tiistai 14. tammikuuta 2014

Ateria yhdelle?

Kommenttiosiossa eräs blogin lukija pohti korealaisten asennoitumista yksin syömiseen. Ennen muuttoani kuulin itsekin kauhujuttuja siitä, miten korealaisessa ravintolassa ei yksinkertaisesti voi syödä yksin, tai mikäli siihen röyhkeästi uskaltaudut, niin joudut ainakin tilaamaan kahden hengen ruoat. No, totta toinen puoli. 

On todella harvinaista nähdä korealaista syömässä yksin, etenkään ilta-aikaan. Ruokailu on korealaisessa kulttuurissa hyvin yhteisöllinen tapahtuma, ja monille paikallisille on suorastaan noloa mennä ravintolaan itsekseen. Todennäköisesti ruokailu jätetään mieluummin kokonaan väliin, kuin nöyrrytään yksinäiseen sinkkusyömiseen. Useissa ravintoloissa törmään myös monesti siihen, että jos seuralaiseni kanssa haluaisimme tilata useampia annoksia eri ruokalajeja, ei "yksi kaikkia" -tilaaminen onnistukaan, vaan tiettyä ruokalajia on useimmiten tilattava ainakin kaksi annosta. Sama pätee tietysti myös silloin, jos menisit yksin samaan ravintolaan.

Jos syöt yksin ja haluat välttää kahden hengen annokset (ja ähkyn), valitse länkkäriravintola...

Yksin ruokailevia ihmisiä pidetään lähes poikkeuksetta yksinäisinä ja -mikä pahinta- sinkkuina. Tosin itse ruokailen sujuvasti ainakin lounasaikaan itsekseni, enkä osaa sanoa, johtuuko pitkät katseet yksinäisestä ruokailijasta vai siitä, että minua ulkomaalaisena tuijotetaan joka tapauksessa. Ja monen monituista kertaa olen myös joutunut vastailemaan niihin kauhistuneisiin kommentteihin: "Jos miehesi on töissä päivät, niin kenen kanssa sinä ruokailet? Et kai vaan joudu syömään yksin??"

Monissa ravintoloissa yksin syöviä karsastetaan myös siitä syystä, ettei ravintoloissa ole useinkaan tilaa pienille pöydille, vaan kalustus on suunniteltu suurempia seurueita varten. Jos sitten menet yksin valtaamaan sen toisen ravintolan kahdesta pöydästä, sinua pidetään hieman röyhkeänä. Puhumattakaan tietysti siitä, että syöt yksin kahden hengen ruoat ja lisäkkeet... Poikkeuksena ovat tietysti korealaista pikaruokaa tarjoavat paikat, kuten kimbap-kioskit ja  pienet nuudeliravintolat.

Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin vihdoin herätty tähän ahdistusta aiheuttavaan ongelmaan ja Soulista löytyykin nykyään ravintoloita, joihin myös sinkut ovat tervetulleita. Käytännössä siis näissä ravintoloissa sisustukseen kuuluu yhden hengen pöytiä eli pienikokoisia looseja, jossa on yksi istumapaikka ja ruokailija saa tuijottaa suoraan seinään. Tuolloin voi myös rauhassa lukea lehteä tai selata kännykkäänsä muiden katseilta piilossa. 

Pöytä yhdelle, kiitos. (kuva täältä)

Toinen hyväksi havaittu keino välttyä nololta sooloruokailulta on tietysti tilata ruokaa kotiinkuljetuksella. Päivän uutisissa kerrottiin kotiinkuljetuspalveluiden mobiilisovellusten valtaavan markkinoita hurjalla vauhdilla. Paitsi sinkut, myös kiireiset ja työn uuvuttamat korealaiset pitävät kännykällä tilattavia ruokia varsin mainiona vaihtoehtona tunteja kestävälle jonottamiselle, parkkeeraamiselle, ruokakaupassa vaeltamiselle ja ostoskassien kanniskelulle. Kännykkäsovellus kuulostaa myös ihastuttavan yksinkertaiselta vaihtoehdolta blogistin ruoantilaukselle; ei tarvitse soittaa, änkyttää koreaa, todeta, että langan toisessa päässä ollut hämmentynyt ravintolatyöntekijä löi luurin korvaan, kerätä lisää rohkeutta, soittaa uudelleen, änkyttää nopeammin ja vielä lopulta jännätä, tuleeko sitä ruokaa lainkaan vai ei...

Ei vaan jaksa tehdä ruokaostoksia...siispä kirjaosastolle silmiä lepuuttamaan.

18 kommenttia:

 1. Kiitos Terhi mainiosta, korealaista ruokakulttuuria valottavasta tarinasta. Nälkä se on yksinäiselläkin... Kivoja nuo yhden ihmisen loosit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, itse ainakin menen reippaasti vaan yksinkin syömään. Sitten vaikka se kirja tai kännykkä kouraan ja sitä näpyttelemään, mutta en jaksa moista nolostella...

   Poista
 2. Mielenkiintoisia koppeja !
  Joskus aikoinaan pelkäsin tätä samaa häpeää täällä - ainakin ennen ravintoloissa näkyi yksinäisiä syöjiä kirjat nenän edessä. Taisi ensimmäinen vinkki, jonka sain tänne muuttaessa, muista ottaa kirja aamiaiselle ! Nykyisin kirjat ja lehdet on korvattu tableteilla ja puhelimilla.
  Maailmalla oikeastaan ainoa paikka, jossa yksinsyöminen oli vähän orpoa oli Venetsia. Mutta kuten yllä sanottiin, jopa tarjoilija tokaisi, että täytyy sitä yksinäisenkin syödä ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenköhän sitten sellaiset ihmiset, jotka tekevät "yksinäistä" työtä, siis ettei ole työkavereita. Miten he hoitavat jokapäiväiset ruokailut...

   Poista
 3. Mä alan nyt epäillä, että olen ollut edellisessä elämässäni korealainen. Koen nimittäin yksin ravintolassa syömisen äärimmäisen epämukavana, ja välttelenkin sitä viimeiseen asti.

  Mulle tuli jotenkin surullinen olo tuosta sinkkuravintola-kuvasta. Kas kun ei ole vielä ovia noissa kopeissa, että saisi olla katseilta täysi piilossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelin noita kyllä vähän karsinoina, mutta jos se on korealaiselle helpompi ja vähemmän stressiä tuottava tapa, niin mikäs siinä sitten...

   Poista
 4. O tempora o mores. Pääseekö nainen ravitnolaan?rrhttp://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/paaseeko_nainen_ravintolaan_9274.html#media=9284?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhahhaa, ihan tuollaista syytä en sentään ole kuullut täällä päin, vaikka konservatiivista porukkaa onkin...

   Poista
 5. no voi apua, joo ei taallakaan oikein ymmarreta jos menee illallisravintolaan yksin ja yksin syömista pidetaan saalittavana. Taalla on muuten sellainen huippusuosittu yemeksepeti- nettipalvelu, johon ovat liittyneet suosion vuoksi melkein kaikki ravintolat, eli sielta saa helposti tilattua ruokaa, tosi nappara, helppokayttöinen, on myös tarjolla eng.kielisena ja palvelun luonut heppu on laittanut talla palvelulla rahoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kunpa joku täälläkin tajuaisi tehdä tuon sovelluksen englanniksi!

   Poista
 6. joudun syömään yksin ja usein ja täällä kyllä on paikallisia yksinkin lounastamassa. mutta yleensä ne ovat isolla porukalla. kivat noi "karsinat" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lounas onkin ehkä helpompi hoitaa yksin, mutta illallinen tuottaa enemmän päänvaivaa... Ja yksinäiset illallistajat ovatkin harvassa.

   Poista
 7. Ymmärrän korealaisia. Minustakin on kurja syödä yksin ravintolassa. Olen oikein joutunut opettelemaan sitä. Yleensä minulla on kirja kaverina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja tai kännykkä: jompi kumpi yleensä minullakin. Vaikka välillä on ihan kiva vain "kyylätä" ihmisiä tai katsella ulos.

   Poista
 8. voi eeei :D Etelä-Korealla on vielä pitkä matka sinkkujen huomioimiseen... haha en kyllä itse välttämättä haluaisi mennä karsinaan syömään! Ihan kuin olisin joku häpeäpilkku. Kiitos postauksesta, nyt osaan varautua tähän JOS päädyn lounastamaan yksin Koreassa (suunnitteilla reissu sinne, toivottavasti kaveri pääsee mukaan!). Sitä paitsi yksin muttei yksinäinen pätee tässäkin asiassa! ;) Pää pystyyn vain ensi kerralla kun lounastaa yksin! Hwaiting!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiskohan sitä hätätapauksessa "rekrytä" jonkun vaikka kadulta omaksi lounasseuraksi? Jos sekin olisi pienempi paha kuin yksin syöminen... :) mutta toivotaan, että saat oman kaverin mukaan.

   Poista
 9. Minustakin on vähän orpoa syödä yksin ravintolassa - ei tosin mitenkään noloa vaan enemmänkin vähän tylsää. Varsinkin sitä ruokaa odotellessa on vähän tyhmä olo, jos ei muista ottaa vaikka jotakin luettavaa mukaan eikä satu pääsemään kännykällä nettiin (kuten kävi reilu vuosi sitten Sveitsissä ei-älypuhelimeni kanssa). Siinähän sitten istut yksinäsi siinä pikkupöydässä ja tuijottelet seiniä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän se, että tylsää se yksin syöminen lähinnä on. Ja lisäksi yleensä tulee sitten syötyä tosi äkkiä, eikä ruoasta jotenkin osaakaan nauttia ilman sitä ruokailuseuraa...
   Mutta ikkunapöytä on silloin hyvä; voi ajatuksissaan tuijotella pihalle tai vaikka ohikulkevia ihmisiä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...