perjantai 13. syyskuuta 2013

Chuseok tulee - oletko valmis?

Ensi viikolla vietetään vuoden suurinta juhlaa, korealaista kiitospäivää eli chuseokia. Kyseessä on ruhtinaallinen kolmen päivän vapaaputki, sillä paitsi itse chuseok-päivä torstai, myös päivät ennen ja jälkeen ovat kansallisia vapaapäiviä. Lisäksi tulee vielä viikonloppu perään, joka tarkoittaa korealaisille suurin piirtein vuoden pisintä vapaata heti viiden päivän kesäloman jälkeen. 

Chuseok on hyvin perhekeskeinen juhla. Kaikki korealaiset matkustavat tuolloin esi-isiensä haudoille suorittamaan erilaisia rituaaleja ja viettämään juhlapäivää syömisen ja perinnepelien merkeissä. Tämä tarkoittaa samalla myös tuntikausien matkustamista äärimmäisen ruuhkaisilla teillä ja viimeistä paikkaa myöden loppuunmyydyissä busseissa sekä junissa. Varsinaisen chuseok-päivän jälkeen osa korealaisista myös matkustaa ulkomaille pitkän viikonlopun viettoon, josta syystä kaikki lähitienoiden lennot ovat olleet jo pari kuukautta loppuunmyytyjä. Kun itse yritin elokuun alkupuolella varata lentoja Taiwaniin, Japaniin tai Kiinaan, ei paikkoja juurikaan ollut saatavilla. Epäsuosittujen kohteiden osalta paikkoja saattoi olla vielä muutama jäljellä, mutta hinnat olivat kolmanneksen tai jopa puolet kalliimmat kuin minä tahansa muuna viikonloppuna. Joten hämeen hitaat mattimyöhäiset viettävät siis chuseokin tällä kertaa Korean rajojen sisäpuolella.

Tärkeä osa chuseokia ovat lahjat. Sukulointia kun ei tietenkään voi tehdä ilman asianmukaisia tuliaisia, josta syystä kaupat ovat jo kuukauden päivät pursuilleet mitä mielenkiintoisempia lahjasettejä suureellisissa paketeissa. Jos et siis halua lähteä juhlanviettoon tyhjin käsin, voit ostaa esimerkiksi kymmenpakkauksen hammastahnaa ja -harjoja, purkkikaupalla tonnikalaa ja Spamia eli korealaisten vastinetta nötkötille, shampoita ja hoitoaineita, mehupurkkilajitelman tai hedelmiä. Tietysti myös alkoholipakkaukset ovat suosittuja, kuten arvata saattaa. Osa on siis hyvinkin käytännönläheisiä lahjoja, mutta jos itse olisin menossa tapaamaan sukulaisiani kerran vuodessa suuren ruokajuhlan merkeissä, veisin ehkä kuitenkin jotain muuta kuin hammastahnaa. Tai tuoremehua. (enkä etenkään molempia edellämainituista, koska nehän ei tunnetusti sovi ollenkaan yhteen). 

Riisikakkuja. Ja jotain seesaminsiemenkeksejä, ehkä.

Likööriä ja viinejä

Mites ois kolme pulloa rypsiöljyä tuliaisiksi?

Oli pakko ottaa kuva, kun kylmäkaapissa oli juustojen keskellä minikokoinen telkkari. Ja hyvät kaiuttimet!

Korealaiset rakastavat Spamia. Ei sitä kyllä oikein ymmärrä, että miksi. Omasta mielestäni nimi kertoo siitä jo kaiken oleellisen.

Muovitetut omput. 10+1 kappaletta ja hinta rapsakat viisikymmentä euroa. Siis VIISKYMPPIÄ!!??

Jotain juuria, aika kalliita nekin. Reilu kuuskymppiä eurovaluutassa.

Tuoremehua lahjapaketissa. Onkohan nämä tarkoitettu dagen efter -lahjaksi?

Arvokkaimmasta päästä lahjalistaa lienee kuitenkin ginseng-juuripaketit, naudanlihapaketit sekä viskipullot asianmukaisine laseineen, joiden hinnat saattavat nousta helposti pariinkin sataan euroon per laatikko. Korealaisille on elintärkeää, että lahjat on aina paketoitu, ja tällaiset valmiit "gift setit" tuntuvat olevan kuuminta hittoa juuri nyt. Chuseokin jälkeen muovitetut paketit häipyvät taas kauppojen valikoimista, mutta palaavat kuvioihin sopivasti sen toisen suuren juhlan, kuukalenterin mukaisen uuden vuoden tienoilla.

12 kommenttia:

 1. Hui, aika hurjia hintoja. Meinasin tippua tuolilta noiden 10 euron omenoiden johdosta! Oliko ne hammastahnapaketit hienosti koristeltuja ja myös juhlapaketissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun siis 50e.. kymmenenkin euroa olisi kyllä ollut aivan liikaa!

   Poista
  2. Joo, oli pakko ottaa kuva, kun eihän sitä muuten kukaan uskoisi! Ja samaan aikaan toisaalla... koti-Suomessa porukka ilmoittelee lehtien "annetaan ilmaiseksi" -osastoilla, että olis omppuja saavikaupalla tarjolla, kunhan vain joku tulis ja hakis pois. Se on se kysynnän ja tarjonnan laki vissiin...

   Poista
  3. Niin ja joo, on ne hammastahnatkin noissa pahvisissa lahjalaatikoissa ja muoveissa. Että tavallaan just niin hienosti pakattu, kun nyt hammastahnan ylipäätään voi paketoida :D

   Poista
 2. Harrastetaanpa siellä kummallisia lahjoja. :-O Ovathan nuo tietysti ihan käytännöllisiä lahjoja, mutta itse en kyllä hirveästi mistään hammastahnasta tai nötkötistä ilahtuisi. :-D

  Tuli mieleen noista ompoista, että ovatko ne ulkomailta tuotuja? Intiassa kun kaikki "eksoottinen" ja/tai ulkomailta tuotu on hirveän kallista, vaikka ei kyllä läheskään noin kallista! Tuohon verrattuna ne eivät ole edes kalliita. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenoista osa tuodaan ulkomailta, mutta on täällä omiakin omenapuita (juuri eilen näin bussin ikkunasta omenatarhan), joten ei sekään oikein selitä asiaa. Täällä kasvatetaan persimonia, mansikoita ja korealaista melonia sekä päärynää, ja ne ovat ehkä vähän edullisempia suhteessa noihin muihin, mutta silti mielestäni ihan sikahintaisia verrattuna siihen, mihin Suomessa on tottunut. Eksoottiset hedelmät on sitten vielä asia erikseen, esim. mangot ja limet (joita ei oikein tahdo edes löytyä) jne ovat paitsi harvinaisuuksia, myös ihan luksusluokkaa hinnankin perusteella.

   Poista
 3. En muista onko tässä blogissasi tullut esille se että MIKSI kaikki nuo hedelmät ovat niin sairaan kalliita? Kysy joltakulta korealaistutulta josko osaisivat selittää.

  Voisi kuvitella että siellä lämpimämmässä ilmanalassa hedelmät olisivat halvempia, siis miten voi olla että kylmästä pohjolasta see hedelmiä pilkkahintaan kun siellä ne ovat noissa hinnoissa... Järkyttävää... :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kysyä joltain, joo. Edes kuuklettelu ei tuonut oikein tulosta. Joku väitti mulle joskus, että täällä paikalliset maanviljelijät saavat vaikuttaa hintoihin aika paljon (vähän monopoli-tyyliin), jolloin suuretkin supermarketit joutuvat pitämään hinnat tosi korkeina. En sitten tiedä, onko esim. verotuksella jotain tekemistä myös. Otetaanpa selvää... :)

   ps. se on myös outoa, että luulis, että tuontikustannukset olis aika alhaiset ulkomailta, kun hedelmien tuottajamaat ovat kuitenkin tuossa tosi lähellä verrattuna kaukaiseen Suomeen. Mutta sitten kuitenkin esim. kaukaa tuodut banaanit ovat aina edullisimmasta päästä.

   Poista
 4. En oikein lampene valtaville lahjapakkauksille, joille ei jaa muuta vaihtoehtoa kuin heittaa roskiin. Etenkin, jos hammastahnatkin tulee niissa :D

  Multa saattais palaa hihat, jos hedelmat ois mun ulottumattomissa. Nytkin muka turhauttaa vihanneskaupassa, kun kuukaisikaupalla on ollut kohtuuhintaan tarjolla tasan appelsiineja ja mandariineja (hyvia toki!). Kysyin sitten kauppiaalta, etta koskas tulis edes vesimelonia. Jouluksi, tuumasi han. Viidenkympin omput voittaa silti kevyesti shokkikertoimellaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, viidenkympin omenat ja satasen vesimelonit :D Mutta banaania saa edukkaasti, ananas on ihan ostovoiman rajoissa, korealaista melonia chamwea saa kesällä ok-hintaan, persimonit tulevat myöhemmin syksyllä ja nekin on kohtuuhintaisia. Mutta sitten vesimeloni, appelsiini, nektariini ja etenkin ne eksoottisemmat jutut on kyllä siinä ja siinä, että raaskiko ainakaan kovin usein ostella. Se on sitten enemmänkin sellaista hemmottelua. Ja tomaatit, nyyh. Miksi, voi MIKSI tomaattien pitää olla ihan sikahintaisia??? Olemme miehen kanssa molemmat tomaattien ystäviä, ja (hieman ajankohdasta riippuen kyllä) nekin on täällä niin kalliita.

   Poista
 5. SPAM toimii kaiken kanssa!
  http://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE

  T: Lihansyöjä Tammelasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens kerran ku mennään markettiin, niin varmasti lauletaan (duettona) "spam, spam, spam...everybody loves spam"

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...