perjantai 8. marraskuuta 2013

Koululaisten kiirastuli

Torstaina järjestettiin Koreassa vuosittaiset yliopistojen pääsykokeet (Suneung, 수능), joihin osallistui noin 650 000 oppilasta. Kyseinen suuri koitos otetaan maassa hyvin vakavasti, ja koululaisten koejärjestelyjä helpottaakseen muun muassa toimistot sekä pörssi avautuivat tunnin normaalia myöhemmin. Lentokenttien kiitoradat suljettiin tilapäisesti ja sotilastukikohtien harjoituslennot siirrettiin myöhemmäksi, jotta kokelaiden kuullunymmärtämisen testit eivät häiriintyneet. Bussit, junat ja metrot olivat lisänneet vuorojaan, jotta oppilaiden pääsy testipaikalle oli taattua. Lisäksi poliisit järjestivät erilaisia saattueita kiireisimmille kokelaille. Kaikenlainen liikenne oli eristetty 200 metrin alueella koepaikkojen ulkopuolella. 

Josko omasta mielestäni Suomessa korostetaan ylioppilaskokeen merkitystä aivan liiallisuuksiin asti, on Koreassa meno moninkertaisesti vakavampaa. Suneung-testin uskotaan olevan juuri se hetki nuoren ihmisen elämässä, jolloin koko tulevaisuus on vaakalaudalla, sillä koetulosten kautta määritellään mahdollisuudet päästä yliopistoon. Jos menestyt kokeessa, on tulevaisuutesi ruusuilla tanssimista, rikkauksia, mainetta ja mammonaa maan parhaiden opinahjojen huomassa. Jos sen sijaan möhlit kokeen, on tulevaisuutesi romutettu. Kaikki on ohi, mitään ei ole tehtävissä. Koe ei nimittäin vaikuta ainoastaan tulevaisuuden opiskeluihin, vaan yliopistovalinta määrittelee korealaisen mahdollisuudet yhteiskunnallisen statuksen kautta aina uraa ja tulevaa elämänkumppania myöten. 

Paineen alla parasta tulosta? Kuva täältä

Itse koe muistuttaa hieman suomalaista versiota; tietoja ja taitoja mitataan muun muassa äidinkielessä, englannin kielessä,  vieraassa kielessä, matematiikassa sekä luonnontieteissä jaoteltuina eri osioihin. Oppilaat valmistautuvat kokeeseen kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin; osa opiskelijoista on valmistautunut suneungiin jo 5-vuotiaasta lähtien, tähdäten kaiken mahdollisen energiansa kyseistä testiä varten. Sanomattakin lienee selvää, että koetta edeltävät viikot vietetään yötä myöten lukusaleissa nenät kiinni kirjoissa, mutta osa oppilasta hakee apua myös hypnoosista tai muista epätavallisemmista ratkaisuista lievittääkseen painetta ja stressiä sekä kroonista univelkaa. 

Eipä siis ihme, että koepäivänä kirkot, temppelit ja pyhät rituaalipaikat täyttyvät rukoilevista vanhemmista, isovanhemmista ja sukulaisista samalla, kun perheet ja nuoremmat opiskelijat kansoittavat testipaikkojen ympäristöt kannustaakseen kokelaita huippusuorituksiin.

Keskittymistä ja rukouksia. Kuva täältä

Ja mitä tästä kaikesta hälinästä on odotettavissa? Kuluneella viikolla ainakin kaupat ovat pursuilleet erilaisista suklaarasioista ja lahjapaketeista, joita kokelaille on ollut tarjolla. Puhkistressatut opiskelijat ovat myös juhlineet kokeiden suorittamisen jälkeen eri tavoin, lähinnä sojun voimin. Mutta juhlinnan, konvehtien ja lahjapakettien lisäksi asialla on valitettavasti myös karu kääntöpuolensa: marraskuun kohdalla itsemurhatilastoissa näkyvä piikki on varsin ilmeinen, ja esimerkiksi vuonna 2009 raportoitiin yli 200 opiskelijan tehneen itsemurhan stressin ja masennuksen johdosta. 

Vaikka ongelma on yleisesti tiedossa, ei opiskelurumbaan ole näkyvissä muutosta. Korealainen yhteiskunta jatkaa porskuttamistaan yhä kovenevaan tahtiin, eikä siinä jätetä inhimillisille oireille tilaa. Ihmisen mitta on yhä enenevässä määrin suoraan verrannollinen opintoihisi, ja tärkeää ei ole se, mitä opiskelet, vaan missä opiskelet. Osaamisen tasolla tai opintojen määrällä ei ole merkitystä; kunhan cv:täsi koristaa esimerkiksi Seoul National University, Korea University tai Hanyang University, menestyksesi elämässä on tähtiin kirjoitettu.

14 kommenttia:

 1. Tsiisus! Taallakin tasokokeet ovat naytön paikka mutta ei nyt mitaan tuollaista, on kylla kovaa pelia kun nuorena ollaan jo kamalan stressin alla, ihan hurjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä se koululaisten stressi alkaa jo leikkikoulussa ja jatkuu ihan mahdottomana aina näihin tasokokeisiin saakka. Mutta sitten, jos ja kun yliopiston ovet aukeavat, on kuulemma yliopiston opiskeluaika ihan pelkkää lorvailua ja biletystä (ei tietenkään kaikilla, mutta suurella osalla). Ehkä niitä vuosien stressioireita lievitetään hieman tuolloin. Ja ihan aiheesta!

   Poista
 2. Osittainhan tuota ymmärtää, koska Koreassa on niin kova kilpailu. Kyllä kuitenkin aika paljon säälitti kolmosluokkalaisia kavereita katsellessa ennen suuria kokeita ja yritti tehdä kaikkensa että raukoilla ei olisi niin kamalat paineet. Onneks tän vuoden kokeet on nyt ohi! ja nyt pitää katsella kun kakkosluokkalaiset kaverit raataa kahta kauheammin ensivuoden kokeisiin... voih.
  Huonot puolet olla lukiossa Koreassa: oppilaat opiskelee välillä kellon ympäri eikä aikaa riitä ihmissuhteille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukio-opiskelu on käsittääkseni hirvittävää kilpailua ja aika raadollista kaikkine ylimääräisine yksityistunteineen. Aika erilaista Suomeen verrattuna ;)

   Poista
 3. Pitkälle on laadittu suunnitelmat ja kovalta tuntuu kilpailu. Missähän kohtaa elämä sitten vähän leppoistuu, eläkkeelläkö..? Ellei sitten tehtävänä ole prepata lapsenlapsia? :)

  Täällä arvottiin juuri ilmaiseen julkiseen, mutta (kuulemma) hyvätasoiseen colegio nacionaliin paikat ensi vuodeksi. Esim. melkein 600:sta yläasteelle hakeneesta 173 pääsee aloittamaan. Omalla poikaystävällä on käynyt arpaonni aikoinaan kyseiseen paikkaan. On mahtaneet vanhemmat olla iloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä täällä paljoa leppoisteta. Eläkkeellä ehkä, mutta monille (etenkin vähemmän varakkaille) todellisuus on se, että eläkettä ei ole kertynyt ja "eläkkeelle" jäädessä pitää itse asiassa vielä alkaa tekemään uutta uraa esim. kauppiaana tms, että pystyy elättämään itsensä. Mutta tietysti se osa, joka on ollut hyvässä työpaikassa ja tienannut, aloittaa sen leppoisan elämän jo 10 vuotta ennen eläkettä leppoistamalla huomattavasti työntekoa (eli siis käy töissä, mutta _työnteko_ on sitten eri juttu...). ;)

   Poista
 4. Sitäkö ne olivat! Mietin tänään kaupassa käydessäni ja muutaman ohi kävellessäni, mitä paketteja tällä kertaa on tyrkyllä. "Lucky 7" luki monissa, mutta ei vielä ihan avautunut. Onneksi on Terhi ja JK! ;)

  Ihan käsittämätöntä hommaa. Luulisi, että useampikin päätyisi narun jatkoksi jo ennen koetta, puhumattakaan sen jälkeen. Minkähänlainen piikki osuu tulosten julkistamisen tienoille? Koskahan tiedot julkistetaan? Suomalainen aivolohko ihmettelee kovin paukkujen satsaamista yhdelle ajankohdalle elämässä. Kotimainen ylioppilastutkinto paineineen kalpenee kyllä tämän rinnalla, mutta niinpä näyttää täällä olevan tuo meno koulumaailmassa hevimpää jo heti päiväkodin taaperoikäisistä alkaen. Olisi kyllä todella mielenkiintoista kuulla, mitä mieltä korealaiset olisivat, jos perehtyisivät Suomen malliin oikein kunnolla. Epäilemättä hyvin järkyttyneitä ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No taatusti järkyttyneitä!
   Mekin ihmeteltiin aikamme, että mitä suklaapaketteja nyt on tarjolla, ja miksi nuoriso juhli ihan hillittömästi keskellä viikkoa, mutta sitten se avautui... On tää kyllä karua meininkiä, Mun muistaakseni tulokset tulevat joskus loppukuusta, ehkä 27. päivän paikkeilla. Saas nähdä, mitä sitten käy?!

   Poista
 5. Kovin ollaan kaukana kotimaisesta "no kyllä sossusta saa rahaa"- ajattelusta. Välillä tuntuu, että täällä putoaa hirveä määrä jengiä pois rattailta, olkoon opiskelija, valmistunut, töihin just päässyt tai eläkettään odottava. Elämä on monelle nyt pelkkää YT:tä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täällä ei ole heikoille sijaa, mutta toisaalta ei täällä myöskään syrjäydytä tai jäädä turvaverkon ulkopuolelle, koska perhe pitää huolen omistaan. Ellet sitten satu riitaantumaan perheen kanssa...! Mutta koulutusta arvostetaan niin mielettömän paljon, ja se saa sitten tällaisia "pitkälle vietyjä" piirteitä..

   Poista
 6. Kiirastulipa hyvinkin. Tuli hiki ihan ajatellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta. Kyllä ihan surku tulee, kun ajattelee, millaisten paineiden alla teinit täällä elävät!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...