sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Risteilyllä kuivalla maalla

"Mitäs tänään tehtäisiin" on jo perinteeksi muodostunut keskustelunavaus sunnuntain aamupalapöydässä. Pikainen kuuklailu netissä kertoi, että Dongaessa vietetään juuri tänään vuosittaisia kalmarifestivaaleja. Suuntasimme auton nokan siis kohti Mukhon satamaa. 

Kalmarifestarit ovat  jokavuotinen tapahtuma, jossa lähdetietojen mukaan vierailee jopa 70 000 kalmareista kiinnostunutta kahden päivän aikana. Ohjelmassa oli muun muassa kalmarisaalistusta paljain käsin, ankeriasviesti, kalanfileointikilpailu sekä tottakai kalmariruokaa silmänkantamattomiin. Paikalle päästyämme totesimme kuuluvamme ehkä hieman kohderyhmän ulkopuolelle, sillä suurin osa festarivieraista koostui lapsiperheistä, joille tietysti ohjelmakin oli suunnattu. Itse festareilla oli myynnissä pari käytävällistä kalaa ja mereneläviä, perinteiset tikkumakkarat, toukat ja maissintähkät, useita ruokailutelttoja sekä keskellä aluetta esiintymislava ja jättimäinen allas, joka oli täytetty saalistamista odottavilla kaloilla ja kalmareilla. Kellon lähestyessä kahta malttamattomat pikkulapset kerääntyivät muovikasseineen tarkkailemaan altaassa uiskentelevan saaliin käytöstä ja verryttelemään pikkuiset sormet saalistuskuntoon. Hetken päästä kersat hyppäsivätkin jo altaaseen ja kahmivat kaloja ja kalmareita pusseihin minkä ehtivät. Sankaritittelin lunasti itselleen pikkupoika, joka onnistui kaappaamaan ainoan jättimäisen, hieman tonnikalaa muistuttavan vonkaleen syliinsä ja ylpeänä sekä selvästi urakasta uupuneena kiikutti sen laidan yli vanhemmilleen.

Valmistautumista ankeriasviestiin

Slippery bastard

Nopeammin, nopeammin!

Kunnon vonkale

Huikopalaa tarjolla

Festarisankarit kuivumassa

Innokkaimmat ottamassa melkein jo varaslähtöä

Huomaa etualan vihreäpaitaisen pojan ilme. Ei ihme, jos tuollainen niljaska vähän ällöttääkin...

Muovikassit täyttyivät nopeasti, eivätkä korealaislapset ainakaan kalmareita pelänneet. Itse en olisi välittänyt kyseiseen altaaseen lähteä kahlaamaan...

Satama-alueen vieri vieressä sijaitsevat kalakaupat ja -ravintolat olivat tietysti menossa mukana, mutta festarialueen ollessa melko pieni, oli tarjonta nopeasti läpikäyty. Omalla kohdalla kalaruoka ei jostain syystä tänään houkutellut, joten jätimme ravintoloiden testaamisen väliin. Jatkoimme matkaamme kohti Jeondongjiniä, jossa saimme ajatuksen nauttia lounasta ruotsinlaivamaisessa tunnelmassa kuuluisan Sun Cruise Hotelin ravintolassa. Olen kirjoittanut kyseisestä kuivalle maalle rakennetusta ruotsinlaivasta aikaisemminkin täällä, mutta nyt menimme ensi kertaa itse laiva-hotellialueelle sisään. Pääsymaksu hotellin alueelle maksoi 5000 wonia (n. 3,5 euroa) per lurkki, ja maksua vastaan saimme nauttia puiston näkymistä sekä itse hotellista sisältä käsin. Hotellissa toimi muun muassa leipomo-myymälä, matkamuistomyymälä, pieni marketti, ala carte -ravintola sekä kahvila ylimmällä näköalatasanteella. 

Puistossa tönöttivät "siunatut kädet" kohti merta

Karibianristeilyn fiilinkiä oli haettu kaislakatoksilla. Myös viime kerralla pussissa olleet palmut olivat valtoimenaan, joskaan näillä leveysasteilla eivät kovin kukoistavan oloisia. 

Siinä se koko komeus. Niin iso, ettei edes mahtunut kokonaan kuvaan. Mutta aika lailla Silja Linen oloinen, eikö?

Sisällä oli paitsi flyygelibaari, myös (tottakai) karaoke. Valitettavasti se oli tänään suljettu, joten ihan aitoa fiilistä emme tavoittaneet...

Näköala ravintolapöydästämme. Ei huono.

Menis kyllä täydestä, eikö? 

Alempana oli köyhemmille hotellivieraille muun muassa helikopterin laskeutumisalusta minikokoisine näköispaatteineen.

Siellä ne siunatut kädet taas töröttävät

On ne palmutkin siellä

Laivaa ympäröi paitsi suuri uima-allas, myös kala-allas, jossa oli ainakin satakunta suurta, värikästä vonkaletta. Kalat alkoivat pitää ihmeellistä maiskutusta heti, kun kurottelimme kaiteen yli niitä katsomaan; pelottavaa...

Otimme riskin ja suuntasimme tyyriin näköiseen ravintolaan, josta kieltämättä oli hulppeat näkymät merelle sekä alas Jeondongjinin kylään. Ruokalista koostui korealaisesta sekä länsimaalaisesta osiosta, ja itse päädyimme länsimaalaiseen. Listalta löytyi siis wieninleikettä, jauhelihapihviä sekä lohimedaljonkia, ei ehkä ihan tätä päivää eurooppalaisissa ravintoloissa, mutta yhtä kaikki korealaisittain kuitenkin "hienoja ruokia". Menu yhdistettynä ravintolan lievästi retroon sisustukseen oli todellinen "back to the 90's" -aikamatka, mutta kaikesta huolimatta ruoka oli oikein hyvää, joskin ylihinnoiteltua. Tosin kauniista maisemasta kannatti kyllä hieman ylimääräistä maksaakin. Ja oli aika kivaa syödä pitkästä aikaa ihan tavallisessa ravintolassa eikä lattialla jalat syliin taiteltuna ja selkä puutuneena muovikippoja kurotellessa. 

8 kommenttia:

 1. Hih, mitä menoa korealaiset ovat kehittäneet :) Omilta lapsilta olisi voinut jäädä väliin tuo merenelävien kahminta väiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kalmarit on aika ällöjä, ja sitten ne vielä roiskasee sitä vettä päälle kun semmosen ottaa kiinni. Veikkaan, että jäis monelta aikuiseltakin ottamatta :D

   Poista
 2. Haha, pakko sanoa että tämä on kyllä yksi hauskimmista festareista joista olen kuullut :D enpä olisi arvannut että jossain päin maailmaa olisi kalmarifestarit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska nimen perusteella: joo, hauska itsessään paikan päällä: no ei varsinaisesti. Lupaava nimi antoi odottaa jotain niin paljon enemmän!

   Poista
 3. Uuh, kyllä on rohkeita lapsia. Itse en kyllä ikinä uskaltaisi ottaa kiinni tuommoisia, kun en uskalla ottaa käteen edes tavan ahventa. :-)

  Mutta tuo laiva on hieno. Tuolla kyllä kävisin, jos olisi lähempänä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei olisi sitten sun kisa tuo ankeriasviesti :D Mä en ole vielä tavannut yhtäkään korealaista, joka ei söisi raakaa kalaa (kaikki eivät siitä tosin välttämättä pidä) ja varmaan tuo kalan käsittely tulee sitten jo lapsuudessa aika tutuksi. Vaikka veikkaan kyllä, että ei täällä lapset sen enempää (jos senkään vertaa) kalasta kuin Suomessakaan.

   Poista
 4. Tuli mieleen, että oletko tehnyt postausta korealaisesta kämpästänne? Olisi mielenkiintoista nähdä miten teillä arki sujuu, kun olen nähnyt/kuullut hämmentäviä juttuja, mm. suihku vessassa ilman suihkuverhoa/kaappia, vain yksi tiskiallas keittiössä mutta ei tiskikonetta (miten tiskaus onnistuu??), mikronkokoinen uuni yms.
  Olisi mielenkiintoista kuulla tämmöisistä jutuista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamia oudoimpia juttuja postasin aikanaan tänne: http://jalallakoreasti.blogspot.fi/2013/01/kodin-elektroniikkaa.html

   Mutta voisin toki tehdä hieman kattavammankin katsauksen. Ja nyt kun on tullut poikettua muutamassakin korealaisessa kodissa, niin tietää vähän, mikä on yleistä ja millaisia asunnot noin ylipäätään ovat. Nuo sinun mainitsemasi ovat kyllä oudon kuuloisia; voi olla, että jossain todella pienissä Soulin opiskelija-asunnoissa tai yksiöissä voi hyvinkin olla suihku ilman verhoa / kaappia, meillä kyllä on ihan kaappi. Keittiössämme on yksi tiskiallas, mutta se on todella iso, ja meillä on myös tiskikone (sitä ei kyllä varmasti kaikissa asunnoissa ole, korealaisethan eivät ole niin turhantarkkoja tuon tiskaamisen suhteen, kunhan nyt sen verran putsataan, että näyttää puhtaalta :D) ja uunia meidän asunnossamme ei ollut ollenkaan. Ostimme lopulta sellaisen pienen (mikroa vähän isomman) pöytäuunin, joka toimii ihan mainiosti. Ne mikro-uuni-yhdistelmät ovat todella suosittuja, mutta itse en halunnut sellaista, koska meillä on jo mikro ja myös, koska niissä ei ollut numeronäyttöä (aika / lämpötila), vaan pelkästään koreankielisiä valmiiksi ohjelmoituja ohjelmia, enkä olisi jaksanut alkaa niitä opiskella... Mutta hyvä postausidea, saatanpa hyvinkin toteuttaa sen tulevaisuudessa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...