tiistai 10. joulukuuta 2013

Leivontatuokio J&T:n tapaan

Ystäväni J on innokas leipuri. Hän ei kuitenkaan ole vielä päässyt aivan sinuiksi hiivalla kohotettavien leivonnaisten kanssa, joten päätimme ottaa yhteisen leivontailtapäivän tutkiaksemme korealaisen kuivahiivan saloja. Korealaiset eivät juurikaan käytä leivonnassa hiivaa, enkä ole koskaan nähnyt tuorehiivaa kaupan hyllyssä. Kuivaversiota löytyy muutamia merkkejä, mutta osa niistä aiheuttaa blogistillekin melkoista epävarmuutta ruskealla värillään ja raesokerimaisella koostumuksellaan. 

Olin tehnyt pullataikinan jo valmiiksi nousemaan, ja J:n saapuessa taikina oli hyvää vauhtia kohoamassa. J kertoi, että hänen kuvitelmansa mukaan kuivahiivan pitää kuplia ennen taikinan joukkoon lisäämistä, ja koska kaikki hiivat eivät ole alkaneet kuplimaan, on hän heittänyt hyvän määrän hiivapusseja roskikseen. Kerroin, että ainakaan suomalaiset hiivapussit eivät sano mitään kuplimisesta, vaan hiiva lisätään jauhojen joukkoon ja siitä noin 42-asteiseen nesteeseen. J oli hämmästynyt; eikö hiivan todellakaan tarvitse kuplia?

Uunia vaille valmista, keskellä J:n "hukkapala" 

J:n todistettavasti ensimmäiset korvapuustit matkalla uuniin

Valmista, uunista juuri kreivin aikaan...

Kohonnut taikina kaulittiin levyksi, heitettiin väliin voit, kanelit ja sokerit ja iskettiin uuniin. Ja tietäähän sen, miten siinä käy, kun kaksi puheliasta naisihmistä laitetaan saman pöydän ääreen: pullat unohtuivat tietysti uuniin. Viime hetken pelastuksen ansiosta pullat jäivät kuitenkin syöntikelposiksi, ja J nautti uunituoreista korvapuusteista silminnähtävästi enemmän kuin korealaiset koemaistajat. 

Toisena iltapäiväherkkuna uuniin pääsi kevyt maustekakku, joka tehtiin pikaisesti normaalin kuivakakun tapaan, mutta lisäten piparkakkumaustetta ja ekstrakanelia taikinan joukkoon. Kakusta tuli varsin jouluiset tuoksut keittiöön, ja J:n kanssa todettiin maun muistuttavan erehdyttävästi banaanikakkua, vaikkei banaania ollut lähettyvilläkään. Omasta mielestäni tosin banaanikakku on aina mehevämpi, raskaampi ja kosteampi, kun taas perinteinen kuivakakku on nimensä mukaan kuivakampi. Mutta maistui glögin ja Fazerin sinisten kera mainiolle. 

Jouluinen maustekakku

Suomen tuliaisia. Sopivat myös filippiiniläiseen makuun.

Leivonnan synnyttämät joulutuoksut sekä taustalla soineet joululaulut toivat keittiöön kivan fiiliksen, ja iltapäivä hämärtyi kuin hujauksessa. J kertoi joulun olevan suuri juhla myös Filippiineillä, ja leipomisen lomassa vertailimme suomalaisen ja sikäläisen joulun samankaltaisuuksia, joita löytyi koristelun, joulukuusen ja pakettien lisäksi ainakin ruokapuolelta: myös filippiiniläiset kaipaavat Koreassa joulupöytäänsä kinkkua! Sen sijaan joulupukista filppareilla ei ollut tietoakaan, eikä valkopartaista vanhaa ukkia näy sen kummemmin savupiipussa kuin reessäkään. Vaikka vaikeahan sitä rekeä olisi siellä hiekkarannalla vetääkään...

11 kommenttia:

 1. Teen nykyaan kaikki katevasta kuivahiivasta, vaikka tuorettakin olisi kaupassa. Kivasti on onnistunut pizza, pulla ja leipa ainakin. Sen sijaan noin kauniin ruskeiksi en saa korvapuusteja kaasu-uunissa koskaan. Grillitoiminnolla saa vahan varia, jos jaksaa, mutta uunia pitaa tuijottaa lasin lapi herkeamatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no, tuosta kauniin ruskeasta seuraava aste olisi "karrelle palanut", osa meinas mennä vähän mustaksi päältä mutta onneksi ei ihan.
   Jos valita saisi, käyttäisin tuorehiivaa, mutta kun ei saa, niin kuivahiivalla mennään :)

   Poista
 2. Millainen uuni asunnossanne on ja hankitteko sen itse vai oliko se siellä jo valmiiksi? Ne tuntuu olevan Koreassa niin harvassa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pieni pöytäuuni, jonka ostimme Soulista. J:llä on sama uuni, hän osti sen verkkokaupasta (G-Market). Maksoi noin sata euroa ja toimii hyvin (paitsi se kiertoilmaominaisuus).

   Poista
 3. Kyllä tuollaisilla herkuilla Suomi-fiilikseen pääsee. :-) Löytyikö sieltä kaikki leivontarvikkeet (esim. raesokeri)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eheeeei tietenkään, ei kai raesokeria löytyy juuri mistään Suomen ulkopuolelta? :) eli kaikki on kotoa Suomesta. Ei täällä ole toivoakaan kardemummasta, piparkakkumausteista jne, mutta onneksi maustepussit matkaavat kevyesti matkalaukussa ja niitä voi lähettää kirjekuoressakin.

   Poista
  2. Kardemummaa saattaisi ehkä löytyä jostain intialaisesta kaupasta...? Mullakin oli kyllä Suomesta tuodut pötköt aina mukana.

   Poista
  3. Mä olen luovuttanut kardemumman kanssa jo aikoinaan Itävallassa, silloin tosin löysin sitä jostain turkkilaisesta putiikista. Joo intialaisesta saattais löytyä, mutta arvaa vain, onko täällä intialaista kauppaa lähellä, kun ei koko kaupungissa ole edes intialaista ravintolaa, saatika yhtäkään intialaista muutenkaan! :D

   Poista
  4. Ainiin unohdin ettette asu Soulissa! joo se voi ehkä vähän vaikeuttaa :D

   Poista
 4. Namskis. Meillä onkin filippiinoja suvussa ja todistetusti suomalaiset maut sattuu heidän suuhun. Kuten heikäläiset maut meidän suuhun:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen ymmärtänyt, että heidän ruoat olisivat aika hyviä suomalaisittainkin. Nam. Kohta pääsen itsekin maistelemaan... ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...