinnat ovat edelleen aika suolaiset: yksi vesimeloni saattaa maksaa helposti 15 euroa tai enemmänkin. Laatikollisen persikkaa (arvelisin, että noin 5 kg) saa 35 eurolla. On siis kilohinnat kohdallaan...

Mopot, skootterit ja muut moottoroidut kulkupelit ovat todella suosittuja. Lisävarusteeksi voi laittaa mitä mieleen juolahtaa, suosituin versio lienee tämä peräkärry tykötarpeineen.

Joku ei ilmeisesti välitä sadonkorjuuhommista ja on täten päättänyt pussittaa rypäleet suoraan puusta. Eipähän ainakaan yksikään rypäle tipahda karkuun.

Parvekesäilöntää. Kyseessä todennäköisesti doengjang- tai gochujang-tahnalla täytetyt tynnyrit.

Normiravintola. Pari muovituolia pihalla ja kasviksetkin omasta takaa.

Ja siitä ahkeruuden palkitsemisesta. Eilen iltapäivällä kolmetuntisen, hyvin intensiivisen kielioppipläjäyksen päätteeksi opettaja ilmoitti, että huomenna pidämme ylimääräisen koulupäivän kuroaksemme aikataulua kiinni. Liekö naamani venähtänyt sen verran, että opettaja päätti ottaa käyttöön ikiaikaisen motivointimenetelmän ja lahjoa meidät oppilaat minikokoisen maksamakkaran näköisellä patukalla. Joku viisaampi osasi kuitenkin vihjata, että kyseessä taitaa olla "tsiisy". Eli siis juustoa ahkerille opiskelijoille.

Onko se HK:n maksamakkaraa? No ei kun juustoa. 

Tätä olisi luvassa tänäänkin ylimääräiset kolme tuntia.

Kotimatkalla tuli vähän hiki. Ei, en juossut, en edes kiivennyt rappusia.  Pitäisköhän sittenkin ottaa se ensi kerralla se taksi?

10 kommenttia:

 1. Apua, tuli sata kommenttia mieleen! :D Mutta siis jos on ja vielä noin siistit jalkakäytävät, niin mikä ettei voi hyötyliikkua. Sana, jonka käännös ois tervetullut munkin elämää helpottamaan :) Ihanasti tuli hedelmänkypsytys(?)pusseista Bangkok-muistoja. Kunnioitettavaa, että jaksat taulun riipustuksia opetella, hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, hedelmänkypsytyspusseja! Siis niitä ne oli :) Mä ajattelin, että jotain hedelmätuholaistensuojapusseja tai sellasia, en tiiä. Näytti hassuilta...

   Poista
  2. Kyllä ne puussa ollessaan enemmän suojelua varten on. Muutenhan ne hedelmät vois laittaa pussiin vasta, kun ne on poimittu. Mun vilkas mielikuvitus kehittelee aina tarinoita, kun näen asioita ja joskus vaan tykkään mun versiosta enemmän kuin jälkikäteen googletetusta totuudesta :D

   Poista
  3. Kirottu Google. Aina pilaamassa kaikki hyvät mielikuvituksen tuotteet ;)

   Poista
 2. Hedelmämiehellä on ainakin esteettinen silmä kohillaan......vaikka hinnat sitten oliskin mitä on :)

  Näyttääkö meidän kirjoitus sikäläisten mielestä yhtä utopistiselta kuin tuo meidän mielestä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuolla sedällä on aina kivasti aseteltuna kaikki hedelmät. Muutenkin mukava setä.

   Korealaisethan osaa kyllä lukea "normi"aakkosiakin, joten ei se ehkä NIIN utopistiselta sitten näytä, mutta mä luulen, että suomen kieli noin yleensäkin ääkkösineen ja pitkine yhdyssanoineen näyttää kyllä aika ihmeelliseltä. Viimeksi mun korealainen kaveri nauroi tosi paljon tälle blogin nimelle "jalalla koreasti": "Jalalla? Jallallla? Jalallallalla??" :D

   Poista
 3. Nuo kielioppiasiat ovat noitten sääntöjen V,A,N ja 1- 8 mukaan ihan selviä. Harmi vain, että en osaa yhdistää noihin korealaisiin merkkeihin mitään äänteitä. :)
  Ulkomaalaisille pitäisi varmaan laittaa suomalaisiin sanoihin tavuviivat, että kykenevät jäsentämään niitä lukiessaan paremmin. Niinhän minun aikanani aapisissa oli: vee-än-ee - paatti.

  Minun absoluuttinen lempilauseeni on eräästä uudemmasta aapisesta:" Yrjö Törrönen ajaa yöllä öljyautoa."

  Saksalaiset putoavat kaikenlaisia kaavakkeitta täyttäessään säikähdyksestä melkein tuolilta, kun etu- ja sukunimieni tavaamisen jälkeen päästään syntymäpaikkaan ja sanon "Pori" - "p-o-r-i, 4 Buchstaben". Eräs ihminen kykeni senkin kirjoittamaan väärin, ja minun piti korjata, että lopussa on i eikä e. Kyllä saksalaisetkin ovat mestareita yhdyssanoja luodessaan, joten on meillä siinä hommassa kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi Yrjötörrös-juttu on muuten huippu. Ens kerralla, kun joku täällä (korealainen tai amerikkalainen) kyselee suomen kielen perään, niin mä voin vaan sanoa ko. lauseen ja luultavasti ne olettaa mun ottaneen vähän liikaa sojua (mun mielestä toi "yöllä öljyautoa" kuulostaa ihan vaan känniseltä mölinältä, ihan näin suomenkielisenäkin).

   Saksan kielessä on kyllä karseita sanoja, ja niin paljon niitä konsonantteja...Vaikka kaipa konsonanttimäärässä joku puola vie ehkä voiton. Onneksi ei siis asuta siellä! :)

   Poista
 4. Arvaa miten taallakin on ihmetelty tata kavelemista, suomalaisten naisten turkkilaisten puolisoiden yleinen puheenaihe seka kehuskeluaihe paikallisille on etta minun vaimo on kova kavelemaan. Töissa tosin luulivat vain köyhaksi ja tata köyhyys-nakökulmaa vahvistivat omat evaat, voi sen mies ei anna sille sen verran rahaa etta voisi tilata ruokaa....niinpa. Taalla maksaa vesimeloni nyt 75krs eli noin 25 senttia kilo! Siis halvempaa kuin saippua? Ai kylma kahvi on suurta herkkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, voin kuvitella, kun ensin kävelet (!)paikalle ja sitten vielä kaivat oman eväsboksin (!!!) esille :) Ne on ne köyhät (ja pihit) suomalaiset, semmosta se on...hehe.

   Voi että mä oon suorastaan katkera välillä noista hedelmistä. Mutta kyllä täälläkin nyt, parhaimman satokauden lähestyessä, alkaa olla silloin tällöin tarjouksessa jotain inhimillisen hintaista, esim. nektariineja tai melonia. Inhimilliset hinnat = Suomen hinnat.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...