tiistai 17. syyskuuta 2013

Road trippin'

Pitkän viikonlopun ottaessa varaslähtöä jo näin tiistaina, päätimme pakata auton valmiiksi ja lähteä pienelle road tripille Korean itärannikkoa pitkin. Käytännössähän automatkailu vuoden ruuhkaisimman juhlapäivän aikaan ei ehkä ole hyvä idea (paitsi, jos tykkää istua autossa tuntikausien ruuhkassa), mutta meillä on suunnitelma. Aiomme ajella itärannikon pikkuteitä pitkin merenrantaa, sillä siellä tuskin mittavia ruuhkia on havaittavissa. Suurin osa autoilijoista käyttää moottoriteitä, ja toisaalta itärannikolla ei oikeastaan ole mitään nähtävää ainakaan korealaisittain, joten se passaa meille aivan mainiosti. Ei suuria kaupunkeja - ei ruuhkia. Tarkoituksenamme on ajella ensimmäiseksi yöksi jonnekin Gyeongjun paikkeille, josta jatkamme matkaa mahdollisesti Andongiin toiseksi yöksi. Parin yön jälkeen suuntaamme todennäköisesti jo kohti kotia, mutta kassiin on pakattu ylimääräiset parit kalsareita ja sukkia siltä varalta, että matkan varrella eksymme vaikkapa Korean suuriin kaupunkeihin Busaniin tai Daeguun. Tai jos jotain muuta, kertakaikkiaan ohittamatonta tulee vastaan. 

Ja koska tämän tarkempia suunnitelmia ei ole tehty, tarkoittaa se myös, että kaikkia todennäköisyyksiä uhmaten emme ole varanneet itsellemme minkäänlaista majoitusta. Ensi yö tuskin tuottaa ongelmia, mutta keskiviikon-torstain paikkeilla saattaakin olla, että kaikki auki olevat hotellit, pensionit ja majatalot ovat täyteen buukattuja. Tai sikahintaisia. Emme kuitenkaan halunneet pakottaa reissuamme tiettyjen varausten puitteisiin, vaan haluamme kierrellä oman aikataulun mukaisesti, joten riskejä täytyy ottaa. Ja tekeehän se matkustamisestakin monin verroin jännittävämpää, kun ei oikein tiedä, että missä koirankopissa sitä seuraavan yön viettää!


Perinteinen hanok-talo. Kuva täältä.

Oma haaveeni olisi löytää pieni hanok, perinteinen korealainen vierasmaja, jossa pääsisimme majoittumaan ja tutustumaan lattialla nukkumisen ihanuuteen. Myös korealaiset pensionit ovat aika metkan näköisiä, ja ainakin yhden yön voisin yrittää nukkua psykedeelisen neonvärisessä, ilmapalloin ja kimalleverhoin koristellussa huoneessa. Ja viimeisenä mahdollisuutena ovat toki jjimjilbangit eli korealaiset yleiset saunat, jotka ovat auki ympäri vuorokauden ja joissa on mahdollista yöpyä rankan saunomisen jälkeen yhteishuoneessa lämmitetyllä lattialla. Saunan sisäänpääsy on yleensä noin 6-7 euroa, joten puhutaan todellisesta budjettimajoituksesta. Toki ihan tavallinen hotellikin on hyvä vaihtoehto, mutta olisi jännä päästä tutustumaan hieman uudenlaisiin yöpymisvaihtoehtoihin.


Mitä tästä nyt sanoisi... ja tämä on sieltä hillityimmästä päästä pensionien suhteen. Kuva täältä.

Gyeongju on entinen Silla-dynastian pääkaupunki, josta syystä kaupungissa on lukuisia nähtävyyksiä aina palatseista ja temppeleistä museoihin ja historiallisiin maamerkkeihin. Nähtävää pitäisi riittää varsin paljon, ja jos pitää valita yksi ylitse muiden, on Bulguksa ilmeisesti SE nähtävyys. Bulguksan budhhalaistemppeli on yksi Etelä-Korean suurimmista ja Korean hallitus on nimennyt sen olevan "Historic and Scenic Site No. 1."

Andong sijaitsee hieman pohjoisemmassa ja on kuuluisa paitsi konfutselaisuuden keskuksena, myös kuninkaallisena vierailukohteena. Vuonna 1999 kuningatar Elisabeth vietti siellä syntymäpäiväänsä tutustuen muun muassa Hahoen perinnekylään, pariin konfutselaiskouluun sekä (tietysti) sojumuseoon. Tarina kertoo, että kuningatar oli pyytänyt päästä Korean korealaisimpaan paikkaan, joten hänet vietiin Andongiin. Historiallisten maamerkkien (ja sojumuseon) lisäksi Andongin must-juttu on paikallinen herkku: höyrytetty, mausteinen kana jjimdak. Jjimdakille on kuulemma omistettu kokonainen katu keskustan tuntumassa, joten ehkäpä joku kyseisistä ravintoloista on auki myös chuseokin aikaan, jotta pääsemme tekemään ruokaraporttia paikallisherkusta. 

Kotiin olisi siis tarkoitus palata joskus torstain tai perjantain paikkeilla, riippuen siitä, miten matkanteko etenee. Laukku on pakattu ja Ipod ladattu täyteen sopivaa matkantekomusiikkia, joista pieni, tilanteeseen sopiva maistiainen teillekin:

Red hot chili peppers: Road trippin'

8 kommenttia:

 1. Bulguksa on kyllä näkemisen arvoinen! Vinkkinä, että asettelet temppelin eteen matkaseuralaisen, jota kuvaat, koska siellä ei saisi ilmeisesti kuvata. Vähän kyllä viime kesänä kuvaajalla heilahti kamera aina vahingossa toiseenkin suuntaan, mutta poseeraus on siis pop. ;)

  Nämä jää odottelemaan kuvia majoituslaitoksista. Hyvää matkaa, ajakaa varovasti ja löytäkää hienoja juttuja! :) Niin, ja hyvää Chuseokia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvausvihjeestä :D

   Ja hyvää (myöhäistä) Chuseokia teille myös!!

   Poista
 2. Hyvaa Chuseokia ja ajakaa varovasti, toivottavasti valtatte ruuhkat ja siis wau yhteismajoitusta saunassa rankan kylpemisen jalkeen :D Onko hauskempaa kuultu?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika normaalia budjettimatkailijoiden keskuudessa, että yöpyy tuollaisessa jjimjilbangissa. Sellainen löytyy myös mm. Soulin lentokentältä, että jos on aikainen aamulento ja päättääkin tulla paikalle jo illalla, niin voi saunoa ja nukkua ennen lentoa mukavasti.

   Poista
 3. Jahas, jotain kivaa taas tiedossa meillekin :D
  Saas nähdä missä saatte majoittua!

  Rentoa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista. Postausta tulossa pikapuoliin :)

   Poista
 4. Oikein hyvää matkaa! Innolla jään odottelemaan matkakuulumisia! :-)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...