torstai 29. elokuuta 2013

Ruokailutapoja, osa 1. Ravintolassa

Ruokailutavoista toivottiin lisätietoa, joten ajattelin kirjoittaa muutamia satunnaisia ohjeita korealaiseen ravintolaan menijälle. Normaalisti käymme aika tavanomaisissa paikoissa, suomalaisiin serkkuihinsa verrattuna voisi ulkoasua kutsua monesti jopa vaatimattomaksi, mutta ruoan suhteen ei pidä mennä lankaan - se on herkullista missä vain! Mikäli ei oteta huomioon länsimaalaisia (esimerkiksi italialaisia) ravintoloita tai Soulin fine dining -skeneä, niin normaalisti korealaisissa ravintoloissa on tasapuolisesti sekä lattiallaistumispaikkoja että pöytä ja tuolit -paikkoja. Jos menet lattiapaikalle, muista ottaa kengät pois ennen astumista korokkeelle. Lattiapaikoissa on myös yleensä seinän vierustalla kasa pehmustetyynyjä takapuolen alle asetettavaksi. Korealaiset saattavat joskus olla tarkkoja istumajärjestyksestä ja isolla porukalla syödessä saatetaan naiset istuttaa toiseen päähän pöytää ja miehet keskenään toiseen päähän. Yleensä kuitenkin voit itse vapaasti valita paikkasi. Menu on melko harvoin tarjolla pöydässä, useimmiten se on luettavissa seinällä olevasta plakaatista ja lähes aina se on pelkästään koreaksi, joten kielen lukeminen ja muutaman ravintolasanan tunteminen on toki eduksi. Kalliimmissa ravintoloissa ja Soulin seudulla törmää useammin myös englanninkielisiin menuihin, jotka saatetaan tuoda pöytään länsimaalaisen ravintolan tapaan.


Tyypillinen bbq-illallinen päättymässä

Kun pääset istumaan ja saat jalkasi taiteltua jotenkin pöydän alle, tulee yleensä tarjoilija melko nopeasti kyselemään, mitä haluaisit syödä. Koreassa ei tunneta alkupala-/pääruoka-ajatusta, vaan kaikki ruoka tuodaan kerralla pöytään ja syödään yhtä aikaa. Lisää voit tilata myöhemmin, missä tahansa vaiheessa. Useimmiten kuitenkin panchanit eli lisukkeet tuodaan pöytään ensin, jonka jälkeen saapuu itse pääruoka. Ruokailuvälineiden asettelu sekä veden kaataminen mukiin tapahtuu omatoimisesti, ja on kohteliasta asettaa puikot sekä lusikka myös kanssaruokailijalle. Korealaiset syövät metallisilla, lituskaisilla puikoilla sekä lusikalla, joskin länsimaalaiselle saatetaan joissain ravintoloissa tulla erikseen tarjoamaan haarukkaakin. Veistä sen sijaan ei juuri koskaan ole käytössä, sillä ruoat on monesti paloiteltu valmiiksi suupaloiksi tai sitten ne on tarkoitus paloitella puikkoja apuna käyttäen. Sormin syödään lähinnä vain friteerattua kanaa, bbq-lehtikääryleitä ja ehkäpä katkarapuja, mutta suurin osa menee puikkojen ja lusikan voimin. Aterimet ovat yleensä pöydällä omassa pitkulaisessa rasiassaan, mutta joskus saattavat myös sijaita pöydän reunan alla olevassa vetolaatikossa. Lautasliinoja ei käytetä, ainoastaan ohuita, pieniä nenäliinoja. Nenäliinateline saattaa sijaita pöydän lähellä olevassa seinässä, joten katso ympärillesi, jossei liinoja löydy pöydästä.  


Vesikannun ja mukien yhteydessä tarjoilija tuo usein pöytään myös kosteuspyyhkeitä käsien pyyhkimistä varten. Puikot ja lusikka kaivetaan rasiasta omatoimisesti. 

Lisukkeet ovat aterian yhteydessä ilmaisia ja niitä voi pyytää lisää niin paljon kuin jaksat syödä. Joidenkin ruokien kanssa tarjotaan automaattisesti riisiä, mutta jos haluat lisukeriisin, se maksaa tyypillisesti noin tuhat wonia eli 70 senttiä per kulho. Tarjoilijoita on luvallista juoksuttaa paljon, eivätkä he pahastu, vaikka joutuisivat palvelemaan pöytäseuruettasi kymmenenkin kertaa. Tarjoilijaa kutsutaan ystävällisesti "yogio"-huudahduksella, jolloin kuka tahansa vapaana oleva tarjoilija kiiruhtaa luoksesi puolijuoksua. 

Toisinaan vettä ei ole tarjolla pöydässä, vaan korealaiset juovat veden vasta aterian jälkeen hakemalla teräsmukin sterilointikaapista ja täyttämällä sen automaatista. Länsimaiselle tämä tuntuu oudolta, sillä lähes kaikkihan ovat tottuneet juomaan vettä aterian yhteydessä. Uskaltaisin väittää, että jok'ikisessä korealaisessa ravintolassa on tarjolla myös olutta ja sojua, joten niitä voi tilata ruoan kuin ruoan oheen.


Jaettu ilo, paras ilo. Pätee siis myös ruokailuun. 

Korealaiseen kulttuuriin kuuluu olennaisena osana ruoan jakaminen, joten monesti ruoka tulee yhtenä isona annoksena, josta kukin annostelee omalle pikkulautaselleen muutaman suupalan verran kerrallaan. Keitto saatetaan syödä yhteisesti samasta keittokulhosta omalla lusikalla kurotellen, mutta jos tapa tuntuu sinusta epämiellyttävältä, voit toki ottaa ylimääräisen lusikan ja annostella keittoa omalle lautasellesi. Älä ota pikkulautasta koskaan täyteen ruokaa, vaan ainoastaan pari-kolme suupalallista kerrallaan. Korealainen tapa on syödä pikkuhiljaa ja näykkimällä, joten suomalainen "lautanen täyteen ja kerralla tyhjäksi" ei toimi täällä. Syödessä on ihan ok maiskuttaa tai jopa röyhtäistä (joskaan ei välttämättä suotavaa), sen sijaan niistäminen on nou-nou. Tämä tietysti tuottaa ongelmia, koska varsin usein tulinen ruoka saa nenän vuotamaan Niagaran tavoin. Tuolloin toki nenän huomaamaton pyyhkäisy sallitaan, mutta varsinainen tursottaminen on korealaisittain erittäin epäkohteliasta. 

Mikäli olet barbeque-paikassa, tuodaan pöytään yhdessä lihan kanssa myös sakset ja pihdit. Korealaisittain seurueen nuorin nainen on usein se, kenen odotetaan grillaavan lihat, mutta mikäli itse joudut saksien varteen, etkä oikein tiedä, miten toimia, voit myös pyytää seuralaistasi auttamaan. Mikäli tarjoilija ei ole kovin kiireinen, hän saattaa hoitaa grillaamisen ja lihojen kääntelyn puolestasi. 

Kun korealaiset kokevat olevansa oikein läheisiä ystäviä pöytäseuralaistensa kanssa, he saattavat haluta syöttää toisiaan. Tämä voi tapahtua puikoilla, jolloin korealainen syöttää sinulle suupaloja omilla puikoillaan, tai vastaavasti bbq-pöydässä myös käsin niin, että korealainen ystäväsi valmistaa sinulle oman nyytin ja syöttää sen suoraan suuhusi omin käsin. Tapa on merkki ystävyydestä ja anteliaisuudesta, eikä siitä ole kohteliasta kieltäytyä. Samoin on juomien laita, etenkin, jos vanhempi ruokailija tarjoaa nuoremmalle alkoholia. Juomistavoista voin kirjoittaa joskus myöhemmin kokonaisen oman postauksen, mutta pääsääntönä kannattaa muistaa, että älä kaada itsellesi juomaa, vaan kaada muille (aloita vanhimmasta!), ja odota sitten, että vierustoverisi kaataa sinun lasisi täyteen. Aina välillä on hyvä kippistää pöytäseurueen kesken ("konbe!").

Ruokailu saattaa kestää kauan, ja korealaiset pitävät mielellään lyhyitä taukoja ruokailun lomassa. Varsinaisen ruokailun jälkeen saatetaan pöytään vielä tilata "jälkiruoka", eli esimerkiksi kylmä tai kuuma nuudelikeitto. Jälkiruokia ei ole, ainoastaan joissain ravintoloissa saatetaan antaa hedelmä mukaan tai pöytään tuoda esimerkiksi pieniä riisimassapalleroita. Myös makea riisijuoma käy jälkiruoasta, eivätkä kyseiset jälkkärit koskaan maksa erikseen. Joissain ravintoloissa saattaa olla piparminttukaramelleja tai kovia hedelmäkarkkeja tarjolla laskunmaksutiskillä. Laskua ei milloinkaan makseta pöydästä, vaan se mennään maksamaan erikseen tiskille. Pöydässä on usein lista, johon tarjoilija merkitsee syömänne ruuat sitä mukaa, kun tilaatte, joten ota lista mukaasi mennessäsi maksamaan. Laskua ei koskaan ositeta tai jaeta ruokailijoiden kesken, vaan yksi henkilö maksaa koko laskun kerralla. Seuraavalla kerralla on sitten sinun vuorosi! Tippiä ei jätetä yleensä missään tapauksessa. Mikäli haluat antaa tunnustusta ruoasta, tee se sanallisesti kiitoksin, mutta tippaus ei kuulu lainkaan korealaiseen kulttuuriin ja olenpa jopa kuullut, että jotkut saattavat pitää tipin jättämistä epäkohteliaana. Ei myöskään olisi ensimmäinen kerta, kun tarjoilija juoksee perääsi pihalle tuoden jättämäsi setelin sinulle: "unohdit tämän pöytään". 

Tyypillisesti ruokailuastiat ovat muovia tai terästä, joskus myös keraamisia (etenkin kuumat keitot tarjoillaan usein mustista keraamisista "padoista"). Teräsastioista tarjoillaan usein kylmät keitto- ja nuudeliruoat, ja kulhot ovat jäätävän isoja, joten syömistä riittää paljon.

Syömis- ja juomistavoista on niin paljon kirjoitettavaa, että jatkan aiheen parissa lisää myöhemmin. Ja näissäkin asioissa - kuten aina - on hyvä muistaa, että peruskohteliaalla käytöksellä pärjää mainiosti, eikä ruokailuetiketistäkään kannata ottaa liikaa paineita. Korealaiset opastavat ulkomaalaista mielellään, eivätkä yleensä pahastu, vaikka pieniä etikettivirheitä tulisikin tehtyä. Kunhan et ronklaa ruoan kanssa etkä hauku sen makua, pärjäät jo varsin hyvin.

8 kommenttia:

 1. Tuo nenän vuotaminen huolestuttaa kyllä... :D onko se siis ok, jos kääntää pään sivuun ja pyyhkäisee edes vähän? Jos pöydässä on erikseen käsipyyhkeet, niin mihin niitä nenäliina-servettejä käytetään? Voiko niitä käyttää salaperäiseen nenänpyyhkimiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, kirjoitin tosi pitkän vastauksen ja nyt se katosi jonnekin... No, uudestaan :)

   Eli joo, semmonen puolihuomaamaton pyyhkiminen on ok, ja mieluummin tottakai pyyhkii sen valuman kuin antaa valua vaan :D Mulla myös nenä vuotaa etenkin talvella tosi herkästi, joten ihan väkisin se menee niiskuttamiseksi. Mutta siis semmonen varsinainen nenäntyhjennys-niistäminen on kai tosi epäkohteliasta; semmoista varten kannattaa vaikka kipaista vessaan.

   Ja niitä pikkupapereita käytetään yleensä suun ja käsien pyyhkimiseen, etenkin bbq-illallisella, kun syödään käsin ja ne lehtisalaatit on aika monesti vielä huuhtelun jäljiltä märkiä. Toki samaisilla papereilla sitten myös pyyhkäisee sen vuotavan nokan huomaamattomasti.

   Ja mun pitää välillä myös pyyhkiä vähän pöytää :) nimittäin unohdin listauksesta sen, että korealaiset eivät nostele keitto- tai riisikuppia pöydästä leuan alle tai yhtään mihinkään, vaan keitto kauhotaan sieltä pöydällä olevasta kiposta ja riisit otetaan lusikalla / puikoilla, mutta esim. kiinalaisten tapaan sitä kuppia ei koskaan tuoda lähelle suuta. Ja sitten, kun oikein kaukaa kurottelet lusikalla sitä keittoa, niin tokihan se sitten vahingossa hulahtaa joskus pöydälle :D joten siitä sitten pyyhkimään. Mä muuten käytän aika monesti niitä käsipyyhkeitä pitkin ateriaakin, koska nuo pikkunenäliinat on niin ärsyttävän ohuita, että niihin on vähän vaikea edes käsiä kunnolla pyyhkiä. Tiedä sitten, onko sekin etikettivirhe, mutta toistaiseksi ei kukaan ole huomauttanut!

   Poista
  2. Aaa! Joo tuota lautaspolitiikkaa olenkin miettinyt. Kun Japanissa ruoka nimenomaan nostetaan lähelle suuta; senseini kertoi selitykseksi että on "koiramaista" laskea suu ruuan luo eikä nostaa ruokaa suun luo. Siksi hämmentääkin, jos Koreassa menee ihan eri tavalla. Voiko siellä siis suun laittaa lähelle lautasta vai pitääkö soppaa tosiaan kauhoa kaukaa? :D

   Olen myös kuullut, että puikkoja ja lusikkaa ei saa pitää yhtaikaa käsissä, siis että pitäisi laskea toinen aterin alas ennen kuin alkaa käyttää toista. Mutta kun k-draamoissa hahmot syövät aina kaksin käsin... Onko tämäkin kauhea etikettivirhe? :D

   Poista
  3. Joo täällä ennemminkin mennään lähelle kuppia, etenkin, jos ruokana on jotain lautaselle/kulhoon "valuvaa", kuten nuudeleita. Tavallista keittoa voi sitten kauhoa vähän kauempaakin.

   Ja puikot ja lusikka aina eri aikaan kädessä. En ole koskaan edes opetellut pitämään niitä yhtä aikaa, enkä ole koskaan nähnyt kenenkään tekevän niin. Etikettivirheen suuruudesta en tiedä, mutta ei sellaista koskaan näe.

   Poista
 2. Hyviä ohjeita! Ulottaisin nenänniistokiellon ruokailutilanteisiin missä vain maassa ja melkein muihinkin sosiaalisiin ympyröihin. Kaikkein oksettavinta on kangasnenäliinat ja käytettyjen paperistenkin taskuun tunkeminen, hyi.

  Mulle varmaan sopis tuo tyyli, jossa kaikkea napostellaan pikku hiljaa, koska olen toivottaman hidas syöjä. Länkkärikulttuurissa olen siis muiden tuijotettavana ja odotettavana loppusyöntini ajan tai syön ministi samassa ajassa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, eipä siitä niistämisestä kukaan ruokapöydässä pidä, mutta täällä se on juuri se EHDOTON ei, jota ei siedetä, toisin kuin vaikkapa maiskuttaminen ja röyhtäily jne...

   Kangasnenäliinat on muuten oksettavia! Niitä oli erityisesti hollantilaisilla ja belgialaisilla ystävilläni, ja minusta oli käsittämätöntä, miten sellasen märän, räkäisen liinan vielä joku taitteli taskuun. Toinen ällö tapa on vanhempien ihmisten tyyli pistää nenäliina hihansuuhun "talteen" käytön jälkeen. Hyyyyi :D

   Mä oon ehdottomasti "kaikki kerralla, lautanen aina tyhjäksi" -tyyppi, joten on ollut tosi vaikea sopeutua hitaaseen tahtiin ja erityisesti ruoan jättämiseen, mitä vihaan. Mua inhottaa, kun ruokaa heitetään roskiin, ja vaikka siitä ei tavallaan mitään hyödykään, niin mieluummin aina söisin itse vaikka kaiken kuin heittäisin pois.

   Poista
 3. Ai kamala. Itsellä nenä vuotaa ihan kauheasti jos syön tulista ruokaa :D hauskoja ja hassuja tapoja, en tiedä miten reagoisin jos vähemmän tuttu vierustoveri alkaisi syöttää minua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi syöttämisjuttu tuntuu olevan erityisesti miesten puuhia - omaa miestänikin hieman alkuun ehkä oudoksutti se syöttäminen, samoin kuin se, että kaverit lepuuttaa kättänsä hänen reidellään. Kaikkeen kai tottuu, mutta kyllä se suomalaiselle varautuneelle ja omaan henkilökohtaiseen tilaan tottuneelle on vähän kumma juttu alkuun... :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...