keskiviikko 20. marraskuuta 2013

JK on haastettu.

Haaste tuli Petralta Ulkosuomalaisen äidin merkintöjä -blogista ja aihe oli vanha tuttu 11-haaste. Kiitos vaan haasteesta, nyt on juurikin se kirjallisesti tuottamaton hetki blogistin viikossa, jolloin pieni vetoapu on tarpeen. Mutta vaikka 11-haaste alunperin houkutteli kertomaan satunnaisuuksia omasta itsestään, päätin (tälläkin kertaa) käyttää haasteen häikäilemättä hyväkseni omiin tarkoitusperiini ja kertoa taas 11 satunnaista asiaa Koreasta ja korealaisista.

1. Useimmista hissinappuloista puuttuu kokonaan neljäs kerros, eikä neljättä rappuakaan ole rakennettu. Nelosnumeron sijaan hississä saattaa olla samalla kohdalla nappi nimeltä "F". Tämä siksi, että nelkkua pidetään epäonnen numerona ja se yhdistetään usein jopa kuolemaan. Kukapa sitä haluaisi ajella hissillä kuoleman kerrokseen...

2. Maailman suurin kirkko, Yoido Full Gospel Church sijaitsee Soulissa ja kerää joka sunnuntai noin 200 000 kävijää paikanpäälle, jonka lisäksi televisiojumalanpalvelusta seuraa viikoittain vielä toiset 200 000 - 300 000 seurakunnan jäsentä. Yhteensä kirkolla on jäseniä noin miljoona.

3. Korealaiset uskovat lujasti, että ihmisen veriryhmä määrittelee oleellisesti henkilön persoonallisuuden. A-ryhmäläiset ovat tyypillisesti konservatiivisia ja täsmällisiä, mutta myös tiukkapipoisia; B-ryhmään kuuluvat sen sijaan ovat innovatiivisia, luovia ja intohimoisia, mutta mahdollisesti myös laiskoja ja kärsimättömiä. AB-veriryhmän omaavat ovat viileitä ja kontrolloivia, heillä on homma hanskassa, joskin toisinaan ovat myös elitistisiä ja tuomitsevia. O-ryhmäläiset ovat teorian mukaan urheilullisia ja kunnianhimoisia, mutta myös egoistisia ja kuvittelevat olevansa maailman napa. Veriryhmien perusteella voit myös tehdä pitkällisiä päätelmiä terveydentilastasi ja valita vaikkapa omaa veriryhmääsi parhaiten vastaavan teen aamun käynnistäjäksi!

Paitsi veriryhmäteetä, myös kehonkoostumuksen perusteella valikoitua teetä on tarjolla. (kiitos E:lle kuvalainasta)

4. Korealaiset lukevat paljon sanomalehtiä. Maassa ilmestyy ainakin 63 päivittäin julkaistavaa sanomalehteä ja tietysti lukematon määrä viikkolehtiä.

5. Pitsan ja friteeratun kanan yhdistelmää rakastetaan niin paljon, että sille on oma sanansa: pitzi (피치) (itse ihmettelinkin viimeksi pitsatilausta tehdessäni, että mitä ovat nämä mystiset biitsi-pitsat; ehkä suomalaista hawaii-pitsaa ananaksineen ja persikoineen...?)

Hoet vain tiskillä, että "piitsii setyy tsusejoo", etkä takuulla jää nälkäiseksi. Tai voit tietysti kokeilla esimerkiksi naisten suosikkipitsaa: juustoprinsessapitsasettiä.

6. Kaikki juoksukilpailut ovat korealaisittain maratoneja. Matkan pituudella ei niinkään ole merkitystä, kunhan se vain on kilpailu. Joten jos joku korealainen kertoo sinulle harrastavansa maratoneja tai juosseensa vaikkapa kymmenenkin maratonia viime kesänä, kannattaa kertomukseen suhtautua pienellä varauksella.

7. Täytekakkua voi syödä puikoilla. Tai siis voi jos osaa...

8. Jenkkien presidentillä on valkoinen talo, Koreassa sen sijaan sininen talo (The Blue House). Vaikka ei se taida oikeasti sininen olla.

Jos tarkkaan katsoo, niin kyllähän tuo katto on vähän sinisävyinen

9. Toisin kuin ehkä Suomessa aikanaan, Korean naispresidentistä on tullut kansallinen muoti-ikoni keski-ikäisille naisille. Mitä tahansa presidentti Park Geun-Hye päälleen laittaa tai olallaan kantaa, myydään loppuun alta aikayksikön.

Korean muumimamma. Vaikka toisaalta, kukapa ei näyttäisi hyvältä hanbokissa...

10. Korealainen uskomus on, että yöllä viheltäminen houkuttelee käärmeitä tai jopa kummituksia luoksesi. 

11. Kokeeseen valmistautuessa pitää välttää liukkaita ruokia, kuten leväkeittoa tai nuudeleita, koska vanhan uskomuksen mukaan ne "liukastavat aivosi ja saavat kaiken tiedon valumaan pois"... Sen sijaan ennen koetta kannattaa suosia tahmeita ruokia, kuten riisikakkuja. Pitääkin muistaa ensi viikolla, kun kielikurssin koe on tulossa (ja leväkeiton välttäminen ei tunnu lainkaan suurelta uhraukselta hyvän koetuloksen takaamiseksi...)

Ja sitten Petran esittämät 11 kysymystä: 

1. Paras asia mitä sinulle on tapahtunut tänä vuonna?
Jaa-a... no parasta on varmaan ollut korean kielen alkeiden oppiminen. Vanhakin koira oppii uusia temppuja, vaikkakin sitten hitaasti ja tuskastuttavan huonosti.

2. Oletko mielesessäsi työssä tällä hetkellä?
No kotityöt ovat useimmiten mieluisia, erityisesti ruoanlaitto! 

3. Viimeisin hankintasi kotiin?
En ole hankkinut kotiin juuri mitään pitkään aikaan. Viimeisimpänä varmaan jotain niinkin mielenkiintoista kuin talouspaperia, pesuainetta tai jotain vastaavaa. Tuliaisina sain mm. pöytäliinoja, servettejä sekä tarjottimen, ja ne ovat kyllä kaikki käytössä.

4. Panostatko joulun viettoon?
No tavallaan, juu. Rakastan joulua yli kaiken, mutta täällä kaukana se tuntuu tosi haikealta ja surulliselta. Sen vuoksi päätimmekin panostaa jouluun matkustamalla pois Koreasta! Jos sen sijaan olisin Suomessa, niin panostaisin ilman muuta ainakin pipareita ja torttuja leipomalla, jouluruokia nauttimalla (ja tekemällä), lahjaostoksilla sekä korttiaskarteluilla ja kynttilöiden polttamisella sekä ahkeralla joulumusiikin kuuntelulla ja -elokuvien katselulla. 

Viime vuonna joulupukki matkusti ilmeisesti rahtilaivalla Aasiaan ja oli hieman myöhässä. Mutta sitäkin parempien pakettien kera!

5. Päivän paras hetki?
Aamupala. Poikkeuksetta.

6. Luottoreseptisi?
Aasialainen kanakeitto. Ei petä koskaan, ja sitä voi muokata aina sen mukaan, mitä kaapista (tai kaupasta) löytyy. Perusohjeena siis kanaa, paljon mausteita (ainakin vihreä curry, valkosipuli, chili, kaneli, inkivääri, juustokumina ja pippuri) sekä paljon vihanneksia joukkoon. Liemeksi käy kookosmaito tai kirkas liemi (esim. kana- tai kasvis-) ja lisäkkeenä voi tarjota vaikkapa nuudeleita, riisiä tai mitä mieleen juolahtaa.

7. Mieleenpainuvin kirja tältä vuodelta?
Pohjois-Koreasta kertova Barbara Demickin Suljettu maa. Lisää juttua kirjasta löytyy täältä

8. Keräiletkö jotain, jos niin mitä ja miksi?
En missään nimessä haluaisi kerätä yhtään mitään, vaan hankkiutua eroon mahdollisimman paljon tavarasta. Mutta jostain syystä kuitenkin olen taipunut miehen suosimaan jääkaappimagneettikeräilyyn, ja sääntöihin kuuluu siis ostaa magneetti aina ulkomailla käydessä. Muutkin magneetit kelpuutetaan, jos aihe on erityisen hieno tai muuten merkityksellinen, mutta lähinnä eri maiden tuliaiset ovat ne mieluisimmat. 

Kuuba on vähän kärsinyt...pitää siis lähteä magneetinostoreissulle.

9. Kotisi paras paikka?
Ruokapöytä. Need I say more? Sohva ja sänky tulevat jaetulla kakkossijalla. Tosin jääkaapin edessäkin on aika kiva...

10. Katsotko telkkaria, jos niin mitä?
Ihan pakko oli hankkia se tv-kaista, vaikka kovalla työllä itseni siitä vieroitin viime kesänä. Must see -ohjelmia on kourallinen: Solsidan ykkösenä, Tanssii tähtien kanssa kakkosena ja vasta muutaman jakson verran esitetty Love Connection kolmosena. Niin ja Modern Family, ehdottomasti.  Lisäksi seuraan aika usein myös salkkareita, koko Suomi leipoo -ohjelmaa sekä neljän tähden illallista. Siinäpä ne. 

Kyllä ne ruotsalaiset vaan osaavat olla hauskoja.

11. Joululahjatoiveesi?
Koska joulua ei tänä vuonna taideta juurikaan viettää, ei joululahjatoiveitakaan ole kertynyt. Jos nyt ihan välttämättä jotain pitäisi sanoa, niin joku viini tai jopa pullollinen shampanjaa olisi aika luksusta.

Siinäpä niitä taas oli, kysymyksiä ja vastauksia poikineen. Koska tämä haaste on kiertänyt jo kaikissa seuraamissani blogeissa kerran tai useamminkin, niin jätän uudelleenhaastamiset väliin. Mutta täältähän sen voi mukaansa napata, jos kaipaa lisäinspiraatiota omiin postauksiin!

6 kommenttia:

 1. Minulla on ollut nyt pari päivää niin tahmea pää, että täytyis kai koettaa jotakin liukastavaa. Vaikka ei kokeita olekaan tiedossa:). Ei vaan, minulla on pää joka reagoi ilmastonmuutokseen. Ja nyt ilma selvästikin on muuttunut. 20 astetta oli tänään ja ihan kuin kevät. Mihin jäi välistä syksy ja talvi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, no aika lämpimältä vaikuttaa. Meillä täällä on ollut aurinkoista joka päivä, mutta aamuisin mittari näyttää kahta tai neljää plusastetta. Talvi on selkeästi ihan nurkan takana, koskakohan tulee ensimmäiset lumisateet?

   Poista
 2. Täällä ilmoittautuu toinen jääkaappimagneettien keräilijä. Harmi vaan, kun heräsin harrastukseen niin myöhään, että ei ole magneetteja niin paljon kuin voisi olla.

  Suklaa olisi sitten varmaan aika hyvä eväs kokeisiin valmistautuessa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sama se on meillä, että tuoreesta harrastuksesta on kyse. Mutta ehkä hyvä niin...;)

   Suklaa, JOOO! hyvä idea!

   Poista
 3. nyt selvisi luonteenpiirteetkin tuon veriryhman perusteella, kylla korealaiset on kekseliaita, ja hyva jumala 200 000 ihmista yhdessa kirkossa, kasittamatönta ihan kun joku kristittyjen mekka :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siinä saattaa joutua ehtoolliselle odottamaan tovin jos toisenkin... Vaikka korealaisista puolet eivät tunnusta mitään uskontoa, ovat ne toiset puolet sitten sitäkin fanaattisempia. täällähän järjestetään niitä joukkovihkimisiäkin sadoille pareille kerrallaan. Kaikki yhes koos!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...