keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Aamukahvi kananmunalla

Isäni kertoi aikoinaan vanhasta tädistään, joka tapasi laittaa aamukahvin joukkoon nokareen voita. Voisilmä muodosti kuuman kahvin pinnalle rasvakerroksen, joka sitten siemailtiin hyvällä halulla parempiin suihin. 

Mahtoiko olla täti kuullut korealaisesta herkusta, nimittäin luin paikallisesta lehdestä kirjoituksen Korean uudesta kahvilaskenestä, joka ottaa mallia vuosikymmenten takaisista kahvi"herkuista". Voikahvi on vielä kevyimmästä päästä (kirjaimellisesti), sillä varsinainen kahvikissojen kammotus on täkäläinen herkku nimeltään aamukahvi: pikakahvin päälle kaadetaan varovasti raaka kananmuna keltuaisineen kaikkineen, päälle ripotellaan hieman suolaa, ja jos oikein fiinejä ollaan, saattaa mukaan eksyä pari kappaletta pinjansiemeniä sekä saksanpähkinä keltuaisen pintaa koristamaan. 

Tulisiko tästä ehkä uusi "dagen efter"-hitti? Pekoni enää puuttuu... Kuva täältä

Kyseinen aamukahvi oli lehden mukaan varsin suosittu herkku 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin kaupunkilaiset kerääntyivät aamuisin dabang-kahviloihin nauttimaan tätä makuhermoja hivelevää herkkuaamupalaa. Tosin kyseisen juoman pointti ei niinkään ollut maku (ai eikö??), vaan sen virkistävä ja ravitseva vaikutus. Itse voisin kuvitella vaikutuksen olevan myös varsin hoikistava, kun saman tien voisi käydä tyhjentämässä vatsalaukun toiletin puolella. Myös kofeiiniriippuvaisille ko. juoma tarjoaisi helpon vieroituksen kahvipannun ääreltä.

Nyt kuitenkin vanhat tavat on elvytetty käyttöön ja varsin trendikästä aamukahvia on saatavilla Soulin Nakseongdaen kaupunginosasta. Ja kuka tietää, ehkäpä suosion kasvettua saamme myös Gangneungiin ihka oman aamukahvilan. Sitä odotellessa taidan kuitenkin nauttia omat kananmunani paistinpannun kautta ja kahvin ainoastaan maidolla ryyditettynä. 

16 kommenttia:

  1. Uh, suoraan sanottuna kuulostaa (ja näyttää) ällöttävältä. En tiedä miten pystyisin tuollaista heti aamulla juomaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että oli sitten aamu tai ilta, niin en moista suuhuni kaataisi...

      Poista
  2. apua tassa menee mun raja kokeiluissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vois tehdä itselläkin tiukkaa, vaikka "kaikkea pitää kokeilla". Oisko nyt aika laittaa sekin sanonta uusiksi: "kaikkea pitää kokeilla, paitsi kananmunakahvia ja kansantanhuja" vai miten se menisi??

      Poista
  3. Huh, huh, ei kyllä saisi minua juomaan moista aamukahvia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joku muu tarjoaa (ja vessanpönttö on lähellä), lupaan kokeilla. Vähän.

      Poista
  4. Voi yäk! Mutta kiitos, että toit näin mielenkiintoisen makuyhdistelmän tietoisuuteen. En olisi kyllä ikinä itse keksinyt! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei tämä taida löytyä kovin monesta keittokirjasta. Pitäskös laittaa tuonne ruokablogin puolelle... :D

      Poista
  5. Apua, yök! Tuosta kai voisi sanoa, etten pidä siitä ilman että tarttee kokeilla! :)

    VastaaPoista
  6. Miten kiva blogi sinulla, hyvä että löysin! Tämä oli mennyt minulta ihan ohi!!! Terkkuja Itävallasta!

    Sofia, uusi lukija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos terkuista ja tervetuloa lukijaksi!

      Jee, Itävalta! Mäkin olen siellä viettänyt yhden vuoden töissä aikoinaan. Huippukiva maa :)

      Poista
    2. Minusta se itseasiassa näyttää mukavalle, mutta kuulostaa ja tuntuu niin erikoiselle, että ennakkoluulo taitaisi ottaa vallan?

      Poista
    3. Niin no... jos oikein katsoo ilman mitään makuhermojen sotkeutumista siihen väliin, niin onhan tuo mustanruskean ja keltaisen yhdistelmä tavallaan ihan kaunis. Mutta kun... hyyiii... :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...