maanantai 30. joulukuuta 2013

Ja vielä viimeinen... Filippiinit: osa 3.

Filippiiniläiset ovat varsin köyhiä, tavallisen tehdastyöläisen kuukausipalkka lienee noin 140-150 euron tietämillä. Etenkin maaseudulla talot olivat paljolti hentoisesti kasattuja hökkeleitä, joiden on helppo kuvitella lähtevän puuskittaisen myrskytuulen mukaan. Tosin palmupuiden joukossa näkyi myös uusia ja moderneja kivitaloja kirkkaissa pastellisävyissä. Eläinsuojia ei juurikaan näkynyt, vaan kotieläimet pidettiin pihassa tai päästettiin laiduntamaan pelloille ja palmujen katveeseen. Lehmät ja vuohet näyttivätkin varsin tyytyväisiltä loputtoman ruohoapajan liepeillä käyskennellessään. 

Köyhyydestä huolimatta paikalliset olivat erittäin ystävällisiä ja avoimia, ja tämän tästä sai tiellä mopolla huristellessaan leveitä hymyjä ja heilutuksia osakseen. Moalboalissa ei vastaan tullut montaakaan autoa, vaan pääasialliset kulkuvälineet olivat mopot, kolmipyöräiset ja sivuvaunulliset tricyclet sekä niin ikään sivuvaunulla varustetut polkupyörät. Välillä kävi kyllä sääliksi polkupyörällä sotkevia kyläläisiä, joilla saattoi olla kyydissään kolme tai neljäkin aikuista, auringon porottaessa taivaalta yli kolmenkymmenen asteen helteessä... Varsinaista hyötyliikuntaa!

Paikallinen ostari eli tori. Tarjolla oli lähinä hedelmiä, vihanneksia sekä eläinten ruokaa (muun muassa taistelukukkojen omaa "fighter mix"-rehua)
Vastapuristettua makkaraa, anyone?

Luottokuskimme ajokkeineen. Onneksi ensiajelulla oli pimeää; valoisalla en olisi varmaankaan edes suostunut tämän virityksen kyytiin...

Ja luottokuskimme perhe. Monta suuta ruokittavana, piti siis jättää mojova tippi hyvästä kyydistä.

Koko perhe samaan kyytiin. Mopot ja skootterit olivat myös koko perheen ajoneuvoja: usein menossa oli mukana vähintäänkin pariskunta lapsen kanssa, mutta nähtiinpä yhden ainokaisen mopon istuimella jopa viisihenkinen perhe kokonaisuudessaan... Ja toisaalla mopon päällä huristeli kaksi miestä, toisella televisio kainalossa (kyseessä ei ollut edes mikään lituskatelkkari, vaan sellainen vanha kunnon kuvaputkimalli)

Loman viimeisenä päivänä huristelimme paikallisella bussilla takaisin Cebu cityyn. Itse ydinkaupungissa asukkaita on noin kolmisen miljoonaa, ja suurkaupunkialueella lähemmäs viisi miljoonaa. Kyseessä ei siis ole aivan pikkuinen paikka, ja toki suurkaupungissa on nähtävillä entistä karummin myös suurkaupungin ongelmat köyhyyden, huumeidenkäytön sekä rikollisuuden osalta. Toisaalta kaupunkialueella asuu myös paljon Filippiinien keskiluokkaa ja varakkaampaa väkeä, joten tuloerot olivat huomattavasti selkeämmin havaittavissa maaseutuun verrattuna.  

Tulihan se poseeraus vihdoin, vaikka ensin alkuun ujostutti

Menopelit rivissä odottamassa

Vietimme iltapäivällä muutaman tunnin eräässä kaupungin suurimmista ostoskeskuksista, joka oli suomalaisenkin mittapuun mukaan paitsi valtavan iso, myös todella moderni ja tyylikäs ostospaikka satoine kauppoineen. Kauppakeskukseen oli tullut myös tuttavia Suomesta, ja jatkoimme matkaa erään suomalais-filippiiniläisen pariskunnan talolle läheiselle Lapulapun alueelle. Ilta-auringon jo laskiessa talon taakse pääsimme vielä kokemaan aidon suomalaisen saunan ilot sekä viilentymään uima-altaaseen. Viime löylyistä olikin kulunut jo puoli vuotta aikaa, joten löylyttely maistui varsin makealle. Saunan jälkeen suuntasimme paikalliseen hotelliin buffetillalliselle, ja yön saapuessa olikin aika sanoa hyvästit Filippiineille ja suunnata lentokoneen nokka takaisin kohti Korean pakkasia.


Siinähän se, ihka oikea suomalainen sauna. Ja löylyä riitti!

16 kommenttia:

 1. Kyllapa on kaunis sauna! Olen vannonut rakentavani/rakennuttavani yhden itselleni jos ja kun joskus asetun. Onneksi asuntoonkin pystyy, esimerkkeja on jo ulkomailta :) Kivan oloinen reissu teilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna oli kaunis, kuten koko piha ja talokin! Mahtavat löylyt, oikein kipakat, ja sitten suoraan altaaseen...aah :)

   Poista
 2. Oih, löyly ja allas. Unelmoin tuollaisesta nykyään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan helteenkin keskellä virkistää se saunominen. Ja erityisesti saunominen ja uiminen! Onhan noita saunanvalmistajia ulkomaillakin, ja tuo kuvassa oleva oli Cebulla sijaitsevan suomalaisen Sawo-saunatehtaan mallistoa.

   Poista
 3. voih ihana sauna, kaipaan sita niin Suomesta, jos voitn lotossa, rakennutan sellaisen heti! Teilla on ollut kiva reissu kuvien perusteella, oikein rentouttava ilmeisesti. Noista mopoista, joilla matkustaa koko pesue tuli mieleen tallainen kirja, joka mulla on hyllyssa, aivan loistava: https://www.facebook.com/bikesofburden

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli aika hurjan näköistä menoa välillä, ja mietin, että miten ne uskaltaa pikkulapset kyydissä...mutta eipä kai siellä ole paljon vaihtoehtojakaan.

   Hauskan näköinen kirja!

   Poista
 4. Kiitos Terhi! Oli mukava matkata nojatuolissa Filippiineille. Hienoja kokemuksia keräät sinne muistojen lippaaseen. Hyvää Uutta Vuotta Koreaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, toivottavasti oli antoisa matka :D Nykyään internetin välityksellä pääsee niin moneen paikkaan, on melkein kuin olisi ihan livenä käynyt!

   Hyvää uutta vuotta sinne myös!

   Poista
 5. kiva menopeli teillä! nyt tekee mieli Filippiineille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se muuten pelottava ollut, mutta joka kerta kun piti mennä sisään tonne rotiskoon, niin tuntui ihan, että jalka menee kyllä lattiasta läpi! Mutta kuski oli tosi huomaavainen ja ajoi hissukseen, ei hurjastellut tai ollut muutenkaan turhan aggressivinen liikenteessä. Pointsit kuskille :)

   Poista
 6. Meidän omassa talossa, siellä Suomessa odottavassa, on kaksi saunaa. Voidaan saunoa siis urakalla kaikkien näiden saunattomien vuosien edestä:D. Kiitos Filippiineistä, oli mukavaa nähdä nämä kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi saunaa, tuplasti löylyjä... Sittenhän voi vaikka saunoa kahdesti päivässä :D Täällä Koreassahan on kyllä "saunoja", mutta eihän ne suomalaisen veroisia ole ollenkaan... kyllä oikeassa saunassa on kiuas ja lauteet, ei siitä mihinkään pääse!

   Poista
 7. Olisi ollut kiva nähdä kuvia niistä kirkoistakin, jos niitä niin tiheään oli! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisesti niistä tuli otettua vain muutama kuva silloin yöllä pilkkopimeässä, joten kuvien informaatioanti jäi siis aika mitättömäksi (toisin sanoen ei niistä kuvista saa mitään selvää :( )

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...