keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Supersyksy alkaa

Korealaista alkusyksyä rytmittää useampi vapaapäivä. Toisin kuin Suomessa, jossa juhannuksen jälkeen seuraava vapaa on suurin piirtein itsenäisyyspäivänä, on korealaiseen syksyyn ripoteltu kansallisia vapaita melko tiheään tahtiin. Kun juuri selvisimme useamman päivän chuseok-putkesta, on huomenna jo vuorossa valtion perustamispäivä (Gaecheonjeol), joka on taas kansallinen vapaa. Juhlan aiheena on siis Korean valtio, joka tarinan mukaan perustettiin 2333 eKr, legendaarisen kuningasjumala Dangun Wanggeomin toimesta. Kyseistä juhlaa vietetään myös Pohjois-Koreassa, mutta sillä puolella rajaa se ei ole kansallinen vapaapäivä. Juhlapäivän kohokohta on täällä Gangwon-do:n alueella Manisan-vuoren alttarilla järjestettävä seremonia. Alttarin kerrotaan olevan itsensä Dangunin isälleen ja isoisälleen pystyttämä kiitollisuuden osoitus. 

Myös ensi viikko sujuu pätkissä, sillä keskiviikkona juhlitaan korean kielen päivää (Hangul day). Korealaiset ovat hyvin ylpeitä omasta kielestään, ja korean kielen päivänä juhlitaan siis hanguliksi kutsuttua kirjoitusta, jonka kuningas Sejongin väitetään julkaisseen Hunmin Jeongeum -nimisellä dokumentilla juuri tänä samaisena päivänä vuonna 1446. Tämäkin juhla tunnetaan pohjoisen puolella, mutta siellä juhlapäivä on tammikuun 15. ja juhlan nimenä on Chosŏn'gŭl day.

Huomisen vapaapäivän olen ajatellut hyödyntää sekä siivouksen parissa urakoiden että mahdollisesti myös kahvia nautiskellen. Gangneungissa alkaa huomenna nimittäin nelipäiväinen kahvifestivaali, ja erilaisia kahviin liittyviä tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia. Samalla alan valmistautua varsinaiseen supersyksyyn, sillä tästä eteenpäin koko loka-marraskuu on buukattu niin täyteen tekemistä ja menemistä, että kotona vetkutteluun tottunut rouvasihminen ihan hengästyy. Seuraavan kuuden viikon aikana vierailemme ainakin viisi kertaa Soulissa, useimmat näistä pitkinä viikonloppuina vieraiden kera. Ensi viikolla appivanhemmat saapuvat katselemaan Korean meininkiä ja pari viikkoa myöhemmin myös äitini ja serkkuni pääsevät tutustumaan Gangneungiin. Vierailujen väliin on aikataulutettu myös työreissuja ja muuta mukavaa, joten tekemisen puutteesta ei tarvinne ainakaan ennen marraskuun puoltaväliä kärsiä. Mutta mikäs sen hauskempaa, Soulissa on aina yhtä piristävää käydä ja sukulaisvierailuja on malttamattomana odotettu jo kuukausikaupalla.

Sain eilen postia. Ihastelin uusimman numeron kantta, kunnes huomio kiinnittyi otsikkoon "kevään ihanimmat takit ja lettikampaukset"... hmm... valkovuokkoja kansikuvassa... ja kannessa päiväys 11.4.2013. No mutta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, posti tuli kuin tulikin perille!

Keskiviikkoillan seurasta vastaa muumimamma. 

Tänään on kuitenkin pikkuperjantai huomisesta vapaapäivästä johtuen. Ulkona on pimeää ja sateista, silmäluomet painuu puolitankoon ja blogisti käpertyy sohvannurkkaan muumimukin kera keräämään energiaa tuleviin viikkoihin. Vaihtoehtona olisi ollut lähteä sosialisoitumaan oluttuopillisen ääreen, mutta tällä kertaa sohvan kutsua ei voinut vastustaa. Ensi kerralla sitten...

15 kommenttia:

 1. Korealainen tuttu kertoi juuri tänään, että tämä juhlapäivä on "paluumuuttaja". Kun Koreassa siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon, oli juhlapäiviä karsittu kovalla kädellä (?), mutta nyt tämä juhlapäivä on taas ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kalenterissa. Siksi se on monissa kalentereissa vielä "musta" päivä eikä "punainen" - eli meikäläisittäin pyhä. Mukavaa vapaapäivää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasitko korean kielen päivää? Minä kuulin saman jutun, tai ymmärsin aluksi niin, että koko päivää vietetään ekaa kertaa, mutta netissä taas sanottiin, että sitä on juhlittu jo pitkään... en hoksannut, että tällaisia paluumuuttajiakin juhlapäivissä olisi :)

   Poista
  2. No juu, siitä korean kielen päivästä ihan sujuvasti puhuin, joskin kovin aikaani edellä. :D En silti tiedä, mitä muita "paluumuuttajia" kalenteriin mahtuu. Mr J antoi ymmärtää, ettei tämä ole ainoa. Jotenkin hienoa silti, että omaa kieltä arvostetaan niin, että sitä juhlitaan oikein vapaapäivän voimin. :)

   Poista
 2. Kodin Kuvalehti on Suomen (naisten)lehtien parasta antia <3 Mukavia erilaisia vierailuita teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään myös Kotivinkistä, mutta ehkä KK vie nippa nappa voiton paremmilla artikkeleillaan. Ja tää ei ollut edes maksettu mainos (vai saitko sä tästä jotain??? :D)

   Poista
  2. En saanut, mutta hei vaan A-lehdet, tänne saa ilomielin lähettää näytenumeron! Lupaan vieläpä kierrättää sen muille ulkosuomalaisnaisille, potentiaalisille tilaajille ;)

   Poista
 3. Täällä on vähän sama juttu, ainakin lokakuu on ensi viikosta eteenpäin varsin täyteläinen. Siksi yritän nyt vielä tämän viikon hengitellä syvään ja tehdä vaihvihkaa juttuja alta pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tavallaan ihan hyväkin, koska ei se pelkkä suklaan syönti sohvannurkassakaan montaa viikkoa hyvää tekisi... Täällä onneksi loka-marraskuu on ilmeisesti aika hyvää aikaa kelien puolesta, eikä niin pimeää ja märkää kuin Suomessa, joten masentavat syyssäät eivät pääse haittaamaan; pikemminkin on kirkasta, aurinkoista ja mukavasti kylmenevää keliä (tai niin toivon!).

   Poista
 4. Kahvifestivaali vaikuttaa mielenkiintoiselta ! Mieleen tosi nousi kuva, mitä tapahtuu jos kaikki saavat enemmän kofeiinia kuin tavallisesti ? :)
  Ihanaa kun saatte vieraita - mielestäni yksi mukavimmista asioista ulkomailla asumisesta. Ja tietysti ne tuliaiset kanssa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koreassa on ihan mieletön määrä kahviloita, mutta kyllä suomalainen silti kahvinjuonnissa yhden (tai viisikin) korealaista päihittää! :) Ja vieraita on kyllä odotettu; nämä ovat ensimmäiset, jotka tänne meille saakka tulevat kyläilemään, joten vähän jännittääkin...

   Poista
 5. Mulle taas osui tuosta Kodin Kuvalehden kannesta silmään teksti "apua saa vasta kun sössii kaiken". Masentavaa.

  Mukavia pyhiä. Kahvifestivaalit olisi munkin mieleeni. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä vähän masentava otsikko. Mutta mä keskityn sitten enemmän niihin lettikampauksiin (en sentään kevättakkeihin tällä kertaa).
   Sikäli mikäli kun kahvifestareille asti pääsen, niin raporttia seuraa sieltäkin!

   Poista
 6. Onpa kaikenlaisia vapaapäiviä siellä, kelpaisi kyllä itsellekin :) on vähän tylsää kun kesälomien jälkeen seuraava vapaa on tosiaan joulukuun alussa :/

  Olen huomannut että siellä Aasiassa on kyllä kaikenlaisia pyhiä, vähän hassuillekin asioille näin länsimaalaisen näkökulmasta, kun katson työpaikkani globaalia kalenteria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ehkä korvaa sitten sen kesäloman puutteen, kun korealaisilla on normaalisti kesälomaa ihan kokonaiset viisi (5) päivää! Että siinä mielessä Suomi on kyllä edelleen voitolla...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...