tiistai 20. elokuuta 2013

Vie mennessäs ja tuo tullessas. Mutta mitä?

Onnea on...ihanat ystävät, joilla on liikaa kasviksia omasta takaa! Ja karhunvatukoita.

Kurpitsa, korealaisia meloneja (참외), munakoisoja, paprikoita, tomaatteja ja kirsikkatomaatteja.

Ja aina paranee: marjoja! Luulin, ettei sellaista ylellisyyttä edes ole tällä seudulla (lukuunottamatta pensasmustikkaa).

Kielikurssiystäväni J (jonka pojan 1-vuotissyntymäpäivillä siis juuri olimme) asuu Gangneungin maaseudulla. Tänään hän päätti spontaanisti ilahduttaa minua noin kymmenen kilon kassillisella vihanneksia omasta puutarhastaan, sillä heidän perheensä ei saa kaikkea kulutettua yhtä nopeasti, kuin uutta kasvia pukkaa ylös. Onnenpekka. 

Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta eihän suomalaiset juuri koskaan vie ystävilleen "muuten vain" tällaisia muistamisia? Samaan syssyyn mieheni toi töistä tullessaan työkaverin vaimon terveisinä kahden litran pullollisen korealaista riisijuomaa, sitä riisipuuron ja kanelin makuista, jälkiruokana nautittavaa, siis. Ja osa muistaa varmaan vielä naapurin papan perunasäkillisen, niitä on muuten vieläkin jäljellä...

Toki suomalaisetkin vievät tuliaisena esimerkiksi vierailulle mennessään leipomuksia tai muuta, mutta että ihan vain ilman mitään syytä? Harvemmin. Ongelmaksihan tässä muodostuu se, että haluaisin jotenkin korvata nämä mukavat muistamiset, mutta mitä annettavaa minulla on, kun Fazerin siniset alkavat olla lopuillaan eikä meidän kukkaruukuissa kasva yhtään mitään? Ainoa, mitä voin tehdä, on leipoa. Aluksi aloitin sitkeästi korvapuusteilla; nehän ovat jotain todella suomalaista ja kaikkihan niistä tykkäävät, eikö...? Nyt, viidennen korvapuustitarjoilun jälkeen, alan huomata, että korealaiset eivät ehkä jaa korvapuustihimoa suomalaisten tavoin, vaan jäävät enemmänkin kummastelemaan omituista koostumusta ja hieman mautonta taikinaa. Koreassa (monen muun maan tavoin) ne oikeat leipomukset ovat makeaa, makeampaa ja vielä vähän makeampaa, eikä peruspulla yllä tuolla asteikolla edes lähtöviivalle. Myös hiivataikinan maku oudoksuttaa, sillä täkäläiset leivonnaiset nostatetaan käsittääkseni vain ja ainoastaan leivinjauheella. Ja rasvaakin saisi olla vähintään parin viinerin verran...

Mokkapalat ovat olleet selvästi suositumpi leivonnainen, ja nyt kaipaisinkin apua siihen, mitä suht yksinkertaista, joskin suomalaista ja täkäläisistä raaka-aineista onnistuvaa voisin leipoa ensi viikonloppuna kylään tuleville ruokavieraille? Mokkapalat on muuten hyvä juttu, mutta kuorrutukseen vaaditavaa tomusokeria on vähän hankalasti saatavilla. Miten olisi kunnon vanhanajan ässät, siis ne murotaikinapikkuleivät, joissa kanelia ja sokeria päällä? Marjapiirakka on poissa laskuista, sillä marjoja ei ole tarjolla. Ehkä omenapiirakka (ei kovin suomalaista, tosin)? Munkkeja (kaasuhellan ja öljykattilan yhdistelmä kauhistuttaa jo ajatuksenakin)? Kauralastuja olen jo kertaallen kyseisille vieraille tarjoillut. 

Ehdotuksia, anyone?

16 kommenttia:

  1. Ässät, ne ovat ihania ja hauskan näköisiäkin vielä :)

    Ihana kielikurssikaveri sinulla, kyllä kelpaisi itsellekin moinen herkkukassi. Itse olen lahjoitellut ystäville ja perheelle kesäkurpitsoja omalta kasvimaalta tänä vuonna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen tehnyt viimeksi ässiä kotona mummun kanssa, ja sen on siis täytynyt olla ennen vuotta 1995. Mutta eiköhän ne vielä onnistuisi :) Ne on aika perinteisiä, ja ainakin rasvaisia ja makeita, kivan murenevia.

      Kesäkurpitsa on muuten siitä kiitollinen kasvis, että sitten kun niitä alkaa putkahdella maasta, niin niitä tulee ja tulee, aika nopeaan tahtiin, vieläpä!

      Poista
  2. Voisikohan tomusokerin korvata jollain, tai tehdä erilaisen kuorutteen? Mun mielestä ässät on aina olleet vähän tylsiä, en taida olla niin kova kanelin kaveri :) entäs sitten vaikka tiikerikakku? Omenapiirakkakaan ei ole huono vaihtoehto.
    Suomessa naapuri toi meidän perheelle useita vuosia aina syksyisin ämpärillisen omenoita mökiltään, koska eivät ehtineet niitä itse syödä. Niistä sai hyvät omenapiirakat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ehdottomasti kaneli-fani ja sen takia aina tekemässä jotain kanelia sisältävää. Oon myös huomannut, että korealaiset käyttää jonkun verran kanelia. Kardemumma sen sijaan on ihan uppo-outo juttu täällä, sen takia ne pullatkin varmaan on osin niin eksoottisia... Onkohan muita kardemummaleivonnaisia? Kuivakakkuahan voisi tehdä tiikerikakun sijasta vaikka maustekakkuna (oi, se on ihanaa) ja siihen laittaa oikein kunnolla mausteita. Vai meneeköhän taas liian eksoottiseksi :D

      Omenat taitaa muuten olla se suomalaisten ykkösjuttu ruokalahjoituksissa, ne kun on vähän ärsyttäviäkin jopa sitten, kun niitä ei enää saa itse käytettyä, ja ne tipahtelee sinne nurmikolle mätänemään.

      Poista
  3. Oih, nousi noista kuvista ihan vesi kielelle. :)

    Hmm, ihan totta, etteivät suomalaiset jälkiruoat ole samallalailla makeita kuin monessa muussa maassa. Kuorrutetut piparkakut, vai ovatko ne yhtä outoja ja epämakeita? Tai joulutortut? Eiväthän korealaiset tiedä että niitä kuuluisi syödä jouluna. ;) Tai lörtsyt, vai muistuttavatko liikaa universaaleja munkkeja? Ellen Svihufvudin kakku? Tai runebergintorttu?

    Aika vaikeaa kyllä, kun moni suomalainen (jälki)ruoka tuntuu perustuvan nimenomaan suomalaisiin raaka-aineisiin, joita ei välttämättä kaikkialla ole saatavilla, ei ainakaan ihan samanmakuisina.

    Meillä ei muuten miekkonen syö korvapuusteja, kun sai yliannostuksen jo ihan pelkkään korvapuustin tuoksuun Ruotsissa asuessaan, ja inhoaa nyt kaikkea missän on kanelia ja kardemummaa. :P Minä syön sitten kahden edestä, kun joskus niitä sattuu olemaan. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä olis itsellekin eksotiikkaa, kun leipoisi joulutorttuja elokuussa :) Siinäkin ongelmana on vähän se luumuhillo. Viime jouluna keittelimme miehen kanssa omat luumuhillot, ja oli kyllä tosi hyvää, mutta vähän vaivalloista jo. Piparkakut...miksei! Munkkeja mietittiin, niitä on itse asiassa täälläkin myynnissä ja hyvin samankaltaisina kuin Suomessa. Munkit olisivat kyllä mun miehen bravuuri.

      Poista
  4. Appelsiininmakuisesta toscakakusta minun vieraani ovat pitäneet. Perusreseptin kerma korvataan hyvällä appelsiinimehulla.Sokeria voi huoletta lisätä korealaistenkin makuun sopivaksi ja kuorrutusta käyttää runsaasti. Voisin kuvitella muunnelmia esim. mango- tai ananasmehulla tai kuorrutusta kookoshiutaleista ja ananaksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kuulostaapa hyvältä. No toscakakku on tosiaan makeaakin makeampi, se varmaan olisi yhtälailla hitti kuin ne mokkapalat! Pitääkin kaivaa reseptiä esiin ja tutustua tarkemmin asiaan.

      Poista
  5. Mikä on tämän kielikurssikaverisi äidinkieli? Hänen perheensä tuntuu niin korealaiselta mutta ilmeisesti ei sitten kuitenkaan? Oma ulkomaalainen mieheni muistelee usein järkyttyneenä ruokakokemuksiaan Suomessa, ja yksi näistä oli marjarahka. Hän kuvailee sitä kavereilleen jotenkin niin että johonkin happamaan levitejuuston tapaiseen oli sekoitettu happamia marjoja ja sitä sitten paikalliset näyttivät syövän tyytyväisinä - ja kyse oli kaiken lisäksi jälkiruoasta jonka normaali-ihminen olettaisi maistuvan makealle... Suomalaiset ovat tosiaan kansainvälisesti ottaen aika pidättyväisiä tuon sokerin käytön kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaveri on Filippiineiltä, mutta naimisissa korealaisen miehen kanssa ja asuu käsitääkseni korealaisten appivanhempien kanssa maatilalla. Mutta itse asiassa ensi viikonlopun ruokavieraat ovat ihan korealaisia, tosin jonkun verran matkustelleita, että ehkpä ovat tottuneet eksoottisempiinkin makuihin. Filippiiniläinen kaverikin on kyllä tulossa kylään lähiaikoina, ja hän on kova leipuri, joten hänelle haluan tehdä jotain oikein spesiaalia. Tässä saa onneksi niin paljon vinkkejä, että riittää molemmille kerroille!

      Hah, tuo rahkajuttu on varmaan kyllä jotain tosi suomalaista. Mä niin kaipaan kaikkea tosi hapanta täällä, ja marjarahka kuuluu mun suosikkeihin vähän joka jälkkärissä / leivonnaisessa; täytekakun väliin, kääretortun väliin, britatortun väliin... jne jne. Mutta hyvähän se ois muistaa, että se maku on varmaan aivan karsea jonkun sellaisen suuhun, joka ei happamaan ole tottunut...

      Poista
  6. Turkissa menee hyvin kaupaksi marenkinen Britan kakku. Koitapa sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Britakakku on ihanaa, ihan mun herkkua, mutta mä rakastan erityisesti marjaversiota, enkä oo ennen tehnyt hedelmistä. Toinen ongelma britaan liittyen on se ulkonäkö; se ei oo mikään kovin esteettinen elämys, varsinkaan sitten, kun sitä on jo vähän syöty. Mietin vastaavaa leivosvaihtoehtona, ehkä se toimisi? Mutta on se kyllä hyvääääää, ei sitä voisi korealaisetkaan vastustaa :)

      Alan kyllät taipua pikkuhiljaa kääretortun puoleen. Se on aika varma leipomus, onnistuu aina ja hillolla ja kermavaahdolla siitä tulee myös hyvää. Mutta toisaalta....britakakku...hmmm...vaikea valinta!

      Poista
  7. Turkkilaiset ovat myös makean peraan eika toi pulla oiken taitu heidan suuhun ( ei kylla ole munkaan suosikki) Meilla on kelvannut turkkilaisille vieraille omenapiirakka johon olen tehnyt valutetusta jogurtista pinnan ja omenalohkot siihen ja niin kaksinkertainen maara sokeria mita Suomessa. Taalla menee myös muffinsit erityisesti cupcakes tyyliset ja brownies on monen suosikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenapiirakka on varmaankin globaali suosikki, kelpaa missä vain! Ja omenoita olisi kyllä saatavilla. Tuo tuplamäärä sokeria olisi myös varmasti paikallaan...

      Muffinit ja cupcaket sekä browniesit ovat taatusti suosittuja, mutta niitä saa täälläkin joka kahvilasta ja kaupasta, joten ehkä jotain eksoottisempaa tällä kertaa. Varaan oikeuden brownieseihin itselleni ja miehelleni omaksi herkuksi joskus myöhemmin :D

      Poista
  8. karhunvatukkapiirakka! :D miltä karhunvatukat ees maistuu? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vatukoita ei vaan riittänyt (läheskään) tänne viikonlopulle saakka, kun mä ahmatti söin NE KAIKKI HETI :D Mutta siis maistuu... hmm.. kirpeämmälle ku vadelma, aika mehukkalle (jopa vetiselle joskus). En osaa oikein verrata mihinkään.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...