keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vuoden ensimmäiset säteet

Ja niin vaihtui vuosi Koreassakin, rauhallisissa merkeissä. Vuodenvaihdetta juhlistetaan täkäläisittäin pienimuotoisesti ja uuden vuoden päivä on kansallinen vapaapäivä, mutta esimerkiksi ilotulitteet eivät kuulu vuodenvaihteeseen mitenkään erityisen kiinteästi, enkä nähnyt tai edes kuullut yhtäkään rakettia koko iltana. 

Korealaisten mielestä vuosi vaihtuu virallisesti vasta uuden vuoden ensimmäisten auringonsäteiden myötä. Ensimmäiset säteethän näkyvät luonnollisesti parhaiten itärannikolta, joten kaikki itämeren rannat pohjoisesta etelään ovat jokaisen vuoden ensimmäisenä aamuna tupaten täynnä väkeä. Jo eilen mies raportoi lounastunnilta, että rannalla oli useita telttoja pystytettynä ja porukka valmisteli auringonsäteiden vastaanottamista huolellisesti etukäteen (vaikka olihan se kuitenkin melko todennäköistä, että aurinko nousee ennusteiden mukaisesti tänäkin aamuna klo 07:39, joten ei siellä rannalla olisi tarvinnut 18 tuntia etukäteen päivystää...).

Ja mekin tiesimme, että Gangneungin rannoilla tulee olemaan väkeä paljon. Siis todella paljon. Mutta kun suomalaisena ajattelee, että "tässä pikkukaupungin mittakaavassa tulee väkeä olemaan paljon", sitä ei oikein muistakaan, että nyt puhutaan ihan eri suuruusluokista kuin Suomessa... Uutisten mukaan Senaatintorilla vuodenvaihdetta juhlisti jopa 25 000 ihmistä. Noh, täysin villinä veikkauksena heitän ilmaan, että tämän kaupungin rannoilla auringonsäteitä odotti luultavasti tuplamäärä Suomeen verrattuna. Olimme ajatelleet ottaa varman päälle, välttää ruuhkat ja mennä katsomaan auringonnousua hiljaiselle lähirannallemme Anmokiin. Mutta kun rannan suuntaan ajaessamme huomasimme toista kilometriä pitkän autojonon, kauas tienvierille parkkeeratut autot ja rannalle kävelevät väkijoukot, totesimme, ettemme mitenkään ehdi auringonnousuun mennessä kävellä niin kaukaa perille. Uusi suunnitelma oli siis kiertää sille todella hiljaiselle ja syrjäiselle rannalle, jonne sinnekin oli vajaan kilometrin autojono. Siispä auto parkkin tien poskeen, ylös, ulos ja töppöstä toisen eteen!

Ja ehdimmehän me. Mies halusi ehdottomasti ostaa vielä paperilyhdyn, johon saisimme kirjoittaa toiveet tulevalle vuodelle ja lähettää sen lentoon meren ylle. Samalla hetkellä, kun mies sai lyhtymme sytytettyä ja lähetimme sen yhdessä tuumin taivaalle, syttyivät ensimmäiset auringonsäteet oranssina horisontissa. Vuosi 2014 on alkanut!

"Onneksi tultiin tänne hiljaiselle rannalle..."

Koko perheen toiveet lähdössä lentoon

Sieltä se tulee!


17 kommenttia:

 1. Upean näköistä! kivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä onnisti, kun saatiin suht pilvetön aamu. Päivällä olikin sitten harmaampaa, mutta aamuaurinko näkyi kauniisti.

   Poista
 2. Hyvää Uutta Vuotta! Teillä oli ainakin tyylikäs aloitus vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaikka jouduttiinkin menemään paikalle vähän "pää kainalossa" (flunssa ei siis ainakaan ole hellittänyt), niin oli se sen arvoistakin! Loppupäivähän kuluikin sitten tyynyä halatessa...

   Poista
 3. Hyvää Uutta Vuotta - taas opittiin jotain uutta korealaisista tavoista ! Ihania lyhtyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää uutta vuotta sinullekin! Lyhdyt olivat kyllä kauniita meidänkin mielestämme :)

   Poista
 4. Minä olen siitä saakka kun ensimmäisen kerran näin paperilyhtyjä suorastaan rakastanut niitä. Niissä on vaan sitä jotain! Hieno tapa aloittaa uusi vuosi.

  Aloin jo suunnittelemaan, että ensi uuden vuoden aatoksi pitäisi saada paperilyhty. Tai miksei aamuksi. Täällähän ei tarvitse nousta ihan noin aikaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, miksei nuo Suomenkin vuodenvaihteeseen sopisi yhtälailla! Paras aika olisi varmaan juuri hämärässä, aamulla tai illalla. Pitääkin muistaa ottaa muutama mukaan (jos ensi vuodenvaihdetta juhlistaisi vaikkapa Suomessa...mistäs sen tietää..!)

   Poista
 5. Voi miten ihana rituaali! Porissa olisivat aamu-unisemmatkin hyvin ehtineet Yyterin sannoille klo 9:50 aurinkoa tervehtimään, mutta meri on väärässä ilmansuunnassa. Vaikka onkin Itämeri nimeltään, niin silti lännessä. (Mää kehun alvariinsa Poria, kon kaikki muut haukkuu, ja on papereisa, ettoon siä syntyny.) Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa että Porista... (no et sää sitten oo kamalan kaukaa meirän kotoo, mää oon siittä kuurenkytä kilometrin päästä...) Yyteri on kyllä kiva paikka, vaikkei auringonnousulle otollinen olekaan!

   Poista
 6. Kylä Porisaki juhlittiin näemmä Kokemäjenjojen rannalla. Kaikki vaan ei tainnu tykätä., kon piti haukkua kommentiksi. http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194863945814/artikkeli/uusi+vuosi+vastaanotettiin+etelarannassa+loistokkaasti.html.
  Kylämää jo vähän aattelinki, että siältäpäin noita sun valokuvias on ollu, Suamen villistä lännestä.

  VastaaPoista
 7. Huomattavasti mukavampi tapa tervehtiä uutta vuotta kuin tuo jumalaton rakettien taivaalle räiskintä.
  Joilla suomalaiset taas sai erinäisen tulipalon aikaseksi....että kai noi lyhdytkin suomalaisten känniääliöiden käsissä olis hengenvaarallisia. Veden äärelläkin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tuollakaan äkilliset toppatakkitulipalot olleet kaukana! Nimittäin se liekki siinä sytytyspalassa oli aika iso ja sitten osa lyhdyn ostaneista ei ihan osannut päästää sitä siististi lentoon, niin jatkuvasti oli jonkun lyhdyt (ja lieskat) siinä oman tai naapurin takin selkämyksessä... Onneksi ei ollut helposti leimahtavaa sorttia! Ja oishan sitä sitten voinut juosta mereen sammuttamaan.... :D

   Poista
 8. Ihana tapa toivottaa uusi vuosi tulevaksi... ja ne toiveet mukaan! Hiljainen ja kaunis. Meillä täällä pohjolassa räiskyy vuosi vuodelta enemmän. Vaihtaisin tavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin mielestäni ne kirjoitetut toiveet oli kiva juttu, erityisesti nyt kun olimme varmasti ainoat suomen kielellä toiveensa kirjoittaneet (että jos vaikka lyhty ajelehtisi sittenkin jonnekin ihmisten ilmoille, niin ei kukaan kuitenkaan ymmärtäisi meidän "salaperäisiä" toiveita :))

   Poista
 9. Toivotaan, että tämä on toteutuneitten toiveitten vuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Oli kyllä aika maanläheiset toiveet, niin uskon että saattavat toteutuakin :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...