lauantai 11. tammikuuta 2014

Virvoitusjuomien aatelia (not).

Lähes neljäntoista kuukauden ajan keräsimme rohkeutta. Luimme nettifoorumeita. Tarkkailimme kohdetta viikottaisilla kauppareissuilla. Seurasimme vierestä, kun muut tekivät tuttavuutta kohteen kanssa. 

Mitäs sanoisit, jos...joko tänään...se nyt jos koskaan!

Ja niin ostimme kotiin korealaisten virvoitusjuomien mustan lampaan, Milkis-juoman. Nettifoorumeilla ja facebook-ryhmissä parjattu maidon ja spriten sekoitus on kiehtonut meitä jo pitkään, mutta vasta tänään nappasimme sen vihdoin hyllystä maistettavaksi. 





Väri oli haalean vaalea, päälle muodostui hieman vaahtoa ja juoma oli selkeästi kuplivaa. Ulkonäkö oli jotain Samarinin ja tiskiveden väliltä. Parin siemaisun perusteella päädyimme toteamaan, ettei se nyt niiiin pahaa ollut. Mutta silti aika pahaa. Ällömakeaa pikkulasten juomaa. Tai itse asiassa maku muistutti sellaista vatsalääkettä, jonka kuvottavaa makua on yritetty jotenkin keinotekoisesti peittää kaikilla mahdollisilla makeutusaineilla. 

Korealaiset tietysti rakastavat tätä(kin) omituisuutta. Kuten myös aina yhtä muovista "nauhajuustoa" eli string cheeseä (jossa juustoa löytyy ainoastaan nimestä) tai ohuen maksamakkarapaketin näköistä "jotain", jonka sisältöä edes korealainen ystäväni ei pystynyt kuvailemaan; "se on...no sellaista...no kaikkea mahdollista keinotekoista massaa pursotettuna puikoksi". Maku on yhtä herkullinen kuin mitä edellä mainittu kuvaus antaa odottaa. 

Mitäköhän suomalaisia juttuja korealaiset kokisivat yhtä ällöttävinä? Tietysti ne perinteiset salmiakit ja mämmit, mutta syödäänkö Suomessakin jotain yhtä keinotekoista ja muovista? 

22 kommenttia:

  1. Siis eihän Suomessa voi olla mitään ällöttävää (paitsi ehkä se mämmi). Tai ainakaan mä en keksi mitään, mikä ei voisi maistua ulkomaalaisillekin. :-D Tai ehkä veriletut?

    Mä kyllä todella ihmettelen näitä korealaisten makumieltymyksiä. Tykkäävätkö he mistään ns. tavallisesta? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verilättyjen luulisi maistuvan, koska kyllä täälläkin (ja varmaan useimmissa maissa) syödään veriruokia. Täällähän on oma veri(musta-)makkarakin, mutta ei tietenkään tapolan veroinen, ei läheskään...

      Mutta siitä tavallisuudesta: jos 99% korealaisista ilmoittaa lempiruoakseen riisin, niin se on musta jo aika tappavan tylsää ja tavallista :D

      Ja tykätäänhän täällä hyvästä lihasta, makkarasta (myös lauantai-sellaisesta), pastasta ja nuudeleista, rasvaisista ja makeista viinereistä ja suklaasta...

      Poista
  2. en voi muuta todeta, kuin YÄK!!!! :)

    VastaaPoista
  3. Jotenkin tuo yhdistelmä juomassa ylittää täysin mun mielikuvituksen rajat - ja usko pois, mulla on aika hyvä mielikuvitus :)
    Lähinnä vois kuvitella juurikin makeutettua tiskivettä...

    Joskus kakskyt ( ylikin?) vuotta sitten kun reissailin Turkissa ja siellä joka paikassa, aina ja kaikkialla, tyrkytwttiin Rakia, niin aloin joka kerta pyytää myös pullon coca-colaa mikä aiheutti suurta hämmennysta, jopa närkästystä. En yhtään ihmettele koskapa juoma näytti lähinnä koiran oksennukselta, mutta oli yllättävän hyvää. Niin hyvää, että kun pari päivää sitten kaappeja tyhjennellessä tuli vastaan älyttömän vanha vajaa rakipullo, tuli mieleen ajatus että josko hakis colaa....ja minä en juurikaan ole minkään sortin väkeviä juonut vuosikausiin. Mitä nyt joskus ja jouluna.

    Elämä on yllätyksiä täynnä :)
    Äkkisiltään ei muuten tule juurikaan mitään ihmeällötyksiä mieleen, mutta sitä en ymmärrä edelleenkään miksi pitää valmistaa jotain ihan-älyttömän-pieniprosenttista-Polaria. Se jos mikä maistuu ihan kumille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, se Polar mullekin tuli ekana mieleen, vaikka oonkin sen suurkuluttaja joskus muinoin ollut...

      Toi raki on kyllä käsitteenä tuttu, mutta enpä ole päässyt koskaan maistamaan - kolalla enkä ilmankaan. Täytyy muistaa tilata se kokis, jos joskus joku usuttaa juoman kimppuun!

      Poista
  4. Millaista se string cheese siellä päin on? Jenkeistä nimittäin löytyy samalla nimellä juustomaista tavaraa, niin mietin, että onko kyse samasta tavarasta: http://www.cheesesupply.com/product_info.php/products_id/249 (ja vaikka sivulla puhutaan mozzarellasta, niin sen kanssa tuotteella ei ainakaan ole mitään tekemistä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just tota samaa se on täällä :) Ihan kuten tuotekuvaus sanoo, niin rakenteeltaan kumimainen, ei hajua eikä jälkimakua (eikä mitään muutakaan makua). Täällä se vielä kastetaan balsamico-tyyppiseen kastikkeeseen... HYI!

      Poista
    2. No mä itseasiassa lapsena pidin kyseisestä kamasta, ja pyysin sitä äidiltä välipalaksi kouluun. Vielä aikuisenakin olen välillä ostanut jääkaappiin heikkoihin herkutteluhetkiin. :) Kyllä, aika hajutonta ja mautontahan se on, mutta jotenkin... hauskaa. Pitääpä kokeilla sen kastamista balsamicoon! ;)

      Poista
  5. Kun vesijohtoveteen lisätään hiilihappoa, sokeria, (synteettistä) aromia. sitruunahappoa, säilöntäainetta E 202 (kaliumsorbat), E 211 (natriumbenzoat, benzoehapon suola), E 142 (synteettinen triphenylmethanväriaine) on tuloksena lapsille tarkoitettu sininen virvoitusjuoma blådåre. Minun lasteni itsesuojeluvaisto varoitti heitä juomasta sitä enmpää kuin yhden kulauksen., Ei maistunut onneksi.. (Minäkin sairastun sorbaateista ja benzoehaposta.) Tuota ei onneksi myydä muualla kuin Ruotsissa. Oletan, että tuossa juomassaan korelaiset ovat käyttäneet E 142:n sijasta valkoista väriainetta. Tosin tuossa pullon kyljessä ei näköjään makunautintoja luvatakaan, vaan moniselitteisesti "new feeling of soda beverlage". Kannatti ainakin kokeilla. Voit kuvitella, että meidän perheessä ei ole juotu virvoitusjuomia muuten kuin erikoistapauksissa esim matkalla. Suomen ruoista minulle ei löydy inhokkia, mutta minulta kuluu käydessäni ruokaostoksilla kauan aikaa, kun pitää syynäillä kaikki tuotteet läpi E 202 ja E 211:n (+ eräitten muitten aineitten) takia. Tuntuu, että säilöntäainetta käytetään turhaankin. En esim. käsitä, mihin umpioon pullotettussa, runsaasti sokeroidussa vedessä (limsassa) tarvitaan säilöntäainetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua vähän ällöttää myös aromivahvenne. Toki siihen makuun on jo niin tottunut, ettei sitä heti huomaa, mutta Suomessa ainakin yritin välttää sitä. Ja etenkin sitä aromisuolaa.

      Mutta light-limuja kyllä juon, vaikka onhan nekin vähintäänkin paholaisen tekosia aspartaameineen ja muine myrkkyineen.

      Poista
  6. Puistattaa ihan jo pelkkä ajatus. Johtuen siitä, että maito jo yksistään maistuu minusta karsealle. Saati sitten spritellä lantrattuna….

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän toi yhdistelmä kieltämättä kuulostaa (ja siis myös maistuu) kamalalle. Minkäköhän aivoriihen tuloksena tuo tuote on keksitty...?

      Poista
  7. Kaikki ällömakea taitaa olla korealaisten mieleen. Outbackissa syödessä aluksi pöytään kannettu tumma leipä oli makeaa höttöä ja sen kanssa tarjoiltiin makeaa mangovoita. Ei se pahaa ollut mutta aina yhtä outoa kun on tottunut vähemmän makeaan leivän osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se makea on nimenomaan aina ällömakeaa. Ei sellaista normaalia makeaa. Esimerkiksi ne kammottavat double-double -pikakahvit (double sugar, double milk powder)... ei maistu. Paitsi ehkä jälkiruokana :D

      Poista
  8. :D hyiii, ma inhoon maitoa joten tuo ei olisi kylla meikalaisen juoma, muistan aikoinaan kun kiinalaiset vaihtarit koulussa söi karjalanpiirakoita aina ketsupilla, ehka ne sellaisenaan tai ihan vaan voilla ei oikein maistuneet. Silli on varmaan aika allötys joillekin ulkomaalaisille mammin ja salmiakin lisaksi, mun miehelle on allötys kun niin monissa ruuissa on kermaa ja se etta ruuan kanssa moni juo maitoa :D Ja alkaa nyt hyvat ihmiset pilatko rakıa colalla, se vasta kuulostaakin kamalalta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah, karjalanpiirakkaa ketsupilla :) Meidän yliopistolla espanjalaiset söivät hernekeittoa kastikkeena perunoiden kanssa... Ainakin oli ennakkoluulotonta yhdistelmistä!

      Sillin vois kuvitella olevan kauhistus monelle, mutta ei korealaiselle!! Jos se on merestä, se on hyvää. Ja mitä pahemmalle se haisee, sen parempi :D

      Poista
    2. Petra, ei sitä määrää Rakia voinut juoda muuten. :)
      Veden kanssa en voi sietää sitä - yhtään enempää kuin Ouzoakaan.
      Ja juodaanhan Pernod' akin colan kanssa :D
      Anisviinoja kaikki.
      Oleks muuten maistanut...Raki-Colaa...?

      Poista
  9. Siskonmakkara! En tosin ole maistanut, koska tunnen suurta epaluuloa ainakin sileaksi survottuja makkaroita kohtaan. Tahan asti siskonmakkaran kayttajatkaan eivat ole kyenneet nimeamaan kyseisen tuotteen ainesosia! :) Kylla Suomen eineshyllysta loytyy keinotekoista kamaa yllin kyllin ja (valitettavasti) viela halvalla Argentiinan eineksiin verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa! No siskonmakkara on kyllä epäilyttävää, ja toisaalta myös suuren kansanosan mielestä tosi herkkua :D Onhan siellä eineshyllyssä... vaikkapa ne kääretortut ja kolmioleivät, joissa parasta ennen -päiväys on jossain kolmen vuoden päässä. Huh.

      Poista
  10. Täytyy vielä sinulta varmistaa, kun sanoit että korealaiset tykkäävät ylimakeista asioista. Mitä nyt olen korealaisia ohjelmia katsonut, niin yleensä ruoan jälkeen he ovat ainakin ohjelmissa syöneet vain hedelmiä, ei muuta. Suomessa taas on vahva kahvikulttuuri ja yleensä paritettuna keksien tai munkkien yms makeiden juttujen kanssa. Sen takia luulin, että Koreassa on tapana syödä hedelmiä, mutta näköjään ei sitten olekaan? Oliko ohjelmissa syöty hedelmiä vain sen takia että se promoaisi kansalaisille terveellisiä elämäntapoja vai what? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta, siis jälkiruokia ei ole oikeastaan ollenkaan. Hienossa ravintolassa saattaa saada hedelmää jälkkäriksi, ja mun ymmärtääkseni se hedelmien hienous on siinä, että ne on tosi kalliita. Eli se miellettään luksukseksi.
      Mutta siis kahviloissa ja etenkin leipomoissa on sitten niitä leivonnaisia ja kakkuja, jotka on ihan ällömakeita, ja niitä syödään monesti ihan pelkältäänkin (ei välttämättä esim. kahvin kanssa). Se on tosiaan kaksijakoista, että osa "herkuista" on ihan mautonta (vert. riisikakut) ja osa on sitten superhypermakeaa (esim. täytekakut ja juustokakut sellaisella teollisella kermalla varustettuna). Aika harvoin näkee esim. mitään marjaleivonnaista tai mitään semmosta kirpeämpää.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...