torstai 26. syyskuuta 2013

Koolla on väliä

Kirjoittelin aikanaan täällä korealaisnaisten hanakasta halusta muokata kasvojaan kirurgin veitsen alla. Asia ei kuitenkaan koske pelkästään naissukupuolta, vaan myös miehet alkavat olla enenevässä määrin ulkonäköpaineiden kohteena. Jos kohta länsimaalaisen silmään hieman neitimäistä onkin, niin meikkaaminen, puuteroiminen, asustaminen ja kaikenlainen kohentelu kuuluu jokapojan arkipäivään, etenkin suuremmissa kaupungeissa. Eikä siltä veitseltäkään vältytä, kun silmäluomia pitää korjailla, nenää suoristaa ja leuasta saada hieman maskuliinisempi. Omaan silmääni varsin harva korealaismies täyttää "maskuliinisuuden" kriteerit, siis pinnallisesti ja pelkästään ulkokuorta arvioiden. Miehet ovat enemmänkin teini-idolimateriaalia, sellaista söpöistä, jonka päätä teinitytöt mielellään silittelisivät samalla, kun huokailisivat sydämenkuvat silmissä vilkkuen. Korealaiset miesidolit ovat enemmänkin turvaseksisymboleita kuin sänkipartaisia, jykeväpiirteisiä bradpittejä tai russelcroweja.

Eräs Korean suosituimmista poikabändeistä, Super Junior. Ei oikein mene suomalaisen perus-pertin kanssa samaan sarjaan... Kuva täältä. Listausta Korean suosituimmista näyttelijöistä sen sijaan löytyy vaikkapa  täältä.
 
Mutta kasvonpiirteiden ohella maskuliinisuuteen liitetään usein myös pituus, sillä tokihan koolla on väliä. Korealaiset monesti ilmoittavat olevansa Aasian pisintä kansaa, mutta miesten keskipituus on tällä hetkellä 173 senttiä, siis noin kuusi senttiä vähemmän kuin suomalaisilla lajitovereillaan. Ja sekös vasta paineita lisääkin, pituutta kun on vaikea lisätä kotikonstein...tai niinhän sitä luulisi.
 
Korealaismiehet ovat jo pitkään haalineet itselleen mitä mielenkiintoisempia ratkaisuja pituusongelman peittämiseksi. Markkinoilla on vuosikausia ollut jopa neljä senttiä korottavia pohjallisia, ja nyt niiden lisäksi on saatavilla myös piilokoroilla varustettuja kenkiä. Yhdessä käytettynä huijaus saattaa hipoa lähes kymmentä senttiä, joskaan en ole aivan varma, voiko kymmenen sentin korotusta saada enää ihan huomaamattomasti... Luin lehdestä artikkelin 26-vuotiaasta miehestä, joka häpeili 165-senttistä varttaan niin paljon, että vältteli mielellään ravintoloissa syömistä; tällöinhän kengät pitää riisua ja hänen pituushuijauksensa saattaisi paljastua. Samassa artikkelissa kerrottiin niin sanotuista Illizarov-leikkauksista, joita tehdään maassa yli 600 toimenpiteen vuosivauhtia: pituudenlisäysleikkauksessa ehjät sääri- (tai reisi-)luut katkaistaan ja venytetään irralleen, väliin sujautetaan metallinen pidennysputki ja sen jälkeen jalat luudutetaaan kiinni, jolloin pituutta on saatu lisää noin viiden senttimetrin edestä. Kuuden kuukauden toipumisaika ja reilun kymppitonnin lasku (puhumattakaan järkyttävistä kivuista, mahdollisista komplikaatioista ja leikkauksen vakavista riskeistä) eivät siis ole mitään esteitä, kun kyse on ulkonäköasioista.  
 
Mutta vielä järkyttävämpää seuraa. Nimittäin pituuden ihannointi on levinnyt jo niinkin laajalle, että se saa vanhemmat etsimään arveluttavia keinoja jälkikasvunsa riittävän pituuden varmistamiseksi. Artikkelissa kerrottiin Soulissa sijaitsevasta klinikasta, jonne aikuiset raahavat kasvuiässä olevia lapsiaan venytettäväksi ja pistettäväksi. Toinen suosituista metodeista on nimittäin lapsen riiputtaminen jaloistaan, ja jos riiputus ei ole mielusta, niin toki myös kasvuhormonia on mahdollista piikittää. Normaali piikitystahti on kuulemma 12 piikkiä kuukaudessa muutaman kuukauden ajan, jolloin pituuskasvua voidaan lisätä huikeat kaksi senttiä!
 
Ja tähän(kään) ulkonäkötrendiin eivät naiset ole aivan syyttömiä; artikkeli mainitsee muun muassa kohua herättäneen kommentin, joka pääsi kuuluisan korealaisen julkkiksen suusta tv-ohjelmassa: "alle 180-senttiset miehet ovat luusereita", sanoi hän häpeilemättä ja julkisesti. Minä sanon, että aika karu meininki. Kyseisen artikkelin voit lukea täältä.

Loppukevennyksenä kuitenkin asiaa ihan muualta. Syksyn tullessa kurpitsat ovat tuntuneet valtaavan koko kaupungin, ja koulumatkalla nappasinkin kännykameralla kaksi innovatiivista kurpitsankasvatusvinkkiä. Eli tässä, olkaa hyvät, kurpitsaa kahdella tapaa:

 
1) Kurpitsaa puussa

2) Kurpitsaa katolla
 

En tiedä, onko kovinkin normaalia kasvatella kurpitsoja missä sattuu, ainakaan Suomessa en ole nähnyt kuin tiukasti kasvimaalla kasvaneita yksilöitä. Mutta innovatiivisimmat kurpitsankasvattajat ilmiantakoot parhaat kasvatusvinkkinsä!

26 kommenttia:

 1. Voi hyvää päivää tän ihmiskunnan kanssa. :D
  Vähän matkaa kun mennään eteenpäin, niin maailma on täynnä ilmeettömiä irvikissoja, kuminaamoja - tai sitten tullaan järkiinsä ja aletaan kannattaa luomua tässäkin asiassa....hope so!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahasti vaikuttaa siltä, että kyllä tässä vielä vuosia-vuosikymmeniä menee, ennen kuin korealaiset luomunaamoja alkavat arvostaa. Täällä ulkonäkö on kaikki kaikessa, ja se tuskin ihan hetkessä muuttuu. Mutta aina kannattaa toivoa!

   Poista
  2. Mä muuten kurkkasin ne filmiähdetkin ja alkoi kovasti hymyilyttää :D
   Ei ihme että miehet niin kovin helposti retkahtelee esim niihin aasialaisiin "ladyboy"hin, kyllä noistakin tyypeistä pienellä meikkaamisella sais kauniita "naisia" !
   Eli on meikäläinen maskuliinisuus kovin kaukana noista pojista. Miehiks kun en heitä oikein osaa sanoa :)

   Poista
  3. Semmoset sirot kasvonpiirteet ja hoikka kroppa, niin kyllähän niistä tyttöjä tekis helposti. Eihän niille tule edes parransänkeä :)

   Poista
 2. Todella järkyttävää. Mikä ihme nykyajan ihmisiä oikein vaivaa. Eikö sillä ole enää mitään väliä, mitä pään sisällä on, ja onko ulkonäkö nykyisin se ainoa tärkeä tekijä?

  Nuo poikabändin pojat eivät ole minusta kyllä miestä nähneetkään. :-) Ei taitaisi suomalainen könsikäs olla siellä kovinkaan hotti tapaus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itse asiassa... kyllä tuon oman ukon kanssa liikkuessa saa vähintään viikoittain kuulla hänelle osoitettuja kommentteja "ooh, you look like a movie star, Brad Pitt!" ja yleensä ne kommentoijat ovat miehiä :) joten kyllä se länsimaalainen naama, maskuliinisuus ja pituus todella ovat "miehisyyden mitta" täällä. Sitten on tietysti tämä K-Pop -skene, jossa nämä kiiltokuvapojat ovat ihan omaa luokkaansa, ja hyvä niin (korealaisille).

   Poista
 3. Kuulostaa hurjalta. Joskus Japanissa katsoinkin ohjelmaa juurikin korealaisista naisista ja niiden "muuttumisleikistä" ja eihän se lopputulos ollut lähelläkään sitä mistä lähdettiin liikkeelle. Kyllähän sitä paljon Japanissakin länsimaata ihannoidaan ja pyritään saada itsestään mahdollisimman paljon "länsimaalaisen" näköinen. Ne, joilla ei esim. ole varaa tai halua leikata luomiaan niin mahdollisuus on käyttää teippejä, joilla saa yläluomet "länsimaalaiseksi". Kunpa luomu tulisi tässäkin mielessä pinnalle.
  Ja miehet...aika nättejä tosiaan nuo nuoret miehet... Jotenkin se on söpöäkin, miten ne jaksavat pitää itsestään huolta. Tosin monet naiset silti ilmeisesti haaveilevat mistäs muustakaan kuin länsimaalaisesta miehestä... Onko se näin Koreassakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni länsimaalaisen miehen perässä täkäläisetkin naiset mielellään menevät... Lisäksi (ymmärtääkseni myös Japanissa?) länkkärin kanssa hengailu on korealaiselle myös statussymboli; ollaan jotenkin kosmopoliitteja, kun on valkonaama seuralaisena.

   Poista
 4. Muutama noista "pojista" näyttää niin tytöiltä etten varmaan kadulla edes pojiksi tunnistaisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Onko tämä nyt sitä metroseksuaalia meininkiä? :D Olisihan se aika huvittavaa, kun miehellä menisi kauemman aikaa peilin edessä meikatessa kuin itsellä...

   Poista
 5. Aikamoiseen rääkkiin ovat miehet valmiita muutamien senttien takia :( Ei ole tervettä toimintaa lainkaan. Toisaalta eipä ole Kaliforniankaan plastiikkakirurgiavillitys tervettä.

  Tuli muuten mieleeni, että eräs vanhempi tuttavani, melkein 60v, teettätti sellaisen kevyen kasvojen kohotuksen itselleen. Lopputulos oli kyllä hyvännäköinen. Näyttää vaan paljon freshimmiltä, jonkin verran nuoremmalta. Silloin mietin, että pitäisikö itsenikin vanhemapana kiristyttää. Toisaalta mulle ulkonäkö on ainakin toistaiseksi aika sekundäärinen homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään suoralta kädeltä halua leikkauksia tuomita, kukin tyylillään. Mutta sitä ihmettelen, että parin hassun sentin takia ollaan valmiita vaarantamaan koko liikuntakyky tai toisaalta piikittämään terveisiin lapsiin keinotekoisia hormoneja? Että rajansa kaikella.

   Niitä pikku nipsauksia tehköön ken tarpeelliseksi kokee, ja onhan joku luomileikkaus joskus ihan todella paikallaan muutenkin kuin kosmeettisista syistä (jos esim. kovin roikkuvat silmäluomet, ja kaventavat näkökenttää).

   Poista
 6. Kurpitsa puussa....kuullostaa hauskalta, tarvitaanko liikennemerkki, jossa varoitetaan putoavista kurpitsoista ? :)
  Tuo säärien pidennys kuullostaa hurjalta eikä venytyskään vaikuta miellyttävältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että kyllä siinä olisi jo aivotärähdysvaara, kun tuommoinen viisikiloinenkin kurpitsa putoaisi puun oksalta päähän. Ei kiva. Mutta hauska juttu sinänsä, kun luulin, että kurpitsat ovat niin painavia, että poikkeuksetta kasvavat vain maan pinnalla. Ilmeisesti tällä yksilöllä oli ainakin suht vahva varsi :)

   Poista
 7. Voi hyvaa paivaa, nuo lasten piikitys- ja venytysmetodit varsinkin saavat hiukset nousemaan pystyyn, kylla ihmiset ovat vaan lajeista sairain. Aasiassa miespuoliset lankkarit tosiaan saavat yleensa ihailevia huokailuja peraansa eli aasialaisista naisista ilmeisesti he ovat kuitenkin komeampia kun paikalliset metroseksuaalit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se on usein niin, että se eksoottinen viehättää... eli suomalaisteinit ihannoivat söpöjä metroseksuaaleja ja korealaiset naiset länsimaalaista könsikästä :) Vaikea sanoa. Veikkaan, että länsimaalaisissa miehissä korealaista naista viehättää myös (kuviteltu) varallisuus, kosmopoliittius, erilaisuus sekä mahdollisuus erilaiseen elämään, Koreassa kun vaimon rooli on kuitenkin edelleen aika kapea. Että en tiedä, onko se viehätysvoima pelkästään siinä ulkonäössä, vaan liittyy myös niihin (kuviteltuihin) mahdollisuuksiin, joita länsimaalaisen miehen kanssa oleminen toisi tullessaan. Näin kuvittelisin.

   Poista
 8. Olipa tämä hauska kirjoitus kurpitsoineen päivineen!

  Hauska ihan siksi että ei tällaisiin asioihin voi suhtautua muuten kuin huumorilla. Näin kerran dokumentin ihan normaalimittaisesta naisesta jolle tehtiin tuollainen pituusleikkaus ja ne kivut näyttivät olevan aivan hirvittäviä.

  Ihan lohdullista kieroudessaan että siellä ulkonäköpaineet näköjään kohdistuvat sitten myös miehiin, täällä suomessa kun on kovasti kaksinaismoralismia siinä suhteessa että miehet porsastelevat menemään kun naisten tulisi olla puuterinraikkaita kukkasia tilanteessa kuin tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama fiilis mulla välillä tulee, että meno on oikeastaan aika surkuhupaisaa. Toki se on sitä näin sivusta katseltuna, mutta luulenpa, että korealaisilla siitä on nauru kaukana, he kun joutuvat elämään näiden paineiden puristuksessa jatkuvasti. Toki on aina yksilön mahdollisuus valita toisinkin, mutta korealaisilla yhteisöllisyys ja yhteisössä / normin mukana eläminen on niin tärkeää, että kovinkaan eriäviä mielipiteitä ei kukaan halua esittää. Parempi vain yrittää sulautua joukkoon.

   Mutta se on totta, että miehillä on täällä selvästi kovemmat paineet kuin esim. Suomessa, niin ulkonäön kuin menestyksenkin suhteen. Korealaiset naiset alkavat olla todella kranttuja, ja tavismiehen onkin vaikea löytää korealaista vaimoa itselleen, jos ulkonäkö, status, varallisuus tai muut "menestyksen merkit" puuttuvat. Surullista, mutta totta.

   Poista
 9. Kurpitsat on kuin rikkaruohoja eli kasvaa melkeen missä vaan. Miksei siis katollakin, jos ei unohda niitä sinne :)

  Kiva, että kirjoitit kaipailemistani kauneusihanteista vielä. Pituusleikkaus on kaikkein älyttömin, eikä siinä säily oikeat mittasuhteet. Jos noin pientä muutosta ylipäänsä huomaa kosmeettisessa mielessä. Järkyttävintä on kuitenkin lasten sekaannuttaminen näihin ihanteisiin. Jos mua vihastuttaa jo tyttövauvoille syntyessään laitettavat korvakorut, niin mites sitten piikitykset ja venytykset! Hempeiden poikabändiläisten puuteroinnit kuulostaa vaan hauskalta ja viattomalta, jopa tasa-arvoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin ihmettelin, että parin hassun sentin vuoksi ollaan tekemässä mahdollisesti lopullista tuhoa omalle (tai oman lapsen) elimistölle! Kuka loppupeleissä edes huomaa, onko pituutta 165 vai 167 senttiä? Mutta kai se on enemmän kiinni siitä itsetunnon kohotuksesta, kuin absoluuttisesta pituudesta. Mene ja tiedä...

   Poista
 10. Aika pinnallista touhua. Tai ei edes aika. Tyttäreni onkin näistä korealaisten kauneusleikkauksista puhunut, kun koulukaverinsa niistä ilmeisen useasti puhuu. Järkyttävää on myös sikäläisten äitien tyttäriensä kilojen vahtiminen. Mistä ihmeestä kumpuaa noin suuri ulkonäön painottaminen?

  Ja tuo "poikabändi". On kyllä niin neitimäisiä poikia, että. Ihankohan luomusti, vaiko kirurgin veitsen kautta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että noilla pojilla on ainakin rutkasti meikkiä, ellei sitten jopa tosiaan jo kirurgistakin apua...

   En tiedä, mistä se ulkonäköpainotus tulee, mutta valitettavasti se on täällä kyllä hyvin arkipäivää. Ehkä ne paineet syntyy enimmäkseen siitä, että kulttuurin mukaisesti on ihan ok kommentoida ystävien ja tuttavien ulkonäköä. Mekin saamme miehen kanssa jatkuvasti kuulla kommentteja painostamme ja siitä, näytämmekö tänään lihavammita vai laihemmilta kuin viimeksi. Tämä on mielestäni erittäin asiatonta ja kiusallista, mutta sitä tapahtuu jatkuvasti. Myös mm. kaulan pituutta ja kasvojen kokoa vertaillaan jatkuvasti, rusketuksesta huomautellaan herkästi ja mitä kaikkea muuta... Vaikka suomalaisetkin ovat joskus raatorehellistä porukkaa, ei meillä sentään ihan näin avoimesti toisten ulkonäköä ruodita (paitsi selän takana....).

   Poista
 11. Niin kuin Mine tuossa sanoo: olen saanut näistä jutuistasi sellaisen käsityksen että korealaisia eivät ehkä kiinnostaisi mitkään "mikä on elämän tarkoitus" -pohdinnat, siis ovatko he tosiaankin jotenkin keskimääräistä pinnallisempia ihmisiä? Tuntuu todella tylsältä että niin monen pääasiallisena huolenaiheena näyttäisi olevan esim. pituus tai nämä muutkaan ulkonäköseikat. Osaavatko korealaiset filosofoida ja parantaa maailmaa? No joo, tämä taitaa nyt olla ennakkoluuloista puhetta minun puoleltani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu tyypistä, tietysti. Tunnen pari tyyppiä, jotka ovat hyvinkin filosofisia ja pohdiskelevat syvällisiä asioita, mutta samalla ovat myös hämmentävän kiinnostuneita ulkonäöstään. Kokonaisuutena sanoisin korealaisten olevan erittäin ulkonäkö- ja statuskeskeistä porukkaa, jos siis puhutaan yleistäen. Se, miltä näytät, määrittelee paikkasi yhteiskunnassa. Kauniit saavat kaiken helpommin, se on selvää. Ei-stereotyyppisen kauniit ihmiset joutuvat todistelemaan osaamistaan työpaikoilla huomattavasti enemmän, puhumattakaan siitä, millaiset ennakko-asenteet lihaviin ihmisiin kohdistuvat (heitä kun on täällä hyvin harvassa). En ole tutustunut tarkemmin konfutselaisuuteen, mutta villi veikkaukseni on, että nämä kaikki asenteet jollain tavalla periytyvät sieltä, eivät ehkä suoranaisesti, mutta välillisesti. Ainakin ko. opissa korostetaan titteliä ja ylemmän arvostamista, nykyään kai "korkea-arvoisuus" on jollain tavalla määriteltävissä myös ulkonäön kautta. Tällaista pohdintaa tänään... :)

   Poista
 12. Eat your kimchi -vloggaajat puhui joskus aiheesta, että kuulemma jos korealainen mies seurustelee länkkäritytön kanssa, se on siistiä ja hyväksyttävää -- kuitenkin aina oletetaan että se on vain "kokeilua" ja korealaisen tytön kanssa sitten mennään naimisiin. Jos taas korealainen tyttö seurustelee länkkäripojan kanssa, se on kunnon häpäisy, ilmeisesti koska länkkäripojat ovat niin "seksuaalisia". Oletko kuullut tarkemmin tästä kor. ystäviltäsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin itsekin olen kuullut asian olevan. Korealaiset tytöt pitävät länsimaalaisista miehistä ja mielellään hakeutuvat heidän seuraan. Vaikka korealaiset ovat hyvin, hyvin harvoin uhkaavia tai väkivaltaisia muita kohtaan, ei ole ollenkaan tavatonta, että länsimaalaiseen, korealaisen naisen kanssa kulkevaan mieheen kohdistetaan hyvinkin vihamielisiä kommentteja ja toisinaan jopa käydään käsiksi. Korealaiset miehet (etenkin vanhemmat miehet) ovat hyvin epäluuloisia länkkärimiehiä kohtaan tässä asiassa. Korealaiset miehet pääsevät rutkasti helpommalla seurustellessaan länsimaalaisen naisen kanssa, mutta näitä pareja tosin näkee huomattavasti harvemmin. En kylläkään osaa sanoa, minkä takia. Ylipäätään korealaisille on aika tärkeää, että omien lasten puoliso on myös korealainen. "Pure Korean", niinkuin täällä mielellään ajattelevat, eli että korealainen verenperintö jatkuu "tahraamattomana" eteenpäin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...