maanantai 18. marraskuuta 2013

Talvi tekee tuloaan

...mutta ei ole ihan vielä täällä. Vaikkakin tänä aamuna mittari oli nollan tienoilla ja eilen alkanut myrskytuuli riepotteli roskia, lehtiä ja muuta kevyttä ilmojen halki. Tuuli lie ollut voimakkuudeltaan melkein kuin Suomessa "riehunut" Eino-myrsky, mutta suuremmilta vahingoilta on tiettävästi vältytty. Tosin ulkona kulkiessa kävi kyllä mielessä, että pitkien kalsareiden ja villatumppujen lisäksi säänmukaiseen varustukseen olisi kuulunut ainakin kypärä ja suojalasit; sen verran vauhdilla hiekanjyväset iskeytyivät naamaan ja alituiseen sai myös pelätä, milloin naapurin peltikaton palaset lähtevät lentoon kohti omaa takaraivoa. 

Talvi on siis tulossa. Viime vuoden marraskuusta muistan senkin onnettoman iltapäivän, kun lähdin myrskytuulta uhmaten kaupungille kävelylle. Kävely muuttui kuitenkin yhden naisen taisteluksi luonnonvoimia vastaan, kunnes eräässä tienristeyksessä blogistin oli annettava periksi. Lähdin ylittämään suojatietä, mutta kesken matkan oli pakko palata takaisin, sillä en kertakaikkiaan päässyt omin voimin suojatien yli. Ei muuta kuin ylpeyttä nieleskellen takaisin lähtöpisteeseen ja uusi yritys puuskan hellitettyä. Onneksi en sentään ollut liikkeellä polkupyörällä, kuten eräs onneton pappa, jonka nurkan takaa yllättävä tuulenpuuska kaatoi nurin. Onneksi papalle ei käynyt huonosti, suurimman kolauksen taisi kohdata herran omanarvontunto. 

Mutta mistä muusta tietää, että talvi on tulossa? Tässä pari vinkkiä viime viikoilta:

Ainoat jäljellä olevat kukkaset ovat jostain syystä aina oransseja. Mutta kukkasia on kyllä vielä runsaasti näin marraskuun loppupuolellakin.

Syksyn viimeisetkin värikkäät lehdet ovat tipahtaneet maahan
Tiet ja parkkipaikat ovat tukossa puita kuljettavista autoista. En tiedä, mihin näitä täysikasvusia mäntyjäkin juurineen raahataan, mutta niitä on liikenteessä PALJON.
Mitälie-marjoja näkyy sekä oransseina pihlajanmarjamaisina että keltaisempina, hieman tyrnimäisempinä. Pensas on enemmänkin tyrni kuin pihlaja, mutta lajikkeesta ei ole tietoa. Sisältä marja näytti kuitenkin kuivakalta ja valkoiselta, ei ollenkaan mehukkaalta tai houkuttelevalta.

Hämähäkkisesonki alkaa (vihdoin!) olla ohi. Vielä lauantaina meinasin saada puolikkaan nyrkin kokoisen kahdeksanjalkaisen mötkäleen päähäni, kun se heilui tuulen mukana ohuen langan päässä vaanimassa pahaa-aavistamattomia ohikulkijoita. Sen verran traumaattinen kokemus, että hämähäkkiunia riittänee taas koko viikolle...

Persimon- eli sharon- eli kaki- eli kam-hedelmät roikkuvat vielä sitkeästi puissa. Puuparat ovat jo aikoja sitten tiputtaneet lehtensä, joten hedelmät kököttävät paljaiden oksien päissä. Koreassa persimoneja on käytännössä kahta sorttia: kuivakka, kiinteä ja kellertävä tyyppi sekä erehdyttävästi suurta tomaattia muistuttava, punainen ja erittäin pehmeä (suorastaan käsiinhajoava) versio. Itse olen viime aikoina suosinut kuivakkaa tyyppiä.

Lumikuuroja ei ole vielä merenrantakaupunkiimme eksynyt, vaikka tiettävästi Soulissa onkin tänään jo saatu ensimmäiset hiutaleet. Tosin Pyeongchangissa ja vuoristossa lunta satoi jo viikkoja sitten ja sääkin on sen verran kylmennyt, että viime viikonloppuna avattiin ensimmäiset laskettelurinteet. Mutta blogisti taitaa vielä saada muutaman viikon armonaikaa, ennen kuin käsky käy kohti rinnettä ja potentiaalisia luunmurtajaisia (nimimerkillä "kokemusta löytyy" -ei niinkään laskettelusta, mutta niistä murtuneista luista...).

13 kommenttia:

 1. Lunta on tosiaan ihan vähän tänään satanut. Kuulemma, itse en vielä uskaltanut ulos asti. Oi autuus tätä lattialämmitystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, tuliskohan tännekin jo kohta? Lattialämmitys on kyllä autuus, todellakin, mutta miksi, MIKSI sitä ei ole kylppärissä?!

   Poista
 2. Talvi tulee tannekin, tosin millainen niin saa nahda, toivotaan vahasateista ja taysin lumetonta. Persimoneja on taallakin kaupoissa, en tieda missa niita Turkissa kasvatetaan, pihapuissa roikkuu sitrukset ja granaattiomenat. Tuulella saa olla varovainen, ikkunoita ja perunoita on tippunut vahan liian lahelle sellaisella saalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä toivon lunta, paljon mielellään, kiitos, mutta saa se sitten sulaa vuodenvaihteen jälkeen aika nopeesti poiskin. Granaattiomenoita näkyy täälläkin silloin tällöin, mutta persimoneja on joka paikka pullollaan.

   Poista
 3. Aika inhottavia hämähäkkejä, yök! Täällä Barcelonassa on nyt muutamana päivänä sadellut rankasti, mutta toivottavasti pian alkaisi taas paistamaan aurinko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli oikeesti todella lähellä se puolennyrkinkokoinen, hyi hitto!

   Täällä ei kauheasti ole sadetta tullut. Toivottavasti aurinko palaa sinne Barcelonaan pian!

   Poista
 4. Täällä vaan jatkuvasti lämpenee. Viikonloppuna oli jo lupaavasti viileämpää, mutta tänään taas tuli ulkona hiki. Blääh.Minulle sopisi sellainen kova tuuli ja sade, kylmä ja hytinä. Mutta lunta en kaipaa. Sitä lajia riittää sitten Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä oon sitten ihan eri maata :) Nimittäin lunta, lunta ja lisää lunta, kiitos, mutta ei sadetta (siis vettä) eikä tuulta, ja hytinääkään en kaipaa (vaikka sitä on kyllä jo tarjolla yllin kyllin).

   Poista
 5. Khakeja pihapuussa, ah ja vau!

  Tuollainen myrskytuuli kuulostaa suorastaan pelottavalta, mutta tuo hämähäkkikokemus kuulostaa vielä pelottavammalta. Onneksi täällä päin on vain tuulta ja hyvin kiinnitettyjä kattotiiliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinno, meidän pihapuussa ei kyllä kasva mitään hedelmiä. Joskus, kun muiden puutarhoista puiden oksat oikein kurottelevat kadun puolelle, tekisi mieli napata yksi hedelmä mukaan, mutta en ole kuitenkaan kehdannut... :)

   Poista
 6. Erikoisia talventulomerkkejä, jos noin niin kuin suomalaisittain ajatellaan. :-) Miten pitkään korealainen talvi kestää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no juu, onhan ne vähän erilaisia Suomeen verrattuna. Talvi alkanee näillä main ja loppuu sitten joskus maaliskuussa ehkä. Tai viime vuonna loppui niihin aikoihin, maaliskuun loppupuolella, mutta se taisikin olla jotenkin erityisen pitkä talvi. Niitä takatalvia yhden päivän lumikuuroineen tuli vielä ripotellen silloin tällöin, mutta yleisesti ottaen lämpötila nousee kyllä reippaasti jo maaliskuussa, samoin kuin päivät pitenevät ja muutenkin on kevättä ilmassa.

   Poista
 7. Lajapain persimoneja, ai jai! Taalla niita on vahan, lyhyen aikaa ja ne myydaan kappalehinnalla, koska kilohinta pelastyttais varmaan ostajaparat :) On taallakin kylla kaduilla vaikka mita herkkupuita, mutta osaan ei yleta millaan keinolla ja toisaalla omistajat voi narkastya, koska jokaisen vastuulla on oman talon patka (julkista) katua. Naihin puihin on olemassa jopa kartta, johon on merkitty ja saa lisata paikkoja, ettei syomakelpoista tavaraa menis hukkaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...