maanantai 16. syyskuuta 2013

Vaarallinen chuseok

Lueskelin vielä lisää chuseokista ja sen viettotavoista sekä juhlapäivään liittyvistä perinteistä netistä. Koko juhla muistuttaa itse asiassa paljolti joulua, mukaan lukien valmistelut, lahjat, perheiden luona vierailut sekä tietysti lehtijutut, joissa varoitellaan chuseok-kilojen kertymisestä ja annetaan vinkkejä, miten selvitä juhlapyhistä ilman ruokaövereitä. Myös perheenäitien stressioireet kuulostavat varsin tutuilta, ja korealaisilla onkin oma sanansa chuseok-valmisteluiden aiheuttamalle uupumukselle: hwabyeong. Löyhästi käännettynä se tarkoittaa väsymystä, uupumusta, stressiä, päänsärkyä ja unettomuutta, joka aiheutuu chuseokin hurjasta valmistelusta sekä ruokien tekemisestä puolelle suvulle. Ilmeisesti korealaiset eivät ole vielä keksineet, että "toisten äitien tekemää" kaupan porkkanalaatikkoa voi vallan hyvin kumota vuokaan ja esittää, että se olisi itse tehtyä...

Chuseokina käsittämättömät 75 % korealaisista lähtevät kotoaan tien päälle, joko omalla autolla, bussilla, junalla tai lentokoneella. Toisin sanoen ruuhkissa seisoo yli 35 miljoonaa ihmistä yhtä aikaa. Perinteisiin kuuluu, että matka suunnataan isoisien kotipaikkakunnalle, mutta monet matkustavat myös vanhempiensa luo. Chuseok-aamu alkaa esi-isiä kunnioittavalla seremonialla, johon valmistetaan pöydällinen erityisiä ruokia. Rituaalin ja aamupalan jälkeen perheet lähtevät haudoille, jotka yleensä sijaitsevat vuoren rinteellä hankalahkon kinttupolun päässä autokyydin saavuttamattomissa. Mukaan pakataan trimmaussakset, joilla perille päästyä trimmataan koko hautakumpua ympäröivä nurmikko kauniiksi ja tasaiseksi. Joten paitsi hwabyeongin ja lihomisen uhka, myös nilkan taittaminen vuoristopolulla tai noidannuolen hankkiminen nurmikolla kyykkiessä on enemmän kuin todennäköistä. Onneksi Korea Times -lehti julkaisi kattavat verryttelyohjeet sekä pukeutumisneuvontaa turvallisemman chuseokin takaamiseksi. Eli ensin aamujumppa, sitten vasta haudoille kiipeämistä. Jotkut saattavat tosin palkata maisemapalvelun jampan tekemään ruohonleikkuun puolestaan välttääkseen haudalla konttaamisen ja varmistaakseen moitteettoman lopputuloksen. 

"Mulla on vessahätä. Ollaanko kohta perillä?"

Itse chuseok-päivän juhla-ateria koostuu muun muassa uuden sadon riisistä, songpyeon-riisikakuista, pannukakuista sekä hedelmistä. Lahjapaketteja vaihdetaan perheenjäsenten kesken, tosin nykyisin yhä useammin omistajaa vaihtavat setelikuoret sekä lahjakortit varsinaisten pakettien sijaan. Erotuksena suomalaiseen joululahjaperinteeseen korealaiset antavat mielellään kaikista lähimmille perheenjäsenille rahalahjan tai lahjakortin, kun taas kaukaisemmat sukulaiset ja ystävät saavat paketin.

Songpyeon-riisikakkuja. Kuva otettu täältä.

Modernia chuseokkia vietetään kuitenkin yhä enemmän syyslomana kuin perinteisiä rituaaleja kunnioittaen. Paitsi usean päivän loma, chuseok on osin myös uskonnollinen rituaali, ja kristinuskon yhä levitessä korealaisten keskuudessa moni valitsee mieluummin tavanomaisen lomanvieton kuin oman uskonnon vastaiset rituaalit ja perinteet. Muun muassa elokuvateattereille chuseok on kulta-aikaa, mutta yllättävä kävijäpiikki on tulossa myös plastiikkakirurgiaan erikoistuneille klinikoille, sillä mikäs sen parempi hetki käydä leikkauttamassa silmäluomet tai nenänvarsi kuin viiden päivän loma ja mahdollisuus parannella haavoja ilman ylimääräisiä poissaoloja töistä! Kätevää ja käytännöllistä juhlapyhien hyödyntämistä, siis.

8 kommenttia:

 1. Tosiaan, ylimaaraiset vapaapaivat voi kayttaa vapaaehtoisesta leikkauksesta toipumiseen. Ois mukava kuulla tuosta aiheesta lisaa. Nain toisesta obsessiivisesta itsensakohentelumaasta kasin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivusin vähän aihetta jo viime maaliskuussa täällä: http://jalallakoreasti.blogspot.fi/2013/03/veitsen-teralla.html

   Mutta kyllä siitä kirjoitettavaa riittää. Tuntuu, että Korea Times ja Korea Heraldkin kirjoittavat leikkauksista ja niiden lieveilmiöistä lähes viikoittain. Se on kyllä käsittämättömän suosittua täällä!

   Poista
 2. Hyvä todiste siitä kuinka laumasieluinen ihminen on, asuu sitten missä tahansa :)
  Ja ehkäpä joku tietty tie marttyyriuteen tarvitsee kulkea ennenkuin voi antaa periksi ja ostaa sitä äitien tekemää. Eiks se vähän kuulu asiaan, että oma aikansa pitää nostaa omaa häntää tyyliin "kaikkeni mä annoin enkä, itse ehtinyt nauttia ollenkaan"

  Onko siellä(kin) kauneusleikkauksissa pyrkimys saada länsimaista ilmettä omiin kasvoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "kärsi, kärsi niin kirkkaamman kruunun saat", että kyllä se taitaa olla sama sävel ympäri maailman :)

   Täällä tavoite on saada sellainen tietty "K-pop -look"; se ei välttämättä tarkoita ihan länsimaista, mutta erityisesti ihailtavia kasvonpiirteitä ovat suuret silmät (silmäluomien leikkaus on se yleisin), pieni nenä (ja pienet kasvonpiirteet ylipäätään) sekä sydämenmuotoiset kasvot, josta syystä tätä nykyä on myös todella suosittua käydä "sahauttamassa /hiomassa" leukaluita kapeammiksi. Ko leikkaus on jo tosi iso operaatio suurilla riskeillä, mutta yhtä kaikki aina vaan suositumpi.

   Poista
 3. Juhlatkin kertovat mukavasti jotakin maasta ja sen kansalaisista:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Mutta tuntuu, että ympäri maailman yksi juhliin aina liitettävä osa on ruokailu; onko edes olemassa juhlia ilman ruokia (ja juhlaan liittyviä perinneruokia)?

   Poista
 4. Kun hätä on suurin, on apukin lähellä: ladybag/roadbag!

  http://www.amazon.de/Campingtoilette-Ladybag-Taschen-WC-f%C3%BCr-Frauen/dp/B006TBOJVA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo on tietysti hankittava. Olis kätevä säilyttää vaikkapa auton hanskalokerossa :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...