maanantai 2. syyskuuta 2013

Lukittu ovi pitää noidat loitolla

Olemme viime viikonloppuina kunnostautuneet päivällisisäntinä, ja tällä kertaa kylässä olivat filippiiniläinen J sekä hänen korealainen miehensä ja kaksi poikaansa. Paitsi J, myös mies puhui oikein hyvää englantia, joten saimme mukavat keskustelut aikaiseksi ruokailun lomassa. Tosin korealainen englannin ääntämys aiheuttaa välillä harmaita hiuksia, kun esimerkiksi f- ja v- kirjaimia ei korean kielessä ole lainkaan ja r- sekä l -kirjaimet voidaan lausua vaihtelevasti toisinaan, siis r lausua l:nä ja toisinpäin. Tämä tietysti vaikuttaa myös englannin ääntämykseen, ja vaikkapa sana finland kääntyy korealaisittain phinlande. Tai fanta-limonadi on huanta. Tästä syystä siis miehen kanssa kuuntelimme sujuvasti korealaisen kertomuksia kukkuloilla nähdyistä isoista "paameista", jotka ovat todella kauniita näin syksyllä ja sinne kannattaa ajella katsomaan, mikäli kiinnostaa. Juu, nyökyttelimme miehen kanssa yhtä aikaa. "Mutta tämä kesä on ollut kuumin vuosikymmeniin Gangneungissa, joten monet "paamit" ovat kovasti kärsineet, ja kaikki "peetsut" ovat kuolleet!". Ai kamalaa, mitäköhän siellä on tapahtunut...

Peetsu, eli baechu, eli 배추, eli kiinankaali
Sitten välähti lamppu blogistin otsalla: peetsu on kiinankaali (배추, baechu) ja paami on sitten tietysti farm eli maatila! Samaan aikaan huomasin lampun syttyneen miehenkin päässä, kun yhteen ääneen totesimme tietävästi "Aaaaa...! Yes yes, the cabbage farms have suffered", kaaliviljelmät ovat siis kärsineet kuumuudesta, mikä tulee aiheuttamaan kimchin hinnan nousun ensi talvena. (Toki kielimuuri toimii toisinkin päin; yleensä, kun kerron olevani Suomesta ("Phinlande"), saan vastaukseksi useimmiten "England"? Tai "Philadelphia"? Johtunee toki myös siitä, että läheskään kaikki korealaiset eivät ole koskaan kuulleet kyseisestä oudosta maasta Euroopan perukoilla.) 

Kalapiirakka. Ohje on otettu Kinuskikissalta, mutta täytettä muunsin hieman oman maun mukaiseksi. Kiitos Tainalle reseptivinkistä!

J:n mies oli kuitenkin hyvin perillä maantiedosta ja intohimoisena vaeltajana osasi kertoa, että Suomessa ei juuri vuoria ole, mitä nyt muutama tunturi siellä pohjoisessa. Luonnon, vuodenaikojen ja ruskan ihmettelyn lisäksi keskustelu poukkoili Korean Japanin suhteisiin, Euroopan eri maihin (J:n sisko asuu Englannissa), Pohjois-Korean tilanteeseen sekä matkusteluun. Kunnes yhtäkkiä kävimmekin J:n kanssa seuraavanlaisen keskustelun:

J: Onko teillä noitia siellä Suomessa?
Blogisti: ?????
J: Niin, siis...noitia. Onko teillä sellaisia?
B: En ymmärrä. Siis missä mielessä tarkoitat? (ja tässä vaiheessa katson miestä, joka pyörittelee hämmentyneenä päätään, kun hänelläkään ei ole aavistustakaan, mitä J mahtaa tarkoittaa)
J: No niinkuin noitia, tai hirviöitä? Että onko teillä noitia tai hirviöitä?
B: ...eeeeeei meillä kyllä sellaisia... tai tarkoitatko pääsiäisnoitia?
J: No kun minä pelkään noitia. Kun tulin Koreaan, niin olin aivan ihmeissäni, kun mieheni ei pitänyt talon ovea lukossa öisin (J ja mies asuvat maaseudulla); jos ovea ei lukitse, niin tuolloinhan noidat pääsevät yöllä sisään!
B: (onkohan tuo nyt tosissaan...)

Ja lopulta he kertoivat miehensä kanssa naureskellen, että J:lle oli ollut kauheaa tottua auki pidettävään ulko-oveen, sillä filippiiniläiset kai yleisesti ottaen uskovat noitiin ja hirviöihin. J tosin kertoi jo kahden Koreassa vietetyn vuoden aikana unohtaneensa koko noidat, kunnes oli kuukausi sitten vauvansa kanssa sairaalassa noin viikon verran. Koska sairaalassa ei ollut pahemmin ruuhkaa, he saivat kokonaisen huoneen omaan käyttöönsä. Sairaalassa työskenteli myös eräs filippiiniläinen sairaanhoitaja, jonka kanssa J keskusteli pitkät tovit iltaisin. Ja kun sairaanhoitaja huomasi iltamyöhällä J:n miehen tekevän lähtöä kotiin ja J:n jäävän yksin vauvan kanssa sairaalaan, hän kauhistui: "Et kai vaan jää yksin tänne huoneeseen? Etkö pelkää hirviöitä!?" Jonka jälkeen J:n mies siis vietti loput yöt sairaalan huoneessa heidän kanssaan. Ihan vain, ettei ne noidat ja hirviöt tule pelottelemaan.

Kaalilaatikko oli hitti, tietysti, sillä sisältäähän se riisiä ja kaalia!

Asianmukaiset tykötarpeet. Vasemmanpuoleisessa purkissa oli puolukkahyytelöä, mutta myös karpalosose kävi kaalilaatikon kumppaniksi vallan mainiosti. 

Keskustelu oli mielestäni kaikessa absurdiudessaan todella huvittava. Koska J ja mies ovat varsin fiksuja, aikuisia ihmisiä, oli tällaisesta asiasta hassua keskustella ihan puolitosissaan. Filippiineillä siis ilmeisesti taikausko on voimissaan, ja koska osa korealaisistakin tunnustaa edelleen luonnonuskontoja, ei asia taida täkäläisittäin olla niin ihmeellinen juttu. Meitä suomalaisia nauratti koko noitakysymys ja J:tä sekä miestä nauratti meidän hölmistyneen hämmentyneet ilmeet, kun jäimme tuijottamaan monttu auki, mistä ihmeen noidista nyt puhutaankaan. Kerroin J:lle suomalaisesta pääsiäisnoidasta ja trulleista, mutta totesin, että kyllä meillä päin ovet lukitaan yöksi ihan muista syistä...

8 kommenttia:

 1. Oi, kun on herkullisen näköistä kaalilaatikkoa! Ei todellakaan ihme, että maistui.
  Tuo noitajuttu nauratti ruudun tälläkin puolella :D Meillä Suomessa taidetaan uskoa vain joulupukkiin, jota ei onneksi (enää näin aikuisiällä) tarvitse pelätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaalilaatikko maistui yllätyksekseni jopa perheen 4-vuotiaalle, joka halusi santsiannoksenkin. Vau. Vaikka kyllähän kaalilaatikko on yksi omistakin suosikeista.

   Noidista muistin vain tosiaan trullit, nuutipukit ja pääsiäisjutut, mutta mitään hirviöitä ei oikein keksitty...oliskohan peikot lähimpänä hirviötä? Joku Rölli, ehkä? Taitaa mennä samaan kastiin joulupukin kanssa...

   Poista
 2. Me suomalaiset ollaan niin realisteja, taallakin taikausko on hengissaan ihan yhteiskuntaluokkaan katsomatta, tosin ei ihan noita-tasoa mutta kuitenkin, hui kamalaa noitia ja hirviöita! Tuo kalapiirakka on ihana, pitaa menna vakoilemaan kinuskikissan sivuilta, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin aloin sitten miettimään, että miten kauas historiassa pitää mennä, että päästään siihen aikaan, kun oikeasti vielä uskottiin tonttuihin, peikkoihin ja noitiin? Sata vuotta?

   Vaikka kyllähän taikauskoakin on monenlaista, ja mikäpä minä olen erittelemään jotain uskontoa toista "hölmömmäksi", eiköhän uskonto perustu aina siihen, että nimenomaan uskotaan johonkin, jonka olemassaolosta ei ole lyödä faktaa pöytään.

   Poista
 3. No joo, lukittu ovi pitää noidat loitolla ja valkosipuli Draculan.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dracula
  Kesäkaalista tulee paras kaalilaatiko, mutta kannattaisi varmaan kokeilla joskus tehdä sitä kiinankaalista. Kaalilaatikko on kaikkien herkkua - ainakin minun helpolla reseptillä tekemäni. Kyllä tuo karpalosose on lisukkeena ehdottomasti parempi kuin (Heinz)ketsuppi, mitä kokeilin puolukoitten puutteessa. :D
  No on se r aika vänkä äänne, kun on hyvin monta tapaa ääntää se niin, että siitä kuulee jo miltä kieli- tai murrealueelta joku on kotoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on aika hyvää kaalia noin yleisesti ottaen. Mitäköhän korealaiset siihen sanoisivat, jos vääntäisinkin sen kiinankaalista - maistuisi ehkä vieläkin paremmin! Ja ketsuppia kaalilaatikkoon? Hyi, kuulostaa karseelta. Mä laittaisin mieluummin vaikka mansikkahilloa :D

   Musta on aina hauskaa, kun esittelen itseni uusille ihmisille (korealaisille tai amerikkalaisilla) ja sanon nimeni "Terhi" oikein kunnon r:llä töräyttäen, niin ne katsoo ihan silmät ymmyrkäisinä kauhusta, että mikä nimi se semmonen on... :) Mutta jotkut korealaiset pystyvät hienosti lausumaan r:n, kun taas jenkit eivät juuri koskaan.

   Poista
 4. Ei, meillä hyvin harvat uskovat noitiin. Vähän useammat henkiin ja useimmat partaiseen setään taivaassa, mikä onkin jo ihan järkeenkäypää.
  t. eppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee, että on paha arvostelemaan muiden uskomisia jos on itse yhtään uskonnollinen. Kukin tyylillään, ja Koreassahan nämä tyylitkin vielä sekoittuvat iloisesti, kun uskonnoista napataan "vähän sieltä ja hieman tuolta", mikä sekin on aika hyvä vaihtoehto; sillä kun ainakin saa tuplasti (tai triplasti?) enemmän uskonnollisia juhlapyhiä ja siten myös juhlimisen aihetta :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...