sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kappale kauneinta Koreaa

Tarkoituksemme oli yöpyä Andongissa, Korean korealaisimmassa kaupungissa. Chuseok-rituaalien jälkeen juutuimme kuitenkin ruuhkaan Daegusta ulos ajellessamme, joten matka kesti ikuisuuden ja autossa istuminen vei molemmilta voimat. Auringon jo aloitellessa laskua vuorten taakse pääsimme vihdoin perille Hahoen perinnekylän porteille. Hahoe mayl (하회마을) tarkoittaa veden ympäröimää kylää, ja nimi juontaa juurensa kylän taustalla virtaavasta Nakdong-joesta. Kylän keskustan rakennukset kuuluivat aikoinaan rikkalle Ryu -klaanille, ja kyseiset talot ovat upeita, tiilikattoisia rakennuksia, kun taas sivumalla on hieman vaatimattomampia, ruohokattoisia rakennuksia. 
Meillä ei ollut mitään ennakko-odotuksia kyseisestä kylästä, olin ainoastaan lukenut netin syövereistä, että kyseessä on hyvä turistikohde Andongissa matkaaville. Päästyämme paikan päälle havaitsimme, että tarjolla oli useita perinteisiä korealaisia ravintoloita ja muutamia minbak-paikkoja, jotka tarjoavat aamiaismajoitusta kohtuuhintaan. Pitkän päivän jälkeen omaan sänkyyn nukahtaminen kuitenkin houkutteli eniten, joten päätimme ohittaa minbakit, tsekata Hahoen läpi ja jatkaa sitten suoraan kohti kotia. Chuseokista johtuen suurin osa kaupungista olisi joka tapauksessa autiota, joten emme nähneet syytä jäädä viettämään iltaa Andongin maisemiin.

Tiilikattoinen portti ja kiviaita kertoo tämän sisäänkäynnin kuuluneen Ryu-klaanin rakennuksiin

Ruohokattoja. Savu on itse asiassa jotain hyönteismyrkkyä, sillä farmari oli juuri häätämässä ei-toivottuja vierailijoita pellolta pois. 

Andong on kuuluisa sojukaupunki. Paikan päällä valmistetaan Korean perinteisintä sojua, jonka prosentit kipuavat jopa 40:een normaalin 19-21 sijasta. 

Toinen paikallinen kuuluisuus on syyskuun lopussa järjestettävä maskifestivaali. Naamioita olisi voinut ostaa noin parin-kolmenkympin hintaan.

Itse kylä olikin sitten kaikkien (olemattomien) odotusten ylitys, ainakin blogistille itselleen. Saavuimme kylään vuoristosta, ohitimme ilta-auringossa keltaisena hohtavat, jättimäiset riisipellot ja ajoimme joen rantaan. Ilma oli lämmin, aurinko paistoi vielä alaviistosta luoden ihanan raukean fiiliksen kylän kattojen ylle ja värjäten kiviseinät lämpimän kellertäväksi. Kävelimme hiljakseen kylän kujia pitkin ihastellen lukuisia rakennuksia, pihoja ja pihoissa kasvavia hedelmäpuita. Lopulta kaarsimme vielä joen rantaan katsomaan, kun aurinko alkoi kadota joen vastarannalta nousevan kallionkielekkeen taakse. 

Ilta-auringon lumoa

Kiviaidat muodostivat kylän keskelle sokkeloisia kujia. 
Blogisti solmimassa salaisen toiveen sisältävää paperinauhaa toivepuun aitaan. 

Suurin osa rakennuksista oli asuttuja, ja porttien takaa saattoi nähdä kurkistuksen perinnekylän moderniin arkeen. Tämä talonvahti lepäsi vilvoittavassa varjossa.

Lähes jokaisessa puutarhassa oli muutamia hedelmäpuita. Tässä korealainen persimon, jonka satokausi on pikapuoliin alkamassa.Kylää reunoilta alkoivat loputtomat riisipellot sekä pitkät kasvihuoneet. 

Olkoot kuinka perinteistä tahansa, korealainen ei luovu älypuhelimestaan. Ikinä.Kotiinlähdön aika

Tästä ei enää maisemat romanttisemmaksi muutu. 

Haikein mielin jätin kylä taakseni; olisin voinut katsella rakennuksia vielä monta tuntia, mikäli auringonvaloa olisi vain riittänyt. Matka kohti kotia oli aloitettava, mikäli mielimme selvitä omaan sänkyyn vielä saman vuorokauden puolella, mutta lupasin itselleni, että Hahoeen palaan vielä joskus uudestaan.

8 kommenttia:

 1. Onpa tosiaan kuvauksellinen kylä. Minä olen sellaisiin pieniin ja perinteisiin kallellani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla olisi aika ihanaa yöpyäkin joskus, nauttia kylästä oikein "koko rahan edestä" :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme myös halunneet mennä pikkuisella lautalla joen toiselle puolelle sinne korkealle kallionkielekkeelle; sieltä kuulemma näkee koko kylän upeasti. Ensi kerralla sitten... :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Korea osasi taas kerran yllättää täysin :) Kummallinen maa, täältähän löytyy vaikka mitä hienoa (kunhan osaa/ehtii etsiä...)

   Poista
 4. Hienoa paikka, ja aivan mielettömän upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Matkaseuralainen tosin oli vähän malttamaton kuvauksen suhteen, ja hyvä niin - muuten olisin varmaan vieläkin jossain tienposkessa ottamassa "sen viimeisen kuvan".

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...