keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Maajussille morsian

Wikipediassa kerrotaan, että Koreassa esiintyy tätä nykyä sellaisiakin nuorison kotkotuksia kuin rakkausavioliitot. Korealaisittain on siis jo ihan ok mennä naimisiin niinkin kummallisesta syystä kuin rakkaudesta. Suomalaisen korvin erikoiselta kuulostava lausahdus selittyy kuitenkin vuosisatojen, ehkä jopa -tuhansienkin mittaisella järjestettyen avioliittojen perinteellä, jota korealaiset edelleen noudattavat enemmän tai vähemmän, ehkä hieman mutkia suoristellen. 

Jos sitten modernit korealaispariskunnat jo saattavat tehdä niinkin rohkean ratkaisun, että muuttavat yhteen ennen avioliittoa, ei moisesta juurikaan ole toiveita maaseudun perinteisemmillä alueilla. Vanhempien tai erillisen puhemiehen alustavasti järjestämät avioliitot ovat edelleen nykypäivää Koreassa, jossa avioliitto ei todellakaan ole pelkästään naimisiin menevien osapuolten välinen asia, vaan myös koko perheen, suvun ja yhteiskunnan yhteinen huolenaihe. 

1990-luvun alkupuolelta asti maaseudun miehiä on kuitenkin vaivannut puute morsmaikuista. Kuten niin monissa Aasian maissa, myös Koreassa tyttöjen syntyvyyttä säännösteltiin melko voimakkaasti ennen teollisen kasvun aikakautta. Tytöt ovat perinteisesti olleet vanhemmilleen suuri rahallinen taakka, sillä myötäjäiskulttuuri aiheuttaa suurta taloudellista painetta tyttären hääpäivän lähestyessä. Morsianten vähyyteen on vaikuttanut myös yhteiskunnan varallisuuden ja tasa-arvoisuuden kasvu, joka on aiheuttanut naisten muuttoliikkeen kohti suuria kaupunkeja ja toisaalta myös halun luoda uraa perhe-elämän sijaan. Koska nykyään naistenkin on mahdollista opiskella, työskennellä ja sitä myöten myös elättää itsensä, ei maaseudun peräkammarinpojille enää löydy vaimomateriaalia seuraksi kotitilalle, ainakaan Koreasta. 


Ennen vanhaan kaikki oli helpompaa. Tai no, naimisiinmeno ainakin.

Ilmiö on johtanut korealaisten puhemiesten katseiden kääntymisen kohti Kiinaa, Vietnamia ja Filippiinejä. Vuoden 2012 alussa Koreassa oli yhteensä lähes 200 000 ulkomaalaista vaimoa, joista rapiat 55 000 on Kiinasta tulleita etnisiä korealaisia, vajaat 50 000 kiinalaisia, 47 000 vietnamilaisia ja noin 13 000 filippiiniläisiä. Ja suurin osa heistä on tullut Koreaan jonkin sortin avioliittojärjestelyn kautta. 

Vaimonvälitystoimistot ovat Koreassa siis varsin yleinen ja myös yleisesti hyväksytty tapa etsiä itselleen puolisoa. Kustannus kyseisestä välitystoiminnasta on melkomoinen ja se kohdistuu useimmiten pelkästään korealaisen poikamiehen kontolle. Mies maksaa paitsi välittäjän kulut, myös hääseremoniat sekä morsiamen kotimaassa että Koreassa, häämatkan, myötäjäiset sekä yleensä vielä sitoutuu lähettämään rahaa kuukausittain vaimon perheelle tai vanhemmille. Kun esimerkiksi uzbekistanilainen, lukion käynyt nainen tienaa keskimäärin kymmenesosan siitä, mitä korealainen, vastaavan koulutuksen saanut mies, on varallisuuslähtökohta jo täysin erilainen Koreaan tultaessa. Ei tietenkään ole mikään salaisuus kenellekään, että monet tulevat Koreaan paremman elannon ja turvatun tulevaisuuden vuoksi. Tilanteen voisi kuitenkin katsoa olevan win-win, jolloin molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Ja jos sitten rakkaus ei heti ensisilmäyksellä puhkeaisikaan kukkaan, on välitystoimistojen ehdokkailla aina mahdollisuus tehdä valinta, eikä ketään pakoteta tai painosteta naimisiin. Myös ikärajoista pidetään tiukasti kiinni huolehtien kaikkien osapuolten täysi-ikäisyydestä, ja toimiston asiakkaille tehdään muutenkin mittavat taustatutkimukset mahdollisen tulevan avioliiton sujuvuuden varmistamiseksi.  


Tyypillinen korealainen lahja hääparille: puuankat silkkiliinaan käärittynä. Tämä pariskunta löytyy meidän hyllystämme.

Olen kuullut, nähnyt ja lukenut näitä tarinoita viimeisen vuoden aikana lukemattoman määrän. Vaikka ensivaikutelma ns. postimyyntimorsiamista oli aluksi vaivaannuttava ja hämmentävä, on matkailu avartanut näkökulmaani hieman lievempään suuntaan. Ne vaimot, keiden tiedän tai ainakin vahvasti arvelen tulleen Koreaan järjestetyn avioliiton kautta vaikuttavat mielestäni onnellisilta, varsin hyvin korealaiseen yhteiskuntaan sopeutuneilta ja oman paikkansa korealaisesta perheestä löytäneiltä. En silti kuvittele ruusunpunaisin lasein, että jokainen järjestetty avioliitto olisi helppo, toimiva tai edes turvallinen, mutta enää en myöskään teilaa järjestelyä suoralta kädeltä. Suomalaisen, yltäkylläistä, tasa-arvoista ja hyvinvoivaa elämää eläneen aikuisen on helppo arvostella ja tuomita kyseiset avioliittojärjestelyt elettyään yhteiskunnassa, jossa yksilön tarpeiden täyttäminen ja romanttisesta rakkaudesta kumpuavat suhteet ovat arkipäivää. 

Mutta vaikka vanhempien järjestämät tai puhemiehen kautta hoidetut avioliitot eivät Suomessa tavanomaisia olekaan, ei mielestäni vaimonvälitystoimiston puuhat ole juurikaan telkkarin maajussiohjelmista tai ravintoloissa järjestettävistä pikadeiteistä poikkeavaa toimintaa. Etsitäänhän sielläkin jonkun kolmannen tahon välityksellä sitä oikeaa, kenen kanssa asettua aloilleen yhteistä elämää viettämään. Sitä paitsi, eikös sitä meikäläisittäinkin sanota, että rakkaus on eniten juuri tahdon asia?

2 kommenttia:

  1. Muistan Vietnamissa ollessani etta naista Koreaan menevista oli monesti juttua ja monet tytöt olivat innokkaina ilmoittautuneet valitystoimiston listoille. Suomesta kasin tosiaan on vaikea ymmartaa tata toimintaa, Turkissakin on viela paljon jarjestettyja liittoja tai ainakin niin etta puoliso ja taman perhe pitaa hyvaksyttaa vanhemmilla, kukaan ei halua naittaa tytartaan köyhempaan perheeseen silla samanlaisen tai paremman elamantason pitaa jatkua mihin on totuttu kodissa ja samanlainen ajattelumaailma pitaa myös löytya, eli jokaine pysyköön lestissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän maailmassa on järjestettyjä avioliittoja vielä enemmän kuin uskoisikaan. Taitaa tämä modernin maailman rakkausliitto -ajatus olla aika uusi juttu. Tiedä sitten, niinhän sitä järjestelyn puolestapuhujat väittävät, että voi olla ihan hyväkin tapa. Varmaan juurikin sellaisissa maissa, joissa tuloerot ovat suuret, on järjestetyn avioliiton onnistumisen kannalta olennaista, että ollaan suurinpiirtein samalta elintason portaalta. Tai näin kuvittelisin...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...