keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Uusia havaintoja

Vaikka viime visiitistä Suomeen on aikaa vasta puolisen vuotta, voi silläkin aikaa jo unohtaa paljon. Ja sitten on tietysti ne jutut, joita on aina pitänyt itsestäänselvyytenä, joita ei ole huomannut tai joita ei ole ymmärtänyt mitenkään ainutlaatuisiksi. Mutta kun nyt puolen vuoden tauon jälkeen astuin taas Suomen maankamaralle, tein ainakin seuraavat huomiot:

- lentokentällä, hotellissa ja kaikissa julkisissa tiloissa on puhtaat ikkunat. Niin puhtaat, että niiden läpi voi ottaa valokuvia ilman harmaita likaraitoja maisemaa häiritsemässä
- suomalaiset kaksikymmentäkolme pakkasastetta tuntuu tosi kylmältä, mutta ei yhtään sen epämiellyttävämmältä tai inhottavammalta kuin korealainen miinus yksi.
- aamulla valon tulo ja illalla hämärän laskeutuminen kestää uskomattoman kauan. Suorastaan tuntikaupalla verrattuna korealaiseen viiden minuutin säkkipimeään
- suomalaisessa hotellissa on huono hygieniatarvikevalikoima. Missä ovat pumpulipuikot, kasvovoiteet, hoitoaineet, partaterät, hammasharjat ja -tikut, kondomit, hiusgeelit ja muut tykötarpeet, joita jokaisesta korealaishotellista löytyy? 
- Suomessa marjat maistuvat marjoilta ja juustokakut juustokakuilta. Sen sijaan kaikki tulinen ruoka maistuu enimmäkseen tabascolta ja etikalta.

Marjapiirakkaa ja juustokakkua. Oman kokemukseni mukaan korealaiset kakut näyttävät kyllä todella kauniilta, viimeistellyiltä ja täyteläisiltä, mutta maistaessa karu totuus on jotain ihan muuta. Kotoisat leivonnaiset sen sijaan hyväilevät makuhermoja joka kerta.

Samaan aikaan kaksi korealaista vierailee nyt enimmäistä kertaa elämässään Suomessa. Olemme miettineet päämme puhki, mitä ruokaa heille pitäisi tarjota ja millaisia nähtävyyksiä tai elämyksiä esitellä, jotta reissusta jäisi positiiviset mielikuvat. Suureksi onneksi suomalainen luonto näyttää juuri nyt parhaita puoliaan, kun maisema on vitivalkoinen ja auringonlaskut maalaavat horisontin vaaleanpunaiseksi jokaisena iltapäivänä. Pakkanen on tietysti korealaisille kauhistus, eikä hanskoja saati pipoja ollut matkalaukussa, vaan ulkona hytistään kädet taskussa ja hartiat korvissa.

Korealaiset puolestaan ovat esittäneet seuraavanlaisia kysymyksiä:

- Onko kaikilla Suomessa sähköauto, vai miksi ne kytketään piuhalla tolppaan kiinni? (moottorilämmitin)
- Mitä tuo auto vetää perässään? (peräkärry suojakuomulla) Miksi? (jotta tavarat pysyvät tallessa ja siistinä kuljetettaessa)
- Miten tiet ja sillat on rakennettu, että ne kestävät näin kylmää pakkasta? (keväällä korjataan pakkasvaurioita)
- Eikö aurinko nouse lainkaan keskelle taivasta? (ei sydäntalvella)
Onko hyvin epäkohteliasta jättää ruokaa lautaselle? (Kyllä, se on hyvin, hyvin epäkohteliasta. Lautanen pitää aina syödä tyhjäksi...(no vähän piti kiusoitella,  kun poronkäristystä ja perunamuusia oli jättimäinen lautanen kukkuroillaan....))

Jos aika ja mahdollisuudet antaisivat periksi, olisimme tietysti kiikuttaneet vieraita ympäri nähtävyyksiä ja maaseutua, mutta aikataulun ollessa rajallinen täytyy nähtävyydet löytää hieman arkisemmista seikoista. Kuten esimerkiksi paikallisen automarketin kilometrin mittaiselta juustohyllyltä. Ja uskon vakaasti, että se kelpaa korealaisille nähtävyydeksi.

15 kommenttia:

 1. Viime kesänä korealainen vävyehdokas oli ensimmäistä kertaa Suomessa ja hän pääsi suvun kesämökille. Siis mökille, ei mihinkään huvilalle. On ulkovessa ja juomavesi haetaan lähteestä. On hyttysiä ja paarmoja ja joka päiväksi riitti askareita: mustikanpoimintaa, risusavottaa, halkohommia, kalastusta. Mutta myös saunomista aidossa rantasaunassa, uimista (kylmässä) vedessä, ruoanlaittoa ulkonuotiolla ja savukalaa suomalaiseen tapaan. Tämä on sitä eksotiikkaa!

  Kaupungissakin riitti ihan tavallisissa asioissa ihmettelemistä, mutta hän sai kokea myös suomalaiset häät tansseineen.

  Austarliassa opiskellut tyttäreni muuttaa jatko-opiskelemaan helmikuussa Souliin (Korea Universityyn) ja olen mielenkiinnolla seurannut blogisi kautta korealaista elämää. Itsekin suunnittelen matkaa Koreaan täksi kevääksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tuollaista korealaiset varmaan suomalaisista odottavatkin. Valitettavasti meidän vieraamme ovat täällä vain muutaman päivän reissulla, joten mitään isompaa elämysmatkailua ei ehdi järjestää, mutta kyllä heillä tuntuu olevan ihmettelemistä muutenkin. Toinen vieraista taitaa olla jopa elämänsä ekaa kertaa ulkomailla... :)
   Kiva että olet seuraillut blogia ja tervetuloa Koreaan keväällä!! Kirsikankukkia odotellessa, siis..?

   Poista
 2. Hyvia havaintoja, ainoa mika taalta tullessa tuntuu erilaiselta on tuo ikkunoiden puhtaus, muistan etta viimeeksikin miehen kanssa kauhisteltiin citymarketin likaisia ikkunoita, samoin kahviloissa, johtunee siita etta Turkki on siivoushullujen maa. Musta alkaa tuntua etta Suomessa on maailman parhaimmat leivonnaiset, taalla on ihan sama etta kakut on kauniita mutta maku on noh jaa pettymys. Ihanaa, etta olette saaneet nayttaa korealaisille Suomea! Nauttikaa lomasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs suuri ihmetys oli myös se, että miten kummassa teollisuusalueella voi olla niin siistiä; ei epämääräisiä koneenraatoja tai romuja ympäriinsä, luontoa heti pihassa ja lumi hohtaa valkoisena...
   Ja niinhän sitä sanotaan, että moni kakku päältä kaunis, mutta suomalainen kakku on herkkua myös sisältä! Vai miten se olikaan...

   Poista
 3. On se vaan aina yhtä hauska nähdä Suomea ulkomaalaisin silmin. :-) Ulkomaalaiset kun osaavat ihmetellä sellaisia asioita, joissa ei itse ole koskaan nähnyt mitään kummallista. Ukkelin kaverit ihmettelivät mm. sitä, että harrastavatko kaikki suomalaiset veneilyä, kun joka niemessä ja notkelmassa oli venesatama. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla kohdalla kun asiat on niin monesti täällä itsestäänselvyyksiä. Myös se on hauskaa, että vasta korealaisten kommenttien myötä alkaa ajatella tiettyjä Koreasta puuttuvia juttuja... esimerkiksi juuri tuo peräkärry: emme olleet edes huomanneet, ettei koreassa itse asiassa käytetä peräkärryjä eikä etenkään kuomullisia, mutta vasta nyt alettiin miettiä, että niitä ei tosiaan vielä koskaan ole siellä tullut vastaan... ! Mielenkiintoista :D

   Poista
 4. Suomalaisessa marketissa asioidessa, unohdan aina sen, että kukaan ei pakkaa ostoksia kasseihin. Seison ja odotan tovin, kunnes muistan, että self service... Keväisin on kauhistus se, että kukaan ei tervehdi tai hymyile. Täällä ventovieraatkin sanovat huomenet tai muuten vaan morjestavat..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ainakaan kaupungeissa ei morjesteta. Maaseudulla (vanhempien luona) vieraillessa heilautan kättä "varmuuden vuoksi" jokaiselle ohiajavalle autolle; kukas sen tietää, jos vaikka sattuisi olemaan joku tuttu!

   Poista
 5. Hmmm, marjapiirakkaa.... Minulle valkeni tänään että korealaiset kotirouvat (no ainakin yksi) pesevät lattiatkin joka päivä. Varmaan ne ikkunatkin olisi pestynä jos se olisi omin voimin mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, jos se omatoimisuudesta olisi kiinni, niin kyllä meidänkin ikkunat olisivat ainakin puhtaammat kuin nyt... tosin en kuitenkaan lattioita ihan joka päivä viitsi pestä. huhhuh.

   Poista
 6. Paikallisen automarketin juustohylly riittää ainakin minulle nähtävyydeksi ja riemun lähteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun sehän riittää ihan suomalaisellekin välillä nähtäväksi; sinnehän voi suorastaan uppoutua! Puhumattakaan ranskalaisista tai italialaisista juustohyllyistä!

   Poista
 7. Totta tosiaan, eipa taallakaan perakarryja ainakaan kaupunkioloissa nay. Kaupoista tilataan kotiinkuljetus (pakettiautolla) ja muuttokin on katevampi tilata rekalla tai hinkuttaa esim. pick-upilla, joka mahtuu sentaan parkkiin lahelle.

  Suomen leivonnaisista olen yhta mielta suurimmaksi osaksi, Suomi on hammastyttavan paljon leipureiden maa! On paljon ihmisia, jotka leipovat, mutteivat kokkaa, mika kuulostaa nyt jo hurjan oudolta :) Rahkainen, kirpeahko marjapiirakka hakkaisi juuri nyt sata-nolla paalta koreat ja epailyttavan varikkaat kaakut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten totta, että suomalaiset leipovat todella paljon! Sehän on suorastaan trendikästä, mutta onko se kunnolla koskaan muodista poistunutkaan..??

   Poista
  2. Tuntuu, ettei se muodista ole mennyt koskaan, muuttanut vain hieman muotoaan. Nykyaan on loputtoman resepti-infon lisaksi kaytettavissa muutakin kuin jauhoa, sokeria ja voita :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...