keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Uudelle uralle?

Korean työttömyysprosentti on verrattain alhaista luokkaa, viime kuukausina se on pysytellyt paikallaan noin kolmessa prosentissa [lähde]. Kokopäiväistä työtä riittää muurahaisten tavoin ahkerasti ahertaville korealaisille, mutta uuden sukupolven metkut ovat täälläkin kiristämässä otettaan ja suorastaan ennenkuulumaton toive saada helppoa työtä hyvällä liksalla on nostamassa päätään. Erityisesti opiskelijat kaipaavat yhä helpompaa ja kevyempää osa-aikatyötä rahoittaakseen kalliit opintonsa, joten uusille tehtävänkuville on kysyntää. 

Miltä siis kuulostaisi esimerkiksi osa-aikakerjäläisen työ? Noin kuukausi sitten korealainen perinnekylä julkaisi internetissä avoimen työpaikan osa-aikakerjäläisenä. Kerjäläisen työhön kuului pelkästään kerjääminen Joseon-dynastian aikakauden (vuosina 1392 - 1910) tyyliin perinnekylän alueella sen aukioloaikoina. Todellinen työnkuva oli siis oikeastaan näyttelijä, mutta työnkuva oli hyvin vapaa; koska kerjäläiset eivät todellisuudessakaan kuulu kenenkään alaisuuteen, oli kerjäläisellä lupa tehdä oikeastaan mitä tahansa kyseiseen "ammattiin" kuuluvaa, kuten vaikkapa nukkua tai makoilla nurmikolla niin halutessaan. Palkkaa työstä maksettiin tuntiperusteisesti, mutta sen lisäksi kerjäläinen sai pitää turisteilta kerjäämänsä rahat ikään kuin tippinä tuntipalkan päälle. 

Kyllä näissä perinnekylän maisemissa kelpaisi ottaa tirsat jos toisetkin päivän aikana: ja palkka juoksee, tottakai.

Unelmahomma, eikö? Korealaisten mielestä työ kuulostaa järjettömältä: kukapa olisi valmis menettämään kasvonsa ja alistumaan moiseen kerjäläisen työhön? Kunniallista tai ei, työpaikkailmoitus keräsi kuitenkin lukuisia hakemuksia, joissa kerjäläisen urasta haaveilevat seikkaperäisesti kertoivat, miksi juuri heidät tulisi palkata tähän unelmien työpaikkaan.

Toinen helpolta ja hauskalta kuulostava työ on ammattimaisen häävieraan pesti. Jos työnkuvaan kuuluu käydä viikonloppuisin häävieraana outojen ihmisten häissä, istua noin 40-minuuttisen seremonian ajan juhlavieraiden joukossa, nauttia ilmainen buffetillallinen (joka yleensä on todella juhlava ja sitä myöten tyyris pläjäys ruokaa ja juomaa) ja saada tästä kaikesta vielä muutama euro palkkaakin, olisi itse ainakin valmis käärimään hihat ja ryhtymään hommiin. Tosin puolenkin vuoden pesti saattaisi näkyä turhan herkästi pelastusrenkaana vyötärön ympärillä, ja ainakin osa palkasta menisi todennäköisesti jatkuvasti suuremmassa koossa ostettaviin juhlamekkoihin. Vai saisikohan ne työsuhde-etuna?

Hirvee homma: tämmöstä ruokaa ja sen syömisestä maksettaisiin kaiken huipuksi palkkaa. (kiitos J:lle kuvalainasta)

Mutta tällainenkin työpaikka on olemassa, sillä korealaisen kulttuurin mukaan hääjuhlassasi olevien vieraiden määrä on jotakuinkin suoraan verrannollinen sosiaaliseen statukseesi ja vaikutusvaltaasi. Sen vuoksi juhliin ollaan valmiita vaikkapa palkkaamaan vieraita, jottei yksikään penkki olisi tyhjillään (blogistin huomio: kutsukaa minut, minä tulen ilmaiseksi, ja bonuksena saatte vielä länkkärilookin tuomaa eksotiikkaa juhlavieraiden joukkoon!!!). Juuri viikonloppuna tuttuni kertoi olleensa rapian 800 vieraan pippaloissa, ei siis ihan "pienissä häissä". 

Mutta jos notkuvat buffetpöydät ja parinkympin tuntipalkka ei vielä riitä vuokranmaksuun, voi aina ryhtyä vähän riskaabelimpaan hommaan. Kolmen päivän urakasta maksetaan 350 - 420 euroa, kun tehtävänä on testata markkinoille tähtäävien lääkkeiden bioekvivalenssia eli toimia koekaniinina rinnaikkaislääkkeiden vaikutuksia tutkittaessa. Homma on helppoa niin kauan, kun ikäviä sivuvaikutuksia ei ole havaittavissa; voit hengailla netissä, katsella telkkaria tai lukea sarjiksia. Ainoa haittapuoli on parin-kolmen tunnin välein otettava verikoe, joten piikkikammoiset älkööt vaivautuko. Tiedä sitten, mikä työtapaturmavakuutus mahtaisi korvata ne ikävät sivuvaikutukset, kuten oksentelun tai allergiset oireet... Virallisen ohjeistuksen mukaan testeihin saa osallistua ainoastaan kolmen kuukauden välein, vaikkei kuulemma oikeasti haitallisia sivuvaikutuksia olisikaan mahdollista saada. 

Kuulostaa vähän turhan hc-meiningiltä omaan makuun. Tilastojen mukaan kuitenkin lähes 60% korealaisista miespuolisista opiskelijoista olisi valmiita toimimaan kyseisissä testeissä, kunhan vain hinnasta sovitaan.

Artikkeli: The Korea Times, 03.12.2013

8 kommenttia:

 1. Toi häävieraspesti olisi mulle aivan täydellinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä kelpais mullekin. Palkka ei ollut kummoinen, mutta mä kyllä söisin noita sapuskoja ilmaiseksikin.

   Poista
 2. - mitä sä teet työkses siellä Koreassa?
  - no, välillä mä vähän kerjään, mutta yleensä käyn häissä vieraana :)

  Olishan tuo aika eksoottista kertoa kotimaassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäköhän suomalaiset rekrytoijat olis mieltä kyseisistä työkokemuksista?
   "- onks sulla aikaisempaa alan kokemusta?"
   "- no ei, mutta oon mä kerjänny ja sit käyny myös häissä..."

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Olen vapaaehtoinen häävieraaksi - toivottavasti herkkupöydistä löytyisi jotain syömistä kronkelille häävieraalle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voidaan ilmoittautua yhdessä vieraaksi. Vai ptäisköhän perustaa oikein oma yritys tarjoamaan juhlavieraita... sehän voisi olla menestyksekäs, kun kyllähän nyt jokaisella korealaisella tulee pari länkkäriä olla omissa häissään :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...