perjantai 16. elokuuta 2013

Jukua kestokankkuseen

Hämmentävästä otsikoinnista huolimatta äidin ei nyt tarvitse olla huolissaan; en ole ajautunut rappion tielle eikä viinanpiru ole saanut blogistista otetta. Kestokankkusella viittaan lähinnä siihen olotilaan, mikä tässä viimeisen viikon jokainen aamu on tullut koettua, nimittäin läpi yön jatkuneesta hikoilusta johtuva akuutti nestehukka ja sen aiheuttama päänsärky, huonovointisuus, väsymys ja yleinen ketutus. 

Ilmastointilaitteen korjaaja kävi vihdoin eilen. Odotimme herraa kuin kuuta nousevaa, mutta laihoin tuloksin. Herra kopisteli ja käpisteli laitteiden parissa hyvän aikaa, ja lopulta tuli anteeksipyytävästi ilmoittamaan, että olohuoneen suurempi pömpeli ei kyllä ala toimimaan ilman varaosaa, joka on jostain tilattava / haettava. Mutta hyvä (ja sitäkin tärkeämpi) uutinen oli se, että makuuhuoneen pikkupömpeli sen sijaan toimii taas, ja kylmää ilmaa on saatavilla. Olimme huikean helpottuneita, sillä pari yötä jatkunut unettomuus alkaa jo koetella paitsi omia, myös kanssaeläjän hermoja (ja mikäli asia ei kohta parane, koettelee se hyvin nopeasti myös naapureita sekä kaikkia, ketkä tielle osuvat). 

Ja kuinka ollakaan, ilmastointisedän lähdettyä väänsimme nupit kaakkoon. Hieman viileää ilmaa - vähän vähemmän viileää ilmaa...toimiiko, eikö toimi? Päätimme tahdonvoimalla, että toimii se, pakkohan sen on. Ja nukkumaan mentiin tyytyväisinä, kunnes yöllä sitä herätiin taas hikisenä ja lakanoihin tarrautuneena toteamaan, että ei se toimi. Prkl. 

Ilmastointisedän pitäisi tulla vielä uudestaan joko huomenna tai maanantaina, ja siihen asti olen ajatellut nukkuvani a) autossa ilmastointi päällä tai b) sillalla mummujen ja pappojen vieressä. Asiaa ei luonnollisesti tee yhtään helpommaksi se, että olemme useiltakin tahoilta kuulleet tämän kesän olleen kuumin vuosikausiin Gangneungin alueella. Kun normaalielokuussa sietämättömän kuumia öitä on kuulemma kaksi-kolme, jolloin ilmastointi ei oikeastaan ole edes välttämätön, niin tässä elokuussa hikisiä öitä on kertynyt jo toista viikkoa, ja aina vain pahenee. Eilen oli kesän toistaiseksi kuumin päivä, ja koska auton lämpömittariin ei ole aina luottaminen, en osaa sanoa oliko asteita tarkalleen +37 vai +40, mutta sen voin sanoa, että hiki tuli. 

Pitkästä valitusvirrestä huolimatta on tästä lämmöstä jotain hyötyäkin, nimittäin se auttaa mukavasti pikku kotikemistin bakteerinkasvatustyötä. Suomi-loman jälkeen hapanmaitotuotteiden hinku kävi ylitsepääsemättömäksi, ja koska helpotusta on turha etsiä täkäläisten kauppojen hyllyiltä, päätin tarttua itse toimeen. Kotitekoinen jogurtti on homman nimi, ja sitä olen tässä viime päivinä opetellut tekemään. Jutun pitäisi olla helppoa: kiehauta maito, jäähdytä +40 asteeseen, lisää pari lusikallista jogurttia ja anna tekeytyä tiiviissä astiassa lämpöisessä paikassa 5-10 tuntia, sen jälkeen voit siirtää saonneen jogurtin jääkaappiin käyttöä varten. Ensimmäinen ongelma oli toki jogurttijuuren ostaminen, sillä jostain on lähdettävä liikkeelle. Ostin kaupasta maustamatonta jogurttia, jota käytin ensimmäisen satsin juurena. Jatkossahan juuren voi ottaa aina edellisestä tekemästään erästä, joten kaupan jukua tarvitaan vain ensimmäiseen kertaan. Valmistin jogurtin ohjeen mukaan ja jäin jännityksellä odottamaan. Valitettavasti ensimmäinen satsi ei saonnut ollenkaan, ja siirsinkin edelleen maitomaisen litkun jääkaappiin odottamaan mahdollista leivontakäyttöä. Lopulta purkki tavallaan unohtui kaapin perälle, josta sitten noin viikon kuluttua muistin sen ja olin jo aikeissa heittää viemäristä alas, mutta kappas, purkissa olikin raikkaan tuoksuista, miedon makuista ja sakeaa jogurttia!

Omatekoinen jogurtti, kypsä nektariini ja muumimamma auttoivat pahimpaan aamun ketutukseen.

Ilmeisesti olin pitänyt jukua alunperin liian vähän aikaa lämpimässä, jolloin bakteerit eivät olleet vielä ehtineet lisääntyä riittävästi, mutta jääkaapin uumenissa ne olivat sitten hitaasti alkaneet tehdä työtään. Jogurtti oli hyvää, joskin miedon makuista, mutta omaan makuuni vielä aivan liian makeaa (sillä juurena käytetyn jogurtin maku säätelee tietysti myös itse tehdyn lopputuloksen). Google kuitenkin auttoi kotikemistiä tässäkin asiassa ja kertoi jogurtin tulevan sitä happamammaksi ja sakeammaksi, mitä kauemmin sitä pitää ensin huoneenlämmössä ennen jääkaappiin siirtämistä. Nyt olen siis tehnyt jo yhden jatkojalostuksen lisää ja tänään olisi tarkoitus tehdä uutta, kauemmin lämpimässä hapatettavaa jugua. Ja huoneistomme lämpötilan hipoessa neljääkymmentä, on normaali pöytätaso täydellinen paikka jogurtin hapatukselle; mitään termoskannuja tai muita kikkailuja ei tarvita!

Omalla toivelistalla olisi vielä löytää vaikkapa Soulista oikeaa, hapantakin happamampaa jogurttia juureksi. Bulgarialainen, kreikkalainen tai turkkilainen lienevät tähän hommaan omiaan, mutta niitä kun ei täältä perämetsän pikkukaupasta ole saatavilla.

Jos tahdot tarkempaa ohjeistusta omatekoiseen jogurttiin, naputtele googleen "itse tehty jogurtti", jolloin ohjeistuksia löytyy joka lähtöön. Ja mikäli omaat jotain salaista, hyväksi havaittua jogurttitietoutta, niin olisin enemmän kuin kiitollinen, mikäli jaat sen kanssani kommenttiboksissa!

6 kommenttia:

 1. Hei, voin niin hyvin sympatiseerata tuon kesakuumuuden suhteen... Se on kamalaa!

  Mutta kiitos, etta toit huomiooni tuon siihen liittyvan positiivisenkin tekijan. Makin alan jogurttihommiin ensi kesana! Mella on nimittain sellainen sahkokulujen saastosuunnitelma, etta air con laitetaan paalle vasta kun sisalla hipoo 35 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aika hc-suunnitelma, nimittäin se 35 astetta on jo...karseeta! Mutta sen varmaan tiesitkin. Me ollaan vielä odoteltu epätoivoisena ilmastointiukon soittoa tälle päivälle, mutta ei sitä ole kuulunut. Eli tullee vasta maanantaina. Phuh :(

   Poista
 2. Huh hellettä. Me elimme ensimmäiset istanbulin vuodet ilman ilmastointia. Nyt en enää ymmärrä, että kuinka se oli mahdollista. Viileät yöt pitäisi olla ihmisoikeus. Toivottavasti saatte ilmastoinnit toimimaan, on mukavaa syödä sitten omatekoista yogurttia viileässä makkarissa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan vähän niinku kännykkä. Ennen pärjäs ihan hyvin ilmankin, eikä edes osannut kaivata, mutta nyt ei vois enää elää ilman!

   Poista
 3. Hapanmaitotuotteita tosiaan maailmalla kaipaa...Nairobista löytyy kyllä hyvää jugurttia, mutta rahkaa ei tietenkään saa, siksipä sitäkin on tullut tehtyä itse! Ei kovin onnistunutta, mutta kyllä siitä ihan hyvät rahkapullan täytteet sai! Tsemppiä kuumuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OOooh, itsetehtyä rahkaa! Miten sitä tehdään?? Kerro, kerro, kerro!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...