tiistai 7. tammikuuta 2014

Ennustuksia alkaneelle vuodelle

Lähes puolet korealaisista ei tunnusta mitään tiettyä uskontokuntaa. Tämä siis tietysti eteläisestä osasta puhuttaessa; Pohjois-Korean uskonnollisuus lienee ainakin virallisten tietojen mukaan jotakuinkin tunnistamaton käsite. Pari prosenttia korealaisista tunnustaa erilaisia luonnonuskontoja ja shamanismia ihan virallisestikin, ja suuri osa tästä porukasta löytyy juurikin Gangwon-don alueelta. 

Se, että puolet väestöstä ei kuulu virallisesti minkään uskonnon piiriin ei suinkaan tarkoita, etteivätkö he uskoisi johonkin. Hämmentävän monet korealaiset nimittäin käyvät ennustajilla. Etenkin vuoden vaihtuessa -sekä länsimaisen kalenterin että kuukalenterin uutena vuotena- monet paikalliset kiiruhtavat punaisiin telttoihin kuulemaan ennustuksia ja ohjeita tulevalle vuodelle. Punaisia telttoja on nähtävillä niin pienissä kuin suurissakin kaupungeissa: jopa Gangnamin bisnesalueella on toisinaan kadunvarret täynnä näitä muoviseinäisiä kojuja, joiden sisälle kurkkiessa saattaa nähdä vanhemmat lapsineen ennustajan pakeilla. Erityisen paljon ennustajia oli viime kesän Dano-festivaaleilla, ja lähes aina kojujen ohi kulkiessa totesin ennustajilla olevan asiakkaita jonoksi asti.

Viime helmikuussa kuukalenterin mukaisen vuoden vaihtuessa seurasimme ennustajia Soulin Folk Museumissa. Jonoa riitti ovien ulkopuolelle saakka.

Eräs ennustamisen muoto on laskea henkilön nimen kirjoittamiseen käytetyt siveltimenvedot (hanja-kirjaimilla). Kyseisistä siveltimenvedoista voi kuulemma ennustaa muun muassa henkilölle syntyvien poikalasten lukumäärän.

Korealainen ennustaminen on jaettavissa muutamaan eri tyyppiin: kädestä tai kasvoista ennustamiseen sekä sajuun, joka perustuu ennustettavan henkilön tarkkaan syntymäaikaan. Myös ei-korealaiset ennustustavat kuten tarot-kortit ja astrologia ovat kasvattaneet suosiotaan. Ennustajalla käyminen on suosittua myös nuorten keskuudessa, ja etenkin yliopiston pääsykokeiden sekä muiden tärkeiden elämänmuutosten kynnyksellä on hyvin tyypillistä käydä kysymässä neuvoa tai vahvistusta shamaanilta. Monesti vanhemmat kyselevät ennustajalta neuvoja lapsen kasvatukseen ja tärkeisiin päätöksiin liittyen, mutta erityisen tärkeää on käydä selvittämässä myös tulevan avioparin soveltuvuus. Ei ole lainkaan tavatonta, että pitkällekin ehtineet hääjärjestelyt perutaan kokonaan ennustajan näyttäessä punaista valoa parin yhteiselle tulevaisuudelle. 

Ennustusten hinnat vaihtelevat katukojujen 10 000 wonista (n. 7 euroa) aina 50 000 -100 000 wonin (n. 35-70 euroa) tunteja kestäviin, yksityiskodeissa tapahtuviin ennustuksiin. Itse ennustajat ovat toisinaan julkisuudessa valitelleet, että ihmiset ottavat välillä ennustukset hieman turhankin kirjaimellisesti, joten toivoa sopii, että ennustajaksi ryhtyvällä olisi edes hieman vastuuntuntoa mukana.. Ammattiin ei ole olemassa koulutusta eikä sen harjoittajilta vaadita minkäänlaisia sertifikaatteja tai todistuksia. Kaikki ennustajat ovat joko perineet taitonsa vanhemmilta ammatinharjoittajilta tai ovat itseoppineita. Nykyisellään Koreassa on joidenkin arvioiden mukaan jopa 300 000 ammattiennustajaa ja lähes 65% korealaisista on käynyt ennustajalla ainakin kerran elämässään.

Kiinalaiset horoskoopit ovat myös suosittuja korealaisten keskuudessa.

Itse en ole moista huvitusta käynyt testaamassa, sillä se vaatisi tietysti paikallisen tulkin mukanaoloa. En muutenkaan ole kovin innostunut ennustuksista, horoskoopeista tai muistakaan tähtien asentojen tulkinnoista, mutta näin tutkivan blogijournalismin kunniaksi kävin kuitenkin tarkastamassa, mitä suomalaisen naistenlehden (eittämättä varsin yksilöllinen ja luotettava) horoskooppi minulle ennustaa alkaneen vuoden osalta:

"...Ravut pääsevät nauttimaan lomatunnelmasta 18.7. - 12.8." (Yllättävää, että suomalaisten suosituimpana kesälomakautena ravutkin pääsevät kesälomalle...)
"...Työrintamalla rapu miettii, uskaltaisiko tarttua uudenlaiseen tilaisuuteen..." (Tulostanko vanhaan tapaan mustavalkoisena vai uskaltaisinko tarttua väritulostimeen?)
"...Heinäkuun toisella viikolla kannattaa varoa päättömiä asuntokauppoja ja huonoja työsopimuksia..." (Totta, täytyy itse asiassa laittaa ihan kalenteriin, että just heinäkuun tokalla viikolla en tee älyttömiä asuntokauppoja tai tyhmiä työsopimuksia. Ettei vaan pääse unohtumaan.)

Kuulostaa luotettavalta. Ehkäpä haen vielä vahvistusta sieltä punaisesta teltasta...

10 kommenttia:

 1. Täällä myös luetaan ahkerasti horoskooppia ja tutkitaa tulevaisuutta kahvinporoista. Siis Turkissa, ei meillä sentään:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtien horoskooppipalsta taitaa olla aika universaalia viihdettä. Eri juttu sitten, että lukeeko niitä joku tosissaan?
   Poro on parasta. Kahvissakin. Tai ainakin ennustettaessa ;)

   Poista
 2. voi ei! jotenkin tuntuu hullulta, että ennustajilla käydään ja vielä uskotaan kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, suurin osa kai väittää täälläkin käyvänsä "huvin vuoksi", mutta tilastot kuitenkin kertovat selkeistä piikeistä aina tiettyinä aikoina (yliopistojen pääsykokeet, taloustilanteen taantumat, vaalit), joten ei se ihan harmitonta viihdettä taida olla. Sitäpaitsi kuka maksaisi vaikkapa 70 euroa vain käydäkseen ennustajalla "huvikseen"?

   Poista
 3. Ennustamisista en paljon piittaa, mutta kiinalaisten taikausko käytännössä on hauskaa, vaikka esimerkiksi asunnon sisustaminen feng shuin ja kiinalaisen horoskoopin mukaan. Siinä on se hyvä puoli, että huonon onnen voi aina kääntää paremmaksi tietyillä tavoilla, eikä ole avuttomana kohtalon armoilla. Englannin kielellä löytyy hyviä feng shul-kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaakin jotenkin kannustavammalta tavalta miettiä tulevaisuuttakin, kun siihen voi itse vaikuttaa... Se "avuttomana kohtalon armoilla" kun ei oikein ole omaan luonteeseeni sopiva ajatus.

   Poista
 4. Äitini oli taannoin töissä eräässä suomalaisessa naistenlehdessä, ja heille tarjottiin horoskooppeja. Äitini kysyi, onko horoskooppien tekijä käynyt jonkinlaiset astrologian opinnot (tai mitälie?), ja vastaus oli: "Ei kun mulla on hyvä mielikuvitus!" Punaiset teltat siis kuulostavat luotettavammilta minunkin mielestäni. ;)

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen juttu! Yllättävän kalliita nuo ennustukset. Mietin monta kertaa itsekin ennustajalla käymistä ihan vain kokemuksen vuoksi, mutta tulin siihen tulokseen etten ehkä ymmärrä vielä koreaa tarpeeksi hyvin, jotta ennustuksen kuuntelemisesta olisi "mitään hyötyä". Voin kuvitella, että siinäkin puuhassa käytettäisiin jotain vanhahtavaa kieltä ja niin outoja sanoja että menisi kaikki yli hilseen kuitenkin.

  Kirjoitin muuten hiljattain korealaisista uskomuksista blogimerkinnän: http://piilosalla.net/blogi/?p=1148 Onko sulle tullut eteen mitään ihan hassuja uskomuksia? Omalla kohdallani ainakin tuon fan deathin suhteen on ollut joskus pokassa pitelemistä, kun korealaiset on selittäneet siitä ihan tosissaan ja itse on niin hankala uskoa tuommoiseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sitä fan deathia taisin sivuta blogissakin joskus alkuaikoina; se oli musta niin kummallinen juttu! Samoin esimerkiksi neljännen kerroksen "puuttuminen" taloista ja hotelleista, tai sitten hississä on vain mystisesti "kerros N" :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...