maanantai 9. syyskuuta 2013

Mää. Ja määä!


Luvassa on vielä yksi Soul-aiheinen postaus, mutta ennen sitä ajattelin viedä teidät lammasfarmin maisemiin. Sunnuntaina kesä palasi vielä hetkeksi takaisin ja lämpötilat kipusivat taas hellelukujen tuolle puolen. Taivaalla lipui pari pilvenhattaraa ja aurinko helotti iloisena. Ja me siis päätimme ottaa uuden yrityksen lammasfarmille.

Daegwallyeong Sheep Farm eli 대관령 양떼목장 sijaitsee Pyeongchangin puolella, mutta aivan Gangneungin läheisyydessä, joten matkaa kertyi vain pari-kolmekymmentä kilometriä kotoa. Farmi on perustettu vuonna 1988 ja se käsittää 195 neliökilometrin suuruisen alueen, jossa yli 200 lammasta saa laiduntaa upeissa maisemissa. Farmi on yksityisessä omistuksessa ja ainut lammastila lähialueilla.
Kumpi tässä olikaan se suurempi nähtävyys, lammas vai länkkäri?
Alueelle on periaatteessa vapaa pääsy, mutta mikäli haluat syöttää lampaita, pitää maksaa 4000 wonin (noin 3 euroa) maksu, jota vastaan saat pienen korillisen heinää syöttöpuuhia varten. Laidunten lomassa kiemurtelee reilun kilometrin mittainen kävelytie, jossa on melko jyrkkiä nousuja ja laskuja. Lampaat olivat tällä kertaa laiduntamassa heti reitin alkupäässä, mutta kävelimme toki koko tieosuuden ympäri, sillä jo pelkästään maisemat olivat uskomattoman upeat. Pitkin matkaa on myös penkkejä sekä eväiden syöntiin soveltuvia pöytäpaikkoja, joissa on mukava lepuuttaa jalkoja ja katsella maisemia.


Lammastila on auki ympäri vuoden, mutta laiduntamiskausi alkaa pääasiassa aikaisin toukokuussa ja loppuu lokakuun päättyessä. Ennen laiduntamisen alkua huhtikuussa lampaat keritään, joten näkemillämme lampailla oli jo hyvä talviturkin alku niskassaan, ja varmaankin myös melko tukalat oltavat helteessä. Turistisin sesonki lienee elokuussa, jolloin lukuisat matkailijat saapuvat muutenkin alueelle, mutta nyt lomakauden päätyttyäkin ihmisvirta laitumenreunalla oli päättymätön. Monet kaupunkilaiset näkevät varmasti kotieläimiä ensimmäistä kertaa elämässään, ja lasten (miksei aikuistenkin) ilmeitä ja ihmetystä lampaiden parissa oli hauska seurata. 


Tarkkaan katsottuna vuoriston keskellä näkyy myös Pyeongchang ja vuoden 2018 talviolympialaismaisemat mäkihyppytorneineenAsiaankuuluvasti portilla oli myynnissä lammaspehmoja

Ja kun edessä on maatila, puolitoista kilometriä varsin jyrkkää hiekkatietä sekä navettamainen eläinsuoja ja lampaiden ruokkiminen, kannattaa siis muistaa pukeutua tilanteeseen sopivasti. Esimerkiksi röyhelöinen minihame, sifonkitoppi, merkkilaukku ja kymmenen sentin korot ovat mainio asukokonaisuus. 

Itse haluaisin poiketa farmilla vielä uudestaan hieman syksymmällä, jolloin olisi mahdollista ajoittaa oma kävelyretki auringonlaskun tiimoille. Tähän aikaan vuodesta aurinko laskee vasta kuuden jälkeen, ja lammastila sen sijaan sulkeutuu jo viiden maissa, joten vielä hiukan myöhempää syksyä pitänee odottaa. Mutta uudelleen pitää mennä käymään joka tapauksessa!

11 kommenttia:

 1. Jopa on päkällä maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mahtava paikka. Suosittelen poikkeamaan, jos tuutte tälle suunnalle tai käytte esim. Pyeongchangissa talvella.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niin, Korea pääsee aina välillä yllättämään. Olisin voinut luulla olevani vaikkapa Sveitsissä tai Itävallassa, sen verran komeat vuoristomaisemat oli!

   Poista
 3. Lampaat ovat niin söpöjä, mutta nämä lampaat ovat kyllä ihan yli-ihania palleroita. :-)

  Mutta nuo lammaspehmot, pitääkö niiden olla noin epäaidon näköisiä. Mä ottaisin mieluummin ihan aidon näköisen lampaan. No, ehkä nuo onkin tarkoitettu lapsille. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne ihania! Mies kysyi, että "miksi täällä tilalla ei ole yhtään lammasravintolaa", johon tokaisin, että ehkä se olisi vähän liikaa lapsille: ensin mennään syöttämään lampaita ja sitten syömään lammasta...

   No, meillä oli tarkoituksena syödäkin, mutta emme lopulta löytäneet sopivaa ravintolaa. Onnellisen lampaan liha jäi siis tällä kertaa maistamatta.

   Nuo pehmot oli aika symppiksiä, mutta kyllä munkin mielestä valkoinen pehmoinen olisi kaikista kivoin. Tosin, kun tietää paikallisten preferenssin kaikkeen värikkääseen (mitä kirkkaampi, sen parempi) ja epäaitoon, niin ei mikään ihme, että liilat ja pinkit lampaat tekevät hyvin kauppansa.

   Poista
 4. Ihania palleroita! Ja missä maisemassa saavatkaan laiduntaa. Tuon neitosen asusta tuli jotenkin täkäläisetkin mieleen. Tyylistä ei näet tingitä ja käytännöllisyys pukeutumisessa on monesti ihan vieras ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä mennään aina ääripäästä toiseen, myös käytännöllisyyden kanssa. Ehkä se tilannetaju on juurikin se, mikä joskus tuntuu puuttuvan. Käytännöllisyyden nimissä mennään aivan joka paikkaan juoksulenkkareissa (siis myös juhliin!) ja sitten taas toisaalla minihameessa ja korkkareissa esim. pilkille ja lammasfarmille. Että näin meillä :D

   Musta tuntuu, että suomalaiset ovat kuitenkin (vaikka tyylittömyydestä aina haukutaankin) aika tilannetajuista kansaa siinä mielessä, että kun on tuulista ja kylmää, vedetään päälle se tuulipuku ja villasukat. Sitten kuitenkin lähes kaikki osaavat pukeutua juhlaan arvokkaasti ja siististi.

   Poista
 5. Miksi en ole aiemmin tiennyt kaikista näistä Etelä-Korean ihanuuksista?? Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, joten ei kun Aasian matkustuslistaan muiden joukkoon. Maisemia ja noin pörrösuloisia lampaita ei voi vastustaa!

  Noilla koroilla mulla taitais olla flip-flopit merkkikäsilaukussa, kaiken varalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaanpa, että et ole ainoa, joka ei juurikaan tiedä "näistä Etelä-Korean ihanuuksista". En mäkään tiennyt, en edes silloin, kun olin jo tänne muuttamassa. En oikein tiedä vieläkään, ja sen takia tämmöiset lammasfarmit saavat aina leuan loksahtamaan auki, että "jaaaa, tällästäkö täältä nyt löytyi!?"

   Poista
 6. Maisemathan ovat ihan kuin Skotlannissa; nummet, lampaat ja tytsyjen pukeutuminenkin! ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...