maanantai 19. elokuuta 2013

Ekat korealaiset juhlat

Otsikko viittaa hienosti sekä ensimmäisiin meidän osallistumiimme korealaisiin juhliin, että ensimmäisiin juhliin, joita korealainen viettää, eli 1-vuotissyntymäpäivään (doljanchi, 돌잔치). Korealaisittain ihmiselon aikana juhlitaan kahta syntymäpäivää erityisen suureellisesti; yksivuotispäivää sekä 61-vuotispäivää (korealaisen iän mukaan). Suureellisesti tarkoittaa siis, että juhliin kutsutaan paljon väkeä, ne pidetään usein juhlatilassa (wedding hall) ja tarjolla on ruokaa, juomaa ja ohjelmaa. 

Me olimme saaneet kutsun kielikurssikaverini pojan 1-vuotissyntymäpäiville, jotka vietettiin lauantaina rannan läheisyydessä sijaitsevassa juhlahallissa. Olimme etukäteen tiedustelleet useilta korealaisilta tutuiltamme, mikä on sopivin lahja yksivuotiaalle, ja lopputulemana oli raha. Myös erilaisten vaatteiden tai lelujen ostaminen on ok, ja läheisimmät sukulaiset saattavat antaa pienen kultasormuksen, mutta raha on yleisesti ottaen korealaisittain aina hyvä lahja. Summan pähkäily olikin sitten ongelmallisempaa, mutta saimme onneksi siihenkin asiaan konsultaatiota paikallisilta. Seuraava, pientä päänvaivaa aiheuttanut käytännön seikka oli pukeutuminen; miten hienoista juhlista oikein on kyse, kuinka muodollisesti pitäisi pukeutua? Koska korealaiset usein pukeutuvat melko siististi esimerkiksi töihin (miehillä puku ja kravatti, naiset usein mekoissa ja korkokengissä), niin ajattelimme ottaa varman päälle ja totesimme, että mieluummin sitten olemme yli- kuin alipukeutuneet. Kuvastaahan siisti pukeutuminen myös kunnioitusta juhlan järjestäjää kohtaan. Miehelle siis suorat housut ja kauluspaita (ei kuitenkaan kravattia), itse puin pitkän mekon päälleni.

Menimme paikalle suomalaisittain tyypillisesti minuutilleen, mutta autoa parkkeeratessamme huomasimme, että muut juhlahalliin menijät eivät ole pukeutuneet lainkaan juhlavaatteisiin. Rappuja pitkin kiipesivät pariskunnat shortseissaan ja t-paidoissaan, ikään kuin kävelylenkiltä tai kauppareissulta tulossa. Siinä vaiheessa tajusin (onneksi) kiskaista sentään kaikista näyttävimmät korut kassin pohjalle, jotta juhlavin vaikutelma karisi hieman. Sisään päästyämme päivänsankarin isä tuli ystävällisesti ottamaan meidät vastaan ja ohjasi oikeaan juhlatilaan. Heti salin ovella oli suuri pöytä täynnä päivänsankarista otettuja valokuvia, erilaisia valokuva-albumeita sekä viisi juhlavaa kippoa hopeatarjottimella. Pöydän vieressä päivystänyt nainen kehoitti meitä ottamaan arpalipukkeen, jonka toinen puoli laitettiin yhteen kipoista ja toinen puoli otettiin itselle talteen myöhempää arvontaa varten. 

Päivänsankarin pöytä. Pöydällä oli useita valokuva-albumeita, sillä ennen 1-vuotispäivää sankari oli käynyt valokuvausstudiossa suurta päivää varten.

Arvontakulhot. Kussakin maljassa on pöydälle lapsen eteen asetettavan tavaran nimi, ja riippuen lapsen valitsemasta tavarasta, arvontakin suoritetaan kyseisestä maljasta niin, että vain oikein arvanneet pääsevät mukaan arvontaan.

Juhlatilassa oli melko vähän väkeä, ja kuten jo etuovella olimme huomioineet, kukaan ei ollut juhlavaatteissa. Shortsit ja t-paita näyttivät olevan päivän virallinen kostyymi, lukuunottamatta päivänsankarin vanhempia, jotka olivat pukeutuneen perinteiseen korealaiseen hanbokiin. Itse juhlakalulla oli päällään myös pikkuinen hanbok sekä päässään perinteinen syntymäpäivähattu hogeon (호건). Juhlat alkoivat liukuvasti siten, että sisääntulon jälkeen käytiin buffetpöydän kimppuun. Ruokatarjoilu oli huikea, nopeasti laskin tarjolla olleen ainakin viitisenkymmentä suolaista ruokaa ja parikymmentä makeaa vaihtoehtoa, joita korealaisista mallia ottaen haettiin useille lautasille pöytään nautittavaksi. Omille lautasille löysimme mm. tonnikalasashimia, kaliforniarullia, grillattua kalkkunaa, jättirapusalaattia, hedelmiä, kalasalaattia, friteerattua possua sekä mahtava kokoelma erilaisia tuulihattuja, suklaakonvehteja, kakkuja sekä riisipalloja. Ja kun kerran Koreassa ollaan, oli pöydissä tietysti tarjolla myös sojua.


Jäätävä buffetpöytä. Tarjolla oli kaikkea mahdollista, ja sitten vielä lisää...

Ei ihan suomalaistyylinen "kahvia ja kakkua"-tarjoilu.

"Voinko ottaa doggybagiin?"

Syöminen jatkui ja jatkui läpi juhlien, mutta luvassa oli myös ohjelmaa. Dol-juhla huipentuu perinteeseen, jossa lapsen eteen on laitettu pöydälle erilaisia tavaroita, ja lasta rohkaistaan valitsemaan tavaroista yksi. Tyypillisesti tavaroihin kuuluvat ainakin kynä, joka edustaa pitkiä opintoja, rahanippu varakkuutta tuomaan, ruokaa nälän torjumiseksi sekä lankaa ennustamaan pitkää ikää. Se, minkä tavaran lapsi pöydästä valitsee, ennustaa hänen tulevaisuutensa. Nykyisin on kuulemma normaalia, että perinteisten tavaroiden joukosta löytyy vaikkapa golf-palloja (lapsesta tulisi siis golf-ammattilainen) tai mikrofoni (lapsi tulisi olemaan k-pop -tähti). Näiden juhlien sankari nosti pöydältä äitinsä iloksi stetoskoopin, joten odotettavissa on ilmeisesti lääkärin opinnot...


Estradi valmiina

Päivänsankari vanhempineen.

Lisäksi ohjelmaan kuului onnittelulaulu sankarille sekä mielenkiinnolla odotetut arpajaiset. Arpajaisissa päivänsankarin isä nosti kulhoista numeroita, ja "voittajat" saivat palkinnoksi sekä lahjakortteja että lahjapaketteja. Myös meille, juhlien ainoille ulkomaalaisille, oli varattu oma pieni lahja ja sitä noutaessa jouduin yllättäen sanomaan myös muutaman onnittelulauseen synttärisankarille. Arpajaistouhun päätyttyä vieraat nousivat yhtäkkiä ylös ja katosivat ulko-ovesta sen siliän tien. Itse jäimme hoomoilasina istumaan ja ihmettelemään, mikä nyt tuli, mutta hetken kuluttua tajusimme, että juhlat olivat ilmeisesti päättyneet ja vieraat lähtivät kotiin. Mitään isäntäparin hyvästelyjä tai kiitoksia ei suoritettu, vaan pöydästä noustiin suoraan kohti ulko-ovea, jossa vielä täti antoi kaikille lähtijöille mukaan lahjapaketin (josta myöhemmin kotona paljastui kaksi mukia, vaaleansininen ja vaalenapunainen). 


Voitto kotiin!

Juhlien järjestelyyn oli selkästi panostettu sekä rahallisesti että ajallisesti, joten olimme iloisia päästessämme osallistumaan mielenkiintoiseen ja perinteiseen tilaisuuteen. Kuten länsimaissakin, myös Koreassa juhlallisuudet ovat hyvin tärkeitä ja etenkin kaikkeen lapsiin liittyvään ollaan valmiita panostamaan suuriakin summia. Sen vuoksi kuulemma alkaa olla tyypillistä, että dol-juhlia ei välttämättä järjestetä kuin esikoiselle, sillä mikäli lapsia on useampia, tulee juhlien järjestämistä taloudellisestikin melko vaativia. Toisaalta, 1-vuotisjuhlia järjestetään vain kerran elämässä, kun taas länsimaissa jokaista syntymäpäivää juhlitaan yhtä antaumuksella. 

5 kommenttia:

 1. Aika jännä kyllä, että vieraat eivät ole yhtään panostaneet pukeutumiseen, kun tarjoiluihin ja tilaan on panostettu noinkin paljon. Kun olen kuitenkin saanut sen kuvan, että korealaiset tykkäävät laittautua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, samaa mekin kummasteltiin. Mutta ilmeisesti nämä ei olleet sitten pynttäytymisjuhlat. Miten mahtaa olla esim. häiden laita? Luulisin, että sellaisiin juhliin kyllä pukeuduttaisiin viimeisen päälle? Eikö joka maassa tehdä niin??

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoista kuulla naista juhlista! Taalla muuten haihin pukeudutaan miten sattuu, juhlat ovat monesti isot ja mahtipontiset mutta vieraiden asukavalkaadi vaihtelee ihan laidasta laitaan, ei nyt ihan shortsi ja t-paita linjaa mutta toisella voi olla hienot tallingit ja toisella lahes arkivaatteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin ymmärtänyt, että siellä teidän suunnalla häät saattavat paisua ihan mahdottomiin mittasuhteisiin, etenkin mitä tulee vieraiden määrään? Mutta silti, mielestäni juhliin pitäisi kyllä pukeutua juhlavasti. Ei aina tarvitse olla uusi mekko päällä jne, mutta jotain muuta kuitenkin, kuin ne arkivaatteet / farkut / shortsit...

   Poista
 3. Hulppeat juhlat. Tuntuu uskomattomalta, että 1-vuotissynttäreitä juhlitaan noin hurjaan malliin, kun lapsi ei kuitenkaan muista niistä mitään. Kai se on enemmän sitä "muille näyttämistä"?
  Mua jäi kiinnostamaan mikä on sopiva rahalahja 1-vuotiaalle? 20, 50 vai 100 euroa? :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...