tiistai 8. lokakuuta 2013

Korealaista italialaista

Eilen kävimme illallisella Gangneungin (useiden puskaradiolähteiden mukaan) parhaimmassa italialaisessa ravintolassa. Ai että millainen kokemus se oli? Noh, korealaiset pysykööt lestissään. Olin kuullut kauhujuttuja korealaisista italialaisista ravintoloista, siis että tosiasiassa italialaisesta ei oikeastaan näissä tapauksissa voi kuulemma edes puhua, joten siihen verrattuna kyseinen rafla oli ihan mainio. Erityiskehut paikka saa upeasta yrttitarhasta kuistilla, jossa kadehdittavan tuuheat basilika-, rosmariini- ja minttupuskat kukoistivat syyssateista huolimatta. Mutta oli se ruoka silti hyvin korealaista italialaista...vaikka ei sentään jouduttu syömään pizzaa puikoilla!

Ruokailun johdosta aloin miettiä korealaisten kummallista suhtautumista pizzaan. Pöytäseurueemme mukaan italialainen ruoka on Koreassa äärimmäisen suosittua, ja paikalliset arvostavatkin italialaista keittiötä jopa yli ranskalaisen cuisinen, vaikka tietenkään mikään ei täytä korealaisen vatsaa kuten kimchi ja riisi. Pastan suosion tietysti ymmärtää, onhan kyseessä lähestulkoon nuudelimainen tuote, samoin risotto on itsestäänselvää herkkua riiseineen kaikkineen. Mutta mikä tekee pizzasta korealaisten herkkua? Eilisessä italialaisessa meille tarjoiltiin pizzaa hunajan kera. Itselleni tämä oli täysin uusi yhdistelmä, siis pizzapalat kastettiin hunajakippoon. Ja valaiskaa toki blogistia, mikäli tämä on joku ihan normitapa italialaisittain??


Itse pizza oli ihan ok, ei bataattia, ei makaronia, ei kimchiä tai muita omituisia täytteitä. Mutta että hunajaa...?? Ja huomatkaa muuten erityisen vaalea ja ohut hunaja; enpä huomannut kysyä, mistä moinen on peräisin.

Koskaan ei ole vatsa niin täynnä, etteikö kuivattu kala kelpaisi jälkiruoaksi. Tämä siis jo olutravintolan puolella. Tarjolla kuivattua "pikkuseitiä" pähkinöiden kera. Korealaisten rakkaus kuivattua kalaa kohtaan tulee hyvin ilmi siinä, että tällekin kyseiselle kalalle on olemassa viisi eri nimitystä; on oma nimi nuorelle kalalle ja aikuiselle, isolle kalalle, kuivatulle kalalle, tuoreelle kalalle ja sitten vielä yksi ylimääräinen synonyymi kyseiselle kalalajille. Rakkaalla lapsella on monta nimeä...

Itse olemme "nauttineet" suurimman osan korealaisista pizzoista kotiinkuljetettuina versioina. Ja ihan turhan usein ei niitä tilauksia tule tehtyä, sillä toistaiseksi mitään voittamattomia herkkuja ei ole löytynyt. Kotiinkuljetusta tarjoavia pizzerioita on täällä aivan joka nurkalla, ja kotipizzan tilaaminen onkin todella suosittua paikallisten keskuudessa. Setti sisältää useimmiten myös friteerattua kanaa (oikea laihduttajan unelma, siis...) sekä poikkeuksetta suolakurkkua. Pizza ja makeahko amerikkalaistyylinen suolakurkku on korealaisten mielestä jokseenkin erottamaton yhdistelmä.

Viimeksi tilaamamme pizza sisälsi paksun pohjan päällä tomaattikastiketta, kinkkua, fusilli-makaronia ja bataattipyreetä! Ja olimme siis siinä uskossa, että tilasimme jonkun ihan tavallisen liha-juusto-tomaattipizzan, mutta pahvilaatikosta paljastunut totuus olikin sitten vähän vähemmän herkullinen... Hauskinta tuossa makaronipizzassa oli se, että valmiiksi leikattujen siivujen päällä oli siis yksi (1) kappale keitettyä fusillimakaronia per slaissi. Bataattipyre sen sijaan oli kauniisti pursotettu reunoille tasaisena norona.  

Ja ei muuta kuin tilaamaan. Pizzaa ja kanaa, kanaa ja pizzaa. Lisukkeeksi voi myös ottaa "fusillispagettia" tai vaikkapa friteerattua juustoa. Ja tietysti sojua.

Ja kun tuota kotiinkuljetuslistaa tarkemmin katsoo, niin listalla näyttäisi olevan ainakin tuplaperunapizzaa, okonomi-pizzaa (japanilaiseen ruokaan tutustuneet ymmärtävät, että okonomitäyte pizzassa aiheuttaa hämmennystä), sipuli-kermapizzaa, bataattipizzaa ja makeaa bulgogipizzaa. Ja vaikka tältä listalta sitä ei heti löydykään, niin kyllä, olen 110% varma, että kimchipizzakin on olemassa! Miehen kanssa olemme kuitenkin todenneet, että vastaisuudessakin taidamme tehdä ihan itse omat pizzamme omilla, tutuilla ja turvallisilla täytteillä varustettuna. 

19 kommenttia:

  1. Ou nou! :D Oletteko käyneet täkäläisessä Pizza hutissa? Miehen oli p a k k o päästä... Kokeiltiin sitten kahta uutuutta (katso ihmeessä niiden nettisivuilta), joista toisen reunan sisään on leipaistu mozzarellanauha ja toisen reunaan bataattisosetta ja tuorejuuston kaltaisia palluroita. Ne täytteet sitten taas... no, juustoa ja tomaattikastiketta nyt ainakin. :) Tulipa käytyä! :D Kyllä tämä matkailu vaan avartaa. ;) Muuten, italialaiset eivät taida tuntea suomalaisten suosikkiherkkua havajipitsaakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla käyty täkäläisistä muutakuin Mr. Pizzassa. Siellä on kuitenkin jotenkuten alas menevää pitsaa, mutta nuo kotiin tilattavat on aika...noh, eksoottisia. Vaikka tottahan se on juu, että ei italiaanot ehkä ihan tunnusta niitä suomalaisten ananas-persikka-kana-kebablastulättyjäkään, mutta että bataattia, hunajaa ja makaronia pitsaan...rajansa kaikella!

      Poista
  2. Mun taitais tulla siellä nälkä. Ja se nälkä taitais pysyä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhahaa, eli jos joskus olisi laihdutuskuurin tarvetta, niin Etelä-Korean reissu toimisi takuuvarmana pikadieettinä? :)

      Poista
  3. Yyh, taitaisi mulla pizzanhimo mennä aika äkkiä ohi. :-D

    Mä olen luovuttanut Intiassa italialaisissa ravintoloissa käymisen, kun eihän se ruoka ole italialaista nähnytkään. Yhdessäkin ravintolassa oli äärimmäisen kiusallista, kun oltiin siellä ainoat asiakkaat, ja tarjoilija kävi jatkuvasti kyselemässä, että maistuuko ja onko hyvää. Kuinka sanotaan hienotunteisesti, että tämä on hirvein pizza, mitä olen elämässäni syönyt? :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, hyvä kysymys. Ja jos joku tietää vastauksen, niin kertokoon sen täällä kommenttiosiossa minullekin (voi nimittäin tulla tarpeeseen vastaisuudessa...)!

      Poista
  4. Ihana pizzapostaus! Olen pizzahullu ja sita on saatava tasaisin valiajoin, mieluiten teen pizzaa itse kotona mutta joskus tulee tilattua. Turkkilaiset rakastavat paksupohjaista pullamaista pizzaa missa on erinaisia makkaroita ja nakkeja, oliiveja, biberia, paprikaa, tomaattia ja juustoa mika ei ole mozzarellaa nahnytkaan. Taalla on kylla ihan hyvia italialaisiakin mista saa hyvaa pizzaa mutta harvassa ovat ja melko hinnakkaita monesti. Mun on varmaan pakko tehda viela pizzapostaus taman postauksen innoittamana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan hyvä pizza kyllä niin hyvää, että ei voi vastustaa. Itse tehty arkipizza on ihanaa, mutta kyllä sitten se oikein mahtava ravintolapizza on vielä parempaa. Mä tykkään paksupohjaisestakin, sellaisesta pannupitsatyyppisestä, mutta ohut pohja kelpaa yhtälailla. Korealaiset tekee kanssa aina paksun pullamaisen pohjan; en oo tainnut nähdä täällä kertaakaan ohutpohjaista pizzaa.

      Poista
  5. Hih, olisipa hauska tietää mitä aito italialainen sanoisi tuosta bataatti-fusillipastasta ;) aikamoisia yhdistelmiä, pakko sanoa että jäisi varmaan itsellä pizzat syömättä.. tosin tuo hunajaan dipattava versio alkoi vähän kiinnostaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan kauhistuisi siitä yhtä paljon kuin niistä Suomen havaiji-pitsoista tai siitä kana-persikasta... :D Se hunajajuttu ei muuten ollut ollenkaan huono, olin vaan niin hämmästynyt, etten oikein osannut suhtautua koko hunajapurkkiin... Tuo meidän pizza oli tosi mieto (joku voisi jopa sanoa "mauton"), joten siinä mielessä se hunaja toi kivasti jotain uutta vivahdetta siihen, mutta en ehkä kotioloissa ainakaan mitään jauhelihapitsaa alkaisi hunajaan kastaa.

      Poista
  6. Hunaja pizzan kanssa kuulostaa kyllä...öö..jännältä.. :D

    Täällä on muuten ihan samantyyppisiä pizzoja kuin Suomessa, paitsi että oreganon sijaan ne maustetaan mieluusti tulisella öljykastikkeella. Niitä saa sitten tilattuihin pizzoihinkin mukaan sellaisissa pienissä annospusseissa. En itse kauheasti välitä niistä, kun sen tulisen kastikkeen jälkeen se on aika se ja sama, mitä täytteitä pizzassa on, kaikki vaan maistuu siltä tuliselta öljykastikkeelta. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tuo versio olisi varmasti miehen mieleen, hän kun haluaa aina vaan tulisempaa ja tulisempaa ja kastelee yleensä pizzapalansa kokonaan tabascolla (tai tujummalla kastikkeella). Täällä muuten tulee myös joskus (jos ottaa tulisemman version) jotain kastiketta pikkupussissa mukana, mutta mun mielestä se ei taas ole kovinkaan tulista.

      Poista
  7. Korealainen pizzakulttuuri taitaa olla turkkilaista vielä astetta ankeampi. Täältäkään ei saa sellaista "oikeaa pizzaa". Onneksi, sillä muutenkin on kilojen kanssa taistelemista. Ja toisaalta hassua sinänsä, kun turkkilaiset Suomessa osaa tehdä ihan loistavia pizzoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihme juttu, kun Suomessa ne turkkilaisten pizzat on just hyviä :) Vaikka kyllä mä eniten rakastan sellaita ravintolaversiota, jossa aika vähän (siis lukumäärällisesti) täytteitä, hyvä tomaattikastike ja ei-ihan-ohut pohja. Mutta aamuyön tunteina mikään ei voita kunnon turkkilaisten pitsaa jostain pizza-kebab-paikasta, ja vielä parempaahan se on seuraavana aamuna jääkaappikylmänä ;)

      Poista
  8. Hunajan väriin vaikuttaa se laji tai joskus kukan väri josta hunaja on kerätty. Esimerkiksi sinisistä kukista kerätty hunaja on usein aivan vaaleaa. Eipä se kuitenkaan aina päde sillä esim. valkoapilasta kerätty hunaja on yleensä taipuvaista olla aivan vedenvaaleaa vaikka kukka ei olekaan sininen. Kun taas tattarihunaja on ihan tummanruskeaa... Minulla on nyt käytössä ihana appelsiinihunaja... Ja nyt tuli kiinnostus laittaa sitä pizzaan :D Voisi olla ihan hyväkin suolaisen juuston kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä ajattelinkin, että mistä kukista mahtoi olla (ja minkämaalaista, nimittäin tietääkseni Koreassa ei hunajatarhoja ole ihan kauheasti). Rakastan kyllä semmoista suomalaista, paksua, keltaista hunajaa, mutta myös ne tummemmat, ohuemmat versiot (esim. Unkarista) on aika hyviä. Ja tyrnihunaja, se on herkkua! Mun lapsuudenkodin "melkein-naapurissa" oli mehiläistarha, ja sieltä hain aina polkupyörällä pari purkkia hunajaa, sitä käytettiin meillä kotona paljon! Täällä Koreassa hunaja on muuten aika kallista, johtunee varmaankin just siitä, että tuodaan enimmäkseen ulkomailta ja kaikki tuontitavara on täällä hirveän tyyristä.

      Poista
  9. Pizzafanaatikkona aion ihan mielenkiinnosta maistaa mahdollisimman montaa friikki-pizzaa siellä ensi kesänä. Eihän sitä koskaan tiedä. Vetihän Turtlesitkin pizzassa esim. banaania.
    Itse laitan kotona tehdyn pizzan tomaattikastikkeeseen hunajaa ja toimii mainiosti.
    -jani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten otat ainakin ton double-potato-pizzan. Täytyyhän sitä pizzassa olla tuplasti perunaa, ei se perusmäärä potaattia riitä mihinkään... odotan siis mielenkiinnolla tätä tulevaa pizzaviikkoa ensi kesänä (pitäisköhän alkaa jo keräämään listaa friikeimmistä pizzoista Gangneungissa?).

      Poista
    2. Juu, kannattaa kerätä. Tässä pitää meinaan ottaa huomioon että matkakumppanini ei suostu syömään mitään merestä nostettua.
      -j

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...