keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Perinteinen korealainen lääketiede (ja sen testaus elävällä koekaniinilla)

Ystävämme herra tohtori on useasti kertonut omasta klinikastaan sekä perinteisestä korealaisesta lääketieteestä. Korealainen lääketiede on saanut vaikutteita kiinalaisesta lääketieteestä, mutta periytyy kuitenkin jo tuhansien vuosien taakse. Wikipedian mukaan varhaisimmat korealaiseen lääketieteeseen ja akupunktioon liitetyt esineistöt ovat löytyneet nykyisen Pohjois-Korean alueelta ja ovat aikakaudelta 3000 eKr, joten ihan viime vuosien hullutuksesta ei ole kyse. Hullutus tai ei, sain vihdoin käyttööni sopivan uskaliaan koekaniinin testaamaan tohtorin (päähän)pistoja, ja matka klinikalle alkoi polvikipuisen suomalaisuskalikon kanssa tiistaiaamuna tohtorin noutaessa meidät kotiovelta omalla autollaan. 

Koekaniinin lähtökohdat olivat jotakuinkin seuraavat: polvi oli kipeä ja ikää on riittävästi toteamaan, ettei se enää ainakaan pojasta parane. Klinikalla aloitimme operaatiot kuitenkin kattavalla perustutkimuksella. Tutkimukseen kuuluivat muun muassa kehonkoostumuksen, luuntiheyden sekä verenpaineen mittaukset. Perusmittausten jälkeen koekaniinin päähän kytkettiin erinäisiä piuhoja, jotka antoivat robotisoidulle piirtopöydälle signaaleja robottikäden piirrellessä erivärisiä käyriä paperilla olevaan kuvaan. Epäselväksi jäi, mitä kaikkea robottikäsi mahtoi piuhojen kautta selvittää, mutta enimmäkseen mieleen tulivat elokuvien valheenpaljastus- ja ajatustenlukukoneet.

Aloitetaan helpoimmasta (!?): kehonkoostumus-, pituus- ja painomittaus.

Ajatustenlukulaite robottikädellä
 
Robottikäsi työssään.

Tuttu juttu, verenpaineen mittaus. Koekaniinin jännitys aiheutti melkomoisen verenpaineen nousun, josta syystä jouduttiin ottamaan uusintamittaus hieman rauhallisemmassa tilanteessa.

Kun mittaukset oli suoritettu ja ajatukset selvitetty, oli vuorossa itse tohtorin vastaanotto. Vastaanotolla käytiin läpi polven tarkempi kunto, mittauksissa selvinneet seikat sekä muita mahdollisia hoitoon vaikuttavia asioita. Tohtori antoi myös polvelle kattavat jumppa- ja venyttelyohjeet sekä määräsi kaksi kertaa erilaisia perinteisiä hoitoja. 

Hoitoja varten siirryttiin ystävällisten sairaanhoitajien huomaan. Koekaniini asettui makuulle hierovalle pedille, jonka sisästä alkoikin kuulua äänekästä töminää. Kaniini kuvaili hieronnan tuntuneen siltä, että edellispäivän screengolfit olisivat suunnattu ohuen patjan läpi suoraan selkään, ja golfpallojen pauketta jatkuikin reilut kymmenkunta minuuttia. Samalla polvien päälle asetettiin lämpöhaude, joka ilmeisesti valmisteli polvia tuleviin hoitoihin. Ensimmäinen varsinainen polviin kohdistunut hoito oli imukupeilla suoritettu kymmenminuuttinen "pumppaus". Koekaniinin mukaan ei ollut kivuliasta, mutta kipeämpi polvi reagoi selkeästi voimakkaammin hoitoon. 

Imukupit asemissa ja punainen lamppu kohdistettuna. 

Kuppaushommat säästettiin tällä kertaa muille potilaille.

Pumppauksen jälkeen vuoroon tuli varsinainen akupunktio, ja tohtori asetteli kymmenkunta neulaa molempien polvien läheisyyteen. Osaan neuloista kiinnitettiin myös "elektrodit", joita ohjailtiin erillisestä ohjauspaneelista. Neulojen pistäminen oli jo kivuliaampaa, muttei kuitenkaan sietämätöntä tai kestämätöntä, vaan koekaniini kesti kivun kuin kokeneempikin neulatyyny. 

Neulat pidettiin paikallaan kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen hoitaja nyppi piikit irti, pyyhki mahdolliset pienet veripisarat ja laittoi golfpallohieronnan uudelleen käyntiin. Polvien päälle aseteltiin jälleen rentouttava lämpötyyny ja koekaniini vaikutti tyytyväiseltä. Tohtori varoitteli polven todennäköisestä kipuilusta, mutta kertoi kivun lievittyvän varmasti seuraavaan päivään mennessä. 

Herkkänahkaiset kääntäkööt katseensa muualle. Tohtori kävi kertaalleen myös nyppäisemässä neulaa ja heiluttelemassa sitä hieman, jolloin jo karaistunut blogistikin tunsi vilunväreiden valuvan pitkin selkäpiitä...

Loppupeleissä koekaniini ei suurempia kipuja valitellut hoidon jälkeenkään. Sen sijaan väsymystä oli ilmassa sitäkin enemmän, ja kaniini simahti sohvalle samassa silmänräpäyksessä, kun sain takin ja kengät kotona riisuttua. Seuraavana päivänä polvi oli varsin normaalissa kunnossa; ei vielä parantunut, muttei kipuilevakaan. Uusi hoitokerta on vielä edessä torstaina, mutta tohtori rehellisesti kertoi, että hoitojakin suurempi vaikutus on kuitenkin omatoimisella lihasjumpalla sekä venyttelyllä. 

Hintaa koko puolentoista tunnin alkukartoitukselle, lääkärin vastaanotolle sekä hoidoille hierontoineen tuli 20 000 wonia eli noin 14 euroa. Ja olipa siitä sitten apua tai ei, niin ainakin kyseessä oli koekaniinille (ja sivusta seuranneelle blogistillekin) varsin mieleenpainuva kokemus!

11 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista! Uskon etta monissa tapauksissa tallainen olisi ihan paikallaan olevaa hoitoa lansimaalaisen rinnalla, onko siella muuten hierontapaikkoja ja ootteko kayneet testaamassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hierontapaikkoja on vähän, se ei ole suosittua Koreassa. Muutamia thai-hierontapaikkoja olen nähnyt, mutta kuuleman mukaan ovat erittäin kalliita (verrattuna muuhun hoitojen hintatasoon). Urheiluhierojan mainoksenkin näin kerran, mutta tiedä sitten, mitä se mahtaisi olla... en viitsisi maksaa kauheasti vain havaitakseni, että se olikin ihan hyödytöntä. Ja itse olen kyllä sellainen, että mitä kovempi moukarointi, sen parempi, eli hellät hivelyt ja silittelyt eivät kelpaa!

   Poista
 2. Tuollaista hierovaa pöytää ja pumppaavia juttuja minäkin pääsin testaamaan. Auttoivat ainakin itsellä akillesjänteen tulehdukseen ja tuntuvat täällä olevan suht normaali tapa hoitaa kipeytyneitä niveliä tai tulehdustiloja. Akupunktio taas ei ehkä ollut se oma juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koekaniinin mukaan imukuppihomma vaikutti siltä, että nesteet lähtivät hyvin liikkeelle. Ja kuulemma tuntuivat myös yläkropassa, vaikka kupit olivatkin ainoastaan polvien kohdalla. Eikä akupunktiostakaan tainnut pahempia traumoja jäädä :)

   Poista
 3. Onpas hinnat! Kannattaa jo tuohon hintaan kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei me oltu etukäteen ihan varmoja hintatasosta, mutta osattiin epäillä aikalailla tuon tason hintaluokkaa. Aika edullista tosiaan, kun kuitenkin aikaa käytettiin reilusti ja palvelu oli todella miellyttävää.

   Poista
 4. Mahtava kokemus! Kavisin itsekin, joten melkein harmi, ettei ole mikaan paikka yleensa kipeana :D Ehka ne silti antais mulle vaikka jotain tasapainottavaa ja virkistavaa hoitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen, että kun tuon tason alkukartoitukset tehdää, niin aina jotain vikaa löytyy :D Sanoinkin koekaniinille, että itse en uskalla mennä, kun en ainakaan tiedä mistään vaivoista - sitten tutkimusten perusteella niitä saattaisikin ilmaantua ihan puskista! Tässäkin tapauksessa on parempi, ettei tiedä ihan kaikkea...

   Poista
 5. Kiitos itsellesi ja koekaniinille informatiivisesta postauksesta. Tuo 'ajatustenlukulaite' on hieman pelottava ja toivottavasti sitä ei tule enemmän markkinoille !

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...