maanantai 16. joulukuuta 2013

Korealainen joulu

Vaikka joulu on varsin uusi tuttavuus Koreassa, on itse joulupäivä tätä nykyä kuitenkin kansallinen vapaapäivä. Korealaisista noin 25-30% on kristittyjä, mutta nykyään myös ei-kristityt saattavat juhlia joulua pienimuotoisesti. Kaupallinen joulu ja cocacolapukki ovat saavuttaneet myös täkäläiset kauppakeskukset, ja etenkin Soulissa on jo viikkokaupalla ollut nähtävillä melko ylilyöviäkin koristuksia. 


Miten olisi kotiin punainen, ihmisenkorkuinen lyhtypylväs, jossa "sataa lunta", kun valkoinen styroksirae puhalletaan jatkuvalla syötöllä lyhdyn pohjasta lentoon? Ai miten niin turhake??

Kristityt juhlivat joulua tietysti samaan tapaan kuin länsimaalaisetkin, mutta joulunvietto on yleisesti ottaen hieman pienimuotoisempaa ja arkisempaa kuin esimerkiksi Euroopassa tai Amerikassa. Joulukuusia on saatavilla melkeinpä pelkästään muovisina, sillä elävän puun sahaaminen joulukuusi- (tai muuhunkaan) tarkoitukseen on suurinpiirtein vankilatuomion arvoinen rikos. Joitakin kasvatettuja kuusia voi ahkerasti etsivä löytää, mutta hinnat ovat toki tähtitieteelliset. Lahjoja saatetaan vaihtaa pariskuntien kesken, ja lapset tietysti odottavat puna- tai sinipukuista Joulupappaa saapuvaksi, mutta aikuisten kesken vaihdetut lahjat ovat useimmiten korealaiseen tyyliin kirjekuoria setelisisällöllä. 

Jouluruokia ei varsinaisesti tunneta, mutta nykyaikaiset joulunviettäjät saattavat ostaa marketista tai leipomosta joulukakun. Kakut ovat useimmiten täyte- tai juustokakkuja jouluaiheisilla koristeluilla ja runsaan suklaisilla yksityiskohdilla, mutta myös jäätelökakut ovat varsin suosittua juhlasyötävää. 


Lohtukakkua joulunpyhiksi PB:n tapaan. Kuva täältä.


Nuorison ja nuorten aikuisten keskuudessa joulua pidetään enimmäkseen romanttisena pariskuntajuhlana hieman ystävänpäivän tapaan. Elokuvateatterit, kahvilat ja ravintolat ovat tupaten täynnä ja tarjoavat erityisiä pariskuntasettejä romanttisille treffeille. Josko Suomessa perheettömät tai perheestään kaukana elävät tuntevat olonsa yksinäiseksi joulunpyhinä, on Koreassa joulu vaikeaa aikaa erityisesti sinkuille. Soulissa onkin tänä vuonna tarjolla useita parittomille suunnattuja deittitapahtumia aina sinkkujen elokuvanäytöksistä konsertteihin ja stand up -esityksiin. 

Ja jos joulu alkaa yksinäistä ahdistaa, niin Koreassa se on onneksi varsin nopeasti ohi. Tapaninpäivää ei täällä juhlita, ja töihin sekä kouluun palataan viimeistään 26. päivänä. Lohdutusta sinkkujoulun viettäjille tarjoilee kuitenkin huippusuosittu tyttöbändi Crayon Pop. Ja älä kysy, miksi nuo kypärät...ei aavistustakaan!


6 kommenttia:

 1. viimeinen kuva ei nyt sitten näkynytkään :( - äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti, se viimeinen on video. Koita vielä uudestaan (päivitä sivu)... Mutta ei siinä paljoa menetä, se on aika hölmö juttu :D

   Poista
  2. Videollahan just pääsee korealaiseen joulufiilikseen :D

   Suomessa vastaavan olisi voinut aikoinaan kuvitella lähinnä Peteliuksen ja Kallialan materiaaliksi (vaikka toki eivät yhtä söpöjän olekaan) ;)

   Poista
  3. No juu, aika huumoripuolelle tuo menee, mutta on korealaisten keskuudessa tosi suosittu juttu (ja jostain syystä miesten mielestä "tosi söpö", vaikka oma mies lähinnä repii hiuksia päästään kuullessaan näitä...)

   Poista
 2. mukava tapa viettää joulua tämänkin ja mikä kakku! Selamat Hari Natal!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakut ovat kyllä todella komeita katsella, mutta harmillisen usein myös erittäin mauttomia. Moni kakku päältä kaunis...ja miten se menikään...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...